Tim Peake: Kysy astronautilta – tietoteos avaa avaruusaseman arkea

Meillä on olohuoneessa perintökeinutuoli, jossa mieheni Martti pikkupoikana keinui taaksepäin ääriasentoon ja kattoon tuijottaen kuvitteli olevansa avaruusraketin ohjaamossa lähdössä kuuhun. Hän on sen jälkeenkin seurannut aktiivisesti avaruuslentoja, vaikka keinutuoli on saanut olla rauhassa.

Tim Peaken kirjan taustalla on NASAn tv-kuvaa SpaceX:n miehittämättömän Dragon-kapselin lähdöstä kohti International Space Stationia 2.3.2019.

Martti luki uuden Kysy astronautilta -kirjan, jossa puoli vuotta ISS-avaruusasemalla työskennellyt englantilainen astronautti Tim Peake vastaa kysymyksiin, joita ihmiset saivat lähettää hänelle #askanastronaut-tagin kautta.

Aivan loistava tietoteos kaikille niille, jotka unelmoivat tai ovat joskus unelmoineet astronautin urasta!” kommentoi Martti.

Tim Peake lähti avaruuteen amerikkalaisen ”sisunautti” Tim Kopran ja venäläisen kosmonautti Juri Malenchenkon kanssa Kazakstanista joulukuussa 2015. Heidän missionsa nimi oli Principia ja järjestysnumero 46/47. He työskentelivät maata kiertävällä International Space Stationilla 186 päivää ja palasivat maahan kesäkuussa 2016.

Kirja antaa hienon näkemyksen siitä, mitä avaruusasemalla tehdään. Ensinnäkin avaruustehtävää varten on valmistauduttu vuosia. Miehistön jäsenet on testattu fyysisesti ja psyykkisesti vaativilla kokeilla. Mielenkiintoista oli myös, että kaikkien miehistön jäsenten pitää osata täysin sekä englantia että venäjää. ISS-aseman seurustelukieli onkin usein ”runglishia”.

Avaruusaseman työt ovat pitkälti kunnostus- ja laboratoriotöitä, eri asioiden kasvattamista ja testaamista painottomassa tilassa. Timin miehistön jäsenet tekivät noin 250 tieteellistä koetta, ottivat itsestään jatkuvasti veri- ja muita lääketieteellisiä testejä, mukaan lukien kivuliaita lihaskudosnäytteitä. Testejä hyödynnetään esimerkiksi syöpälääkkeiden ja rokotteiden kehittämisessä.

Kirjan parasta antia oli se, että kaikki selitettiin maallikolle perusteellisesti ja selkeästi, eikä asioihin viitattu ylimalkaisesti. Moni kohta kirjassa herätti kiinnostuksen tutustua aiheeseen vielä tarkemmin”, Martti.

Vapaa-ajallaan astronautit puhuvat perheelleen iPadin kautta maahan, lukevat, katsovat leffoja. Heillä on laaja sähkö- ja äänikirjasto käytettävissään. Tim Peake innostui komennuksellaan valokuvauksesta ja olisikin ollut hienoa nähdä kirjassa vielä enemmän hänen kuviaan

Tim Peake kertoo asioita, joita ei ole tullut miettineeksi, esimerkiksi miksi avaruusraketit lähtevät aina läheltä päiväntasaajaa ja aina itäänpäin. Hämmästyttävää on ylipäätänsä, että koko homma toimii, sillä ISS-aseman kansainvälisellä puolella on esimerkiksi eri sähkövirta, pistokkeet, kytkimet ja hätävarusteet kuin Venäjän puolella.

ISS:n menestystarinan olennainen osa on, että viisitoista kansakuntaa on yhteistyössä rakentanut ja käyttänyt tätä maailmanhistorian monimutkaisinta laitosta. Koska rakentamiseen on osallistunut niin monta maata ja yhtiötä, eri segmenttien ja moduulien välillä on lukemattomia ”epästandardeja” asioita.” sivu 144.

Sivuille mahtuu myös paljon arjen askareisiin liittyviä juttuja. Mikä on päiväohjelma, kuinka syödään, liikutaan, peseydytään, nukutaan, tai se kaikista yleisin nuorten kysymys, kuinka avaruudessa käydään vessassa. Kaikkiin näihin saadaan selvyys samoin kuin alla kuvattuun ”kadonneen pökäleen arvoitukseen”.

Vaikka avaruusvessan käyttö on varsin yksinkertaista, kaikenlaista on sattunut. Muuan astronautti (joka saakoon pysyä nimettömänä) kertoi, että noudatettuaan eräänä päivänä luonnon kutsua hän kääntyi poistamaan kumipussin kiinteän jätteen säiliöön, mutta huomasi pussin olevan täysin tyhjä. Hän oli kuitenkin varma, että pussissa olisi pitänyt olla ihan kohtuullisen kokoinen annos aineenvaihdunnallista jätettä, joten seurauksena oli kiihkeä kadonneen asian etsintärupeama. Monien muiden kadonneiden asioiden tapaan kyseinen asia oli kuitenkin hävinnyt teille tietymättömille.” sivu 119

Tim Peaken tyyli on erittäin positiivinen. Hän keskittyy omiin kokemuksiinsa, eikä hänellä ole poikkipuolista sanaa kenestäkään kollegastaan. Brittinä hän tietenkin vei avaruuspuvussaan olleen Union Jack -lipun tuliaisena kuningatar Elizabeth II:lle.

Kysy astronautilta -kirjan luettuani innostuin katsomaan Gravity-elokuvan (2013). Huomasin useita ”virheitä”, mitä George Clooneyn ja Sandra Bullockin tähdittämässä leffassa tehtiin verrattuna oikeaan avaruusasemaelämään, näitä en olisi ilman kirjaa tiennyt”, kertoi Martti.

Tim Peake (s. 1972) on brittiläinen ESA:n astronautti. Ennen astronautinuraansa hän toimi armeijan testipilottina. Kysy astronautilta oli British Book Awards -palkintoehdokas 2018.

Martin tähtiarvio Kysy astronautilta -kirjasta: neljä tähteä.

⭐️⭐️⭐️⭐️

 • Tim Peake: Kysy astronautilta
 • Kustantaja Into
 • Suomentaja J. Pekka Mäkelä
 • Ilmestymisvuosi suomeksi 2019
 • Alkuperäisteos: Ask an Astronaut (2017)
 • Genre: Tietokirja
 • ISBN 978-952-351-045-6
 • Englanninkielinen äänikirja löytyy Storytelistä

Kommentit
 1. LauraKatarooma
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi