Heather Morris: Auschwitzin tatuoija – tositarina, joka on syytä muistaa

Heather Morris 15.10.2019

Melbournessa asuva kirjailija Heather Morris oli käymässä Suomessa ja tapasin hänet kustantajan (Aula & Co) tilaisuudessa 15.10.2019. Hän oli australialaiseen tapaan välitön ja kertoi, että ei olisi ikinä uskonut, että hänestä 65-vuotiaana tulee esikoiskirjailija, etenkään maailmanmenestykseen kiitäneen keskitysleiriteoksen kirjoittaja.

Teos on Auschwitzin tatuoija, sydämeenkäyvä rakkaustarina keskitysleiriltä, joka pohjautuu tositapahtumiin. Kirjan syntyhistoria on sattumia täynnä. Heather Morris työskenteli suuren sairaalan sosiaalityöntekijänä ja harrastuksenaan opiskeli kirjoittamista, erityisesti käsikirjoittamista. Eräänä päivänä vuonna 2003 hänelle ehdotettiin vanhan juutalaismiehen tapaamista. Mies halusi kertoa tarinansa jollekin.

Lale Sokolov (28.10.1916 – 31.10.2006) oli juuri jäänyt leskeksi, oli surun murtama, eikä halunnut enää poistua kodistaan. Heather meni tapaamaan miestä, voitti hänen luottamuksensa ja Lalen tarinahanat aukesivat. Alun pitäen tarkoituksena oli kirjoittaa elokuvakäsikirjoitus ja se syntyikin, mutta julkaistuksi tarina tuli vasta kirjan muodossa. Tosin kirjan ilmestyttyä on tehty sopimus kuusiosaisesta englantilaisesta draamasarjasta.

Lalen muistelot tulivat tipotellen. Hän ei ollut kertonut niistä vaimo-Gitan vielä eläessä, mutta tämän kuoltua hän halusi vielä kerran palauttaa tarinan mieleensä. Heather Morris tallensi ja jäsenteli, haastatteli muita Melbournen laajan juutalaisseurakunnan jäseniä, jotta esimerkiksi Gitan henkilökuva täydentyi. Kaikki tiesivät, että Lale oli ollut Auschwitzissa tatuoijana ja että hän oli tavannut Gitan siellä, mutta mitenkään tarkemmin heidän tarinaansa ei oltu aiemmin kerrottu. Ei edes pariskunnan poika Gary Sokolov (s. 1961) tiennyt vanhempiensa suhteen alkuvaiheista. Hän olikin Heatherin mukaan suuttunut isälleen siitä, että vanhemmilla oli ollut seksiä ennen avioliittoa.

Kuuntelin kirjan ennen Heatherin tapaamista äänikirjana. Heather itse kertoi huippuhetkiään olleen lennon Melbourne – Perth – Lontoo, jossa jälkimmäinen leg kestää 17 h. Hänellä oli ollut champagne-lasi käden ulottuvilla, viltti päällänsä ja korvanapeissa Richard Armitage luki hänelle The Tattooist of Auschwitzia. Suomeksi kirjan lukee Markus Niemi.

Auschwitzin tatuoijan tarina etenee sujuvasti, päähenkilö Lalen katsantokannasta käsin. Kirjassa kerrotaan hänen tatuoijan arjestaan ja muista aktiviteeteistaan keskitysleirillä. Kuolemaa näkee kaikkialla ja tarinan käänteet lukeneena ei voi kuin ihmetellä, että Lale Sokolov ja Gita selvisivät Auschwitz-Birkenausta elävinä ulos ja myöhemmin jatkamaan yhdessä elämäänsä Melbournessa.

Tyylillisesti minulle tuli mieleen nuorten kirja. Syvällisiin pohdintoihin pahuuden tai selviytymisen syistä ei antauduta, vaan vahva tarina puhuttelee yksinkertaisuudessaan. Julmuuksien ja kurjuuden vastapainona ovat lyhyet onnenhetket, jolloin Lale ja Gita pystyvät tapaamaan toisiaan leirillä. Tarinaan liittyy myös kiinnostavasti kuvattuja sivuhenkilöitä, joista yksi esitellään tarkemmin tammikuussa suomeksi ilmestyvässä Cilkan tarinassa.

Heather kertoi, että on saanut valtavasti palautetta. Monet ovat halunneet kertoa oman tarinansa, mutta on niitäkin, jotka ovat tulleet syyttämään, että koko keskitysleiritarina on täysin keksittyä. Moni yksityiskohta on saanut vahvistuksen vasta kirjan julkaisemisen jälkeen, kun kyseisistä asioista enemmän tietävät ovat olleet yhteydessä. Lale esimerkiksi pelastaa kirjassa erään miehen leirin teloitusjonosta ja tämä kyseinen mies vapauduttuaan on osallisena 170.000 Unkarin juutalaisen pelastamisessa. Vain tarinan alkuosa on kirjassa, sillä Lale ei tiennyt, mitä miehelle oli myöhemmin tapahtunut.

Miksi juuri Auschwitzin tatuoija kaikista keskitysleirikuvauksista on menestynyt niin hyvin maailmalla? Sitä on myyty yli 4.000.000 kappaletta ja Suomessakin yli 30.000 kpl (printti+äänikirja). Heather itse arveli, että menestyksen takana on se, että kyseessä ei ole yleisteos holocaustista vaan yksittäisen henkilön tarina, jossa vieläpä on kuolema, rakkaus ja ystävyys vahvasti läsnä.

Edellinen juutalaisvainoihin keskittynyt menestysteos maailmalla oli Markus Zusakin Kirjavaras, joka on yltänyt wikipedian mukaan 16 miljoonan kappaleen myyntiin. Mielenkiintoista on se, että myös Zusak on australialainen. Heather itse lisää listaan vielä Schindlerin listan kirjoittajan Thomas Keneallyn. ”Australiassa on maailman toiseksi eniten holocaustista selvinneitä henkilöitä Israelin jälkeen.”

Heather Morris ei itse ole juutalainen. Hän on syntynyt Uudessa-Seelannissa ja hänen vanhempansa olivat saksalaista ja skottilaista alkuperää. Lale oli nimenomaan halunnut, että hänen tarinansa kertoo joku muu kuin juutalainen.

Suosittelen Auschwitzin tatuoijaa etenkin heille, jotka eivät montaa keskitysleirikuvausta ole vielä lukeneet. Toki se on tarpeellista kertausta ja muistutusta ihan meille kaikille. Jotta emme unohtaisi. Jotta jaksamme olla hereillä.

 • Heather Morris: Auschwitzin tatuoija
 • Kustantaja: Aula & Co
 • Alkuteos The Tattooist of Auschwitz (2018)
 • Ilmestynyt suomeksi 2019
 • Suomentanut Pekka Tuomisto
 • Äänikirjan lukija Markus Niemi
 • ISBN 9789527269480
 • Tähtiä ⭐️⭐️⭐️
Kommentit
 1. Tarjuska
 2. Avatar photo Kirsi Ranin
  • Tarjuska
 3. Ilse Mäenpää
 4. Päivi

Kommentoi