Fatima Bremmer: Ett jävla solsken – ruotsalaisen yönaisen kiehtova elämäkerta

Muutaman viikon takaisella yhteisellä Ruotsin matkallamme tutkimme Kirsin kanssa Arlandan pokkarikirjakaupan valikoimaa. Asiantunteva nuori myyjä suositteli meille erityisesti yhtä kirjaa, vuoden 2017 faktakirjojen August-palkinnon voittajaa Ett jävla solsken, Fatima Bremmerin kirjoittamaa elämäkertaa Ester Blenda Nordströmistä. Kiitimme esittelystä, mutta myyjän mieliharmiksi totesimme, että kirja näyttää löytyvän Storytelistä, joten sieltä sen kuuntelemme tai luemme.

Kuuntelin Ester Blenda Nordströmin elämäkerran äänikirjana.

Nordströmin ja Bremmerin nimet eivät sanoneet minulle mitään, mutta päätin kokeeksi kuunnella ainakin kirjan alun. Siihen se ei jäänyt, sillä kirja ja sen päähenkilön tarina veivät mennessään. Syystä siis Arlandan kirjakaupan myyjä kirjaa kehui. Ruotsin ensimmäinen tutkiva journalisti ja kirjailija Ester Blenda Nordström eli mielenkiintoiseen ja moneen suuntaan vieneen elämän, ja toinen journalisti, Fatima Bremmer on kirjoittanut hänestä kohteensa näköisen kirjan: vahvan ja värikkään. Kirjassa kuuluu vahvana Ester Blendan ja hänen läheistensä oma ääni, kirjeissä, artikkeleiden ja kirjojen lainauksissa. Mielenkiintoista on myös kirjan kautta päästä sisäpiiriin seuraamaan naapurimaan viime vuosisadan alun tapahtumia ja kehitystä.

Mia Kankimäen kirjasta Naiset joita ajattelen öisin periytynyt yönaiset-nimitys sopii Ester Blendaan monin tavoin. Hän oli rohkea uuden etsijä ja kokeilija, rajojen rikkoja. Kaikkia rajoja ei hänkään uskaltanut rikkoa. Homoseksuaalisuus oli rikos melkein koko hänen elämänsä ajan, ja niinpä rakkaus naiseen pysyi salaisuutena, jonka oma perhe kuitenkin todennäköisesti tunnisti ja tiesi. Yöpuoltaan, mielensä pimeitä sopukoita Ester Blenda huuhteli alkoholilla.

Vuonna 1891 syntynyt (meillä on muuten yhteinen syntymäpäivä, maaliskuun viimeinen) Ester oli vasta 20-vuotias, kun hän aloitti toimittajana Stockholms Dagbladissa. Naisia oli toimittajana vasta muutama, ja Ester oli heistä ja kaikista Tukholman toimittajista nuorin. Maalarimestari, myöhemmin rikastuneen sähköyrittäjä Nordströmin nuorin tytär Ester oli levoton ja peloton, valmis hurjiin leikeihin ja moniin kepposiin. 13-vuotiaana perhe lähetti Esterin vuodeksi isän veljen, kirkkoherran kasvatettavaksi ”parantamaan tapojaan ja todistuksen numeroita, erityisesti käytöksessä”.

Ester vet precis hur det känns att ”bara vara en flicka” och känna den brännande längtan efter frihet och samma möjligheter som männens. Hennes första tidningspseudonym ”Pojken” är inte vald utifrån slump.

Esteristä tuli koko Ruotsin tuntema, kun hän pestautui maataloon piiaksi ja kirjoitti kokemuksistaan juttusarjan Svenska Dagbladetiin sekä kirjan En piga bland pigor. Tutkivana journalistina Ester, joka oli ottanut käyttöön ”taiteellisuuden vuoksi” myös toisen etunimensä Blendan, teki näkyväksi, miten raskaat työolot maaseudulla palvelustyötä tekeville, useimmiten nuorilla naisilla oli, miten pieni oli heidän palkkansa ja miten heillä ei ollut vapaata edes kokonaista päivää viikossa.

En piga bland pigor -kirjasta tuli myyntimenestys, siitä otettiin painos toisensa jälkeen. Se sai myös vastineensa, Ett pennskaft som piga. Sen kirjoitti isäntä, jonka talossa Ester Blenda oli ollut kuukauden piikana ilman että kukaan talossa oli tiennyt tai arvannut, että lehmiä vähän kömpelösti lypsävä uusi piika olikin todellisuudessa toimittaja. Kynänvartta tarkoittavaa pennskaft-sanaa käytettiin myös halventavana nimityksenä naistoimittajista.

Piikojen ja kotiapulaisten asian ajaminen on esimerkki siitä, miten Ester Blenda Nordström oli aina valmis toimimaan huonossa asemassa olevien puolesta. Naisasia ja naisten äänioikeuden ajaminen olivat hänelle tärkeitä, ja yksi Ruotsin naisliikkeen keskeisitä hamoista, Elin Wägner oli hänen läheinen ystävänsä.

Vielä tärkeämpi ystävä Ester Blendalle oli koko elämän ajan, eikä vaan ystävä vaan rakastettu, oli Carin Waern Frisell. Homoseksuaalisuus oli Ruotsissa rangaistavaa vuoteen 1944 asti ja sairausluokituksena vuoteen 1979. (Suomessa homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin vasta 1972, ja tautiluokituksesta homoseksuaalisuus poistui 1981.) Ulospäin Ester Blenda ja Carin olivat ystävättäriä. Carin oli naimisissa kaksikin kertaa, ja myös Ester Blenda oli aviossa muutaman vuoden. Kirjeet ja valokuvat kertovat kuitenkin toista, ja tämän toisen tarinan Fatima Bremmer on kauniisti kertonut kirjassa. Carinin ja Ester Blendan rakkauskirjeet ovat kaikki kadonneet, ja Ett jävla solskenin fiktiivisessä, kuitenkin Carinin jättämiin tietoihin perustuvassa kohtauksessa Bremmer kuvaa, miten Carin Ester Blendan kuoleman jälkeen vuonna 1948 palaa tämän asuntoon ja poimii mukaan kirjeensä.

Kuva Ester Blenda Nordströmistä …

Kan du begripa tex. hur underbart det här att sitta inkrupen i en halvdunkel kåta där endast elden midt på golvet och stjärnorna som titta in öppningen lyser upp, där kaffet luktar ljufligt och starkt i kitteln som hänger i en krok över elden och man äter salt öring och glödgräddat bröd […
Jag mår som en gud och vill helst stanna här bland lappar och norrsken för beständigt.


Ester Blendan kirjeestä kälylleen Gerda Nordströmille, Kiiruna 3.12.1914.

Ester Blenda Nordström asui Lapissa lähellä Kiirunaa elämänsä onnellisimmat ajat, kuten hän itse myöhemmin muisteli. Hän vietti puoli vuotta kiertävänä saamelaislasten opettajana, ja tätä tehtävää varten hän opetteli myös suomen kieltä. Tätä taitoa tarvittiin myös silloin, kun hän Suomen sisällissodan aikana oli mukana organisoimassa ruoka-apua nälkäkuoleman partaalla oleville Suomen saamelaisille.

Kuva Kamchatkan vuosilta. Ester Blenda oikealla tupakka suussa. Ruotsin etnografisen museon kokoelmat.

Ester Blendan myöhemmätkin matkat eri puolille maapalloa olivat seikkailuja, joista monet hän ikuisti ei vain lehtikirjoituksina vaan myös matkakirjoina. Ystävänsä Evert Tauben innoittamana hän matkusti Etelä-Amerikkaan ja Andeille. Pohjois-Amerikkaan hän matkusti valtamerilaivan alimmassa luokassa ja kulki perillä ruotsalaissiirtolaisten jäljillä. Hän avioitua René Malaisen kanssa voidakseen matkustaa aviovaimona Kamchatkan niemimaalle itäisen Venäjän äärikolkkaan.

Fatima Bremmer on toimittaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt toimittajana ja uutispäällikkönä Aftonbladetissa ja Expressenissä ja Svenska Dagbladetin kulttuuritoimituksessa. Kirjastaan Ett jävla solsken hän sai vuonna 2017 August-palkinnon faktakirjojen sarjassa. Hänen aikaisempi kirjansa on nimeltään De sista tanterna.
Kuva Helén Karlsson

Näin Fatima Bremmer häntä kuvaa:

Hon var en social stjärna med omvittnad lyskraft och samtidigt ett naturbarn som drogs till skogens tystnad, havets lynniga temperament och fjällvärldens hisnande vyer.

Hon var själv som en virvlande naturkraft, i ständigt krig mot inordning. Ester Blenda Nordström vägrade att behaga. Hon levde och älskade kompromisslöst, på sina egna villkor och utifrån sin nyfikenhet – i strid med konventioner, lagar och klassificeringar.

Tyttökirjoihinsa, joista ensimmäinen En rackarunge ilmestyi vuonna 1919, Ester Blenda ikuisti itsensä kaltaisen, vapaan ja villin tytön ja nuoren naisen, Ann-Marin. Kirjoja on perustellusti pidetty Astrid Lindgrenin Peppi-kirjojen esikuvana.

Elämäkerran nimi Ett jävlä solsken tulee nimityksestä, jota sisarukset käyttivät Ester Blendasta.  Esterin pitkäaikainen haave omasta maatalosta toteutui, mutta muuten auringonpaiste oli kaukana pahasti alkoholisoituneen kirjailijan viimeisistä vuosikymmenistä. Kaunistelematta Fatima Bremmer kuvaa myös synkimmät vaiheet.

Ehkäpä Ester Blendan omat toiveet heijastuvat tässä hänen vuonna 1933 ilmestyneen tyttökirjansa Patron förlovar sig katkelmassa:

Jag skulle vilja vara en rök, som steg mot himlen i dag – steg och steg, tills den med ett är borta, tills den är upplöst i allt det blå och gyllene däruppe. Eller jag skulle vilja vara ett strå i vassen, ett guldstrå bland de andra och susa med dem. Eller ett rött aspblad i skalv över vattnet. Eller en sten, eller lite mossa, eller vad som helst – bara jag hörde till.

  • Fatima Bremmer: Ett jävla solsken – En biografi on Ester Blenda Nordström
  • Bokförlaget Forum, Ruotsi 2017
  • Elämäkerta
  • Tähtiä : ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Kommentit
  1. Marja

Kommentoi