Olavi Virta – musikaali tangon kuninkaasta Sappeen kesäteatterissa

Kuva: Daniel Paul

Olavi Virta on ottanut Suomen Kesäteatterin Sappeen näyttämön omakseen. Kesällä 2018 hän vieraili Topi Sorsakoskesta kertovassa musikaalissa On kesäyö, kuluvana kesänä hän on saanut oman, elämästään kertovan musikaalin Sappeelle, käsikirjoitus ja ohjaus Heikki Paavilaisen.

Uhkaavat pilvet ennen esitystä – ja tämä oli vasta vaimea ennakkovaroitus.

Heinäkuinen tiistai kääntyi illan puolelle vielä lämpimänä, mutta taivaalle nousi uhkaavia pilviä. Ennen kuin esitys alkoi olimme saaneet ylimääräisen esiintyjän: ukkonen näytti voimansa. Rankka sade ja salamointi eivät tahtia haitanneet, ja sähkötkin palautuivat nopsaan. Sappeen katsomolle pisteet, katsojat pysyivät kuivina, ja reunimmaisille tuotiin sadeviitat.

Kuva: Daniel Paul

Jari Ahola nuorena ja Jani Koskinen vanhempana Olavi Virtana kuljettavat tarinaa lavalla yhdessä. Ratkaisu toimii, ja aikaperspektiivin ”ristivalotus” tuo laulajan elämänkaarelle syvyyttä. Molemmat laulavat mallikkaasti saavuttamatta kuitenkaan Olavi Virran äänenväriä. Eikä ihme, menihän mestarilta itseltäänkin monet vuodet ennen kuin hän kypsyi kuulostamaan siltä Olavi Virralta joka on meille tutuin.

Kuva: Daniel Paul

Jos jotain jäin esityksestä kaipaamaan, niin hivenen napakampaa draaman kaarta. Ihmiselämä kahdessa tunnissa on väkisinkin vähän kiireinen, jolloin kohtausten tapahtumat jäävät viitteellisiksi. Ymmärrän myös valitun linjan, sillä esityksen musiikki ja tulkinnat palkitsevat katsojan ruhtinaallisesti, mieleenjäävimpänä ehkä Mira Luodin riipaiseva tulkinta Dannyn tunnetuksi tekemästä kappaleesta Vähän ennen kyyneleitä.

Kuva: Daniel Paul

Paljon oli tuttua, mutta myös uutta tai omassa mielessäni unholaan jäänyttä. Enpä olisi muistanut, että Olavi Virralla oli myös merkittävä elokuvaura, vastanäyttelijänä mm. Kyllikki Forssell. Olavi Virta myös sävelsi osan levytyksistään, mm. Punatukkaiselle tytölleni ja harvemmin kuultu Sä et kyyneltä nää.

Keikkaelämä vaati veronsa. Vuoden 1954 jälkeen aikaa ei jäänyt säveltämiselle, ja runsas alkoholinkäyttö vaikutti ikävästi sekä työkykyyn että yksityiselämään. Heikkenevä terveys hidasti keikkailua, joka oli kuitenkin välttämätöntä, koska muuta toimeentuloa ei ollut. Olavi Virralle myönnettiin pieni taiteilijaeläke, mutta se tuli kovin myöhään.

Bändi: Jukka Hänninen, Miika Perkiö, Mirka Dojan ja Jyrki Telilä. Kuva: Daniel Paul

Laulajan elämän kivisestä polusta huolimatta kuolematon musiikki ja Jani Rasimuksen hieno koreografia taidokkaine tansseineen kantavat tämän esityksen. Näyttämöltä hehkuu tekemisen ilo, jota Suomen kesäsääkään ei kykene lannistamaan. Ja ehkä juuri sadesäällä tarvitsemmekin tällaista hetkeä tunnelmointiin. Siispä suosittelen lämpimästi poikkeamaan Sappeella säällä kuin säällä!

Tässä mainiossa esityksessä lavalla Jari Aholan ja Jani Koskisen lisäksi Mira Luoti, Petra Ahola, Mikko Huoviala, Leea Lepistö, Valentin Salo, Jani Rasimus ja Katri Mäkinen.

Olavi Virta Sappeen kesäteatterissa 18.8.2019 saakka.

Lue myös muita teatteriarvioitamme täältä.

Kommentit
  1. Jane
    • Avatar photo Minna

Kommentoi