Johanna Vireaho & Hanna Marttinen: Taimi – täydellinen tietopaketti keittiöpuutarhurille

Kaikki alkaa kasasta erilaisia siemeniä ja haaveesta omasta sadosta. Keittiöpuutarhurin taimi on istutettu” 

Kädessäni on taas niin huikean kaunis teos. Olen jo useamman kerran aiemmin luullut ettei upeampaa kirjaa olekaan ja taas on uusi tuttavuus, joka päihittää edelliset ihastukseni.

Toimittaja Johanna Vireahon ja valokuvaaja Hanna Marttisen Taimi-kirja on tämä upea uutuus.

Jos haaveilet satoisasta keittiöpuutarhasta, yrttien täyttämästä parvekkeesta tai kenties tulisesta chiliviljelmästä ikkunalaudalla – niin tämä on sinulle oiva kirja. Kirja perehdyttää taimikasvatuksen saloihin.

Varaslähtö versoilla

Malttamaton tarhuri pääsee vihreän pariin ottamalla taimikasvatuksen varaslähdön siemeniä versottamalla.”

Versot ovat kasveja, joista sato korjataan hyvin nopeasti itämisen ja verson kasvuun lähdön jälkeen. Tutut kasvit, kuten basilika, retiisi, herne ja auringonkukka, voi versottaa pikasadoksi. Versoja voi kasvattaa hyvinkin pienessä tilassa ja lähes minkälaisessa astiassa. Matalat lautaset ja vadit sopivat hyvin versojen kasvatukseen, sillä ne eivät vaadi kovin paksua multakerrosta. Ruukunaluslautaset ja tarjottimet ovat oivallisia astioita tähän tarkoitukseen.

Yrttien ja salaattien kasvattaminen ei aina vaadi isoa puutarhaa, parveketta tai muuta ulkotilaa. Versotusta voi tehdä mullassa, paperilla tai vedessä. Tutuin versotus taitaa olla rairuohon kylväminen paperisen käsipyyhkeen päälle, jotta ruoho on kauniin vihreää pääsiäiseksi.

Taimikasvatus alkaa

Kun kylvöaika on käsillä, heittäydy mullan ja siementen maailmaan ja ryhdy ikkunalautapuutarhuriksi.”

Kun ryhtyy kylvöpuuhiin, niin kannattaa varata kaikki tarvikkeet ja taimet lähettyville. Kirjassa annetaan näppäriä käytännön vinkkejä, miten esim. pesuvadista on helppo annostella kylvömultaa ruukkuihin lusikalla tai pienellä istutuslapiolla.

Taimiruukun multa kannattaa tiivistää kevyesti, jotta siemenellä on hyvä kosketuspinta multaan. Ja kun vihreää alkaa pilkottaa, niin pitää muistaa kouliminen ja harventaminen, ja kasvien ravitseminen. 

Kasvihuoneen omistaja voi helpottaa taimien kasvua alkuvaiheessa ja ryhtyä puuhaan jo aiemmin. tosi kasvihuoneen käytöllä on omat haastavatkin puolensa, sillä runsaat ultraviolettisäteet voivat myös vaurioittaa herkkiä taimia. Taimikasvatus vaatii muutenkin valppautta, taimia pitää tarkkailla ja suojata viileiltä tuulilta ja hallaöiltä. Kaiken vaativuuden ja uurastuksen palkitsevat nautittavat versot, tuoreet yrtit ja maukkaat vihannekset.

Kirjan tekijät muistuttavat myös miten hyvä taimi on myös kaunis lahja, joka on ilo antaa ystävälle. Minä puolestani suosittelen Taimi-kirjaa lahjaksi viherpeukaloille, aloitteleville kokeilijoille ja kauniiden kirjojen ystäville. Johannan viherasiantuntemus taimien kasvatuksessa ja siihen liittyvissä asioissa on vertaansa vailla. Hannan herkät ja kauniit kuvat – tekee mieli koskettaa kuvien siemeniä tai silittää kuvaa vihreästä versolautasesta.

Ei salatiedettä

Yrityksen ja erehdyksen kautta oppii kasvatuksen periaatteet ja arvioimaan sopivan kylvöajan, mutta asiaan perehtyminen kannattaa ja vähentää pettymyksiä. Taimi-kirjassa on hyvä vinkki kaikille aloitteleville taimikasvattajille: muistakaa kirjata kasvatuskokemukset muistiin, niin kylvöt sujuvat seuraavana vuonna helpommin ja sujuvammin. Taimikasvatus ei ole mitään salatiedettä, vaan aloittelijakin voi kokea onnistumisen iloa.

Kirja myös perehdyttää perusteellisesti taimikasvatuksen saloihin. Erilaisten siementen, mullan ja tarvikkeiden hankintaa tehdessä melkein maistaa tulevan sadon maun. Kirjan lopussa on pieni taimisanasto, joka kannattaa lukea aluksi. Näin esikasvatus, hajakylvö, itäminen, juurtuminen, karaiseminen, latvominen ja sirkkalehdet on jotenkin jo hallinnassa, kun niistä kirjan sivuilla puhutaan. Myös erilaisten välineiden hankinnassa ja käytössä saa hyviä neuvoja ja vinkkejä.

Taimi-kirja on kaunis katsella ja mukava tunnustella, sillä eri materiaaleista kootut kirjan osat rakentavat täydellisen kokonaisuuden. Kangasselkä ja paperipäällysteiset kannet, joissa on kohokuviointia kirjan nimessä. 

Taimi-kirjaan tutustumisen jälkeen ei voi vastustaa omien istutustaitojen kokeilemista. Ja kirjan luettuaan taitoja on karttunut runsaasti lisää ja aina voi tarkistaa kirjan runsaasta tietopankista. Taimi on aivan täydellinen istutusopas. 

Kirjan tekijät, puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen, ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja ja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja. Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn. Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostaloasuntonsa parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein.

Tähtiä annan Taimi-kirjalle ⭐️⭐️⭐️⭐️

  • Teksti ja kuvausjärjestelyt Johanna Vireaho
  • Kuvat Hanna Marttinen
  • Graafinen suunnittelu ja taitto Satu Kontinen
  • Kustantaja Readme
  • Ilmestymisvuosi 2019
  • Genre: Tietokirja
  • ISBN 978-952-321-776-8

Kommentoi