Viveca Sten: Juhannusmurha – Sandhamnin murhat -sarjan osa 5


Olen päättänyt lukea/kuunnella koko Sandhamnin murhat -sarjan. Aloitin lukemisen ykkösosasta ja nyt olen edennyt jo viidenteen osaan nimeltään Juhannusmurha. Tämän urakan innoitti matka Sandhamniin tapaamaan kirjailija Viveca Steniä. Voit kuunnella vierailustamme tästä ja katsoa Sandhamn-kuvia tästä.

Juhannusmurha on Sandhamnin murhat -sarjan viides dekkari.

Juhannusmurha on dekkari, jota ei kannata lukea, jos on luvannut teini-ikäisille lapsilleen, että he voivat mennä kavereittensa kanssa juhannusjuhliin. Kannattaa lukea vasta kun he ovat palanneet turvallisesti takaisin!

Vastasin jo perinteeksi muodostuneisiin dekkarikysymyksiimme kuunneltuani Juhannusmurhan Storytel-palvelussa. Vastaukset sisältävät juonipaljastuksia päähenkilöiden eli Noran ja Thomaksen siviilielämän osalta, mutta eivät rikoksen ratkaisun osalta:

Mikä on Juhannusmurha -dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Sandhamnissa on juhannusjuhlat. Kungliga Svenska Segelsällskapetin (KSSS) laitureissa on Tukholmasta purjehtineita jahteja ja hulppeita moottoriveneitä. Bileitä vietetään niin veneissä, laitureilla kuin satamakadullakin. Humalaisia nuoria on runsaasti. Järjestyspoliisit partiovat rannoilla ja vievät nuoria selviämään.

Nora viettää ensimmäistä juhannusta uuden miesystävänsä kanssa Sandhamnissa. Omat pojat viihtyvät vielä kotipiirissä, mutta Jonaksen 14-vuotias Wilma-tytär lähtee kavereittensa kanssa bilettämään jonnekin päin saarta.

Seuraavana aamuna aikainen koiranulkoiluttaja löytää rannalta erään teinin ruumiin. En halua kertoa tässä enempää, sillä hetken kestää kirjassakin, ennen kuin selviää, kenestä on kysymys.

Paikalle tietenkin rientää naapurisaaresta Sandhamn-sarjan tuttu poliisi Thomas, Noran ystävä, joka työkavereidensa kanssa johtaa tutkimuksia.

KSSS:n laiturissa oli rauhallista kesäkuun alkupuolella.

Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Juhannusmurha -kirjassa on tuttujen päähenkilöiden lisäksi ryhmä teini-ikäisiä nuoria Tukholmasta, jotka ovat tottuneet hulppeaan elämään. Nuorten kuvaus oli mielestäni erittäin taitavaa, ja kiitostekstien perusteella Viveca Stenin tytär Camilla on ollut mukana rakentamassa heidän käänteitään. Myös Camilla Sten on kirjailija.

Tarina täydentyy antamalla aina yhdelle nuorelle kerrontavuoro kerrallaan. Nuoren kuolema on tietenkin aivan karmeaa ja kahden tyttären äitinä oli sydäntä riipaisevaa lukea uhrin kohtalosta ja vanhempien tunnetiloista.

Kaikki henkilöt olivat erittäin uskottavia ja osittain siksi tarina menikin niin ihon alle. Teki oikeasti mieli kertoa nuorille, että nyt stop, tuosta liikkeestä ei voi seurata mitään hyvää.

Onko kirjan juoni vetävä? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Kuvittelin jo tarinan alkuvaiheessa tietäväni ratkaisun, mutta olinpa todella iloinen, että olin arvannut väärin! Jännitys säilyi tiiviinä koko kirjan ajan, aivan viimeisille sivuille asti.

KSSS:n pursiseura ja hotelli sijaitsee aivan Sandhamnin satamassa

Opitko jotakin yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Viveca Sten kuvaa varakkaiden nuorten elämää hyvin aidolla tavalla. Raha mahdollistaa erilaiset huvit, mutta nuorten sydänsurut ja huolet ovat kovin tutun oloisia. Pinnan alta puskee Vivecan viesti siitä, että raha ei korvaa vanhempien rakkautta, läsnäoloa ja huolenpitoa

 Miten paljon Juhannusmurha -kirjassa kuvataan päähenkilöiden elämää?

Noran avioeron jälkeisiä tunteita ja uuden suhteen rakentamista bonuslapsineen pohditaan konkreettisten tilanteiden kautta. Kuinka lapset toivovat paluuta entiseen ja sanovat sen suoraan.

Thomaksen ja Pernillan tytär Elin on vielä aivan vauva ja he eivät paljon ehdi yhteistä perhe-elämää viettää, kun Thomas riistetään Härön mökiltä murhatutkimuksiin.

 Onko Juhannusmurha raaka, ahdistava tai pelottava?

Viveca Sten osaa erinomaisesti jännityksen rakentamisen. Äidin sydän pamppaili lukiessani, kun kannoin huolta kaikista kirjan nuorista. Koko ajan toivoi, ettei heille tapahtuisi mitään peruuttamatonta. Sanoisin, että Juhannusmurha on erinomainen dekkari ja liittäisin siihen adjektiivin jännittävä.

Sandhamnin satama-allas, jonne myös lautat Tukholmasta saapuvat. Kuva otettu Värdshusetin edestä.

Herättikö Juhannusmurha sinussa ajatuksia?

Kahden tyttären äitinä ja kanaemoluonteena on haasteellista lukea dekkareita, joissa väkivalta kohdistuu lapsiin tai nuoriin. Näin oli myös Sandhamn-sarjan kolmannessa dekkarissa Pinnan alla.

Nuorten maailmassa on niin tavattomasti paineita liittyen hyväksytyksi tulemiseen ja ratkaisut ovat aikuisten näkökulmasta rajuja.

Juhannusmurhassa aikuiset pistävät erään täysi-ikäisen veljen tiukille siitä, miksi hän ei ole pitänyt 16-vuotiaista kavereistaan huolta, miksi on jättänyt heidän omille teilleen, vaikka tiesi, että he ovat kovassa humalassa. Miettii, että miksi vanhemmat laskevat lapsensa näille retkille? Ai juu, meidänkin 19-vuotias on juuri lähdössä kavereiden kanssa mökille, pitäisiköhän minun tunkea mukaan…

 Suositteletko Juhannusmurha -dekkaria ja kenelle? Montako tähteä annat?

Suosittelen nyt viiden peräkkäisen osan ja uusimman yhdeksännen osan perusteella Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa kaikille tyylikkäiden dekkareiden ystäville. Tämä Juhannusmurha sopii mielestäni hyvin myös nuorille.

Nyt kun olen käynyt Sandhamnissa, niin kirjat tarjoavat vieläkin enemmän, kun mielessään osaa sijoittaa tapahtumapaikat kartalle. Tietää, miltä Noran talon terassilta näyttää, kun istuu ilta-auringossa ja siemailee valkoviiniä.

Aiemmille osille annoin kolme-neljä tähteä, mutta Juhannusmurha saa minulta neljä ja puoli tähteä!

Rating: 4.5 out of 5.

Rikosten puolesta sarjan osia voi varmaankin lukea itsenäisinä teoksina, mutta minä olen nyt ihan koukussa Noran ja Thomaksen tarinoihin, joten aion edetä sarjaa järjestyksessä. Tosin luin Vivecan haastattelua varten uusimman osan nimeltään Huonossa seurassa, mutta silti aion lukea myös osat 6-8 tai minun tapauksessani, kuunnella.

Onneksi Viveca kertoi, että sarja jatkuu ainakin kolmella uudella kirjalla vuoteen 2023 mennessä.

Olimme Viveca Stenin kanssa illallisella Värdshusetissa, joka mainitaan jokaisessa Sandhamn-dekkarissa!

Sandhamn-sarjan teokset ilmestymisjärjestyksessä. Kaikki löytyvät suomeksi myös äänikirjoina. Lue koko sarjan koontijuttu tästä.

 • Syvissä vesissä (I de lugnaste vatten, 2008)
 • Sisäpiirissä (I den innersta kretsen, 2009)
 • Pinnan alla (I grunden utan skull, 2010)
 • Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död, 2011)
 • Juhannusmurha (I stundens hetta, 2012)
 • Ristiaallokossa (I farans riktning, 2013)
 • Vallan varjoissa (I maktens skugga, 2014)
 • Totuuden nimissä (I sanningens namn, 2015)
 • Huonossa seurassa 2019, (I fel sällskap, 2018)
 • Hyytäviä hetkiä, 2020 (Iskalla ögönblick, 2017 )- novelleja
 • Kaikessa hiljaisuudessa, 2020 (I hemliglet begravd, 2019)
Yksi Sandhamnin rannoista: Fläskberget.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *