Jill Santopolo: Kun sanat eivät riitä – kesäpilven kepeästi amerikkalaisista miljonääripiireistä

Luin kesällä monta dekkaria Viveca Steniltä ja Sofie Sarenbrantilta, Pascal Engmanin Patriootit ja Mercedes Bentson henkilökuvan. Tuli tunne, että nyt on tartuttava teokseen, jossa oletettavasti ei ole väkivaltaa eikä ketään murhata.

Valitsin Jill Santopolon Kun sanat eivät riitä, sillä yllätykseni kannessa on lainaus Kirsin Book Clubin -blogin jutusta liittyen Jill Santopolon läpimurtokirjaan Valo jonka kadotimme.

Kolme tuttua kertoi huomanneensa suosituksemme kirjakaupassa ja yksi ostaneensa sillä perusteella vaimolleen kesälukemiseksi!

Kun sanat eivät riitä on sujuva ja kesäpilven kepeä kirja, jossa käsitellään pinnallisesti syvällisiä aiheita. Se on sekoitus vanhanajan tyttökirjaa ja chick litiä ripauksella erotiikkaa.

Nina Gregory on Yalen käynyt kolmekymppinen, rikkaan isänsä silmäterä, joka työskentelee kuubalaistaustaisen Rafaelin kampanjatoimistossa puheenkirjoittajana. Rafael tähtää New Yorkin pormestariksi.

Nina seurustelee Timin kanssa, joka on lapsesta asti ollut hänen paras kaverinsa. Ystävyyden muuttuminen seurustelusuhteeksi on melko tuore asia.

Jo kirjan alussa on selvää, että Ninan isä on kuolemassa syöpään ja Ninan tulee ryhtyä isoisänsä perustaman hotelliyhtiön vetäjäksi. Isä on myös hyväksynyt Timin vävypojakseen, joten häät ovat suunnitelmissa.

Ensimmäiset reilu sata sivua etenee hitaasti ennakoiden isän kuolemaa. Kun hän sitten ”menee” kuten kirjassa sanotaan, pääsee surutyö ja kerronta Ninan omien ratkaisujen etsimisestä käyntiin. Toteuttaako isän toiveet ja alkaa johtaa perheyritystä vai myydäkö hotellit? Mennäkö Timin kanssa naimisiin kuten kaikki olettavat vai paljastaako hurmaantumisensa Rafaeliin, joka on kuuma ja ymmärtää Ninan suruprosessin.

Jill Santopolo kertoo jälkisanoissa itse vasta menettäneensä läheisen isänsä auto-onnettomuudessa ja se on vaikuttanut kirjan aiheeseen. Kirja onkin omistettu Santopolon isälle. Kirjassa Ninan isästä paljastuu kuoleman jälkeen uusia piirteitä, ehkä hän ei ollutkaan niin täydellinen kuin Nina ja muu lähipiiri kuvittelivat.

Minulle kirjan kiinnostavimmat osuudet liittyivät Rafaelin kampanjointiin. Oikein innostuin kuvatusta twitter-kohusta, mutta sitä puolta oli valitettavan vähän. Rafael on todellinen täydellisyyden ruumiillistuma, tavattoman komea, joka tilanteessa sujuvasti käyttaytyvä, vähäosaisten puolesta puhuva lakimies, jolla on valloittava hymy ja pehmeät huulet. Kun Jill Santopolo kirjoitti, että kaiken lisäksi Rafael tuntee runoutta ja on loistava kokki, niin lukijana alkoi jo naurattaa.

Kirjan tyyli on etäisesti jotain Gilmore Girlsin ja Sex and the Cityn välimaastoa. Pidän niistä molemmista, mutta Kun sanat eivät riitä -teoksessa ollaan jotenkin naivimmin liikkeellä, siitä puuttuu se älykkyys, terävyys ja huumori, joka mainituissa sarjoissa on leimallista. Voiko tänä päivänä New Yorkissa isä vaatia, että kolmekymppinen tytär ei saa jakaa makuuhuonetta poikaystävänsä kanssa?

Koin, että kirja oli viihdyttävä, oikein sopiva verkkokeinuun ja myös äänikirjana kuunneltavaksi, mutta sellaista höhhöä, että ei siitä syvempää muistijälkeä jää. Olisin toivonut Ninan hahmolle enemmän aikuisen itsenäisyyttä, nyt hän tekee pieniä liikkeitä, mutta varsinainen onni rakentuu vain miesten hyväksynnän kautta. Vaikka toisaalta, onhan se Rafael ihana!

Kirjailija Jill Santopolo asuu New Yorkissa / kuvaaja Charles Grantham
  • Jill Santopolo: Kun sanat eivät riitä.
  • Kustantaja Otava 2019
  • Alkuteos More Than Words (2019)
  • Suomentanut Inka Parpola
  • Äänikirjan lukija Usva Kärnä
  • ISBN 978-951-1-33738-6
  • Tähtiä ⭐️⭐️

Kommentoi