Merja Asikainen: Ystävyydellä Sirpa – Sirpa Selänteen vinkit ystävyyden hoitoon

Jos vain haluaa avata sydämensä uusille ihmisille, hyviä ystäviä saa läpi elämän aivan missä iässä tahansa.” –Sirpa

Ystävyyttä on hyvä miettiä kaikkina päivinä. Ystävyys on tärkeä ihmissuhde, jota kannattaa hoitaa ja huoltaa. Ystävyys vaatii huomaavaisuutta, huolehtimista, huoltamista, välittämistä ja vähän vaivannäköäkin.

Tietokirjailija Merja Asikainen on koonnut Sirpa Selänteen rakkaimmat muistot ystävyydestä kirjoittamaansa kirjaan Ystävyydellä Sirpa. Ystävyydestä on kirjoitettu paljon romaaneissa, etenkin tyttökirjoissa, mutta ystävyyttä käsitteleviä tietoteoksia on yllättävän vähän.

Anna ystävyydelle mahdollisuus. Vaikka kuinka odottamatta, jopa vähän yllättäen ja kaiken uhallakin. Katso rohkeasti, mihin lämmin lähestyminen johtaa. Vanha viisaus käy yleensä toteen: niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Sinuun suhtaudutaan ystävällisesti, kun lähestyt ihmisiä hyväntahtoisesti. Uskalla kokeilla. Turha tuhlata tilaisuuksia, tartu toimeen aikailematta.”

TUKEA JA APUA

Sirpalle ystävyyssuhteet ovat voimavara, johon voi ja saa tukeutua vastoinkäymisten kohdatessa. Jo se antaa voimaa ja auttaa jaksamaan, kun ei tarvitse ottaa vaikeuksia vastaan yksinään. On valtavan hyvä tietää, että aina ja ihan kaikessa ei tarvitse pärjätä yksin. Ystävien tuki on korvaamatonta, myös Sirpalle. Ystävä välittää ja rientää rinnalle. Hän tukee ja välillä vaikka kantaakin, jos tilanne sitä vaatii.

Tietokirjailija Merja Asikainen ja Sirpa Selänne Ystävyydelä Sirpa -kirjan julkistamistilaisuudessa

Sirpa kuvaa hyvin miten ystävää auttaessaan käyttää kykyjään toisen hyväksi, kasvaa ja kehittyy samalla itsekin. Omakin mieli voimaantuu, kun edistää toisen pärjäämistä. Empatiakyvyn kehittymisestä voi olla apua monissa muissakin elämäntilanteissa. Vastavuoroisuus merkitsee molemminpuolista valmiutta antaa ja ottaa. Monelle tuntuu olevan mieluista olla saatavana osapuolena, mutta antaminen ei olekaan yhtä luontevaa. Sirpan ajatukset ystävyydestä tuntuvat hyvinkin tutuilta ja itsestään selviltä, mutta luettuna huomaa muistaa niiden suuren merkityksen.

KUUNTELE

Kuuntelemisen tärkeä taito korostuu hyvissä ystävyyssuhteissa. Jokainen haluaa tulla kuulluksi, ja erityisesti ystävyyssuhteessa myös ansaitsee sen, että kuunnellaan. Kiinnostusta osoittaa toisen kuunteleminen keskittyen, kiireettä, keskeyttämättä ja arvostelematta. Keskittynyt kuunteleminen osoittaa arvostusta toisen ajatuksia ja tunteita kohtaan. Uskoutuminen on aina suuri luottamuksen osoitus. Sirpa puhui kirjan julkistamistilaisuudessa kauniisti ystävyydestä. Hän kertoi arvostavansa ystäviään ja heidän luottamustaan, eikä koskaan käyttäisi ystävien kertomia asioita heitä vastaan.

Merja Asikainen kuvaa Sirpa Selännettä sosiaalisesti hyvin lahjakkaana ja monella tapaa ystävyyden henkilöitymänä. Erittäin laajan ystäväpiirin omaavalla Sirpalla on runsaasti kokemuspohjaa ystävyydestä. Hän on ystävien ympäröimä ja heidän kanssaan tekemisissä koko ajan. Sirpalle ystävyys ei ole soljuvaa sanahelinää, vaan aito ja vilpitön ystävyys toteutuu myös teoissa.

PERHE ON PARAS

Sirpa Selänteen sydänystävä on puoliso, Teemu Selänne. Yhdessä heille on vuosien mittaan rakentunut pitkä historia ja valtavasti elämänkokemuksia. He ovat tunteneet toistensa isovanhemmista alkaen suuren joukon ihmisiä yhteisinä vuosikymmeninään.

Sirpalla ja Teemulla on yhteensä neljä lasta, kolme poikaa ja yksi tytär. Lasten kasvaessa Sirpa uskoo suhteensa lapsiinsa muuttuvan ystävyydeksi. Etenkin tyttäreensä Veeraan Sirpa uskoo muodostuvan ihanan aikuisten naisten ystävyyden, äiti-tytär hengessä tosin.

Selänteiden perhesiteet ovat kiinteät, ja Sirpa toivookin poikiensa löytävän vaimoikseen hyvät tytöt ja lupaa tehdä parhaansa tullakseen toimeen myös miniöidensä kanssa.

LÄMMIN SUHDE ANOPPIIN

Sirpa Selänteen kohdalla kävi niin onnekkaasti, että hänen äitinsä ja Teemun äiti olivat ystäviä jo ennen lastensa syntymää. Sirpa uskoo suhteen Liisa Selänteeseen olleen tästä syystä helpompi kuin monen muun suhde anoppiinsa. Liisa oli alusta asti Sirpalle hyvin tärkeä ihminen ja enemmän kuin anoppi ja miniä. Liisan menetys on ollut Sirpan tähänastisen elämän rankimpia asioita.

Hyvänä esikuvana minulla on anoppini Liisa, jonka toimintaa ihailin. Hän perusti 25 vuotta sitten Espoonlahdessa sijaitsevan kokoontumispaikan Kivenkolon Kaverikammarin. Siellä harrastetaan kerhotoimintaa. Ystävieni kanssa autoimme Kaverikammaria järjestämään syksyllä 2018 vietetyt 25-vuotisjuhlat, joilla kunnioitettiin samalla Liisan muistoa.”

Hotelli Kämpin Ystäväkakku

Ystävyydellä Sirpa –kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin ystävyydelle arvoisassa Hotelli Kämpissä, jossa tarjoillaan hotellin keittiön valmistamaa ystäväkakkua. Kirjan kirjoittanut Merja Asikainen on järjestänyt Sirpalle yllätyksen. Tilaisuuden päätteeksi peilisalin ovet avautuvat, ja saliin tulvii sulosointuja laulaja Janne Tulkin tulkitsemana.

Yllätysvieraana Janne Tulkki

Ystävyydellä Sirpa –kirjassa on tyhjiä sivuja täytettäväksi lukijan omille ystävyyskokemuksille. Kirjaa voi suositella kaikenikäisille ja uskon sen toimivan myös mieluisana lahjakirjana.

  • Merja Asikainen: Ystävyydellä Sirpa
  • Kustantaja Otava
  • Ilmestymisvuosi 2019
  • Genre: tietokirja
  • Kannen kuva: Niclas Mäkelä
  • Graafinen suunnittelu: Satu Kontinen
  • ISBN 978-951-1-32960-2

⭐️⭐️⭐️

Kommentoi