Äänikirjavinkkejä lomalaisille – kuukauden kuunnelluimmat

Äänikirjojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, eikä ihme, sillä äänikirja sopii moniin tilanteisiin, joissa käsiä tarvitaan muuhun tai lukeminen on muuten hankalaa. Äänikirja kulkee aina mukana, eikä aurinko häiritse kuuntelua, päinvastoin.

Lomalle mukaan myös äänikirjat!

Viime vuonna Suomessa myytiin 2,3 miljoonaa sähköisesti jaeltua äänikirjaa. Niistä reippaasti yli puolet myytiin, siis kuunneltiin kuunteluaikapalveluiden kautta. Suosituimmat kuukausimaksuun perustuvat palvelut Suomessa ovat Storytel ja BookBeat. Äänikirjojen lisäksi palvelujen kautta voi lukea myös e-kirjoja, rajattomasti. Storytelin kuukausihinta on 16,99 ja BookBeatin 16,90. Molemmat palvelut tarjoavat uusille kuuntelijoille (ja e-kirjojen lukijoille) ilmaisen kahden viikon kokeilujakson.

Kirsinbookclubilaisista moni on pitkään ollut ahkera äänikirjojen lukija, ja innostus on tarttunut. Kuunneltavasta ei ole puutetta, mutta ainakin alussa voi olla vaikea löytää juuri äänikirjoiksi sopivia. Jatkossakin tarjoammme joka kuukausi Kirsin Book Clubin äänikirjavihjeitä Kuukauden kuunnellut -blogisarjassa.

Tässä alkajaisiksi seitsemän lukupiiriläisemme suositukset kesäloman äänikirjoiksi. Melkein kaikki suositellut kirjat löytyvät sekä Storytelistä että BookBeatistä, Varpun suosituksen voi kuunnella Elisa Kirjan kautta.

Minna nostaa kesäkuun kuunteluvinkiksi Anna-Leena Härkösen uusimman romaanin Kenraaliharjoitus.

Anna-Leena Härkönen: Kenraaliharjoitus
Otava 2019
ISBN 9789511344698 (äänikirja)
Lukija: Karoliina Niskanen
Kesto: 5 h 25 min

Jane elää avioliitossa, jossa on ”kaikki hyvin”. Ei siis isoja ongelmia, elämä tuntuu kuitenkin jotenkin väljähtyneeltä ja seksistäkin on tullut suorittamista. Kun mies ehdottaa parinvaihtoa, Jane suostuu vastentahtoisesti ja hänen intuitionsa osoittautuukin oikeaksi. Epäonnistuneesta illasta alkaa kuitenkin toisenlainen seikkailu, joka yllättää Janen monin tavoin.

Itsellenikin yllätykseksi pidin tästä Anna-Leena Härkösen uusimmasta. Härkösen teksti avautuu minulle ilmavampana kuin aikaisemmin lukemani, ja Karoliina Niskanen lukee tekstiin sopivasti. Tosin hänen rytminsä on sen verran verkkainen, että suosittelen kuuntelunopeudeksi kerrointa 1,2. Tavallisellakin tahdilla reilun viiden tunnin kirja olisi sujunut nopsaan tämän kirjan aikaan sattumalta osuneilla bussi- ja junamatkoilla.

Muita Minnan kuuntelemia ja suosittelemia:

Louise Penny: Kuolema kiitospäivänä.
Perinteinen, leppoisa, harmiton dekkari.

Tuomas Kyrö: Benjamin Kivi
Tuttu formaatti, henkilökuva kuljettaa läpi lähistorian. Kyrö osaa, sen huomasin jo taannoin Liittoa lukiessani. Mielensäpahoittaja vaan vei ajatukseni harhateille, kunnes kuuntelin ensimmäisen ja yllätyin: sekin oli hyvä!

Kalle Lähde: Happotesti
Kertauksen vuoksi, Lähde kun osaa. Aku Laitinen lukijana onnistuu tässäkin.

Varpu kuunteli kotona silittäessään ja nojatuolissa Tuula-Liina Variksen kirjaa Rakas.

Tuula-Liina Varis: Rakas
WSOY 2010 
Lukija: Seela Sella
Pituus: 9h 11min
 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Rakas on Rauli, jo lapsesta asti Iirikselle saavuttamaton ihastus. Iiris jää orvoksi 6-vuotiaana ja joutuu tätinsä huollettavaksi. Lapsuudesta hän pakenee avioliittoon Riston kanssa, joka on nuorempana runoilija ja myöhemmin kommunistipuolueen kaaderi. Tapahtumat osuvat löyhästi sekä ajallisesti että muutenkin Variksen omaan menneisyyteen opiskelijana Turussa ja toimittajana Helsingissä. Suosittelen nostalgian herättäjänä erityisesti ennen 1960 syntyneille. Seela Sellan ihana kertojan ääni on parasta, mitä olen äänikirjoissa kuullut. Kuuntelin kirjan Elisa-kirjasta.

Lue menaiset-nettisivulla julkaistu ET-lehden haastattelu tästä (KLIK)

Marjan suositus äänikirjaksi loman rauhalliseen sadepäivään on Pascal Mercierin Night Train to Lisbo. ”Tämän kirjan kuuntelu vaatii rauhaa ja keskittymistä.”

Pascal Mercier: Night Train to Lisbon
Julkaistu 2009
Lukija Seán Barrett
Kesto 15 t 4 min. 

Bernissä klassisten kielten opettaja Raimund Gregorius estää portugalilaista punatakkista nuorta naista hyppäämästä sillalta, ja tämä tapahtuma on alku Gregoriuksen hyvin tavanomaisen elämän muutokseen. Antikvariaatista löytynyt kirja elämästä, ihmisistä ja taiteesta koituu hänen kohtalokseen, ja Gregorius nousee kuin riivattuna Lissabonin yöjunaan ja lähtee selvittämään, kuka kirjailija Amadeu de Prado on. Kirja on matka Portugaliin, sen historiaan, kieleen mutta se on myös matka ihmisen mieleen, filosofiaan ja siihen, miten vaikeat ja raastavat kokemukset voivat muuttaa ihmisten elämän.

Kirja on vaikuttava ja entistä vahvemmaksi lukukokemukseksi sen tekee lukija Sean Barett. Kirjasta on tehty samanniminen elokuva, ja se on ilmestynyt myös suomeksi Tammen Keltaisessa kirjastossa nimellä Yöjuna Lissaboniin.

Muita Marjan vinkkejä:

Pascal Engman: Patrioterna (suomeksi Patriootit)
Genre: dekkari
Julkaistu 2017 (suomeksi 2019)
Lukija Stefan Sauk (suomeksi Joel Mäkinen)
Kesto 13 t 6 min.

Lisa Wingate: Innan ni tog oss
Lukija Gunilla Leining
Julkaistu 2018
Kesto 14 t 25 min.
Alkuperäinen teos: Before We Were Yours (USA 2017)

Aase Berg: Haggan
Julkaistu 2019
Lukija Lo Kauppi 
9 t 5 min.

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen
Julkaistu 2019
Lukija Sari Haapamäki
6 t 29 min.

Kirsi suosittelee Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarjaa kaltaiselleen, joka nauttii tyylikkäistä dekkareista, joissa tärkeitä ovat kiinnostavat päähenkilöt, looginen juonenkuljetus sekä ihmissuhteita ja ruotsalaista yhteiskuntaa sopivissa annoksissa.

Viveca Sten: Sandhamnin murhat -sarja: Syvissä vesissä, Sisäpiirissä, Pinnan alla, Sotilaiden salaisuudet, Juhannusmurha, Ristiaallokossa, Vallan varjossa, Totuuden nimessä, Huonossa seurassa
Lukija Jani Karvinen tai Antti Jaakola

Olen kuunnellut aktiivisesti äänikirjoja siitä asti, kun Storytel aloitti Suomessa eli viimeiset kolme vuotta. Kuuntelen autossa ja kotitöitä tehdessä. Usein jatkan äänikirjakokemusta illalla lukemalla sovelluksesta samaa kirjaa e-kirjana. Tällä hetkellä luen printtikirjoja ja kuuntelen äänikirjoja suunnilleen fifty-fifty.

Äänikirjana parhaiten toimivat juonivetoiset kirjat ja erityisen hyvin kirjasarjat. Aloitin Viveca Stenin tapaamiseen valmistautumisena Sandhamnin murhat -sarjan kuuntelemisen ja siinä onkin hurahtanut viimeiset kaksi kuukautta. Nyt on seitsemän kirjaa yhdeksästä kuunneltuna ja melkeinpä pidättelen, etten ahmaisisi kahta viimeistäkin osaa.

Lue lisää sarjasta blogijutuistamme tai kuuntele podcastistamme.

Lisää Kirsin suosituksia:

Suosittelen myös ihanaa, neliosaista Elena Ferranten Napoli-sarjaa äänikirjana.
Elena Ferrante: Loistava ystäväni, Uuden nimen tarina, ne jotka lähtevät ja ne jotka jäävät, Kadonneen lapsen tarina
Julkaistu 2016-2018
Lukija Erja Manto
Pituudet 12 t o4 min, 18 t 40 min, 16 t 36 min, 18 t 23 min.

Kepeään kesämieleen suosittelen Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjaa. Kaksi ensimmäistä sisarta löytyy suomenkielisinä äänikirjoina (Seitsemän sisarta, Myrskyn sisar) ja kolme seuraavaa englanninkielisinä.

Raila suosittelee kesän äänikirjoiksi Harry Pottereita : ”Suomeksi tai englanniksi, jännittävää, yhteistä kesäkuunneltavaa koko perheelle!”

J.K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher’s Stone (suomeksi Harry Potter ja viisasten kivi)
Julkaisuvuosi äänikirjana 2015 (suomeksi 2017)
Äänikirjan pituus: 8 h 44 min (suomeksi 10 h 22 min)
Lukija englanniksi Stephen Fry (suomeksi Vesa Vierikko)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Olen vuosia sitten lukenut J.K. Rowlingin Harry Potter -kirjat suomeksi ja englanniksi sekä kuunnellut niistä ensimmäiset yhdessä lasteni kanssa nyt jo muinaisilta tuntuvilta CD-ROM-levyiltä Vesa Vierikon lukemina 2000-luvun alkupuolella. Muistan elävästi lasten innon kuunnella hienosti rakennettua tarinaa: ”Voidaanko kuunnella vielä yksi luku?”

Viides kirja, Feeniksin kilta oli niin pitkä, että se ei tainnut CD:nä enää ilmestyäkään. Aloitin ääni- ja e-kirjapalvelu Storytelin käytön vasta muutama viikko sitten ja innostuin kuuntelemaan ensimmäisten kirjojen joukossa Pottereita englanniksi, kun yksi nyt jo täysi-ikäisistä lapsistani mainitsi kuuntelevansa Stephen Fryn lukemaa Mythos-äänikirjaa. Tätä kirjoittaessani olen jo kolmannessa brittinäyttelijä Stephen Fryn lukemassa Potterissa ja taidan kuunnella koko sarjan loppuun kesän tai viimeistään syksyn aikana, vaikka välissä luen ja kuuntelen varmasti muutakin.

Alkuperäinen kirja julkaistu englanniksi 1997, suomeksi Jaana Kapari-Jatan kääntämänä 1998 (Tammi)

Olen kuunnellut Pottereita Storytelistä autoillessani, lenkkeillessäni sekä erilaisia koti- ja mökkiprojekteja tehdessäni. Kirjat ovat sen verran pitkiä, että olen käyttänyt 1,25-kertaista nopeutta kuunnellessani, jotta tarina etenee vauhdikkaammin. Olen vielä varsin kokematon äänikirjojen kuuntelija, mutta koska tarina on loistava ja minua miellyttää Stephen Fryn eläytyminen tarinaan, niin annan äänikirjalle täydet viisi tähteä.

Päivi vinkkaa lomalukemiseksi Michelle Obaman kirjan Becoming, jonka Michelle Obama itse lukee.  

Michelle Obama: Becoming (suomeksi Minun tarinani)
Lukija Michelle Obama
(suomeksi Krista Putkonen-Örn)
Julkaistu 2018
Kesto äänikirjana 19 t 3 min.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ellet ole lukenut/kuunnellut Michellen kirjaa, tartu tähän kesäloman aikana. Michellen itsensä lukemana tuntuu kuin hän kertoisi elämäntarinaansa juuri sinulle. Hänen puheensa on selkeää ja helposti seurattavaa, kirjan kesto on vähän yli 19 tuntia, mutta ei tunnu missään vaiheessa pitkältä tai pitkästyttävältä.

Kuuntelin tätä autossa pitemmillä ajomatkoilla sekä kotihommia tehdessäni. Siivouskaan ei tunnu työläältä, kun samalla keskittyy hyvään tarinaan.

Lue myös blogijuttu kirjasta (KLIK) ja kuuntele podcast (KLIK), jossa Päivikin on mukana.

Lisäksi Päivi suosittelee:

Kuunneltavien listalle suosittelen myös Enni Mustosen Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjaa, joita kuuntelin lähes peräkkäin neljä kirjaa. Sopivat kevyehköinä teoksina hyvin vaikka autossa kuunneltaviksi. Ei haittaa, vaikka joku sana välistä jäisi kuulematta. Hyvää ajankuvaa elämästä noin sata vuotta sitten. Kirjat ovat aika samankaltaisia, joten taukoa niiden kuuntelemisen välillä ehkä kannattaisi pitää. Tähtiä ⭐️⭐️⭐️
Enni Mustonen: Syrjästäkatsojan tarinoita (yhteensä toistaiseksi 7 osaa)
Lukija Erja Manto.

Airi kuuntelee äänikirjoina mieluiten faktakirjoja ja suosittelee lomalukemiseksi Teemu Luukan New Yorkin uhmatarta.

Teemu Luukka: New Yorkin uhmatar
Julkaistu 2018
Lukija Meri Nenonen
11 t 45 min.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Romaanit luen mieluummin kirjoina ja e-kirjoina, mutta fakta sopii minusta erinomaisesti äänikirjoiksi, elämäkerrat erityisesti. New Yorkin uhmatar on vahvan ja vauhdikkaan Tyyni Kalervon elämäkerta ja samalla kertomus New Yorkin kehittymisestä moniväriseksi metropoliksi, josta tuli myös Tyynin elämän kaupunki. Jos lomamatkasi suuntautuu New Yorkiin, niin suositus kirjan kuunteluun moninkertaistuu. Ja vaikkei kaupunki olisikaan tuttu, vuonna 1924 laittomana siirtolaisena New Yorkiin muuttaneen, myöhemmin kaupungissa eri kapakoita omistaneen ja yli 80-vuotiaaksi baaritiskin takana viihtyneen Tyyni Kalervon elämänkerta on kuuntelemisen (ja lukemisen) arvoinen. Kuuntelin kirjaa pitkällä automatkalla, enkä ollenkaan tuskaillut matkan kestoa.

Airi suosittelee myös:

Toiseksi kuunneltavaksi suosittelen varsinaisen ”yönaisen”, Ester Blenda Norströmin, ensimmäisen ruotsalaisen tutkivan journalistin, haasteita pelkäämättömän matkailijan, naisasianaisen ja vanhasta kaavasta poikkeavien tyttökirjojen kirjoittajan elämäkertaa, Fatima Bremmerin August-palkittua kirjaa Ett jävla solsken. Värikäs elämä, joka päättyy tummiin sävyihin, vie Ester Blendan piiaksi, kiertäväksi saamelaislasten opettajaksi, sisällissodan nälänhädän runtelemaan Suomen Lappiin, Andeille ja pohjoiseen Aasiaan.

Fatima Bremmer: Ett jävla solsken – En biografi on Ester Blenda Nordström
Julkaistu 2017
Lukija Marie Richardson
Pituus 11 t 59 mim

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ihanaa ja lämmintä kesää kaikille!

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *