David Lagercranzt: Tyttö joka eli kahdesti – R.I.P Lisbeth Salander

Eihän minun pitänyt enää tarttua David Lagercrantzin kirjoittamaan Millenium-sarjan jatko-osaan, kun olen aiemmat kaksi osaa blogikirjoituksissani lähes lytännyt.

Silti luin sarjan uusimman M6 eli Tyttö joka eli kahdesti. Miksikö? No, Milleniumin alkuperäiset teokset olivat niin koukuttavia, joten uteliaisuuteni voitti ja minun piti saada tietää, mitä tässä viimeisessä osassa tapahtuu. Toki minua kiinnosti myös koko Millenium-ilmiö, joka on tänä päivänä enemminkin Lisbeth Salander -ilmiö.

Tapahtunut aiemmin:

M4 eli Se mikä ei tapa -jutussa otin kantaa siihen, olisiko David Lagercrantzin pitänyt ollenkaan ryhtyä tekohengittämään Stieg Larssonin kuoleman jälkeen Mikael Blomkvistia ja Lisbeth Salanderia henkiin. Kerron myös, mikä mielestäni M4:ssä toimii ja mikä ei toimi. (Lue juttu)

M5 eli Tyttö joka etsi varjoaan -jutussa kävin eräillä illalliskutsuilla Tukholmassa sekä kuuntelemassa David Lagercrantzia Göteborgin kirjamessuilla. Oli hyvä kuulla ruotsalaisten mielipiteitä! (Lue juttu)

Tyttö joka eli kahdesti -kirjan ulkoasu on mielestä onnistunut.

M6 Tyttö joka eli kahdesti

David Lagercrantz teki sopimuksen kolmesta jatko-osasta, joten se oli sitten tässä. Jo viimeksi nurisin siitä, kuinka David kertoi onnellisena, että hänen urakkansa on tehty ja nyt hän voi ryhtyä kirjoittamaan jotain mitä haluaa eli ihan omia dekkareitaan, omilla hahmoillaan. Miten hän olisi tuolla asenteella voinutkaan päästä lähelle alkuperäisteoksia, niitä joissa Stieg Larssonin yhteiskunnallinen missio tihkui joka sivulla.

Hänelle annettiin konsepti, jossa on ylivertainen nero Lisbeth, jota David vertasi Dekkarifestivaalilla Sherlock Holmesiin ja sitten se toinen eli nössykämpi, tavallisempi Mikael Blomkvist kuten tohtori Watson. David oli kiitollinen konseptista, mutta kertoi kokeneensa sen rajoittavana. Mutta haloo, tottakai, kaikki konseptit rajoittavat!

Yhden merkittävän lisäyksen David on perustarinaan tehnyt, eli luonut Lisbethille kuvankauniin siskon, Camillan, joka tietenkin on yhtä nerokas kuin Lisbeth, mutta paha kuten heidän isänsä.

I invented Camilla, the beautiful, evil cliché sister! – David Lagercrantz

M6 kertoo kahdesta tarinasta, joista toinen on sisarusten välinen eeppinen taistelu, hyvä vastaan paha, jossa kysytään ovatko sisarukset sittenkään niin erilaisia, vai ovatko molemmat onnettomien lapsuustekijöiden uhreja. David ei halunnut tehdä Camillasta täysin pahaa, vaan luotsaa lukijan katseen tyttöjen menneisyyteen. Mitä lapsuudenkodissa oikeastaan tapahtui. Myös Lisbethin kovuus saa pieniä pehmenemisen piirteitä kirjan tapahtumien edetessä.

Toinen tarina onkin perinteisempää dekkariaineistoa ja tiettyyn vaiheeseen asti erittäin mielenkiintoinen. Tukholman kadulta löytyy kuollut mies, todennäköisesti ulkomaalainen kerjäläinen. Kun viimein selviää, kenestä on kyse, niin taustalta alkaa löytyä yhteiskunnan vaikuttajia. Enempää ei tässä kannata avata, mutta alun suoraviivainen tarina menee vähän turhan mutkaiseksi ennen ratkaisua. Kerjäläisen tarinaan liittyy vuorikiipeilyä ja se osuus on kyllä kuvattu erittäin kiinnostavasti.

Lisbeth Salander on niin suosittu, koska hän oli jotain aivan uutta. Parikymmentä vuotta sitten hän oli dekkarikirjallisuudessa ensimmäinen vahva, itsenäinen nainen, joka ei todellakaan tarvinnut ketään avukseen, eikä yrittänyt miellyttää miehiä tai sopeutua yleisiin yhteiskunnan sääntöihin.” – David Lagercrantz Dekkarifestivaalilla 2019

Tämän kummoisempaa kuvaa ei David Lagercrantzista ja minusta saatu. Davidillä oli päällään erityinen dekkaripukunsa. Kuva otettu Dekkarifestivaaleilla 2019 Paasitornissa.

Lopputulema

Otsikoin tämän jutun R.I.P. Lisbeth Salander, sillä olin nähnyt tätä lausetta käytettävän kirjan markkinoinnissa. Kyseessä ei siis ole juonipaljastus, vaikka David Lagercrantz sanoikin:

I was so tempted to kill them all, just to finish the series!” – David Lagercrantz

Eli vielä on mahdollista, että sarja jatkuu jonkun kirjoittajan toimesta, vaikka ihan kaikki ydinjengin ihmiset eivät siihen selviydykään. Toivon, että ei jatku. Lisbeth Salander on niin huikea hahmo, että haluaisin antaa hänen jatkossa rest in peace, levätä rauhassa, sillä kaikki muu on tekohengittämistä. Ei riitä pakastepizzan syöminen, ylivoimainen hakkerointikyky tai lesbosuhteet luomaan sielua hahmolle.

Entäs sitten Mikael. Niin, mitäpä hänestä. Hänestä ei jää oikein mitään mieleen. Jotenkin hänestä on M6:ssa tullut entistäkin näkymättömämpi, mutta toisaalta entistäkin tyhmänrohkeampi. Tuskin muistan häntä koko kirjasta. Annetaan siis hänenkin muistonsa haalistua entisestään ja levätä rauhassa.

Koko Millenium-sarja on saatavissa myös äänikirjoina.

Kannattaako Tyttö joka eli kahdesti -kirjaa lukea? Minä luin ja aika moni muukin suomalainen on lukenut, sillä kirja on keikkunut myyntitilastoiden kärjessä koko syksyn. Millenium-sarjaa on maailmanlaajuisesti myyty yli 100 miljoonaa kirjaa, joten varmasti monta suositusta tulee muiltakin.

Minä suosittelen M6:ta niille, jotka ovat lukeneet viisi ekaakin osaa. Kyllä kirjassa on ansionsa ja saahan ainakin tietää, miten tarinassa käy. Sen sijaan jos ei vielä ole Milleniumeihin koskenut, niin parempi aloittaa sarjan alusta, sillä yksittäisenä jännärinä M6:ta ei kannata lukea.

 • David Lagercrantz: Tyttö joka eli kahdesti
 • Kustantaja: WSOY 2019
 • Alkuperäisteos: Hon som måste dö (2019)
 • Suomentaja: Outi Menna
 • Äänikirjan lukija: Markus Niemi
 • Sarja: Millenium, osa 6/6
 • Genre: Suomennettu kauno 
 • ISBN: 9789520408053
 • Arvio:

Rating: 2.5 out of 5.
Kommentit
 1. LauraKatarooma
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi