Viveca Sten: Pinnan alla – Sandhamnin murhat -sarjan osa 3

Olen päättänyt lukea/kuunnella koko Sandhamnin murhat -sarjan. Aloitin lukemisen ykkösosasta kuten blogikaverini Airikin. Lue hänen juttunsa KLIK, niin tiedät paremmin taustoja. Minä puolestani kirjoitin kakkososasta nimeltään Sisäpiirissä ja sen voit lukea KLIK.

Pinnan alla -dekkarin tapahtumat ajoittuvat Sandhamnin talveen.

Nyt siis vuorossa jo kolmas Sandhamn-sarjan dekkari Pinnan alla ja vastasin jo perinteeksi muodostuneisiin dekkarikysymyksiimme kuunneltuani kirjan Storytel-palvelussa. Vastaukset sisältävät juonipaljastuksia päähenkilöiden eli Noran ja Thomaksen siviilielämän osalta, mutta eivät rikoksen ratkaisun osalta:

Mikä on Pinnan alla -dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Sandhamnissa on syyslomien aikaan kadonnut parikymppinen Lina Rosén. Poliisit ovat tutkineet saaren läpikotaisin, mutta tyttöä ei löytynyt. Hänen vanhempansa, jotka ovat saarelaisia monen sukupolven ajan, eivät ole luopuneet toivosta, vaikka kuukaudet kuluvat ja johtolankoja ei tule lisää. Poliisit ovat tuudittautuneet olettamaan, että Lina on hukkunut.

Ollaan jo talvessa, kun Sandhamnissa kesiään viettävä Nora Linde saapuu saarelle alakouluikäisten poikiensa Adamin ja Simonin kanssa. He ovat hiihtolomalla ilman Noran aviomiestä Henrikiä. Pojat löytävät leikkiessään metsästä ihmisen käsivarren, jonka ranteessa on Linan kello.

Rikosta tulevat selvittämään vanhat tutut eli Noran lapsuudenystävä, komea poliisi Thomas Andreasson työparinsa Margitin kanssa. Tarinassa vilahtelee sivurooleissa myös muita tuttuja poliisitiimin jäseniä ja tietenkin myös Noralla on osuutensa rikoksen ratkaisussa. Aika mielenkiintoisella tavalla itse asiassa!

Ovatko henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Pinnan alla -kirjan henkilöt ovat sandhamnilaisia sekä nykyajassa että 100 vuotta sitten. Viveca Sten kuljettaa kahta kertomusta rinnakkain, jossa nykyajan ihmisten elämä on kovin erilaista kuin saarelaisten raadanta silloin kuin kesävieraat olivat vasta löytämässä Sandhamnia.

Nykyajassa palataan Noran ja Henrikin parisuhdeongelmiin, jotka pulpahtivat pintaan edellisessä osassa käsitellyn Noran perintötalon kohtalon käynnistämänä. Henrik olisi halunnut myydä ja Nora ei suostunut. Avioliitto on jatkunut, mutta heti kirjan alussa selviää, että lääkäri Henrikillä on suhde sairaanhoitajan kanssa. Noran tuntemukset ja teot tämän selvittyä ovat erittäin uskottavia.

Thomas puolestaan on lopettanut seurustelun nuoren työkaverinsa Carinan kanssa. Yllättäen hänen ex-vaimonsa Pernilla muuttaa takaisin Tukholmaan ja he ovat yhteyksissä ensimmäistä kertaa pariin vuoteen. Taustalla on heidän yhteisen lapsensa kätkytkuolema.

Toisen tarinalinjan eli tapahtuminen noin sata vuotta sitten pääfokuksessa on tullivirkailija Gottfriedin perheen tarina. Uskottavaa ja järkyttävää luettavaa. Jälleen kerran voi todeta, että kuka väittikään, että ennen asiat olivat paremmin!

Onko kirjan juoni vetävä? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Heti alusta arvaa, että historiallisilla tapahtumilla täytyy olla joku kytkös nykytarinaan, sillä muutoin niitä ei kirjaan olisi tuotu. Aluksi historiaosuus ei niin napannut, mutta kyllä siihenkin sitten imaistui.

Tällä kertaa en arvannut syyllistä, ennen kuin se minulle rautalangastä väännettiin. Ehkä ratkaisu olisi voinut olla hieman monimutkaisempi ja historiakytköstä olisi voinut avata enemmän hieman tuoreempaan aikaankin. Nyt välistä jäi pois noin 80 vuotta.

Opitko jotakin yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Viveca Sten kuvaa entisaikaista saaristolaiselämää samahenkisesti kuin Myrskyluodon Maijassa. Muuna tiedonmurusena jäi mieleen, että Ruotsissa on ollut vain yksi paloittelumurha, jossa syyllinen oli nainen.

 Miten paljon Pinnan alla -kirjassa kuvataan päähenkilöiden elämää?

Kuva Norasta ja Thomaksesta täydentyy entisestään. Tällä kertaa Noran elämän kuvaus oli isossa roolissa ja luinkin sitä erittäin mielelläni.

 Onko Pinnan alla raaka, ahdistava tai pelottava?

Hyvä juttu oli, että murha oli jo alussa tapahtunut. Tietenkään en voinut tuudittautua oletukseen, että ruumiita ei tule lisää. Talvisen pimeä ja kylmä Sandhamn on vaarallisemman oloinen paikka kuin valoisten öiden Sandhamn.

Kirjassa on muutamia pelottavia kohtauksia. Selkeästi minua pelottaa kohdat, joissa on pimeää, hahmo odottelee pakkasessa ja sitten ovelle koputetaan. Ja tietenkin olet juuri silloin yksin, turvanasi vain kaapista nappaamasi vasara.

Herättikö Pinnan alla sinussa ajatuksia?

Kahden tyttären äitinä on haasteellista lukea dekkareita, joissa väkivalta kohdistuu lapsiin tai nuoriin. En edes halunnut alkaa miettiä, oliko kirjan äidin tuntemukset oikeita, sillä tällä kertaa rikos oli aivan karmea.

 Suositteletko Pinnan alla -dekkaria ja kenelle? Montako tähteä annat?

Suosittelen nyt kolmen osan perusteella Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa kaikille tyylikkäiden dekkareiden ystäville. Mukana on businesta, juristeja ja ihanaa idylliä Sandhamnissa.

Aiemmille osille annoin neljä tähteä, mutta Pinnan alla saa minulta vain kolme tähteä, mutta ilman muuta luku-urakka jatkuu!

⭐️⭐️⭐️

Rikosten puolesta sarjan osia voi varmaankin lukea itsenäisinä teoksina, mutta minä olen nyt ihan koukussa Noran ja Thomaksen tarinoihin, joten aion edetä sarjaa järjestyksessä kunnes saavutan 21.5.2019 suomeksi ilmestyneen sarjan uusimman osan Huonossa seurassa.

Erityissuositus kaikille purjehduslomalle suunnistaville. Aivan täydellistä purjeveneluettavaa!

Sandhamn-sarjan teokset ilmestymisjärjestyksessä. Kaikki löytyvät suomeksi myös äänikirjoina. LUE KOONTI TÄSTÄ

 • Syvissä vesissä (I de lugnaste vatten, 2008)
 • Sisäpiirissä (I den innersta kretsen, 2009)
 • Pinnan alla (I grunden utan skuld, 2010)
 • Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död, 2011)
 • Juhannusmurha (I stundens hetta, 2012)
 • Ristiaallokossa (I farans riktning, 2013)
 • Vallan varjoissa (I maktens skugga, 2014)
 • Totuuden nimissä (I sanningens namn, 2015)
 • (Iskalla ögönblick, 2017)
 • Huonossa seurassa, (I fel sällskap, 2018)
 • Hyytäviä hetkiä (Iskalla ögonblick, 2017)
 • Kaikessa hiljaisuudessa (I hemlighet begravd, 2019)
Sandhamnin kesäisen idyllin rikkovat murhat. Sininen taivas, meri ja aurinko huolehtivat siitä, että juuri tänne sijoittuva dekkari on mitä parhainta kesälukemista. Kuva Creative Commons/Bengt Nyman.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentoi