Soki Choi: Suolistovallankumous – näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi & kimchiresepti testissä

Soki Choi kävi syyskuussa Suomessa kertomassa Suolistovallankumous-kirjastaan. Tapasimme kustantajan tilaisuudessa.

Suolisto ei vaikuta ensikuulemalta erityisen kiehtovalta keskustelunaiheelta. Kun ruotsalainen, korealaistaustainen Soki Choi alkaa kertoa suolistobakteereiden merkityksestä hyvinvoinnillemme, olen valmis muuttamaan käsitystäni. Osa hänen esityksestään menee minulta kuunneltuna ohitse, sillä siinä vilisee miljardeja bakteereja, osa hyviä ja osa pahiksia. Soki Choi on taustatyönsä tehnyt ja seuraa suolistoalan tutkimusta ahkerasti. Alalla tapahtuu valtaisasti, sillä suoliston ja aivojen yhteyden tutkiminen on varsin uutta ja tuoretta tietoa saadaan jatkuvasti. Soki itse on taustaltaan it-yrittäjä, joka myytyään yrityksensä lähti opiskelemaan terveysalaa ja väitteli tohtoriksi sote-ratkaisuista.

Hänen kirjastaan – SUOLISTOVALLANKUMOUS Näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi – selviää tarkemmin tieteellinen puoli. Kirjan lukujen nimet ovat kuvaavia:

 • Mikrobioottinen vallankumous
 • Suoliston ja aivojen välinen vuoropuhelu
 • Suolistobakteerit ja psyykkinen terveys
 • Anna ruoan olla lääkkeesi
 • Kimchi ja kombucha
 • Parhaat reseptini
Jo pelkät kimchin raaka-aineet näyttävät terveelliseltä!

Jos suolisto on niin ratkaisevassa roolissa hyvinvointimme ja aivojen toiminnan kannalta, mitä meidän sitten pitäisi syödä?

Soki Choi kutsuu suosituksiaan F-dieetiksi. Ruokavalioon kuuluu viisi asiaa:

 1. FIBRES eli kuidut, etenkin hyvät, vesiliukoiset kuidut, joita saadaan esimerkiksi hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja kaurasta. Soki suosittelee 30 g kuituja päivittäin.
 2. FERMENTOITU RUOKA eli hapatettu ruoka kuten jugurtti ja korealaisten päivittäin syömä kimchi. Soki Choi antaa pitkän listan muistakin hapatetuista ruoista, mutta listan kärjessä ovat kaalista hapatettu kimchi ja fermentoitu kombutcha-juoma. Parasta jugurttia ovat Sokin mukaan luonnollinen, sokeriton ja rasvainen jugurtti.
 3. FISH eli kala, josta saa monityydyttämätöntä rasvaa (omega-3) ja joka lisää hyviä bakteereita.
 4. FÄRGRIK eli suomeksi värikäs. Jos lautasellasi on eri värisiä vihanneksia, saat todennäköisesti useampia bakteerilajeja suolistoasi rikastuttamaan. Monipuolinen bakteerikanta on vahvan suoli-aivoakselin tunnusmerkki.
 5. FASTING eli paastoaminen. Soki suosittelee puolipaastoa, jossa illallisen ja aamiaisen väliin jää vähintään 12 tuntia. Ei siis mitään sohvanapostelua!
Tutkimme Milla-tyttären kanssa tarkkaan, mitä kimchireseptissä neuvotaan.

Uusi vuosi ja terveellisemmät elämäntavat, eikös kuulosta tutulta? Mistä kannattaisi aloittaa? Soki kertoi, että korealaisten naisten elinikäodote on nykyään maailman korkein ja syyksi siihen arvellaan päivittäistä kimchin syöntiä. Niinpä me päätimme tyttäreni Millan kanssa kokeilla, miten onnistuisimme kimchin valmistuksessa Soki Choin kirjan reseptien ohjeilla.

Kirjassa on sekä klassinen kimchiresepti, joka on suoraan Sokin suvun salaisesta reseptikirjasta (ei siis enää kovin salainen!) että Sokin pikaresepti. Klassinen on varmaankin oikeaoppisempi ja ehkä paremman makuinenkin, mutta me päätimme aloittaa pikareseptillä, jossa on lähes kaikki samat ainekset.

Pikareseptissä kiinankaali pilkotaan noin 3 cm levyisiin palasiin.

Kimchin perusraaka-aine on kiinankaali. Klassisesti kaalinlehdet taitellaan kokonaisina, mutta pikareseptissä kaali leikattiin suikaleiksi ja laitettiin kulhoon likoamaan suolaveteen.

Kumihanskat ovat tarpeen, kun leikkaa chiliä.

Maku syntyy kimchitäytteestä, johon käytettiin sipulia, omenaa, valkosipulia, inkivääriä, chiliä, kalakastiketta, purjosipulia, sokeria, suolaa ja gochugarua. Viimeinen ainesosa on korealaista chili-maustetta, jota saa ruokakaupoista, mutta meidän gochugarumme oli Soki Choin omaa tuotantoa.

Täyteaineet pilkottiin ja tehtiin tahnaksi tehosekoittimella. Tuoksu oli ihana sekoitus valkosipulia ja chiliä, ja koko huusholli tuoksui vielä kimchiltä seuraavana päivänäkin, vaikka herkku oli jo tiiviissä lasipurkeissa. Ihmettelimme hieman täytteen väriä, sillä kirjassa se näytti verenpunaiselta ja meillä enemmän oranssiselta. Tarkistimme reseptin vielä kertaalleen, mutta ihan oikein olimme raaka-aineet annostelleet.

Inkivääriä, valkosipulia, chiliä, kalakastiketta, omenaa, sipulia…

Kun tahna oli valmista, huuhtelimme suolassa lionneet kaalinpalat. Ohje oli huuhdella lehdykät kahteen kertaan.

Kaalinpalat huuhdellaan parin tunnin suolakylvyn jälkeen.

Jälleen kumikäsineet käteen, sillä seuraavana vaiheena oli hieroa kimchitäyte kaalinpalasiin. Koettu on sekin, että chilisillä sormilla on pyyhkäisty silmäkulmaa, mistä seuraa melkoinen kirvely.

Kirjan kuvassa Soki Choin äidin perinteisen reseptin mukaan tehdyt kimchinyytit eli kaalinlehtiä ei ole pilkottu, vaan kimchitahnalla sivelyn jälkeen taiteltu. Milla sivelee meidän kaalinpalasiamme.

Sivelyn jälkeen laitoimme kimchimme lasipurkkeihin. Olimme ostaneet litran purkkeja, ja kahteen purkkiin mahtui juuri sopivasti reilu kilo kiinankaalia kimchitäytteellä. Tarkastimme jälleen reseptin, sillä purkkiin tuli vain vähän nestettä pohjalle. Reseptissä oli vain 1 rkl vettä ja 1 rkl kalakastiketta, joten emme ymmärtäneet, miten kirjan kimchipurkissa vaikutti olevan piripintaan nestettä.

Ihmettelimme, missä kimchin neste oli. Kirjan kuvassa nestettä oli paljon, meillä vain sentin kerros pohjalla, vaikka olimme tarkkaan tehneet ohjeen mukaan.

Purkit olivat vuorokauden lämpimässä keittiön pöydällä ja sen jälkeen siirsin ne jääkaappiin. Viidentenä päivänä maistoimme ensimmäisen kerran. Maku on raikas, rapea ja sopivan chilinen, mutta melko kuiva.

Tältä kimchimme näytti viiden päivän makustumisen jälkeen.

Seitsemäntenä päivänä otin kaupan kimchipurkin makuvertailuun. Kaupan säilykkeen kaalit olivat pehmeitä, suorastaan lötköjä ja maku oli tasaisen pehmeä, chiliä hyvin vähän. Meidän kimchimme oli edelleen rapsakkaa ja maku oli raikkaampi ja monipuolisempi. Puolueellisena voisin sanoa, että meillä oli enemmän umamia! Tätä pitäisi sitten syödä 200 g päivässä, joka terveysvaikutusten lisäksi takaa myös valkosipulin tuoksun hengityksessä.

Päivä seitsemän: vasemmalla kaupan kimchi, jossa oli samoja ainesosia kuin meidän kotitekoisessammekin. Selkeät erot olomuodossa, värissä ja maussa.

Soki Choi tutustutti minut myös kombutchaan, johon olen kovin ihastunut. Se on kuulemma muotijuomaa etenkin USA:n julkkisten parissa. Kombucha keitetään teestä ja bakteeriviljelmästä ja on tutkitusti terveellistä. Olen ostanut tätä hieman simalle maistuvaa juomaa kaupasta ja markkinoilta, mutta sitäkin pitäisi kyetä valmistamaan itse. Soki tarjoaa kirjassaan reseptin, joten ehkäpä jatkamme kokeiluja testikeittiössämme!

Kimchi on kokeiltu, seuraavaksi testikeittiöön kombucha, tuo fermentoitu teejuoma, joka on minusta todella hyvää!

Suolistovallankumous-kirjassa on paljon tietoa reseptien lisäksi. Siinä käydään perusteellisesti suolistobakteerien hyviä vaikutuksia läpi. Suosittelen kirjaa kaikille terveydestään kiinnostuneille ja uskon, että myös alan ammattilaiset saavat siitä uutta tietoa. Kirjan lähdeluettelo on 26 sivun mittainen. Reseptit löytyvät myös Soki Choin kotisivuilta.

 • Soki ChoiSuolistovallankumous, näin suolistobakteerit vahvistavat aivojasi
 • Kustantaja: WSOY 2019
 • Alkuperäisteos: Kimchi och kombucha: Den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna (2019)
 • Suomentaja: Kirsi Kokkonen
 • Genre: Tietokirja 
 • ISBN: 978-951-0-44178-7
 • Tähtiä ⭐️⭐️⭐️????
Kommentit
 1. Päivi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Jaana Salminen
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi