Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet ja Osasto 73 – suositun ruotsalaisen dekkarisarjan avaus

Sofie Sarenbrantin Avoimet ovet ja Osasto 73 avaavat uuden Emma Sköld-dekkarisarjan suomeksi.

Sofie Sarenbrant kuuluu supersuosittujen ruotsalaisten dekkaritähtien joukkoon. Hänen kirjojaan on myyty jo 2 miljoonaa kappaletta ja hänen dekkarinsa oli viime vuoden kuunnelluin äänikirja Storytelissä. Uutuudet ponkaisevat suoraan myydyimpien kirjojen listalle.

Menestys on vaatinut määrätietoista työtä. Sofie Sarenbrantin ensimmäisen kirjan, Vecka 36, kirjoittamiseen meni kuusi vuotta toimittajatöiden ja pikkulapsiarjen ohessa ja hän sai lähettää käsikirjoituksen useampaan kustantamoon, ennen kuin se julkaistiin.

Jos uran alku olikin hieman tahmeaa, niin viides Sofie Sarenbrantin kirjoittama dekkari avasi tien menestykseen. Kyseessä oli Emma Sköld -sarjaan kuuluva Visning pågår, joka ilmestyi Ruotsissa vuonna 2014 ja nyt keväällä 2019 suomeksi nimellä Avoimet ovet. Heti perään ilmestyi suomeksi myös jatko-osa Osasto 73, joka jatkaa suunnilleen siitä, mihin Avoimet ovet jäivät.

Minä luin Avoimet ovet ja kuuntelin Osasto 73, joka meni humpsahtaen puutarhatöiden ohessa.

Sofie Sarenbrant oli käymässä Suomessa 5.6.2019 ja tapasimme haastattelun merkeissä.

Koska kyse on dekkareista, niin otetaan jälleen esiin perinteiset Kirsin Book Clubin dekkarikysymykset. Vastaukset eivät sisällä juonipaljastuksia.

Mitkä ovat Avoimet ovet ja Osasto 73 -dekkarien rikokset ja kuka niitä selvittää?

Kirjojen päähenkilö on Emma Sköld, nuori, poliisinuraansa kunnianhimoisesti suhtautuva, viehättävä nainen. Hänen työparinaan on luotettava ystävä, Nyllet, eronnut nelikymppinen mies.

Avoimissa ovissa vaimo löytää aamulla miehensä murhattuna heidän talonsa vierashuoneesta. Vaimo oli juuri päättänyt erota ja muuttaa heidän pikkutyttärensä kanssa uuteen asuntoon. Poliisit miettivät, onko vaimo syyllinen vai olisiko taloon voinut jäädä joku piileksimään edellisenä päivänä olleen asuntonäytön jäljiltä.

Osasto 73:ssa Emma on joutunut ratsastusonnettomuuden jälkeen sairaalaan. Kaikki puhuvat onnettomuudesta, mutta Emma on eri mieltä ja ohjailee omavaltaista tutkintaa sairaalasta käsin.

Haastattelin Sofie Sarenbrantia Akateemisen Kirjakaupan Ystäväklubin tilaisuudessa.
Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Emma Sköld ja hänen sisarensa Josefin ovat uskottavia ja heidän elämäntilanteensa ovat kiinnostavia molemmissa kirjoissa.

Sen sijaan kirjoissa olevat ”pahikset” ovat hieman erityyppisiä kuin pahisten on tottunut olevan. Saa lukea aika pitkään, ennen kuin he alkavat vaikuttaa rikollisesti epäilyttäviltä.

Ovatko kirjojen juonet vetäviä? Entä yllätyksellisiä, arvaako lopun?

Avoimet ovet eteni hyvin ja etenkin murhatun miehen vaimon tarina oli kiinnostava. Loppuratkaisu oli melkoisen yllättävä ja ihmettelinkin suuresti, kun siihen ei palattu Osasto 73:ssa, vaikka Avoimien ovien lopun ja Osasto 73:n alun välissä ei ole kuin muutamia kuukausia.

Osasto 73:n tapahtumat keskittyvät sairaalaan ja tarinassa tapahtuu useampiakin ennakoimattomia käänteitä. Sairaala on monin tavoin kiinnostava dekkarin ympäristönä, kun potilas ei voi tietää, keneen voi luottaa tai oliko muistikuvat lääkehuurujen tuottamaa vai oikeasti havainnoitua.

Kummankaan kirjan loppua en arvannut ennen kuin ratkaisu oli käsillä. Minä olen dekkarinlukijana sen verran tarkka, että olisin halunnut ratkaisusta selkeämmän kuvauksen ja ennen kaikkea syylliset nalkkiin!

Sinänsä Sofie Sarenbrant osaa rakentaa jännitystä ja cliffhangereitä!

Sofie Sarenbrant oli hauska, eikä suostunut tekemään Emma Sköld -tarinan jatkosta juonipaljastuksia, vaan kehotti lukemaan seuraavatkin osat!
Opitko jotakin yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Kirjoissa liikutaan Tukholmassa ja kartalta voi tarkistaa, missä tapahtumapaikat ovat. Sofie Sarenbrant asuu itse Brommassa ja siihen naapurustoon monet tapahtumat sijoittuvatkin. Uskoisin, että ympäristökuvaus on erinomaisesti kohdallaan.

Tekstistä voinee poimia yleisiä nykypäivän teemoja, mutta mihinkään tiettyyn ongelmakohtaan ei näissä kahdessa osassa keskitytä.

Sofie Sarenbrant oli upea ilmestys varpaanpäitä myöten.
 Miten paljon Avoimet ovet ja Osasto 73 -dekkareissa kuvataan päähenkilöiden elämää?

Emma Sköld on koko ajan tarinan keskiössä. Kirjoissa kuvataan vähintään yhtä paljon hänen ja lähipiirinsä yksityiselämää ja ihmissuhteita kuin poliisityötä. Tämä oli mielestäni hyvä, sillä ihmissuhdekuviot liittyvät vahvasti käsillä oleviin rikoksiin.

Osasto 73:ssa Emmasta on tullut äiti ja se tuo uutta kulmaa hänen persoonaansa.

Osasto 73 on lähes suoraa jatkoa Avoimille oville.
 Onko Emma Sköld -dekkarit raakoja, ahdistavia tai pelottavia?

Kummassakaan dekkarissa ei mässäillä tapahtuneilla/tapahtuvilla murhilla. Paikalle saavutaan vasta, kun murha on jo tapahtunut. Sen sijaan kirjoissa on monia jännittäviä hetkiä, sellaisia, että ei tulisi kuuloonkaan laittaa kirjanmerkkiä keskelle lukua.

Voinee vain luettuaan todeta, että hyvä, ettei ole myymässä omakotitaloa tai vielä parempi, ettei ole liikuntakyvyttömänä sairaalan sängyssä, sillä silloin saattaisi mielikuvitus lähteä lentoon kirjojen juonten mukaisesti.

Herättivätkö Emma Sköld -dekkarit sinussa ajatuksia?

Kirjoja lukiessa tuli kyllä tunne, että keneen sitä oikeasti voi luottaa. Muutoin tarinat olivat sellaista perusdekkariviihdettä, josta ei kovin syvällistä muistijälkeä jää.

 Suositteletko Avoimet ovet – ja Osasto 73 -dekkareita ja kenelle? Montako tähteä annat?

Suosittelen nyt kahden Emma Sköld -osan perusteella dekkareita lomalukemiseksi, kesäiseen verkkokeinuun tai ajanvietteeksi äänikirjana kotitöiden seuraksi. Uskoisin, että nämä miellyttävät etenkin kepeämpien dekkarien ystäviä.

Sofie Sarenbrant osallistui myös lukupiirimme kokoontumiseen. Vasemmalta Varpu, Airi, Minna, Raila, Päivi, Sofie, Maija-Riitta ja Kirsi.

Annan kirjoille kolme tähteä. Huomautan, että tämä pisteytys on annettu ennen Sofie Sarenbrantin tapaamista Akateemisen Kirjakaupan ystäväillassa 5.6.2019 eli hänen persoonansa ei ole päässyt vaikuttamaan arvioon.

⭐️⭐️⭐️

Sofie Sarenbrantin uusin Emma Sköld -dekkari julkaistiin Ruotsissa toukokuussa. Sofie on hyvin aktiivinen Instagramissa ja tämä kuva on kaappaus hänen virrastaan.

Sofie Sarenbrantin teokset ilmestymisjärjestyksessä. Emma Sköld -sarjan dekkarit on merkitty erikseen. Kaikki löytyvät ruotsiksi myös äänikirjoina, samoin kuin suomennetut osat

 • Vecka 36 2010.
 • I stället för dig 2011. 
 • Vila i frid, 2012 – Emma Sköld -sarjan osa 1
 • Andra andningen, 2013 – Emma Sköld -sarjan osa 2
 • Avoimet ovet / Visning pågår, 2014 – Emma Sköld -sarjan osa 3
 • Osasto 73 / Avdelning 73, 2015 – Emma Sköld -sarjan osa 4
 • Kerjäläinen / Tiggaren, 2016 Emma Sköld -sarjan osa 5
 • Bakom din rygg 2017
 • Syntipukki / Syndabocken, 2018 – Emma Sköld -sarjan osa 6
 • Skamvrån 2019 – Emma Sköld -sarjan osa 7
Sofielle lahjoitettiin tietenkin Railan kutomat Kirsin Book Clubin kirjailijasukat (#5)
Kommentit
 1. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. LauraKatarooma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Päivi
   • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Reijo Moilanen
 5. Laura
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Tuulevin lukublogi
 7. Margit
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 8. Mari / Mrs Karlsson lukee
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 9. Marika Oksa (@MarikaOksa)
 10. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 11. Elegia
 12. Laura / Bibobook
 13. Anna J.
 14. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *