Päivin vuosikatsauksessa musiikkia, kirjoja ja matkoja

Kirsin Book Clubin ”turkulaisvahvistus” Päivi Jääsaari on musiikin ystävä ja niinpä hänen kulttuurivuotensa 2019 kohokohdista löytyy paljon musiikkia, mutta myös monta matkaa, kirjallisuutta, teatteria ja erinomainen elokuvakin.

Kirjat

Päivin viime vuonna lukemien kirjojen kärkikolmikko.

Kirsin Book Clubin lukupiirikirjat ovat jälleen olleet mielenkiintoisia. Mieleeni jäi pitkäksi aikaa Cristina Sandun Vesileikit, jonka teksti jätti paljon aukkoja lukijan täytettäväksi. Keskustelussamme huomasimme ymmärtäneemme kirjasta asioita hyvinkin eri tavoin, joten kirja on oivallinen juuri lukupiirikirjaksi.

Finlandia-palkinnon saanut Pajtim Statovcin Bolla oli minunkin suosikkini niistä ehdokkaista, jotka olin ehtinyt lukea. Taitavasti kirjoitettu, hurja ja koskettava kertomus rakkaudesta ja kaipauksesta. JP Koskisen Tulisiipi ei ensin kantensa perusteella minua houkutellut, mutta Finlandia-ehdokkuuden vuoksi päätin sen kuitenkin lukea. Vaikka aluksi lukuvauhtiin pääseminen vei hetken, tempaisi hieno tarina mukaansa ihan täysin. David Nichollsin Suloinen suru on ihana ensirakkauden kuvaus, raikas ja viihteellinen teos.

Elokuvat

Pedro Almodóvarin Kärsimys ja kunnia. Ehdottomasti monella lailla paras näkemäni elokuva vuosiin. Visuaalisesti upea ja mestarillisesti tehty kertomus.

Musiikki

Musiikin ystävänä minulla on ollut ilo nähdä muutama vaikuttava oopperaesitys. Suomen Kansallisoopperassa esitettiin harvemmin esitetty Jules Massenetin Thaïs-ooppera, jonka musiikki on romanttisen kaunista.

Oopperan huippuhetki oli kuitenkin Berliinissä Saksan valtionoopperan esittämä Puccinin Tosca, jossa Toscan roolin esitti upeaääninen bulgarialaissyntyinen Sonya Yoncheva.

En voi olla mainitsematta kotikaupunkini Turun musiikkijuhlia, joita luotsaa nuori Klaus Mäkelä. Ohjelma oli monipuolinen ja itse pääsin myös osallistumaan muutamaan konserttiin. Joka vuosi tapahtumaan tulee kotimaisten taitajien lisäksi kansainvälisiä kuuluisuuksia, joten kannattaa tarkkailla ohjelmaa taas tänä vuonna!

Teatteri

Hauskin ja ikimuistoisin teatterielämys viime vuonna oli Loimaalla Haaran kyläteatterin musiikkinäytelmä Loimaan saviaarit. Näytelmä kertoi Loimaan historiasta paikallisten asukkaiden esittämänä. Harvoin teatteriesitys huokuu sellaista intoa ja antaumuksellisuutta kuin näiden harrastelijoiden heittäytyessä rooleihinsa.

Toisenkin harrastelijateatterin hauskan esityksen näin Kaarinan teatterissa, jossa vuorossa oli kepeä Heila hakusessa, jossa tavoitellaan maajussia tv:n tapaan.

Matkat

Tukholmassa Michelle Obaman keikalla

Noin vuosi sitten kuuntelin loistavan Michelle Obaman itse lukemansa äänikirjan Becoming ja sen myötä teimme onnistuneen matkan Tukholmaan, missä Michelle oli vierailulla. Tästä retkestä enemmän aiemmassa blogitekstissä (KLIK) ja podcastissa (KLIK).

Podcast syntymässä. Kirsi, Päivi ja Päivin tytär Leena puntaroivat Michelle Obaman keikkaa.

Berliinissä oopperassa ja museoissa

En ollut aiemmin käynyt Berliinissä ja jo aikaisemmin mainitsemani oopperan lisäksi kaupunki on täynnä monenlaista kulttuuritarjontaa. Hauska tutustumiskohde on DDR-museo kaupungin keskustassa, Spree-joen rannalla. Museo esittelee elämää DDR:n aikakaudella, mutta kyllä siellä paljon meillekin tuttua tyyliä löytyi sisustuksista ja leluista. Suomen tv:ssä pitkään esiintynyt Nukkumattikin tavattiin.

Riiassa art nouveau’ta ja taidetta ihailemassa

Edellisestä Riian vierailusta oli kulunut jo 24 vuotta. Mikä oli muuttunut? Turisteja oli liikkeellä huomattavasti enemmän. Kadunvarsilla oli paljon kahviloita ja ravintoloita, joista ei aiemman vierailun aikana vielä ollut mitään tietoa. Joka tapauksessa upea vierailukohde edelleen. Suosittelen erityisesti Art Nouveau -keskusta, mistä löytyy toinen toistaan hienompia, hyvin kunnostettuja taloja. Art Nouveau -museossa pääsee ihailemaan kauniita huoneita ja sisustuksen yksityiskohtia.

Latvian kansallinen taidemuseo on myös upea rakennus, jota kannattaa käydä ihailemassa. Museo esitteli hyvän läpileikkauksen latvialaisesta taiteesta.

Portaikkokuva Riian upeasta taidemuseosta.

Tallinnassa nykytaiteen museossa

Edellisestä Tallinnan reissustakin oli jo vuosia. Tällä retkellä ohjelmassa oli tutustuminen mielenkiintoiseen Kumuun, jonka rakennus sisältä muistuttaa jotenkin Kiasmaa. Vanhan kaupungin rakennukset ja pikkupuodit ovat viehättäviä. Vierailu oli sen verran lyhyt, että katsottavaa riittää vielä monen matkan verran.

Kumussa oli siellä käydessämme näyttely “Sots Art and Fashion: Conceptual Clothes from Eastern Europe” eli itäeurooppalaista taidetta ja muotia sosialismin ajalta. Tästä näyttelystä mekkorivistö.

Lue lisää bookclubilaisten vuosikatsauksia näistä linkeistä:

Kommentit
  1. Raija
    • Raija
  2. Tea
    • Päivi

Kommentoi