Vuosikatsaus: Pirjo muutti maalle ja löysi ainutlaatuisia kulttuuritapahtumia

Kirsin Book Clubin Pirjo Helenius kokosi vuoden 2018 kulttuurikokemuksensa maaseutuasuntonsa vinkkelistä. Listalle pääsi elokuvia, teatteria, kirjoja ja mielenkiintoiselta vaikuttava jazz-tapahtuma.

Pirjo oleskelee paljon maalla

Tämä vuosi on ilahduttanut minua erityisen runsaalla kulttuuritarjonnalla, yllättäen myös maalla. Tosin montaa kokemusta jäin ajanpuutteen vuoksi myös kaipaamaan.

Elokuvat

Maalla on kaksi elokuvateatteria, joissa esitetään myös pienen yleisön elokuvia. Toinen teattereista on Forssassa, Elävienkuvien teatteri. Teatterilla on mielenkiintoinen historia  nyt jo yli sadan vuoden ajalta, sillä se on perustettu vuonna 1906. Käynti Loimijoen rannassa sijaitsevassa vanhassa teatterissa on itsessään elämys, jopa lipunmyynti on teatterisalissa.

Forssan Elävienkuvien teatteri

Keväällä minua ja ystävääni elähdytti englantilainen, oikea hyvän mielen elokuva Kirjallinen piiri perunankuoripaistosten ystäville, jonka maisemakuvaus jäi erityisesti mieleeni. Nyt loppuvuodesta olen katsonut  siellä kauniiden pukujen ja miljöökuvaksen värittämän Coletten ja viimeksi ohjelmassani oli The Wife, jossa pääroolien näyttelijätyö vetosi suuresti tunteisiini. Kumpikin elokuva sivusi samaa aihetta, naisia miestensä kirjojen haamukirjoittajina. Loimaalla toimii elokuvakerho, jossa näytetään vuoden aikana kymmenen leffaa normaaliohjelmiston ulkopuolelta. Elokuvien ystävänä katsoin niistä ehkä seitsemän.

Teatteri

Tämän vuoden teatterikäynneistäni parhaan muistijäljen jättivät kolme näytöstä, ensiksi Cats Tampereen Teatterissa. Teatteri on tosin pieni näin isolle produktiolle, mutta puitteista huolimatta esitys onnistui hyvin. Mieleeni jäi erityisesti Ritva Jalosen koskettava rooli vanhana Grizabellana. Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots oli varmasti viihteellisin tänä vuonna näkemäni esitys, kaikki oli kohdallaan, tanssi, laulu, lavasteet, puvut, näyttelijätyö, aivan kaikki.

Taru sormusten herrasta Turun Kaupunginteatterissa

Ylitse muiden oli Turun Kaupunginteatterin häikäisevä Taru sormusten herrasta. Lavasteet, hahmojen kekseliäisyys, puvut, hieno, osuva näyttelijätyö ja roolitus. Kaikki oli kohdallaan ja toimi hyvin saumattomasti koko pitkän näytöksen ajan, myös liikekieli oli hiottu huippuunsa. Klonkun rooli, kuten myös örkkienkin seinillä kiipeilyineen, olivat hyvin raskaita fyysisesti. Koko näytöksen ajan ihailin taitavaa lavastusta, näyttämö muuttui koko ajan, pyöröä käytettiin osuvasti ja tila muuntui näyttämöelementtien noustessa ja laskiessa. Myös katosta laskeutui milloin mikäkin hahmo. Mustat ratsastajat oli toteutettu huikeina ja pelottavina hahmoina ja vastakohtana haltijat kevyen kauniisti sävytetyissä puvuissaan olivat varsin eteerisiä. Entit on vielä pakko mainita, niiden toteutus, erityisesti koko, ja liikuttelu näyttämölllä oli vaikuttavaa. Tuli- ja savuefektejä oli paljon ja etupenkissä oli välillä aika kuuma. Hobitien näyttelijöistä pystyi aistimaan laajan tunneskaalan: neuvottomuuden, uupumuksen, ystävyyden, pelon.  En ihmettele, että moni seurueestamme oli toista tai jopa kolmatta kertaa katsomossa.

Kirjat

Luin vuoden aikana noin 25 kirjaa, mutta valitsen erityisinä lukukokemuksina kaksi, Hanna-Leena Schreckin  kirjoittaman Ellen Thesleffin elämäkerran,  Minä maalaan kuin jumala. Ja toiseksi valitsen Olli Jalosen Taivaanpallon. Minna Eväsojan Shoshin aloittelijan mieli on visuaalisin ja kaunein tämän vuoden kirjoistani.

Shosin aloittelijan mieli

Jazzia myös helmikuussa 2019

Helmikuussa Forssan Työväentalossa, kauniissa 1930-luvun rakennuksessa, soi Tyykijazz. Osallistuin toisen kerran ja varmasti menen taas helmikuussa. On vaikea pysyä tuolissaaan rytmikkään jazzin soidessa,  kun kokeneet vanhan polven muusikot esiintyvät. Tunnelma on ainutlaatuinen.

Forssan työväentalo vuodelta 1930, joka valittiin 2017 Suomen kauneimmaksi työväentaloksi Demokraatti-lehden äänestyksessä.

 

Lue myös muiden kirsinbookclubilaisten vuosikatsauksia:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *