Pascal Engman: Patriootit – vaikuttava ruotsalainen trilleri ääriajattelusta

Pascal Engman vieraili toukokuussa 2019 Helsinki Litissä ja sai Kirsin Book Clubin kirjanmerkin.

Pascal Engmanin Patriootit on juuri niin kova kuin uskalsin ennakoida!

Kuuntelin ruotsalais-chileläisen Pascal Engmanin ja Li Andessonin keskustelua Helsinki Litissä keväällä 2019 ja kiinnostuin välittömästi Patriooteista. Pascal itse määritteli kirjansa genreksi infotainer, eli hän haluaa käsitellä tärkeitä aiheita, antaa tietoa, mutta ehdottomasti myös viihdyttää.

Patriootit kuvaa tämän päivän ruotsalaista yhteiskuntaa. Tarinan kimmokkeena on ollut etenkin naistoimittajien saamat uhkaukset. Pascal työskenteli viisi vuotta Expressenin toimittajana ja seurasi kollegoidensa saamaa vihapostia ja uhkauksia, jotka olivat usein hyvin seksuaalisesti värittyneitä tyyliin ”raiskaamme sinut suvakkihuora!”

Pascal Engman kertoi Helsinki Litissä, että 70 % ruotsalaisista naispuoleisista pääkirjoitustoimittajista on saanut uhkauksia viimeisen vuoden aikana ja kolmannes heistä on harkinnut alan vaihtoa uhkausten vuoksi. Huolestuttavaa onkin, kuinka moni alkaa sensuroida itse tekstejään uhkausten pelossa ja mitä tämä tekee sananvapaudelle.

Pascal Engman ja Li Andersson Savoy-teatterin lavalla, Helsinki Lit 2019.

Patriootit etenee neljän tarinan kautta.

On Carl Cederhielm, isänsä rahoilla elelevä 28-vuotias mies, joka kokee maahanmuuton uhkana ja päättää ryhtyä toimiin murhaamalla toimittajia, jotka ovat kirjoittaneet positiivisesti maahanmuuton puolesta.

Muutaman tunnin päästä me kolme olemme tehneet jotakin sellaista, minkä ansiosta meidät muistetaan ikuisesti. Olemme ensimmäiset ruotsalaiset, jotka uskaltavat nousta vastarintaan.”

On Madeleine Winther, kuvankaunis Nyhetsbladetin toimittaja, joka on valmis tekemään mitä vain edetäkseen urallaan.

On Ibrahim Chamsai, kolmekymmentä vuotta Ruotsissa asunut syyrialainen maahanmuuttaja, joka toimii Tukholmassa taksinkuljettajana ja jumaloi perhettään.

On August Novak, ruotsalainen ammattisotilas, joka on muukalaislegioonan jälkeen ajautunut venäläisen huumepomon henkivartijaksi Chileen.

Taisin ehkä uskotella itselleni, että mies oli paha ja minä itse olin hyvä. Silloin on helpompi vahingoittaa toisia ihmisiä. Ja kun olennainen osa työtä on toisten ihmisten vahingoittaminen, sitä tekee kaikkensa voidakseen vakuuttaa itselleen, että tekee työtään jostain kauniista syystä. Se pitää kuitenkin paikkansa vain harvoin.”

Nämä neljä tarinaa etenevät Patriooteissa hieman tahoillaan kunnes alkavat lähetä toisiaan kohdatakseen lopussa Silja Serenaden kannella.

Juonen kuljetus on sujuvaa, tarinat etenevät trillerimäisesti. Pascal Engman rakentaa henkilöitään huolellisesti. Hän kertoi halunneensa tuoda henkilöiden taustoista esiin piirteitä, jotka selittäisivät tekojen motiiveja.

Patriootit on monella tavalla piinaavaa luettavaa. Minä en ehkä kutsuisi sitä viihdyttäväksi, mutta erittäin koukuttavaksi kyllä.

Tarinan edetessä tulee yhä enemmän tunne-elementtejä mukaan, eräistä henkilöhahmoista alkaa todella pitää ja toivoo heille hyvää. Pascalin teksti ei valitettavasti tuota hyvänolontunnetta, sillä kenen tahansa kirjan henkilön henki on hyvin ohuella langalla kiinni. Silti alkaa yhä enemmän toivoa, vaikka pelkää pahinta, että ihan kaikille ei tarvitsi käydä huonosti.

Mutta juuri tätähän Pascal Engman on halunnut. Hän kertoi tavoittelevansa, että lukijat alkaisivat ajatella, miltä maailma näyttää eri vinkkeleistä. Äärioikeistolaisen Carlin kuvaus noudattaa kahdesta murhasta ja kahdeksasta murhanyrityksestä tuomitun ruotsalaisen Peter Mangsin kasvua terroristiksi. Muutoinkin Pascal on hakenut paljon tietoa, miten tavalliset ihmiset radikalisoituvat ja käyttänyt sitä kirjan juonen rakentamisessa.

Ensimmäinen askel on, kun henkilö kokee, että häneen kohdistuu joku uhka, todellinen tai kuviteltu. Toisekseen hän ajattelee, että uhka tulee nimenomaan toisten ihmisten suunnalta. Kolmanneksi hän ei halua enää olla uhri, vaan päättää ryhtyä toimeen. Hän myös kuvittelee, että hiljainen enemmistö tukee hänen tekojaan.” – Pascal Engman kertoi radikaisoitumisteoriasta, Helsinki Lit, toukokuu 2019.

Kävin tervehtimässä Pascal Engmania Helsinki Litissä 2019.

Patriootit on vaikuttava kirja. Se pistää miettimään ruotsalaista yhteiskuntaa ja radikalisoitumista ylipäätänsä. Niin monessa uudessa ruotsalaisessa kirjassa kuvataan maahanmuuton varjopuolia ja yhteiskunnan jakautumista, että tilanne täytyy arjen tasolla olla kovin erilainen kuin meillä Suomessa. Esimerkiksi kirjassa kuvatut toimittajien tappolistat eivät olleet mielikuvitusta.

Viime aikaisista lukukokemuksista nousee mieleen välittömästi seuraavat ruotsalaiset kirjat, joissa maahanmuuttokriittisyyttä kuvataan:

Pascal Engman nosti esiin termin ”avhumanisering”, joka kuvaa tapaa puhua joistain ryhmistä erilaisilla nimikkeillä tyyliin yhteiskunnan loiset, saastaiset siat, imperialistit tai ihan mitä vaan, joka vieraannuttaa ajatelusta, että nämä ryhmät muodostuvat yksilöistä, ihmisistä. Valtioiden ja ääriliikkeiden propagandakoneistot ovat käyttäneet nimittelyä tehokkaasti jo natsi-Saksasta lähtien.

Suosittelen Patriootteja erityisesti yhteiskunnallisista asioista ja mediamaailmasta kiinnostuneille, sekä trillerien ystäville.

Pascal sanoi toivoneensa, että kirjan löytävät nuoret valkoiset miehet. Jotta maailmankuva avartuisi. Mutta Patriootit toimi loistavasti myös minulle, joka edustan lähinnä nuorten miesten äitisektoria. Annan Patriootille neljä tähteä.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Pascal Engman on nyt 32-vuotias. Patriootit on hänen esikoisromaaninsa, joka ilmestyi ruotsiksi 2017. Se oli menestys välittömästi, oikeuksia myytiin jo ennakkoon ulkomaille ja kirjan tv-sarjaoikeudet ostettiin. Nyt Patriootit on siirtymässä myös Hollywood-filmiksi. Ruotsiksi on jo ilmestynyt Pascalin kakkosteos Eldslandet (2018) ja kolmas on luvassa

  • Pascal Engman: Patriootit
  • Kustantaja WSOY
  • Suomentaja Pekka Marjamäki
  • Ilmestymisvuosi suomeksi 2019
  • Alkuteos: Patrioterna (2017)
  • Genre: Suomennettu kaunokirjallisuus, jännitys
  • Äänikirjan lukija: Joel Mäkinen
  • ISBN 9789510431160

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *