Marja poimi vuoden 2018 parhaansa

Marja muutti Tapiolaan ja tutustui uuteen ympäristöönsä mm. arkkitehtuurikierroksella.

Minulle kaikki kulttuurin muodot ovat mielenkiintoisia, vaikka Kirsin Book Clubin myötä kirjallisuus on noussut ensimmäiselle sijalle. Mutta tärkeitä ovat myös arkkitehtuuri, design, musiikki ja taide. Nämä kaikki nivoutuvat toisiinsa ja kulkevat mukanani käsi kädessä. Muutto pääkaupunkiseudulle ja Museokortti ovat vauhdittaneet kulttuurin kulutuksen uusiin sfääreihin. On hienoa, että eri museoilla on paljon tapahtumia ja teemapäiviä, joihin on vapaa pääsy. Syksyllä olin EMMA&WeeGeen järjestämällä arkkitehtuurikierroksella, joka valaisi, miten moderni puutarhakaupunki, Tapiola, syntyi. Hyvä tapa tutustua uuteen kotipaikkaan.

Kirjallinen vuosi 2018 sisälsi osaltani hyvin paljon historiaa ja vahvoja naisia, useimmat heistä suomalaisia. Vahvojen naisten tarinoita, naisten jotka ovat olleet aikansa rebellejä, taiteellisia, tieteellisiä, oman tiensä kulkijoita.

Yksi vuoden kohokohdista oli Hanna-Reetta Schreckin kirja taidemaalari Ellen Thesleffin elämästä kertova Minä maalaan kuin jumala. Tämä kirja on itsekin taideteos, niin upeasti kirjoitettu.

Merette Mazzarella Alma oli yksi vuoden tärkeirstä kirjoista.

Merette Mazzarellan romaani Alma teki minuun vahvan vaikutuksen. Kirja kertoo Venäjän ruhtinaskunnan ainoasta naisdosentista ja Suomen ensimmäisestä naisprofessorista, Alma Söderhjelmistä. Kirjassa 78-vuotias Alma kertoo monologin keinoin värikkään ja vauhdikkaan elämäntarinansa.

Omanlainen ja vaikuttava on maailmanmatkaaja Adelaide Ehrnroothin tarina (kirjoittanut Eeva Kotioja) kirjassa Ehrnrooth, Kenraali ja liikesuku modernin  Suomen synnyssä 1750-1950. Adelaide oli naisasianainen, maailmanmatkaaja ja kirjailija, joka sai äänensä kuuluviin ja matkakirjoituksensa julkaistuksi 1800 luvun jälkipuolella. Hän matkusti ympäri maailmaa, varsinkin lähi-idässä korsetissa ja mustassa pitkässä hameessa ja oli aikansa Independent traveller.

Hyvää luettavaa ja hyvää lukuseuraa.

Hieno on myös Anna Kortelaisen kirja Hyvä Sara!  Köyhän, isättömän torpparintyttären, Sara Hildenin, tie menestyneeksi liikenaiseksi ja taidemesenaatiksi.

Todellinen edelläkävijä oli myös Minna Canth ja hänen kaimansa Minna Rytisalon romaani Rouva C oli vaikuttava. Michelle Obaman Minun tarinani, oli yksi minun viime vuoden parhaista lukukokemuksistani. Tämä kirja menee ihon alle, jää sinne ja aiheuttaa tunnemyrskyn.

Tähän upeiden naisten kirjojen sarjaan kuuluu myös seuraava kirjamme Kirsin Book Clubissa Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Tätä kirjaa ei ole mahdollista keskeyttää, kun sen kerran on aloittanut.

Parhaiden lukukokemusten joukkoon kuuluu myös Finlandia-voittaja Olli Jalosen Taivaanpallo. Helsingin Sanomien kirja-arvostelun otsikko kertoo kaiken: ”Suomalainen kirjallisuus muuttuu Olli Jalosen käsissä maailmankirjallisuudeksi – Taivaanpallo on suuri seikkailuromaani”.

Teatteri

Parhaimmat teatterikokemukset olivat Kaikki isäni hotellit Teatteri Jukossa, Yksi lensi yli käenpesän Suomenlinnan kesäteatterissa, Minna Canthin Papin perhe Teatteri Avoimissa Ovissa ja Lilla Teaternissa sekä Fly me to the moon ja Egenmäktig förfarande.

Musiikki

Oopperan kummitus – yksi vuoden 2018 parhaista.

Viime vuoden oopperakokemuksista saa kaksi erityishuomion. Ehdoton ykkönen on Andrew Lloyd Webberin musikaali Oopperan kummitus. Siinä on upea lavastus, puvustus, suuri esiintyjäkaarti ja hieno musiikki. Puccinin ooppera Tosca palautti innostukseni oopperaan, ei niin onnistuneen La Traviatan jälkeen.

Paljoa en ole pohtinut, mitä tahtoisin kokea tänä vuonna. Must-juttu on paras kirjallinen tapahtuma Helsinki LIT toukokuussa Savoy-teatterissa ja myös kirjamessut sekä Turussa että Helsingissä.  HAMiin on tulossa Ellen Thesleff -näyttely, sen tahdon ehdottomasti nähdä. Kuraattorina toimii Hanna-Reetta Schreck. Tammikuu alkaa hienosti: Kirsin Book clubin sadas kirjatapaaminen ja Ulla-Lena Lundbergin romaanin mukaan, Jaakko Kuusiston säveltämä Jää-ooppera Suomen kansallisoopperassa. Siis paljon hyvää tiedossa!

Turun kirjamessujen 2018 kooste korvautuu uudella tänä vuonna. Marja on paikalla silloinkin!

 

Lue myös muiden kirsinbookclubilaisten vuosikatsauksia:
Kommentit
  1. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi