Max Seeck: Uskollinen lukija – kun kirjailijan luomat rituaalimurhat alkavat toteutua

Olen ihastellut Max Seeckin tyylikkyyttä hänen Balkan-trilogiassaan niin tekstin kuin henkilöhamojenkin osalta. Nyt hänen uuden kirjansa kehulistaan voi näiden seuraan lisätä muun muassa sen, kuinka hyvin hän kuvaa naisen ajatusmaailmaa.

Kuuntelin Uskollisen lukijan arjen askareissa, mutta välillä kuppi vihreää teetä ja Mrs Tilly’s Scottish Fudgea, maku Sea Salt.

Max Seeckin uutukaisen nimi on Uskollinen lukija ja sen tarina sijoittuu Suomeen ja takautumina Venetsiaan. Kyseessä on mutkikas trilleri, jossa lukijana saa käyttää omaa päättelykykyään. Joku nokkela saattaa päästä jäljille, minä tunnustan, että jotkut aavistukseni olivat oikeansuuntaisia, mutta silti loppuratkaisu oli todellinen yllätys!

Mutta edetään perinteisellä mallilla eli Kirsin Book Clubin dekkari-/trillerikysymyspatteristolla:

1. Mikä on trillerin rikos ja kuka sitä selvittää?

Menestyskirjailija Roger Koposen vaimo löydetään kotoaan Helsingin Kulosaaresta kuolleena, kun kirjailija on samaan aikaan keikalla Savonlinnassa. Hyvin pian ruumiita on lisää ja karmivinta lienee, että kaikki on murhattu suunnilleen Koposen Noitavaino-kirjoissa esittämillä rituaalimurhien raaoilla tavoilla. Epäselvää on myös se, onko Koponen itse kuollut vai kadonnut.

Rikoksia ryhtyy selvittämään helsinkiläinen poliisiryhmä, jossa tutkinnanjohtajana toimii rikosylikonstaapeli Jessica Niemi, nuorehko kaunis nainen, jonka taustaan liittyy suuri salaisuus. Ryhmään kuuluvat Jusuf, Mikael, Nina ja Rasmus ja kokonaisuutta johtaa ryhmän esimies, erittäin meritoitunut, mutta huonossa hapessa oleva Erne Mikson.

2. Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Poliisiryhmän porukka on hyvin uskottavaa, vaikka ihan kaikkien ihon alle ei vielä tässä teoksessa päästä. Päähenkilö on Jessica, jonka taustaa ja mielenmaisemaa avataan runsaasti. Max Seeck osaa rakentaa Jessicasta hyvin elävän hahmon ja myönnän hämmästelleeni, kuinka hyvin hän kuvaa Jessican tunnetiloja.

3. Onko juoni vetävä?

Juoni on supervetävä ja jännittävä. Sarjamurhaaja on liikkeellä ja koko ajan saa olla varuillaan, missä hän iskee seuraavaksi. Koposen kirjasarjassa on kuvattuna niin monta noitarovioa ja muuta tappometodia, että sarjamurhaajalla on valinnanvaraa, miten seuraavan iskunsa toteuttaa.

Kirjan alkuasetelmasta minulle tuli mieleen Robert Galbraithin Silkkiäistoukka, jossa myös murhataan tietyn kirjan antaman mallin mukaisesti. Tämä on kehu, sillä pidän Galbraithin a.k.a. J.K.Rowlingin dekkareista.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Uskollisessa lukijassa liikutaan lääketieteellisessä maailmassa, etenkin mielen sairauksissa. En voi sanoa oppineeni niistä mitään erityistä, mutta kaikessa kummallisuudessaankin tuli tunne, että kirjan juoni olisi mahdollista. Niin sairaita asioita tapahtuu oikeastikin.

Uskollisen lukijan tapahtumat sijoittuvat pääsääntöisesti Helsinkiin, mutta ei juuri tähän maisemaan. Enemmän ollaan Kulosaaressa, Pasilassa ja esim. Bulevardilla.
5. Miten paljon trillerissä kuvataan päähenkilön elämää?

Jessican elämästä kerrotaan paljon. Hänen nykytilanteensa, lapsuutensa ja suuri rakkautensa. Selviää myös, miksi hänellä on erityislaatuinen suhde pomoonsa Erneen.

6.Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Onko ihmisen myrkyttäminen raakaa? Onko ihmisen hukuttaminen raakaa? Entäs polttaminen? Minun mielestäni on, mutta raakuuksilla ei mässäillä, ne ennemminkin todetaan. Vähän kuin Koposen kirjojen murhat listattaisiin ja poliisit aina ruksaisivat ruutuun, että nyt tuokin murhametodi tuli käytettyä! Tarinaan mahtuu kyllä ahdistavia kohtia ja sanoisin, että myös pelottavia. Silti painotan, että Max Seeck hoitaa kaiken tyylillä, joten ei Uskollisessa lukijan parissa yöunia menetä, paitsi jos koukuttuu niin, että ei voi laskea kirjaa käsistään.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Pidin Uskollisesta lukijasta. Päällimmäisenä mietin lukiessani, että eteneepä tarina hyvin ja trillerimäinen asetelma on erittäin kiinnostava. Loppuratkaisuun olisin toivonut vielä enemmän selkeyttä, sillä minulle jäi hieman epäselväksi eräiden jo tutuksi tulleiden henkilöiden kohtalo.

Venetsiaan sijoittuva tarinan osa kosketti, sillä sen kaltaisiin parisuhdetapahtumiin voi ajautua viattomin mielin ja seuraukset voivat olla rajuja. Kuten kirjassakin.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen Uskollista lukijaa ihan kaikille dekkari-/trillerifaneille. Ihan parasta trilleriluettavaa vertaa mihin vain koti- tai ulkomaiseen tekijään. Uskollinen lukija oli loistava myös siinä, että liikuttiin tavallisten ihmisten piirissä, tai vähän paremmissakin piireissä, eikä juoneen liittynyt alamaailman ihmis- tai huumekauppaa, jotka niin usein pyörittävät dekkarien juonia. Myöskään yhtään lasta ei murhattu tai kadonnut.

Erittäin mielelläni luen Jessica Niemestä ja hänen porukastaan lisää, mikäli tämä oli lähtölaukaus useamman kirjan sarjalle!

Uskolliselle lukijalle annan ⭐️⭐️⭐️⭐️

Kerroin kehuni myös Max Seeckille kustantajan tilaisuudessa.
 • Max Seeck: Uskollinen lukija
 • Kustantaja Tammi
 • Ilmestymisvuosi 2019
 • Genre: Kotimainen kaunokirjallisuus, jännitys
 • ISBN 9789520408145 
 • Kannen suunnittelija: Markko Taina
 • Äänikirjan lukija: Satu Paavola

Minä kuuntelin Uskollisen lukijan oman rahan Storytel-palvelusta. Ulkollinen lukija sopii erinomaisesti nautittavaksi äänikirjana.


Bonuskuva Dekkarifestivaaleilta syyskuulta 2019, jolloin oli jo selvää, että Uskollinen lukija tulee leviämään laajasti ulkomaisille markkinoille sekä se, että Jessica Niemi ratkoo rikoksia myös jatko-osissa.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Max Seeck osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
 1. Raila
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Marja
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Ansku

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *