Viveca Sten: Sisäpiirissä – kuolema iskee Sandhamnin pursiseuralla, sarjan osa 2

Äänikirjaa voi kuunnella esimerkiksi koirakävelyillä. Viveca Stenin Sisäpiirissä sijoittuu purjehduksen maailmaan ja Haukilahden venesatama antoi viritystä oikeaan tunnelmaan.

Muutaman viikon päästä minulle tarjoutuu mahdollisuus matkustaa Sandhamniin, Tukholman ulkosaariston lomaparatiisiin. Siellä on luvassa kohtaaminen saarella kesiään viettävän dekkarikirjailija Viveca Stenin kanssa, joka on tuonut Sandhamnin laajan yleisön tietoisuuteen dekkarisarjallaan. Sarja on myös filmattu tv-sarjaksi nimellä Sandhamnin murhat.

Matkaseuraksi saan Airin, joka aloitti Sandhamn-sarjan lukemisen ykkösosasta kuten minäkin. Lue hänen juttunsa KLIK, niin tiedät paremmin taustoja. Minä etenin jo kakkososaan nimeltään Sisäpiirissä ja vastasin jo perinteeksi muodostuneisiin dekkarikysymyksiimme:

Mikä on Sisäpiirissä-dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Ruotsin kerma on kokoontunut Sandhamniin seuraamaan Gotland Runt -purjehduskilpailun lähtöä. Kun starttipistooli pamahtaa, suosikkivene ei ampaisekaan liikkeelle, sillä Swanin kippari on ammuttu kuoliaaksi ruoriin.

Paikalla on jo ensimmäisessä osassa tutuksi tullut komea poliisi Thomas Andreasson, joka käynnistää tutkimukset työparinsa Margitin ja muun tiiminsä kanssa. Matkan varrella apuaan tarjoaa myös Sandhamnissa kesiään viettävä, Thomaksen lapsuuskesien kaveri, juristi Nora Linde, jolla tällä kertaa on enemmän selvitettävää omassa perhe-elämässään kuin murhatutkinnassa.

Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Sisäpiirissä-kirjan seurapiirit ovat Ruotsin yläluokkaa, KSSS:n eli vuonna 1830 perustetun Kungliga Svenska Segelsällskapin johtokunnan jäseniä. He vaikuttavat hyvin uskottavilta, vaurailta ruotsalaisilta. Vähän kuin Solsidanin Mickan ja Fredde kuuskymppisinä. Myös kuningas mainitaan.

Sarjan päähenkilöt Thomas ja Nora ovat hyvin inhimmillisiä, uskottavia ja samaistuttavia. Pidän siitä, että heidän arvomaailmaansa voi luottaa. He eivät ainakaan kahden osan perusteella ratkea ryyppäämään tai tee jotain muuta älytöntä kuten monen dekkarisarjan päähahmot.

Onko kirjan juoni vetävä? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Juoni on taitavasti rakennettu ja vetävä. Murhan selvittely, poliisitiimin kokoukset ja Noran ja Thomaksen yksityiselämän koukerot vuorottelevat sopivasti. Murhan taustalla epäillään olevan ainakin vallanhimoa, aviorikoksia, huumekauppaa ja kavalluksia eli aineksisia kunnon tarinaan on.

Juoni ei ollut kovin yllätyksellinen, sillä käyttämällä hieman pieniä, harmaita aivosoluja, syyllinen oli helppo päätellä melko aikaisessa vaiheessa. Ihan varma en kuitenkaan ollut, joten lukunautinto säilyi hyvin aivan viimeiselle sivulle asti, etenkin Noran yksityiselämän ansiosta.

Opitko jotakin yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Viveca Sten kuvaa poliisilaitoksen lisäksi lakiasiaintoimistoa, jonka ovesta oli kiva kurkistaa. Kirjassa todetaan vanha sanonta, että purjehtiminen on kuin repisi seteleitä suihkussa ja totta tosiaan, en ollut aiemmin ajatellutkaan, kuinka tavattoman kallista kilpapurjehtiminen on. Sisäpiirissä puhutaan rahan merkityksestä muutoinkin ajatuksia herättävästi.

 Miten paljon Sisäpiirissä -kirjassa kuvataan päähenkilöiden elämää?

Pääsemme tutustumaan sekä Noraan että Thomakseen hieman tarkemmin. Nora ja hänen miehensä Henrik eivät ole samaa mieltä Noran perimän talon kohtalosta ja tämä ristiriita aiheuttaa melkoisia jännitteitä. Lopulta ollaan tilanteessa, jossa Noran pitää tehdä päätös muustakin kuin talosta. Mukana viettävät kesää Noran pienet pojat, joiden uintireissuihin ja jäätelönsyöntiin on helppo kiitää ajatuksissaan mukaan.

Thomas pohtii seurustelusuhdettaan. Ollako vai eikö olla, tämä on tälläkin kertaa kysymys.

 Onko Sisäpiirissä raaka, ahdistava tai pelottava?

Sisäpiirissä murhataan aristokraattisen tyylikkäästi kaukaa ampumalla. Veri ei roisku. Murhaajan motiiveja voi kutsua raa’aksi peliksi, mutta ahdistavaa tai pelottavaa lukeminen ei ole. Kiinnostavaa kyllä!

Herättikö Sisäpiirissä sinussa ajatuksia?

Kirjan perusteella voi pohdiskella, kuinka tärkeää kulissien ylläpitäminen on. Mieleen nousi myös se, miten pienet Ruotsinkin vaikuttajapiirit ovat ja mitä kautta niissä pysytään. Parasta asua sellaisella alueella, missä lapset tutustuvat juuri oikeisiin piireihin jo alakoulussa. Kirjan lisäkaneetiksi olisi sopinut ”Lika barn leker best”.

 Suositteletko Sisäpiirissä-dekkaria ja kenelle? Montako tähteä annat?

Suosittelen nyt kahden osan perusteella Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa kaikille tyylikkäiden dekkareiden ystäville. Mukana on businesta, juristeja ja ihanaa kesäidylliä Sandhamnissa.

Tämä Sandhamn-sarja on dekkareita minun makuuni, joten annan neljä tähteä tähän mennessä lukemilleni kahdelle ekalle osalle.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Rikosten puolesta sarjan osia voi varmaankin lukea itsenäisinä teoksina, mutta minä olen nyt ihan koukussa Noran ja Thomaksen tarinoihin, joten aion edetä sarjaa järjestyksessä kunnes saavutan 21.5.2019 suomeksi ilmestyneen sarjan uusimman osan Huonossa seurassa.

Erityissuositus kaikille purjehduslomalle suunnistaville. Aivan täydellistä purjeveneluettavaa!

Sandhamn-sarjan teokset ilmestymisjärjestyksessä. Kaikki löytyvät suomeksi myös äänikirjoina:

 • Syvissä vesissä (I de lugnaste vatten, 2008)
 • Sisäpiirissä (I den innersta kretsen, 2009)
 • Pinnan alla (I grunden utan skull, 2010)
 • Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död, 2011)
 • Juhannusmurha (I stundens hetta, 2012)
 • Ristiaallokossa (I farans riktning, 2013)
 • Vallan varjoissa (I maktens skugga, 2014)
 • Totuuden nimissä (I sanningens namn, 2015)
 • (Iskalla ögönblick, 2017 – novelleja, ilmestyy suomeksi 2020)
 • Huonossa seurassa 2017, (I fel sällskap, 2018)
 • Kaikessa hiljaisuudessa 2020 (I hemlighet begravd, 2019)
Sandhamnin kesäisen idyllin rikkovat murhat. Sininen taivas, meri ja aurinko huolehtivat siitä, että juuri tänne sijoittuva dekkari on mitä parhainta kesälukemista. Kuva Creative Commons/Bengt Nyman.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *