Tuoretta tietoa, neuvoja ja tsemppausta hyvinvointiin

Sittenkin lista tuoreista hyvinvointikirjoista

Ajattelin Virpi Hämeen-Anttilan Paino-kirjan luettuani, että en voi vinkata mitään opusta, missä esiintyy sana laihduttaminen tai keventäminen tai jossa edellytetään pelkällä pyhällä hengellä eloa. Niinpä poimin tähän juttuun kiinnostavia uutuuskirjoja, joissa tähdätään pitkäjänteisesti hyvinvointiin eikä ehdoteta mitään pikafixiä. Mukana on uutuuksia ravinnon, liikunnan ja levon kannalta sekä pari opusta, jotka tukevat polulla pysymistä.

Paino-kirjan lopussa oli lista kirjoista, joita Virpi itse suosittelee. Yksi niistä oli André Heikiuksen Painotohtoripudota painoa pysyvästi (Tammi 2019). Tosin Virpi sanoi inhoavansa kirjan nimeä.

André on kokenut painonhallintalääkäri. Tapasin hänet viime syksynä ja tutustuin hänen kirjaansa, joka on tarkoitettu niille, joilla on tarve ja halu pudottaa painoaan. Kyllä Painotohtorissakin lähdetään liikkeelle BMI:stä ja vyötärönympäryksestä, mutta siinä painotetaan jokaisen yksilöllisyyttä, samat ohjeet eivät toimi kaikille. Kirjassa käsitellään kaikki laihduttamiseen liittyvät perusasiat kiinnostavasti ja selkeästi. Painotohtorissa on alkutesti ja ohjeet oman painosuunnitelman laatimiseksi ja André painottaa, että elintapamuutosten tulee olla realistisia. Liian suurista muutoksista livetään helposti ja ollaan jälleen jojoilun tiellä.

Painotohtori – pudota painoa pysyvästi löytyy myös ääni- ja e-kirjana.

André Heikius: Painotohtori – pudota painoa pysyvästi.

Fyysinen hyvinvointi pilkotaan usein kolmeen komponenttiin: ravinto, liikunta ja lepo. Jumppakirjoja ja -videoita on valtavasti. Hyvän perusteoksen tarjoaa Anna Saivosalmi, jonka kirjan nimi on houkuttelevasti Vartti riittää (Tammi 2020). Herää heti kysymys, että mihin se vartti riittää. Anna toteaa kirjassaan, että vartti päivässä on 1 h 45 min viikossa aivan kuten pulla päivässä on 365 pullaa vuodessa. Pienistä hetkistä kertyy paljon, kun niitä tekee säännöllisesti.

Anna Saivosalmi: Vartti riittää

Tukevassa jumppaoppassa ei ole vain lempeitä ohjeita vartin aamuvenyttelyyn vaan todennäköisesti kaikki elämäsi aikana tarvitsemasi jumppaliikkeet, jotka on pilkottu vartin pituisiksi treeneiksi. Suurin osa liikkeistä onnistuu kotona joko jumppakuminauhan kanssa tai ilman. Treenit ovat selkeitä ja erilaisia, on sykettä korottavaa, lihastreeniä ja vielä rentouttavaa. Enää ei tarvitse kuin tehdä.

Kirjasta hyötyvät eniten ne, jotka haluavat aktivoitua sekä ne, joiden on vaikea ottaa aikaa itselleen ja ne, jotka haluavat siirtyä sohvalta liikkumaan. Anna kirjoittaa kannustavalla ja armollisella tyylillä ja kuvat ovat hienoja.

Vartti riittää löytyy myös äänikirjana ja on hyvä kombo kirjan kanssa liikkeitä tehdessä.

Helena Hallenberg: Aivo-qigong

Hieman erilaista liikuntaa tarjoaa Helena Hallenbergin Aivo-qigong (Bazar 2020). Helena on filosofian tohtori ja kiinalaisen terveydenhoidon terapeutti. Hän on asunut vuosia Kiinassa ja opettanut Qigong-terveysharjoituksia jo 30 vuoden ajan.

Qigong on kehitetty eläinten liikkeiden perusteella noin 3.000 vuotta sitten. Liikkeet ovat taijin kaltaisia, mutta niiden tarkoitus on tukea terveyttä toisin kuin taijin, jonka liikkeet perustuvat kamppailuun. Helena on poiminut perinteisistä qigong-harjoitteista aivojen toimintaa tukevat liikkeet ja lisännyt omia liikkeitään kokonaisuudeksi, aivo-qigongiksi, jota voi mielestäni kutsua kiinalaiseksi aivojumpaksi.

Aivo-qigongin harjoitteet tähtäävät aivojen verenkierron ja hapensaannin parantamiseen, kehon koordinaation parantamiseen, mielenrauhaan, stressitason ja verenpaineen alentamiseen.

Minä olen taipuvainen uskomaan liikkeiden tehoon. Jos tekee kirjan kaikki ohjeet, yksi sarja kestää noin 20 minuuttia. Parasta olisi tehdä liikkeet heti aamulla kuten kiinalaisetkin tekevät. Aivo-qigong-kirjan piirroskuvat ovat tyylikkäitä ja tekstit yksityiskohtaisia, mutta tähän sopisi vielä video mainiosti tueksi. Olen kokeillut nyt kolmena aamuna ja hyvältä tuntuu, vaikka vaikutuksesta aivoituksiini en voi mennä takuuseen!

Anette Palssa: Rauhoita stressivatsa

Muutama sana ravinnosta tai paremminkin vatsasta tai vieläkin tarkemmin suolistosta. Suoliston hyvinvoinnin yhteys aivoihin ja hyvinvointiin on hyvin pinnalla nyt. Tutkimusala on melko uusi ja siinä tulee koko ajan tuoretta tietoa ja tutkimusta.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssan kirjassa Rauhoita stressivatsa (Tammi 2020) perehdytään keinoihin vähentää stressiä, joka aiheuttaa erilaisia vatsa- ja suolistovaivoja. Anette antaa kirjassaan harjoitteita rauhoittumiseen ja vinkkejä vatsaystävälliseen ravintoon. Rauhoita stressivatsa löytyy myös ääni- ja e-kirjana.

Jos haluat perehtyä vielä enemmän suolisto-aivot-yhteistoimintaan, kannattaa lukea Soki Choin Suolistovallankumous (WSOY 2019) jonka innoittamana minä ryhdyin valmistamaan kimchitä ja juomaan kombuchaa.

Soki Choi: Suolistovallankumous

Entäs sitten uni. Kuinka ihanaa onkaan aamulla herätä hyvän yöunen jälkeen. Pää toimii ja maailma hymyilee. Mutta mitäs kun yöllä herää kolmen aikaan ja kaikki möröt kuiskuttelevat korvaan ja tietää, että jos ei saa uudestaan unta, niin sitten on aamulla väsynyt ja ei jaksa. Kierre on valmis.

FIT Awards 2020 -palkinnon parhaana hyvinvointikirjana sai Henry Vuorilehdon ja Jouni Vornasen Nukkumalla menestykseen. Kirja on erinomainen perusteos unen saralta. Se kertaa hyvän unen edellytyksiä ja kertoo unen vaikutuksista. Kun yöllä heräsin ja kello oli 3:05, niin muistin kirjan ohjeet siitä, kuinka päästä takaisin uneen. Olin levollinen, sillä yhdestä heikosta yöstä ei kannata stressata ja käänsin ajatukset kirjan harjoituksiin.

Kirjassa on kaksi miinusta. Yksi: nimi viittaa kuin kirja olisi vain huippusuorittajille, vaikka sisältö sopii ihan kaikille. Kaksi: kirjassa puhutaan unitesteistä niin kiinnostavasti, että heti haluaisi itsekin päästä sellaiseen!

Nukkunalla menestykseen löytyy myös ääni- ja e-kirjana.

Asiantuntevista ja tyylikkäistä oppaista on helppo innostua, mutta miten ottaa uusia käytänteitä tukemaan omaa hyvinvointia ja pysymään polulla?

Tukijoukot ja tilivelvollisuus auttavat, kun vanhojen tapojen seireenit kutsuvat. Rehellinen kannattaa olla ja pitää kirjaa siitä tekemisestä, joka auttaa kohti tavoitteita. Väline voi olla äppi tai ruutuvihko tai vaikkapa valmiiksi pohdittua kuten Kaisa Jaakkolan Palaudu ja vahvistu -kirjaan liittyvä tehtäväkirja tai Michelle Obaman tehtäväkirja, joka kattaa laajan kirjon elämän merkityksellisiä alueita, ei vain kiinteitä käsivarsia!

Voi hyvin!

Hyvinvointia tukevat hyvät ihmissuhteet ja tietenkin myös karvaiset kaverit. Tiffany ilmaantui välittömästi näyttämään rentoa lepoa, kun rullasin joogamaton esiin. Olisiko liike ”sivulle katsova koira”?
Kommentit
  1. Reta Anna Maria
  2. Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *