Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi? – 175-juhlavuoden perusteos

Juhlavuodet ovat vallan mainioita, sillä ne kannustavat tutustumaan historian henkilöihin ja havinaan. 1800-luvun merkittävä kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja Minna Canth syntyi 19.3.1844 eli nyt vietämme Minnan 175-vuotisjuhlaa.

Minun tuntumani Minna Cantin teoksiin ja ajatuksiin on rehellisesti sanoen ollut hento. En muista, että olisimme koulussa lukeneet Minna Canthia ja koko nainen on ollut tuttu vain nimenä ja matroonamaisena kuvana. Kun vuonna 2016 olin katsomassa Kansallisteatterissa Canth-näytelmää, en päässyt tarinaan ollenkaan kiinni, koska Minnan elämänvaiheet eivät olleet tuttuja.

Olisipa minulla ollut jo silloin Suvi Aholan uutuuskirja Mitä Minna Canth todella sanoi?

Suvi Ahola on toimittaja-kriitikko ja kirjailija, joka toimi Minna Canthin seuran puheenjohtajana vuosina 2012-2017. Hän kävi tilaisuuksissa puhumassa Minna Canthista, mutta tunsi, että hänelläkin oli aukkoja Minnan tarinassa. Niinpä Suvi Ahola otti vuoden vapaata Helsingin Sanomista ja keskittyi Minna Canthiin. Hän luki Minna Canthin koko tuotannon ja kaiken muun mitä Minnasta on kirjoitettu, esimerkiksi Minna Maijalan kirjoittaman laajan elämäkerran Herkkä, hellä, hehkuvainen Minna Canth ja Minna Rytisalon fiktiivisen Rouva C. -teoksen.

Mitä Minna Canth todella sanoi? -teos on loistava perusteos Minnan ajatuksista. Kun kirjan lukee, tietää pääjutut Minna Canthista.

Suvi Ahola itse kuvasi kirjaa WSOY:n tilaisuudessa seuraavasti:

Tavoitteenani oli kirjoittaa yksinkertainen oppitunti siitä, mitä Minna Canth sanoi ja teki.”

Suvi on valinnut kirjaan seitsemän teemaa, esimerkiksi lapsuus, rakkaus ja seksi, naiset ja miehet, joiden kautta Minna Canthinn ajatuksia käsitellään. Jokaisessa antologian luvussa on ensin Suvin toimittajan taidolla kirjoitettu, teemaan liittyvä kiteytys Minnan ajatuksista ja teoista ja sen jälkeen otteita Minna Canthin kirjeistä, artikkeleista, novelleista tai näytelmistä, joissa käsitellään kyseistä teemaa.

Tulee tunne, että Suvi Ahola on puolestani kahlannut valtavan määrän materiaalia ja poiminut sieltä Minnan Canthin helmet minulle ja muille lukijoille nautittavaksi. Hän antaa Minnan äänen kuulua teoksessaan.

Vilja-Tuulia Huotarinen on ottanut Minna Canthin teokseensa Heistä tuli taiteilijoita, johon kuvituksen on tehnyt Riikka Sormunen, jonka käsissä hänen vesiväriteoksensa nuoresta Minna Canthista. Samassa tilaisuudessa 12.2.2019 WSOY:n toimistolla julkaistiin Suvi Aholan (oik.) Mitä Minna Canth todella sanoi -antologia.

Kirja on selkeä ja monipuolinen. Se avaa sekä 1800-luvun loppupuolen yhteiskunnallista näkymää että Minnan aktiivisuutta yhteiskunnallisena vaikuttajana. Minnan kuva kirkastuu, hänen intohimonsa ja sinnikkyytensä hyppäävät sivuilta. Mitä Minna Canth todella sanoi? -kirja toimii myös havahduttajana, eikö silloin ollut kuin seitsemän koulua, johon tytöt saattoivat mennä? Miksi tyttöjen lukukausimaksu oli tuplaten poikiin verrattuna? Enkä esimerkiksi ollut tullut ajatelleeksi, että näytelmät oli oivallinen keino saada yhteiskunnalliset epäkohdat esiin ja jopa saada niiden herättämänä muutoksia lainsäädäntöön.

Minnasta tuli kirjaprosessin aikana minulle ristiriitaisempi henkilö, mutta sen vuoksi myös helpommin lähestyttävä”, kertoi Suvi Ahola

Minna Canth -kirjailijoita: Minna Rytisalo (vas.), Suvi Ahola ja Minna Maijala.

Canth-näytelmä johdatti minut kiinnostumaan Minna Canthin elämästä. Kotihyllystä löytyi järkälemäinen, yli 500-sivuinen Minna Canthin kirjeitä -teos vuodelta 1944, joka osoittautui erinomaisen kiinnostavaksi luettavaksi. Sieltä löytyi nimittäin tarinaa mieheni sukulaisesta, Minna Canthin kanssa yhtä aikaa Kuopiossa vaikuttaneesta kauppaneuvos Gust. Raninista, joka tuki Minnan kulttuurihankkeita ja suhtautui Minnaan kirjeiden perusteella hyvin ystävällisesti. Toisin oli monen muun miehen laita, sillä Minna Canth sai lukuisten miesten vihat päälleen naiseutensa ja ajatustensa vuoksi myös julkisesti. Suvi Ahola kutsuukin Minnaa ”suvakkihuorien esiäidiksi”.

Minna Canth -opintomatkani on jatkunut lukemalla Työmiehen vaimon, katsomalla Teatteri Avoimissa ovissa Papin perheen ja lukemalla lukupiirin kanssa Rouva C:n. Vuoroaan odottelee Minna Maijalan Punaiset kengät. Viimeinkin myös ymmärrän, mistä Maija Vilkkumaan Anna-Liisa -biisissä puhutaan!

Suosittelen Suvi Aholan Mitä Minna Canth todella sanoi? -kirjaa kaikille, jotka haluavat saada kuvan Minna Canthista. Suosittelen sekä Canth-ummikoille että myös niille, joilla on hyvät perustiedot Minnasta jo entuudestaan.

Tähtiä annan ⭐️⭐️⭐️⭐️

 • Suvi Ahola: Mitä Minna Canth todella sanoi?
 • Kustantaja: WSOY
 • Ilmestymisvuosi 2019
 • Genre: Kotimainen kauno, antologia
 • ISBN 978-951-0-42941-9
 • Äänikirjan lukee Tiina Peltonen

Minä olen vanha – olen kyllästynyt tähän maapalloon. Se on niin raakaa ja kylmää tämä olo täällä. Mutta jos pääsen sydänviastani ja influentsastani niin – heleijaa! Ehkäpä nuortuisin jälleen.” (Kirjeestä Hanna Favorinille 19.1.1896)

Kuuntele Kirsin Book Clubin podcastista lisää mietteitämme Minna Canthista! Podcastin äärelle pääset esim. SoundCloudista ja Apple Podcastista. Podcast ilmestyy Minna Canthin synttäreinä 19.3.2019.

Kommentit
 1. LauraKatarooma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi