Podcast #8: Meeting with Kim Thúy, the Vienamese-born Canadian Writer in Lahti

Kirsin Book Clubilla on ollu tapana poimia yhdeksi kevätkauden lukupiirikirjaksi jonkun Helsinki Litiin tulevan kirjailijan kirja. Tänä vuonna valitsimme vietnamilaissyntyisen, Kanadassa asuvan Kim Thúyn kirjan nimeltään Ru. Valinta olikin erityisen onnistunut, sillä kaikki lukupiiriläiset antoivat kirjalle arvioksi ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kim Thuy Ru-kirjan taustalla on vanha vietnamilainen puukyltti ajalta ennen kirjainten translitterointia.

Minua Ru puhutteli erityisesti, sillä olen asunut nelisen vuotta Saigonissa vuosituhannen vaihteessa. Ru:ssa kuvattu Saigon on Kimin lapsuuden Saigon, Vietnamin sodan aikainen maailma, joka minulle on välittynyt monen läheisen vietnamilaisen omista ja heidän perheiden tarinoista, heidän valokuva-albumeistaan ajalta ennen kommunistista Vietnamia.

Illallisemme jälkeen Kim Thúy kokeili heti Kirsin Book Clubin kirjailijasukkia. Hän oli neljäs kirjailija, jolle ojensimme Raila Luhtalan kutomat kirjailijasukat.

Helsinki Litin aikana tapasin Kim Thúyn sekä pienimuotoisella illallisella että hänen esiintymistensä lomassa. Pyysin silloin häneltä pientä tervehdystä podcastiimme ja hän ehdotti, että mitä jos tehdäänkin kunnon keskustelu ja puhutaan yhdessä Vietnamista! Keskustelun ajankohdaksi sovittiin hänen kesäkuinen vierailunsa LIWRE:ssä eli Lahti International Writers’ Reunionissa.

Kirsi jutteli Kim Thúyn kanssa Vietnamista. Kim on syntynyt Saigonissa ja lähtenyt 1980-luvulla venepakolaiseksi. Kirsi on asunut Saigonissa vuosituhannen vaihteessa.

Niinpä me istuimme pöydän ääreen Lahden kansanopiston historiallisessa rakennuksessa kesäkuussa 2019. Minä annoin hieman syötteitä ja Kim kertoi lapsuudestaan varakkaan perheen tyttärenä, venepakolaisuudestaan, uudesta alusta Kanadassa, kulttuuriperimästään ja esimerkiksi siitä, miten hän hoitaa hiuksiaan!

Kuuntele keskusteluni Kimin kanssa klikkaamalla kuvasta, SoundCloudista tai Apple Podcasteista:
Keskustelussamme Kim kertoo esimerkiksi:

My life has taken a course I could not have imagined, it’s like a fairytale!”

My grandmother had a huge house built, were all her eight children with their families lived. All had their own living quarters, but somehow we ended up eating together. I don’t know how many people there were at our dinner table. Lunches would last for hours, adults were discussing and fighting. Everybody talked, nobody listened. We had also many guests staying, there was always place for everybody.”

Soon enough we had the soldiers to live with us.”

We did not have the time to look backward. When you are in a survival mode, you run. When you run, you cannot even physically turn your head back. You have to catch up.

Veimme Kimin Lahden suurmäen huipulle. Kuvassa vasemmalta Maija-Riitta Mustonen, Gummeruksen tj Anna Baijars, Kim Thúy, Minna Väisälä, Kirsi Ranin ja Marja Castrén.

Why do I need a vacation from my life? This is just my life, why would I need to stop my life for a vacation?

We never say, oh, she died before her time. What do you mean before her time? The time when you die, it’s your time, that’s it!”

I have said to my son: ”When you see a beautiful toilet, use it, because you don’t know, when the next beautiful toilet will come in your life.”

When you live in a very peaceful country, you can plan. You can plan in advance when you will have your haircut. Three months in advance. However, I have never had an appointment for the haircut. Even today I cut my own hair at midnight.”

That is the problem. Today we make wars with drones, which are so far away, we don’t see the target. But when you are face-to-face with beauty, you cannot win against beauty, I think. We have to bring back beauty.”

We forget that we are capable of goodness. Canada took 60.000 Vietnamese refugees in two years back then, but we forgot that we were that great. We have to remind us all the time, how beautiful we are.

”Of course we will meet again!” Taustalla Lahden hiihtostadion ja kuuluisat radiomastot.

The rain is always a great moment for young people to fall in love!

Lue myös:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *