Podcast #5: Mitä kirjoja suosittelemme äitienpäivälahjaksi

Äitienpäivänä juhlistetaan äitejä ja isoäitejä, tuodaan aamukahvit sänkyyn, käydään poimimassa valkovuokot ja ojennetaan itsetehtyjä äitienpäiväkortteja. Jos teillä annetaan äidille lahjoja, niin podcastissamme esittelemme meidän lahjakirjasuosikkimme kevään uutuuskirjojen joukosta.

Kuuntele podcast SoundCloudista tai Apple Podcasteista. Jakson pituus on 36 min.

Podcastin ykköskirjana on Johanna Venhon Ensimmäinen nainen, joka kertoo fiktiivisen Sylvi Kekkosen äänellä naisen elämästä presidentti Urho Kekkosen rinnalla ja varjossa. Kirjasta on tulossa myös erillinen blogijuttu.


Seuraavassa muita podcastissa mainittuja vinkkejä ajankohtaisista kirjoista, jotka sopivat loistavasti äitienpäivälahjoiksi:

Elizabeth Strout: Kaikki on mahdollista

Äidille, joka ei kavahda elämän varjopuolistakaan lukemista, voi suositella lahjaksi Elizabeth Stroutin Kaikki on mahdollista -novellikokoelmaa. Ja jos äidillä ei vielä ole Stroutin edellistä suomennettua romaania Nimeni on Lucy Barton, sen voisi kääräistä samaan lahjapakettiin.

Elizabeth Strout kuvaa realistisesti ja pienieleisesti Amerikan keskilännen pienten kaupunkien elämää. Kaikki on mahdollista -tarinoissa ollaan Lucy Bartonin synnyinseudulle, Amgashin pikkukaupungissa. Novelleja sitoo väljästi paitsi paikkakunta, myös paikkakunnan kuuluisuus, kirjailija Lucy Barton. Äitien ja tyttärien sekä läheinen että vaikea suhde toistuu tässäkin kirjassa monen novellin teemana.

Minna Eväsoja: Wabi ja Sabi – Mietiskelypäiväkirja

Kaunis kirja, jonne voi tallentaa omia ajatuksiaan japanilaisten puupiirrosten, runojen ja Minna Eväsojan tulkintojen lomaan. Täydellinen lahja japanilaisen kulttuurin ja kirsikankukkien ystävälle.

Eeva Kilpi: Sininen muistikirja

Eeva Kilven lapsenlapsi Sohvi antoi mummolleen joululahjaksi muistikirjan, johon tämä naisen sielunelämän tulkki kirjoitti ajatelmiaan vuosien varrella. Sininen muistikirja on täsmälahja isoäideille, joille 91-vuotiaan Eeva Kilven runot ovat olleet tutkimusmatkoja omaan naiseuteen.

Niina Miettinen: Suopursu

Suopursua voi suositella aika monen ikäisille lukijoille. Kirjassa on jotakin somasti vanhanaikaista, mutta samanaikaisesti se on kerronnaltaan kaikkea muuta kuin perinteinen. Tarina sijoittuu 1970-luvulle pienellä lypsytilalla. Kirjassa taitavasti käytetty murre paikantaa tapahtumat Pohjois-Karjalaan.

Kirjan keskiössä on kolme sisarusta, Anja, hänen nuorempi veljensä Pietari, jotja yhdessä hoitavat kotitilaa, ja toinen veli Hannu, taiteilija. Kaikkien kolmen elämän hämmentää paikkakunnalle muuttava Olga, joka kuin tuoksullaan huumaavaa suopursu vaikuttaa kaikkien elämään. Erilaisten rakkausteemojen kautta kirjassa on vahvana äitiyteen, myös siihen puuttuvaan liittyvät tunteet.

Venla Pystynen, Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso: ei koira muttei mieskään

”Mielessäni on käynyt jopa niin uhkarohkea ajatus, että mitä ikinä mun elämäss tapahtuu, niin saatan selvitä siitä”, sanoo Linda-Maria Roine a.k.a., Mercedes Bentso kirjan loppilauseessa. Kirja on hurja tositarina itähelsinkiläisestä nuoren naisen elämästä, jossa on ollut kaikkea, mitä äiti ei toivo lapselleen.

Teemu Luukka: New Yorkin uhmatar. Tyyni Kalervon ja ikonisen metropolin tarina

Tyyni Kalervo (1900-1993) eli pitkän ja värikkään elämän, suurimman osan siitä New Yorkissa kapakan pitäjänä Harlemissa. Helsingin Sanomien toimittajan Teemu Luukan kirja New Yorkin uhmatar on kirja Tyynistä, mutta yhtä paljon se on myös kirja New Yorkista ja sen historiasta. Ja jos oli Tyynin elämä värikäs, niin ei jää toiseksi kaupunkikaan.

Kommentit
  1. Outi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Sanna
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi