Jouluvalmisteluja vauhdittamaan äänikirjavinkkejä #5

Kokemusta on! Siivous sujuu sutjakkaammin ja ruuanlaitto ei rasita, kun samalla kuuntelee äänikirjaa. Usealle meistä jouluaattoa edeltäviin päiviin liittyy molempia, sekä siivousta että ruuanlaittoa, joten keräsimme taas Kirsin Book Clubin voimin viime aikoina kuuntelemiamme äänikirjoja vihjeeksi. Ja jos edessä on matka joulua viettämään pois kotoa, äänikirjaa kuunnellen pidempikin matka taittuu paremmin. Vinkkimme sopivat myös joulutouhun rauhoituttua joululoman yksityisiin hetkiin. Mukana on taas vinkkejä myös teille, jotka haluatte äänikirjan avulla ylläpitää kielitaitoanne tai toimia tehokkaammin.

Storytel Awards – Suuri äänikirjapalkinto

Äänikirjat ovat saaneet oman palkinnon. Storytel-suoratoistopalvelu palkitsee ensi maalikuussa ensimmäistä kertaa parhaat äänikirjaelämykset, nyt siis vuoden 2019 äänikirjat. Kategorioita on neljä: Kaunokirjallisuus, Jännitys ja dekkarit, Tietokirjallisuus ja elämäkerrat sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuus. Ensimmäisessä vaiheeessa äänikirjojen kuuntelijat äänestivät suosikkejaan ja jokaisee kategoriaan valittiin viisi eniten ääniä saanutta. Niistä jokaisen kategorian tuomaristo valitsee parhaan äänikirjan.

TADAA! Jännitys ja dekkarit -kategorian tuomaristossa on Book Clubimme Kirsi eli Kirsi Ranin yhdessä raadin puheenjohtajan Jone Nikulan ja Tuomas Rimpiläisen kanssa.

Tutustu tästä linkistä Storytel Awards -ehdokkaisiin (KLIK). Niistä löydät lisää kuunneltavaa omien vihjeidemme jatkoksi.


Tässä omat vihjeemme. Vihjeitä lukemistaan kirjoista ovat antaneet Eija, Kirsi, Marja, Minna, Päivi, Raila, Varpu ja Airi, ja kirjoja olemme kuunnelleet Storytelin, BookBeatin ja Elisa-kirjan palveluiden kautta.

Finlandia-ehdokas – JP Koskinen: Tulisiipi

JP Koskinen: Tulisiipi
Like 2019
Lukija Toni Kamula
Äänikirja julkaistu 22.8.2019
Kesto 10 t 1 min

JP Koskisen Tulisiipi-teoksen tarina on uskomaton, hurja ja kaunis. Pieni poika Charles (Kaarle) elää turvallisessa perheyhteisössä ja suomalaissiirtolaisten naapurustossa. Setä vie lentämisestä unelmoivan pojan Charles Lindberghin lentonäytökseen. Perhe lähtee amerikkalaisesta 1930-luvun lamasta rakentamaan kommunistista ihanneyhteiskuntaa Neuvostoliittoon. Taivaalle poika pääsee, vaikka välillä ollaan yhteiskunnan pohjasakkaa. Loistava kerronta, pojan näkökulma ja selviytyminen tuovat mieleen Olli Jalosen Taivaanpallon ja Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe -teoksen. Toni Kamula lukijana oli osuva valinta. Varpu on valmis antamaan 5 tähteä ja kehuihin yhtyy myös Päivi.

Tulisiipi voitti Savonia-kirjallisuuspalkinnon tänä vuonna ja oli Finlandia-palkintoehdokkaana. (Varpu)

On the road – Riikka Ala-Harja: EN SAAB

Riikka Ala-Harja: EN SAAB
Otava 2019
Lukija Meri Nenonen
Äänikirja julkaistu 19.8.2019
Kesto 4 t 15 min

Riikka Ala-Harjan kirja, jonka nimi on monimielisesti EN SAAB, sopii erinomaisesti äänikirjaksi. Meri Nenonen lukee sopivasti eläytyen ja pitkälti minäkertojan sisäiseen monologiin perustuva teksti kurluttaa mukavasti korvassa kirosanoineen kaikkineen. Tarina kahdesta naisesta matkalla vuosimallin 1991 Saabissa, päättyneestä rakkaudesta ja mahdollisesta uudesta, on karhea ja monella tapaa virkistävän erilainen. Ainoa, minkä kirjan kuunteleva menettää, on fyyisen kirjan kaunis ja huoliteltu ulkoasu. (Airi)

Runeberg-palkintoehdokas – Pirkko Saisio: Epäröintejä

Pirkko Saisio: Epäröintejä
Siltala 2019
Lukija: Pirkko Saisio
Kesto 6 t 7 min

Olen nauttinut Pirkko Saision kirjoista. Hän on loistava ajan ja ihmisten kuvaaja. Epäröintejä-teoksessa hän keskittyy enemmän omakohtaiseen pohdintaan. Suosittelen kuunneltavaksi erityisesti, koska Saisio itse lukee kirjan. Se tuo hänet siihen vierellesi sohvalle ja voit melkein keskustella hänen kanssaan. (Varpu)

Epäröintejä on tällä hetkellä yksi Runeberg-palkintoehdokkaista. Lue lisää kirjasta blogijutustamme (KLIK).

Kutkuttavaa viihdettä – Liane Moriarty: Yhdeksän hyvää, kymmenen kaunista

Liane MoriartyYhdeksän hyvää, kymmenen kaunista
WSOY 2019  
Lukija Meri Nenonen
Alkuperäinen nimi Nine Perfect Strangers 
Kääntäjä Helene Bützow 
Äänikirja julkaistu 2019-09-05
Kesto 13 t 38 min

Yhdeksän ihmistä on kokoontunut Tranquillum Houseen Australian maaseudulle kymmenen päivän hyvinvointiretriittiin. Jokaisella on omia toiveita muutokseen: avioliitto kuntoon, surun kanssa selviäminen, muutama kilo pois tai ihan vaan lepoa ja nautiskelua.

Paikan johtaja on kunnianhimoinen visionääri Masha, kuvankaunis ja huippuälykäs venäläisimigrantti, jonka muutosmetodit ovat erittäin mielenkiintoisia, mutta eettisesti vähintäänkin kyseenalaisia. Kuunnellessa tuli ensin fiilis, että voi kuinka olisi ihanaa päästä tuollaiseen paikkaan, mutta vähitellen harjoitukset muuttuivat yhä hurjemmiksi. Liane Moriartyn teksti pitää napakasti otteessaan, ja voin hyvin kuvitella, miksi Nicole Kidman on ostanut tarinan filmioikeudet. (Kirsi)

Dystopia – Agustina Bazterrica: Rotukarja

Agustina Bazterrica: Rotukarja
Like 2019
Lukija Jussi Puhakka
Alkuperäinen teos Cadáver exquisito
Kääntäjä Einari Aaltonen
Äänikirja julkaistu 13.5.2019
Kesto 5 t 19 min

Eletään aikaa, jolloin kaikki eläimet on jouduttu tappamaan niissä olleen ihmisiä tappavan viruksen vuoksi. Ihmiset huomaavat kuitenkin kaipaavansa ruokavalioonsa lihaa, ja pikkuhiljaa ihmissyönnistä tulee yhteiskunnan hyväksymä tapa. Osa ihmisistä tulee syödyksi ja osa on syöjiä; ei kasvateta karjaa vaan kasvatetaan päitä. Karmaiseva kirja, jota en pystyisi kirjana lukemaan. Todella tulevaisuuden dystopiaa, kauheaa sellaista. Kauheudestaan huolimatta kirjailijalla on sanoma, joka panee miettimään asioita sekä lihansyöjien että kasvissyöjien kannalta. (Eija)

Huippu-urheilijan elämäkerta – Petter Northug & Jonas Forsang: Northug, minun tarinani

Petter Northug & Jonas ForsangNorthug, minun tarinani
Otava 2018  
Lukija Kuisma Eskola
Alkuperäinen nimi Northug. Min historie
Kääntäjä Sirje Noodepõld, Ida Takala
Äänikirja julkaistu 2018-11-21
Kesto 6 h 7 min

Huippu-urheilijoiden elämäkerrat ovat aina silmiä avaavia! Maailman huipulle ei todellakaan päästä sattumalta, vaan valtaisalla sisulla ja treenillä. Tämä on tuttua monestakin aiemmasta teoksesta, esimerkiksi Kimi Räikkösen tai Aino-Kaisa Saarisen elämäkerroista. Aikku sopii hyvin norjalaisen supertähden Petter Northugin rinnalle, sillä hän ja Petter ovat olleet mitalisijoilla samoissa olympialaisissa ja MM-kisoissa.

Northugin hiihtoa oli kihelmöivää katsoa. Hän näytti leikittelevän kilpakumppaneillaan, pyrki pitämään joukkion matkavauhdin hitaana, jotta saattoi käyttää ylivoimaista asettaan eli hurjaa loppuspurttia. Kirja avaa hänen harjoitteluaan ja lähes olematonta yksityiselämää. Myös hiihtoliiton touhut mainitaan. Kirja on todella kiinnostavaa kuunneltavaa kaltaiselleni hiihtoa seuraavalle vaikkapa valmistautuessa Tour de Skin alkamiseen. Tosin miinusta tulee lukijalle, joka ääntää kisapaikkojen ja muiden hiihtäjien nimiä väärin. Tai ainakin erilailla kuin hiihtoselostuksissa olen tottunut kuulemaan! (Kirsi)

Taiteilijaelämäkerta – Eva Weissweiler: Wilhelm Busch Der lachende Pessimist

Eva Weissweiler: Wilhelm Busch Der lachende Pessimist
Lukija Bastian Pastewka
Äänikirja julkaistu 30.11.2007
Kesto 3 t 38 min

Kuunneltuani kevyttä fiktiota ähkyyn asti laajensin hakuani, ja ilokseni BookBeatista löytyy äänikirjoja myös saksaksi. Ruudulla vilahtanut Wilhelm Buschin nimi sai minut pysähtymään, olihan Maks ja Morits ollut lempikirjani taaperona, ja laskettelin siitä myös pitkiä pätkiä ulkoa. En vielä osannut lukea, vaan isäni sai päivittäisen lukutehtävän heti töistä tultuaan. Taas on syytä nostaa esiin kääntäjä, Kalle Väänäsen suomennos, joka ilmestyi ensimmäisen kerran 1918, on loistava!

Eva Weissweilerin elämäkertateos Wilhelm Busch Der lachende Pessimist avasi minulle uusia näkymiä kirjailijan elämään. Naurava pessimisti Wilhelm Busch, tuo oman aikansa Markus-setä, ei saanut onnellista lapsuutta, ei pitänyt lapsista, eikä alunperin edes kirjoittanut lapsille. Busch oli paitsi kirjailija, myös taidemaalari ja kuvanveistäjä.

Suosittelen kompaktia, miellyttävästi ja selkeästi luettua elämäkertaa paitsi taiteilijatarinana, myös muisteluna ajasta, jolloin kirja saattoi nousta maailmanmaineeseen vuosia ensi-ilmestymisensä jälkeen. (Minna)

Muutosta hakevalle – Sampo Sammalisto: Viisas pääsee vähemmällä 2.0

Sampo Sammalisto: Viisas pääsee vähemmällä 2.0
Kauppakamari
Äänikirja julkaistu 10.10.2019
Lukija Juhani Rajalin
Kesto 5 t 22 min ( 1,25-nopeudella 4 h 18 min)

Tuntuuko, että työpäiväsi kuluvat väärien asioiden parissa eikä aika meinaa riittää niiden tärkeimpien töiden tekemiseen? Tunnetko itsesi väsyneeksi lähes joka päivä? Kaipaako ruokavaliosi tai elintapasi remonttia? Mikäli kysymykset kolahtavat kohdallasi, niin löydät tästä kirjasta käytännön keinoja, joilla saat aikaan muutoksia parempaan. Kirja antaa varsin konkreettisia vinkkejä, mutta ei ärsytä saarnaamisella. Esimerkit kirjailijan omasta elämästä elävöittävät tekstiä mukavalla tavalla. Kirjaa voi lukea tai kuunnella myös pienissä paloissa ja valikoiden. Löydät kirjailijan blogin osoitteesta http://viisaampaatyota.com. (Raila)

Raila kuunteli kirjan Storytelista 1,25-nopeudella.

Palkittua ruotsalaista jännitystä – Camilla Grebe: Skuggjägaren

Camilla Grebe; Skuggjägaren
Bonnier 2019
Äänikirja julkaistu 4.11.2019
Lukija Katarina Ewerlöf
Kesto 13 t 8 min.

Svenska Deckarakademin valitsi Camilla Greben Skuggjägaren ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi 2019. Kirjassa ei ole pelkästään jännitystä ja murhamysteereitä, se luotaa lähihistoriaamme, erityisesti naisen asemaa yhteiskunnassa. Vielä 1980-luvulla oli vahva vastustus naispoliiseja kohtaan. Ja yhtä lailla oli naisen oma vika, kun joutui väkivallan uhriksi niin 1940- kuin 1980-luvuilla. Jännittävä ja ajatuksia herättävä rikosromaani. Lukija Katarina Ewerlöfin ääni vie kuulijan sisään tarinan kauheuksien keskelle hyvin toden tuntuisesti.

Suomeksi kirja julkaistaan ensi vuonna. (Marja)

Tässä vielä linkit aikaisempiin äänikirjavinkkeihimme:

Äänikirjavinkkejä #4
Äänikirjavinkkejä #3
Äänikirjavinkkejä # 2
Äänikirjavinkkejä #1

Kommentit
  1. Aikki

Kommentoi