Kuunneltavaa pimeneviin iltoihin – Äänikirjavinkkejä #2

Yksi riemu jäi tänä kesänä kokematta. Mikään ei nimittäin ole nautinnollisempaa kuin poimia mustikoita metsän tuoksuja aistien – ja samalla kuunnella hyvää kirjaa. Mökkimaastostamme ei löytynyt mustikoita, ei yhtäkään.

Kesän pitkille auto- ja junamatkoille äänikirjojat sopivat erinomaisesti. Uusia maisemia pystyi rauhassa ihailemaan, vaikka samalla nauttikin kirjasta. Autoradion kuuntelu jäi tietysti vähemmälle, mutta auki ollut radio ei kuuntelua haitannut.

Sen sijaan sukumökin vilkkaaseen elämään äänikirjat eivät istu, siitäkin kirsinbookclubilaisilla oli kokemusta. Melkein mielenosoitukselta voisi tuntua luurit päässä kesämökin puheensorinan keskellä kulkeminen. Samasta syystä purjehdusretkellä ystävien kanssa kuuntelu jäi vähäiseksi. Sitloorassa jutellaan, kun aurinko paistaa ja tuuli on vähäistä. 

Sopivia kuunteluhetkiä kesäpäivinä ja -iltoina on kuitenkin riittänyt, ja tässä lukupiiriläistemme vinkkejä uutta kuunneltavaa etsiville. Listalla on naisten elämän kuvauksia faktana ja fiktiona sekä aikaa kestävät klassikot Suomesta ja Ruotsista. 

Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti

Lisa Brennan-Jobs: Pikkusintti
Julkaistu 2019 WSOY
 Lukija Karoliina Niskanen
14 tuntia 19 minuuttia

Pikkusintti voisi olla kenen tahansa erolapsen koskettava tarina siitä, kun isä ei halua tunnustaa lastaan. Kun isä sattuu olemaan ihannoitu ja maailman kuuluisin  Steve Jobs, tulee tarinasta eksponetiaalinen. Lisa Brennan-Jobs kertoo tarinansa hienosti, taidokkaastii ja katkeroitumatta. Kirjaa oli ilo kuunnella, ja suomalainen lukija kertoi tarinan miellyttävällä tavalla. 

Näkymätön tyttö, kuten kirjan toinen nimi taitaa olla, on sekä kaunis että riipaiseva tositarina hyväksynnän ja rakkauden kaipuusta, eriarvoisuudesta ja siitä tilanteesta, kun lapsi joutuu olemaan välillä aikuinen. Lisa ei käytä kirjaa aseenaan, vaan kertoo armollisesti kokemuksensa kahden luovan ihmisen lapsena, joista toinen on rikas ja ihailtu, toinen köyhä ja aliarvostettu. Rakkaus ja kunnioitus molempia vanhempia kohtaan jää päällimmäiseksi tunteeksi eikä suloisen katkeraksi kostoksi. Kirja oli raikas vaikkakin riipaiseva lapsen näkökulma Steve Jobsin heritageen. Lisa Brennan-Jobsista kuullaan vielä, hänen ei tarvitse ratsastaa isänsä maineella. Kirjan kuunteli Milla.

Vanla Pystynen ja Linda-Maria Roine: Mercedes Bentso – Ei koira muttei mieskään


Linda-Maria Roine & Venla Pystynen: Mercedes Bentso,
Julkaistu 2019 Johny Kniga
Äänikirjan pituus 6 t 5 min
Lukija Linda-Maria Roine eli Mercedes Bentso itse
⭐️⭐️⭐️⭐️
 

Mercedes Bentso, Ei koira muttei mieskään on erinomaisesti toimitettu teos, joka avartaa ja kauhistuttaa. Se kuvaa kaunistelematta huumepiirien hurjaa elämää Helsingissä, joka vielä vahvistuu Mercedes Bentson räp-biisien lyriikoissa. Kirjan kuuntelu antaa paljon ajattelemisen aihetta. Lue lisää blogijutusta: (KLIK)
Kirjan kuunteli Kirsi.

Arne Nevanlinna: Marie

Arne Nevanlinna: Marie
Julkaistu 2008 WSOY
Lukija Seela Sella
Pituus 10 t 35min
Kuuntelin Elisa Kirjasta

Arne Nevanlinna (s. 1925, k. 2016) oli Finlandia-palkintoehdokkaana tällä esikoisromaanillaan v. 2008. Hän ehti julkaista vielä neljä muuta ennen kuolemaansa. Poikkeuksellisen upea saavutus esikoisteokselle ja rohkaisu kaikille kirjoittamisesta unelmoiville. Koskaan ei ole liian myöhäistä. Arne Nevanlinna piti blogia kuolemaansa asti osoitteessa http://arne.nevanlinna.fi/

Marie kertoo tarinan strasburgilaisesta nuoresta naisesta, joka seuraa rakastuneena puolisona suomalaisen kirurgimiehensä perässä Helsinkiin. Marien kanssa saa kokea maailmansodat ja yhteiskunnan muutokset sekä yksinäisen 100-vuotiaan viimeiset vuodet lähes liikuntakyvyttömänä hoitolaitoksessa. Rinnakkain kerrotaan nuoremman naisen elämästä, joka lopussa nivoutuu Marien elämään. Iäkkään kirjailijan kirjoittamana uskottava ja liikuttava kuvaus aikakaudelleen modernista ja itsenäisestä naisesta. Seela Sella lukijana taas aivan ihana! Kirjan kuunteli Varpu.

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita
Ilmestynyt 2019 (Gummerus)
Englanninkielinen alkuteos Little Fires Everywere 2017 Äänikirjan pituus 13 t 10 min
Lukija Anna Saksman
⭐️⭐️⭐️

Jos kesän dekkarikiintiö on jo täynnä ja haluat kuunnella vetävää tarinaa, jossa ei ratkota murhia vaan äitiyden monia ulottuvuuksia, kohdunvuokrauksesta adoptioon ja arkipäiväisempiin ongelmiin, niin Tulenarkoja asioita on etsimäsi. Ns. lukuromaani sopii hyvin myös kuunteluromaaniksi. Tarina amerikkalaisen idyllin, hyvin toimeentulevien Shaker Heightsin siloisen etusivun takana mylläävistä tunteista ja perustuksia heiluttavista tapahtumista on sopivasti koukuttavaa kuunneltavaa. Keskiössä on Richardsonien perhe, sen neljä teini-ikäistä lasta ja heidän taloudenhoitaja-vuokralaisensa, valokuvataiteilija Mia ja tämän isätön tytär Pearl. Kirja on ollut myyntimenestys Yhdysvalloissa. Kirjan kuunteli Airi.

Kalle Päätalo: Ihmisiä telineillä. 

Kalle Päätalo: Ihmisiä telineillä
Julkaistu BookBeatissa 2019, alkuperäinen 1958. 
Lukija Kai Lehtinen. 18 t 43 min.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  
 

Minä pidin rakennusmestari Mauno Joenmaan tarinasta sodanjälkeisessä rakennus-Suomessa todella paljon. Ihmisiä telineillä on Päätalon läpimurtoromaani, eikä turhaan. Hän piirtää tarkkaa kuvaa sekä työmaan että oman elämänsä ihmisistä. Romaani kuvaa yhtä lähihistoriamme vaihetta tavalla, jota rohkenen verrata jopa suurteoksiin Täällä Pohjantähden alla ja Tuntematon sotilas. Voi kuitenkin olla, että puolitoista hyllymetriä Päätaloa olisi minullekin liikaa, joten en taida pilata tätä nautintoa Iijoki-sarjalla. Erityisen hienoksi kuuntelun teki Kai Lehtisen luenta. Päätalon kirjan kuunteli Minna.

Hjalmar Söderberg: Den alvarsamma leken

Hjalmar Söderberg: Den alvarsamma leken
Julkaistu Storytelissä äänikirjana 2013 (alunperin 1913)
8t 38min
Lukija Krister Henriksson

Hjalmar Söderberg kuuluu Ruotsin 1900-luvun merkittävimpiin kirjailijoihin. Hänen romaaninsa Den alvarsamma leken julkaistiin ensimmäisen kerran 1912, mutta teksti ja kertomus tuntuvat hyvin ajankohtaiselta. Rakkaus, intohimo, petos ja kolmiodraama esittäytyvät kuin aikalaisemme kirjoittamana. Tekstin vaikuttavuudesta kertoo se, että kirjasta on tehty kolme filmatisointia, viimeisin 2016, Pernilla Augustin ohjauksena ja suomeksi nimellä Vakava leikki. 

Äänikirjana teos toimii todella hyvin, osin Krister Henrikssonin ansiosta. Hän on ilmiömäinen lukija, yksi parhaista, jota olen kuunnellut. Kuuntelija oli Marja.

Muita äänikirjavinkkejä:

Christina Rickardsson: Sluta aldrig gå – från gatan i Sao Paulo till Vindeln i Norrland. Kirjailijan oma kertomus siitä, kuinka Brasilian kaduilta adoptoitu tyttö adoptoidaan Smålandiin Ruotsiin pieneen kyläyhteisöön.

Minna Maijala: Herkkä, hellä, hehkuvainen (linkki), jonka otin (Minna) viimein kuunteluun Minna Canthin Hanna-romaanin innoittaman (linkki).

Helena Rejen omaelämäkerrallinen Det hon aldrig sa. Mielenterveydeltään järkkyneen äidin tyttären lämmin tarina.

Tutustu myös edellisiin äänikirjavinkkeihimme tästä: (KLIK)

Kommentit
  1. Päivi

Kommentoi