Minna Canth: Hanna – ytimeltään yhä ajankohtainen klassikko

Minna Canthin 175-vuotispäivää vietettiin maaliskuussa 2019, ja Minna on koko vuoden ollut monin tavoin näkyvä. Itsekin osallistuin kansalaisjuhlaan maaliskuussa. Olen nähnyt vuosien varrella useita näyttämösovituksia hänen teoksistaan ja ihastellut niiden ajattomuutta ja tarkkanäköisyyttä. On siis aika tarttua myös kirjaan ja ottaa selvää miten Minna Canth puhuttelee minua suoraan romaanitekstillään. Tällä kertaa tartuin äänikirjaan, ja romaaniksi valikoitui Hanna, joka ilmestyi vuonna 1886 Minnan ollessa 42-vuotias.

Minna Canth oli aikansa kapinallinen, joka joutui mielipiteittensä vuoksi hakaukseen aikalaistensa, yhteiskuntaa hallitsevien miesten kanssa. Minna Maijala kertoo Minna Canth -elämäkerrassaan Herkkä, hellä, hehkuvainen, Werner Söderströmin jättäneen Hannan kustantamatta saatuaan romaanista tyrmäävän arvion vanhoilliselta pastori Elis Bergrothilta. Niinpä kustantajaksi tuli G.W. Edlund

Minna Canthin syntymästä on 175 vuotta.

Hanna on lapsesta asti herkkä ja kuuliainen porvarisperheen tytär, joka rakastaa vanhempiaan – erityisesti äitiään – yli kaiken. Hän kärsii isänsä juomisesta ja isoveli Jussin karskeista puheista. Äiti on perheessä Hannan tuki ja turva. Romaani kuvaa Hannan kasvua nuoreksi, kouluaan lopettelevaksi neidoksi ja hänen asemaansa jonkinlaisena toverijoukon pahnanpohjimmaisena. Liekö äiti halunnut suojella tytärtään, kun Hanna ei oikein ole oppinut pärjäämään ikäistensä sosiaalisissa peleissä. 

On Hannalle rakkauskin tarjolla: hänen toveripiiriinsä kuuluva lyseolainen Woldemar tunnustaa rakkautensa Hannalle kirjeessä. Hanna haluaisi kuulua Woldemarille, mutta hän ei osaa kertoa tunteistaan edes heidän tavatessaan seuraavan kerran. Canth kuvaa loistavasti, miten Hannan sisäinen maailma ja hänen käytöksensä ovat kuin kahden eri ihmisen. Woldemar käsittää Hannan pidättyväisyyden torjunnaksi, eikä tämän jälkeen suo Hannalle katsettakaan.

Hanna haluaa tyttökoulun päätettyään jatkaa opintoja tavoitteenaan opettajan ammatti, jota hän pitää jaloimpana kaikista. Isä on kuitenkin jyrkästi tätä suunnitelmaa vastaan eikä suostu rahoittamaan Hannan opintoja. Sen sijaan hän haluaa naittaa Hannan elämäntavoiltaan kyseenalaiselle Sassalle. Tämän avioliiton Hanna onnistuu kuitenkin äidin avulla ja tuella torjumaan.

Hannan usko ihmisen hyvyyteen on vielä luja, vaikkei enää ihan särötön. Ystävätär Olga esittelee hänelle papiksi tähtäävän Kalle Salmelan, joka pitää Hannaa oivana vaimoaineksena ja salakihlaa tämän. Kallen lähdettyä opiskelemaan hänen kiinnostuksensa kuitenkin hiipuu, eikä hän välitä edes vastata Hannan pitkiin kirjeisiin joita tämä kirjoittaa uskollisesti.

Minna Canth kuvaa jo Hannan aiemmissa vaiheissa hänen mielialojensa vaihteluita, joista nykylukijalle tulee hakemattakin mieleen meidänkin aikanamme ajankohtaisia diagnoosileimoja, mm. masennus. Kouluajan myrskyistä Hanna selviää, mutta kun hänen salakihlattunsa Salmela julkaisee kihlauksensa oman serkkunsa kanssa, Hannassa särkyy jotain peruuttamattomasti. Hän luopuu haaveistaan ja jää kotiin ompelemaan paitoja perheen kiukuttelevalle miesväelle.

Minna Canthilla on painava yhteiskunnallinen sanoma. Sen lisäksi hän kuvaa tarkasti Hannan mielenmaisemaa nykylukijaa puhuttelevalla tavalla. Onpa romaanissa Me too -ulottuvuuskin. Lue tai kuuntele Hanna, niin tämäkin sivujuonne selviää sinulle!

Tähtiä tälle moniulotteisesti ajankohtaiselle klassikolle neljä.
⭐️⭐️⭐️⭐️

Kuuntelin Hannan BookBeatista oman rahan äänikirjana.

 • Minna Canth: Hanna
 • Otavan äänikirja
 • Lukija Krista Putkonen-Örn
 • Ilmestymisvuosi äänikirjana 2019
 • Genre: Kotimainen klassikkoromaani
 • ISBN 9788726071559

Tämä juttu julkaistaan osana kirjabloggaajien klassikkohaastetta, jonka koontijuttu löytyy Tuntematon lukija -blogista.

Kirjabloggaajat ovat haastaneet toisensa lukemaan jonkin klassikon, jota ei aikaisemmin ole lukenut. Tässä linkit Kirsin Book Clubin aikaisempiin klassikkohaasteen kirjoihin:

Kommentit
 1. Tuijata
  • Avatar photo Minna
 2. Jonna / Kirjakaapin avain
  • Avatar photo Minna
 3. Avatar photo Minna

Kommentoi