Camilla Läckberg: Kultahäkki – kosto on suloista vai onko?

Camilla Läckbergin Kultahäkki ilmestyi suomeksi huhtikuussa 2019

Camilla Läckberg on Ruotsin menestynein dekkarikirjailija. Hänen Fjällbacka-dekkarisarjaansa on ilmestynyt jo 11 osaa ja hänen kirjojaan on julkaistu 60 maassa ja myyty yli 20 miljoonaa kappaletta. Camilla vieraili Suomessa 2.-3.5. ja kävin kuuntelemassa häntä Oodin yleisötilaisuudessa. Osallistuin myös Otavan järjestämään tilaisuuteen hotelli Kämpissä, jossa Camillan kanssa saattoi jutella lounaspöydässä.

Camilla Läckberg on megastara, häntä kohdellaan hänen omien sanojensa mukaan monessa maassa kuin rocktähteä. Aina ei ollut niin.

Camilla tosin on aina halunnut kirjoittaa. Ensimmäinen kuvakirja syntyi jo neljävuotiaana, siinä joulupukki tappoi joulumuorin. Camillan vanhemmat eivät olleet huolissaan tyttärensä mielikuvituksesta, vaan Fjällbackan kodissa kannustettiin. Vanhemmat eivät olleet varakkaita, mutta lupasivat, että Camilla saa ostaa kaikki kirjat, jotka haluaa. 11-vuotiaana kolahti kovaa, Kun Camilla luki Agatha Christien Kuolema Niilillä ja tulevaisuuden kirjailijaura sai tarkemman suunnan, rikosgenren.

Tarvittiin vielä vuosia, ekonomitutkinto Göteborgin yliopistosta, työ jakkupuvussa telekommunikaatioyrityksessä ja ensimmäinen aviomies, joka osti Camillalle joululahjaksi kirjoittajakurssin. Tuon kurssin aikana hän sai alulle ensimmäisen teoksensa nimeltään Jääprinsessa. Sen viimeistely töiden ohessa venyi, mutta kun Camilla sai lähetettyä sen kustantajalle, niin kyllä-vastaus tuli viidessä päivässä. Meni vielä kolme päivää ja Camillan esikoinen, nyt 17-vuotias Wille syntyi. Senkin Camilla kertoo, että poika oli kolme viikkoa myöhässä lasketusta ajasta ja painoi 5 kiloa.

Jääprinsessa myi kovakantisena 3.000 kpl ja sen tuloilla ei vielä perhettä elätetty. Mutta ahkera markkinointi tehosi, seuraava osa myikin jo 30.000, kolmas 60.000 ja sen jälkeen myyntiluvut Ruotsissa ovat olleet kuusinumeroisia.

Alusta asti minun suunnitelmani oli tulla kirjailijanimeksi, jonka kaikki tuntevat. Suostuin aivan kaikkiin haastatteluihin, jotta sain nimeäni tunnetummaksi. Halusin osallistua kustantamon markkinointipalavereihin, mitä paheksuttiin. Aivan kamalaa oli, että kutsuin kirjaani tuotteeksi! Mutta minä olin ammattimainen markkinoija, miksi en olisi käyttänyt osaamistani myös omien kirjojeni hyväksi. Varsinainen sysäys kirjojen menekissä tapahtui, kun sain pokkarini Damernas Värld -lehden lukijoiden kesälahjaksi eli kirja meni lukijoille samassa pussissa kuin lehti. – Camilla Läckberg Hotelli Kämpissä 3.5.2019

Camilla heittäytyi myös somemaailmaan. Hän halusi luoda keskusteluyhteyden lukijoittensa kanssa. Silloin se oli uutta ja poikkeuksellista, mutta myös toimivaa. Tällä hetkellä hänellä on lähes 250.000 seuraajaa Instagramissa, jossa hän jakaa päivittäin kuvia elämästään ja perheestään, johon kuuluu 13 vuotta nuorempi aviomies numero kolme ja neljä lasta.

Ote Camilla Läckbergin Instagram-virrasta. Kuvassa hänen neljä lastaan vas. Meja, Polly, Wille ja Charlie.

Moni on ihastunut Camillan kirjoihin, mutta kirjailijan yksityiselämä on aiheuttanut paljon kriittistaä palautetta, ja ainoastaan naisilta. Ei tarvitse montaa kommenttikenttää lukea, niin kaikenlaista löytyy. Camillan äitinä oleminen aiheuttaa paljon tunnekuohua.

Minä olen yhdistänyt äitiyden ja työnteon. Alussa ei ollut edes muuta mahdollisuutta. Otin lapset mukaani kirjaturneelle, imetin samalla kuin signeerasin kirjoja. Lapseni ovat nähneet, että menestys on vaatinut rankkaa työtä.

Camilla Läckberg on sanavalmis ja kantaaottava nainen. Myös erittäin hauska sellaisella hurmaavalla itseironisella tavalla.

Mutta hypätäänpä hänen uuteen kirjaansa nimeltään Kultahäkki, jonka merkeissä hän oli Suomessa. Kirja aloittaa uuden Faye-sarjan eli Kultahäkille on varmasti tulossa jatkoa ainakin yhden osan verran, kirjoitustyö on jo käynnissä. Hieman oli aistittavissa, että saattaa tulla lisääkin. Fjällbacka-sarjan faneille tiedoksi, että myös se sarja jatkuu, mutta tauon jälkeen.

Camilla kertoi, että hän luki Fay Weldonin Naispaholaisen elämä ja rakkaudet –teoksen (The Life and Loves of a She-Devil, 1983)  noin 25 vuotta sitten ja on vuosittain palannut kirjan pariin. Nuorena hän oli ihastunut myös muihin teoksiin, joissa kuvattiin menestyneiden naisten glamoröösiä elämää esimerkiksi Sidney Sheldonin ja Jackie Collinsin kirjoihin. Kymmenen vuotta sitten hän alkoi pohtia, mitä moderni naispaholainen tekisi, miten kostaisi kokemansa vääryyden. Siitä kehittelystä syntyi Kultahäkki, jonka päähenkilön nimeksi tuli tietenkin Faye, kunnianosoitukseksi Fay Weldonille.

Camilla Läckberg sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin Hotelli Kämpissä 3.5.2019

Tartutaan siis Kirsin Book Clubin dekkareille/trillereille muotoiltuun kysymyspatteristoon:

Mikä on Kultahäkin rikos ja kuka sitä selvittää?

Tämä onkin kinkkinen kysymys. Kultahäkissä operoidaan kolmessa eri ajassa: Fayen lapsuudessa Fjällbackassa, Fayen opiskelijanuoruudessa Tukholmassa ja nykyajassa Tukholmassa, jolloin Faye on noin 35-vuotias. Kaikissa aikatasoissa tapahtuu rikoksia, esimerkiksi pahoinpitely, katoaminen, aviorikos, tapon yritys, murha ja tietovarkaus. Poliiseja vilahtelee, mutta Kultahäkissä ei keskitytä rikosten selvittämiseen, vaan Faye ottaa lain omiin käsiinsä.

Ovatko Kultahäkin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kultahäkin päähenkilö on Faye. Hän on muuttanut Fjällbackan pikkukaupungista Tukholmaan, jossa hän on halunnut luoda itsensä uudelleen. Hän pääsee Handelshögskolaniin opiskelemaan ja niissä ympyröissä tapaa tulevan miehensä Jackin. Yhdessä he tavoittelevat unelmaa vauraasta elämästä ja onnistuvatkin siinä.

Faye on uskottavuuden rajoilla. Hänen elämänsä luxus-rouvana ”kultahäkissä” on kuvattu melko kliseisesti, mutta kyllä se on uskottavaa. Camilla Läckberg tuntee Tukholman rikkaiden piirit ja ties mikä osa tarinasta on tottakin. Toisaalta Fayen eräät toimet ovat erittäin extremeä ja siihen Camilla totesi kysyessäni, että hänen täytyi saada lukija uskomaan, että Faye on valmis tekemään mitä vain puolustaakseen itseään.

Camilla Läckberg nosti haastattelussa esiin kostosta, että sitä on aina ollut, jo raamatussa todetaan ”Silmä silmästä, hammas hampaasta”. Kostolla pyritään oikaisemaan vääryys, palauttamaan valta itselle. Hän totesi, että naiset ovat niin taipuvaisia antamaan anteeksi ja suostumaan huonoon kohteluun. Jo pikkutyttöinä meitä opetetaan, kun joku vetää letistä, että anna olla.

Fayen petollisessa miehessä Jackissa on selkeästi tunnistettavia, stereotyyppisiä piirteitä. Näinhän ”kaikki” menestyneet, komeat ja testosteronia pursuavat miehet käyttäytyvät fiktiossa ja varmasti aika moni oikeassakin elämässä. Camilla kertoi, että taltioi koko ajan tarinoita mieleensä. Kaikki, mitä hän kuulee, saattaa päätyä kirjoihin. Veikkaanpa, että hän on tavannut monta Jackin kaltaista miestä.

Tarinassa on mukana myös Fayen hyvä ystävä Chris, joka on räväkkä, menestynyt businessnainen. Hänestä pidin heti! Hänen tapaisiaan järjen ääni -ystävättäriä on monessa chick lit -teoksessa. Chrisillä on myös tosielämän esikuva Christina Saliba, joka on Camillan sydänystävä, Brand Manager ja yhtiökumppani Invest In Her -sijoitusyhtiössä. Onneksi oikeassa elämässä Christinalla on erilainen kohtalo kuin kirjan Chrisillä.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Juoni on koukuttava. Kirjan alku on karmea ja mietin, että haluanko jatkaa eteenpäin. Mutta Camilla Läckberg osaa punoa juonta niin, että sivut kääntyvät reippaaseen tahtiin.

Kirjan tarina ei aluksi tunnu uniikilta, vain sekoitukselta Fifty Shades of Greytä ja Nordic Noiria. En tietenkään ole lukenut ihan juuri tällaista kostotarinaa, mutta monet käänteet olivat kovin tutun oloisia ja ennakoitavia. Seksi on tehokas ase valtapelissä ja kuinka helppoa sen käyttö Kultahäkissä onkaan.

Aloin suhtautua kirjaan muuna kuin pelkkänä viihteenä, kun Faye kysyy eräältä liikenaiselta:

Montako kertaa mies on pettänyt sinut elämäsi aikana?

Aloin itsekin muistella ja tunnistaa tilanteita. Kuten Camilla sanoi, että ainahan ei ole kyse pettämisestä suhteessa, vaan se voi olla työhön tai muuhun elämään liittyvää.

Kultahäkkiä voi lukea myös yhteiskunnallisemmilla silmälaseilla. Kuinka monet katsovat sivusta silmänsä ummistaen ja puuttumatta naisten väkivaltaiseen tai seksuaaliseen alistamiseen. Esimerkiksi kuvaus kauppakorkeakoulun uusien oppilaiden riiteistä oli hyvin kuvaavaa.

Camilla Läckbergin ohje naisille on, että voit luottaa vain itseesi. Älä tuudittaudu Later-elämään eli että joskus myöhemmin on sinun aikasi, vaan pidä huolta itsestäsi ja taloudestasi kaikissa tilanteissa.

Miten paljon kuvataan Kultahäkin päähenkilöiden elämää?

Kirja on kirjoitettu täysin Fayen kannalta ja hänen elämäänsä kuvataan erinomaisesti. Camilla kirjoittaa hyvin visuaalisesti ja lukijana tiedän, mitä Fayella on päällä, mitä hän syö ja miltä ympäristöt näyttävät. Samoin hänen tunnetilansa tulevat tutuiksi, ja mikä hienoa, Faye ei ole vain yksioikoinen kostaja, vaan hän itsekin miettii tekojensa motiiveja.

Onko Kultahäkki ahdistava, raaka tai pelottava?

Kultahäkki alkaa ahdistavalla rikoskuvauksella, mutta muutoin ahdistavuus tulee aivan toisista asioista. Kultahäkissä eläminen voi olla henkisesti todella ahdistavaa.

Kirja ei ole raaka tai pelottava. Genreksi on valitty psykologinen trilleri, mutta vetävyydestään huolimatta Kultahäkissä ei tarvitse erityisesti jännittää.

Herättikö kirja ajatuksia, koskettiko?

Kultahäkkiä markkinoidaan naisen kostolla ja #metoo-liikkeellä. Siinä on kieltämättä silmiä aukaisevia elementtejä ja ajatusharjoituksena voi vaihtaa Fayen ja Jackin sukupuolia ja miettiä, muuttaisiko se suhtautumista Kultahäkin tapahtumiin.

En minä miehiä vihaa, päinvastoin, minähän olen mennyt kolmen miehen kanssa naimisiinkin. Mutta peräänkuulutan siskoutta, naisten tukea toisille naisille. – Camilla Läckberg

Camilla Läckberg ja minä lounaan jälkeen Hotelli Kämpissä.
Suositteletko ja kenelle, montako tähteä?

Suosittelen lämpimästi Kultahäkkiä romanttisen viihteen ja ehkä myös dekkarien ystäville. Kirjan taustatarina ja Camilla Läckbergin jutut ovat huippukiinnostavia ja niille antaisin viisi tähteä, mutta Kultahäkin kansiin päätyneelle tarinalle annan kolme. Kirja pitää hyvin otteessaan ja on sujuvaa, mutta muuttui erityisemmäksi vasta kuunneltuani Camillaa.

Jag vill inte sluta göra något för att någon inte gillar vad jag gör”, sanoi Camilla Läckberg Göteborgin Kirjamessuilla

⭐️⭐️⭐️

 • Camilla Läckberg: Kultahäkki
 • Kustantaja Otava
 • Suomentaja Aleksi Milonoff
 • Ilmestymisvuosi suomeksi 2019
 • Alkuteos: En bur av guld (2019)
 • Genre: Rikos ja jännitys
 • ISBN 978-951-1-32256-6
 • Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
Kommentit
 1. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Maria
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi