Äänikirjat kilpasilla Storytel Awardsissa – Äänikirjavinkkejä #6

Vuosi 2019 oli äänikirjojen läpimurtovuosi. Yle uutisoi Suomen Kustannusyhdistyksen keräämiin tilastoihin perustuen, että äänikirjoja myytiin viime vuonna yli 11 miljoonalla eurolla ja summa kasvoi edellisestä vuodesta 127 %:lla. Yksi selitys myynnin kasvulle on suoratoistopalvelujen suosio. Myös kirjastojen e- ja äänikirjojen lainaus nousi vuonna 2019 ennätyslukemiin ja ylitti ensimmäistä kertaa miljoonan lainan rajan.

Äänikirjat ovat saaneet myös oman palkintonsa. Storytel-suoratoistopalvelu palkitsee  maaliskuun 26. päivänä Storytel Awards -gaalassa parhaat äänikirjat neljässä kategoriassa. Jokaisessa kategoriassa on ehdolla viisi, lukijoiden, siis kuuntelijoiden valitsemaa kirjaa, joista jokaisen kategorian kolmihenkinen tuomaristo nimeää parhaan.

Kirsin Book Clubissa meitä on monta enemmän tai vähemmän innokkaasti äänikirjoja kuuntelevaa. Otimme yhteiseksi urakaksemme kuunnella kaikki 20 Storytel Awards -palkintoehdokasta. Osa kirjoista on jo esitelty blogissame, mutta nyt arvioimme sisällön lisäksi myös, miten hyvin ehdokaskirjat soveltuvat kuunneltaviksi.

Kirjoja kuuntelivat ja niistä kirjoittivat Marja Castren, Sasu Heikkilä, Päivi Jääsaari, Raila Luhtala, Varpu Olsonen, Kirsi Ranin, Airi Vilhunen ja Minna Väisälä.

Kaunokirjallisuus

 • Katja Lahti, Ina Westman: Arkisatuja aikuisille
 • S&S 2019
 • Lukija Krista Putkonen-Örn
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 5 t 34 min

Jo koulutyttöinä ystävystyneet Katja Lahti ja Ina Westman ovat parin vuoden ajan pitäneet blogia, johon he kirjoittavat väliin hyvinkin sadunomaisella tvistillä lyhyitä kertomuksia arjesta. Näitä kiireisen lukijan henkireikiä on koottu kirjaksi, josta pääsee nyt nauttimaan myös kuuntelemalla. Kertomukset sijoittuvat erilaisiin perheisiin ja työympäristöihin, ja tarinan kertojanäänen vaihtuminen saa kuulijan pysymään tarkkaavaisena. Arkisatuja aikuisille on mukava tapa pysyä lukemisessa kiinni silloinkin kun aika ei tahdo riittää, ja samalla se antaa
ymmärtävää vertaistukea elämän haasteiden parissa painiskeleville. (MV)

 • Heather Morris
  Auschwitzin tatuoija
 • Kustantaja Aula & Co
 • Alkuteos The Tattooist of Auschwitz (2018)
 • Ilmestynyt suomeksi 2019
 • Suomentanut Pekka Tuomisto
 • Äänikirjan lukija Markus Niemi

Auschwitzin tatuoija on sydämeenkäyvä rakkaustarina keskitysleiriltä ja pohjautuu tositapahtumiin ja Heather Morrisin haastatteleman Lale Sokolovin tarinaan. Kirjan tarina etenee sujuvasti päähenkilö Lalen näkökulmasta. Kirjassa kerrotaan hänen tatuoijan arjestaan ja muista aktiviteeteistaan keskitysleirillä. Kuolemaa näkee kaikkialla.

Tyylillisesti minulle tuli mieleen nuorten kirja. Syvällisiin pohdintoihin pahuuden tai selviytymisen syistä ei antauduta, vaan vahva tarina puhuttelee yksinkertaisuudessaan. Julmuuksien ja kurjuuden vastapainona ovat lyhyet onnenhetket, jolloin Lale ja rakastettunsa Gita pystyvät tapaamaan toisiaan leirillä. (KR)

Lue koko blogijuttu kirjasta: (KLIK)

 • Pajtim Statovci: Bolla
 • Otava 2019
 • Lukija Kuisma Eskola
 • Julkaistu äänikirjana 2019
 • 6 t 44 min.

Pajtim Statovcin Finlandia-palkinnon voittaneesta Bollasta lukupiiriläisillämme on äänikirjana erilaisia kokemuksia. Kirjan kuuntelun aloittaneet ovat vaihtaneet äänikirjan lukemiseen, sillä ”Bolla on niin rikasta tekstiä ja syvällisiä ajatuksia, että luin printtikirjana. Kokeilin aluksi äänikirjana, mutta totesin hyvin nopeasti, että haluan edetä tarkemmin ja pysähtyä kirjan hetkiin.” Jollekin Bolla ja sen rajuimmat kohdat sopivat paremmin kuunneltaviksi.
Lue blogijutustamme lisää kirjasta: (KLIK) 

 • Anna Karhunen, Tiia Rantanen: Kaverin puolesta kyselen
 • Kosmos 2018
 • Lukijat Anna Karhunen, Tiia Rantanen
 • Äänikirja julkaistu 2018
 • Kesto 1 t 50 min

Parasta Anna Karhusen ja Tiia Rantasen suosittuihin podcasteihin perustuvassa äänikirjassa Kaverin puolesta kyselen on sen kompakti koko. Vajaa kaksituntinenkin tuntuu pitkältä ajalta siitä, joka pahaa aavistamatta tarttuu äänitteeseen kuin kirjaan. Huumori on mitä suurimmassa määrin makuasia. Siitä, onko pissa-kakka -osasto (oksuja unohtamatta) parasta mihin kannattaa keskittyä, voidaan toki olla monta mieltä. Minusta ei. Vaikka miten yritän vaientaa sisäisen kukkahattutätini, en voi olla pohdiskelematta, millaisen raivomyrskyn tällainen purskaus olisi saanut aikaan, jos  teoksen olisi laatinut kaksi miestä ja he olisivat kirjoittaneet naisista yhtä rumasti.
P.S. Drinkki jota betoniksikin kutsutaan on becherovka-tonic. Lonkerolle on sitten ihan toiset hellittelynimet. (MV)

 • Anni Saastamoinen: Sirkka
 • Kosmos 2019
 • Lukija Pirjo Heikkilä
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 4 t 5 min

Sirkalla on sivuhahmon nimi. Se on töksähtävä ja arkinen. Sirkka on nimien nakkikastike. Introvertti Sirkka on rehevän taiteilijaäitinsä antiteesi, hän ei pirskahtele eikä kuohu. Hän pitää järjestyksestä, ajastaa ruokatunnit ja henkaroi vaatteet. Hän ei koskaan myöhästy, paitsi kerran kohtalokkain seurauksin. Sirkka rakastaa kirjastoja, raitiovaunuja ja viherkasveja. 

Pirjo Heikkilän lukunopeus tuntui aluksi liian vauhdikkaalta ja vähän tasapaksulta, mutta siihen tottui. Ensin teksti tuntui myös masentavalta. Tarvittiin Naamis-kissa ja Sirkalle alkoi avautua uusi elämä. Sirkka on toteavalla tavalla hauska ja äänikirjana hyvin toimiva. Anni Saastamoinen on kuvannut Depressiopäiväkirjoissa omaa masennustaan. Onkin lohdullista kuulla Sirkasta hehkuvaa toivon valoa. (VO)

Tässä linkki kirjailijan haastatteluun Ylessä: (KLIK).

Jännitys ja dekkarit

 • Camilla Läckberg: 
  Kultahäkki
 • Otava 2019
 • Suomentaja Aleksi Milonoff
 • Alkuteos: En bur av guld (2019)
 • Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
 • Kesto 10 h 47 min

Camilla Läckberg kirjoitti nykyajan naisista esikuvanaan Naispaholainen. Nainen voi luottaa vain itseensä ja jos häntä kohtaan tehdään väärin, niin kosto on suloista ja oikeutettua, vai onko? Kultahäkki toimii hyvin äänikirjana, vaikka ruotsalaisten nimien lausuminen meni minusta osin pieleen. Lue laajempi kuvaus Kultahäkistä ja Camilla Läckbergin kommentit tästä. (KR)

 • Juha Vuorinen
  Nokimusta seikkailu
 • Kustantaja Diktaattori 2006
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Äänikirjan lukija Jari Karjalainen 
 • Kesto 11 h 19 min

Juha Vuorisen Nokimusta seikkailu sopi erinomaisesti äänikirjaksi, sillä tuskin olisin tähän kirjana tarttunut. Teos on mielestäni niin kaamea, että se on jo kiinnostava. Kirjan kuuntelu avarsi maailmankuvaani, mutta jatko-osat saavat jäädä rauhaan. Lue tarkempi arvioni tästä. (KR)

 • Max Seeck: Uskollinen lukija
 • Kustantaja Tammi, 2019
 • Äänikirjan lukija: Satu Paavola
 • Kesto: 11 h 13 min

Max Seeckin Uskollinen lukija on todellinen menestystarina, käännösoikeudet on myyty yli 30 maahan. Tätä ei Suomessa kovin usein tapahdu! Uskollisen lukijan tarinassa Helsingissä sarjamurhataan rituaalimurhien raaoilla tavoilla. Rikosta selvittää Jessica Niemi tiimeineen. Hänestä haluan lukea lisää! Lue tarkempi arvioni tästä. (KR)

 • Jo NesbøVeitsi
 • Kustantaja Johnny Kniga 2019
 • Alkuperäisteos Kniv(2019)
 • Suomentanut Outi Menna
 • Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
 • Kesto 20 h 13 min

Pääajatukseni kuunneltuani Jo Nesbøn Harry Hole -sarjan 12. osan niemeltään Veitsi oli se, että kyllä Nesbø on kova. Kirja on todellakin tasapainoinen, en keksi oikein mitään, mitä siinä olisi pitänyt muuttaa. Lue tarkempi arvioni tästä. (KR)

 • Christina Larsson: Viides Mooseksen kirja
 • Kustantaja World Audio Publishing
 • Alkuperäisteos 5:e moseboken
 • Suomentanut Pirjo Lintuniemi
 • Äänikirjan lukija Karoliina Kudjoi
 • Kesto 11 h 6 min

Christina Larssonin Viides Mooseksen kirja on mielenkiintoinen jo siksi, että se on julkaistu vain ääni- ja e-kirjana. Tarinan päähenkilönä on rikoskomisario Ingrid Bergman, jonka nimi jää mieleen! Hän on keski-ikäinen sinkkunainen, jolla on pari hyvää naisystävää, joiden kanssa hän parantaa maailmaa ja pelaa golfia. Ingrid oli mielestäni kiinnostava ja niin on tarinan juonikin.

Göteborgin keskustasta löytyy saman yön aikana kaksi pahoinpideltyä miestä, joilla ei aluksi vaikuta olevan mitään yhteistä. Miksi juuri he, mikä on ollut pahoinpitelijän motiivi, kun miehiä ei ollut ryöstetty? Rikoksen selvitys etenee sujuvasti ja loogisesti. Viides Mooseksen kirja on taiteen sääntöjen mukaan kirjoitettu dekkari, mutta mitään erityistä muistijälkeä se ei jätä. Ja jälleen ruotsalaisten sanojen lausuminen on pielessä, joka särähtää pahasti korvaan. (KR)

Tietokirjallisuus ja elämäkerrat

 • Suvi Auvinen: Lihan loppu
 • Kosmos 2019
 • Lukija Jukka Pitkänen
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 8 t 5 min

Kasvisruoka on tullut jäädäkseen ja liha lautasillamme ja kulttuurissamme on laajamittaisesti kyseenalaistettu. Ilmastonmuutos, tuotantoeläinten huono kohtelu ja terveydelliset haitat ovat vähentäneet lihan kulutusta.
Suvi Auvinen kertoo kirjassaan mielenkiintoisesti myös Suomen kasvissyönnin historiasta. Kirja on erikoisen hyvää luettavaa niille, jotka ovat aikeissa vähentää lihan syöntiä ja haluavat lisää tietoa.

Viimeiset vuodet olen  itse syönyt lihaa vähän. Tämän kirjan kuunneltuani haluan syödä lihaa vieläkin vähemmän ja mielessä on käynyt jopa ajatus siirtyä pescovegetaristiksi. Tein jopa elämäni ensimmäisen Härkis-kastikkeen. Suvi Auvisen esikoisteos teki vaikutuksen.

Jukka Pitkäsen tuttu ääni sopii mielestäni hyvin tähän kirjaan. Teos on helppoa, selkeää kuunneltavaa. Vahva suositus. (PF)

 • Venla Pystynen & Linda-Maria RoineMercedes Bentso, Ei koira muttei mieskään
 • Johnny Kniga 2019
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Lukija Linda-Maria Roine
 • Kesto 6 t 5 min.

Mercedes Bentso on Linda-Maria Roineen omaelämäkerrallinen teos. Kertomus hyvinvointiyhteiskuntamme reunalla tapahtuvista asioista – nuoren naisen ajautumisesta väärään joukkoon, jossa päihteet ja väkivalta kukoistavat. Ravisuttava selviytymistarina. Äänikirja Linda-Maria Roineen itsensä lukemana tuo kertomukseen voimallisesti hänen omakohtaisen kokemuksensa. (PJ)

 • Michelle Obama: Minun tarinani
 • Otava, 2018
 • Becoming, suomentanut Ilkka Rekiaro
 • Äänikirja ilmestynyt 2018
 • Lukija Krista Putkonen-Örn, englanninkielisenä Michelle Obama
 • Kesto 19 t 36 min

Michelle Obaman Minun tarinani on todella hyvä kirja. Se on erinomainen kurkkaus Michellen todellisuuteen hänen eri elämänvaiheissaan. Kuinka laajan suvun parissa kasvaneesta topakasta pikkutytöstä varttuu ahkera ja tavoitteellinen nuori nainen, jonka mielessä kaihertaa epäilys, kelpaako hän, onko hän kyllin hyvä esimerkiksi huippuyliopistoihin. Kuinka nuoren uraohjuksen elämään tupsahtaa mies, joka ensisilmäyksellä ei vastaa Michellen haavekuvia alkuunkaan ja kaiken lisäksi tämä on aina myöhässä ja polttaa tupakkaa, jota Michelle ei voi sietää. Lue juttu kirjasta blogistamme (KLIK) (KR)

 • Jessikka Aro: Putinin trollit. Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta
 • Johnny Kniga 2019
 • Lukija Satu Paavola
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 13 t 32 min


Putinin trollit
on tietokirja, jonka kovasti toivoisin olevan fiktiota. Toimittaja Jessikka Aro on vuosien ajan tutkinut Venäjän informaatiosodankäyntiä ja joutunut itse ennen kuulumattomien uhkailujen ja hyökkäyksien kohteeksi. Manipulointi, vallantavoittelu, rahan haalinta, kuolemat epäselvissä olosuhteissa, veropetokset, rahanpesu, oikeuslaitoksen korruptio, väärät ilmiannot ja paljon muita likaisia temppuja. Karmivia tosikertomuksia maailmasta, jossa tiedon ja epätiedon taistelussa viime kädessä raha näyttää ratkaisevan. (MV)

 • Vappu Pimiä, Johanna Huhtamäki: Valon antajat
 • Otava 2019
 • Lukija Vappu Pimiä
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 6 t 41 min

Kiitollisuus lisää onnellisuutta ja onnellisuus menestystä.
Siinä tiivistettynä kirjan viesti. Periaattessa yksinkertaisten ajatusten esiinotto ja niiden tukeminen tieteen avulla antaa miettimisen aihetta. Vappu Pimiän ja Johanna Huhtamäen Valon antajat on hyvä, positiivisia ajatuksia luova kirja, jonka Vappu lukee vetävästi.
Sopii hyvin pienissäkin pätkissä kuultavaksi vaikka työmatkoilla. Suosittelen! (SH)

Lasten-ja nuortenkirjallisuus

 • Eino Nurmisto: Homopojan opas
 • Nemo 2019
 • Lukija Paavo Kääriäinen
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 3 h 41 min

Eino Nurmisto on kirjoittanut käytännön oppaan nuorille pojille, jotka jo tietävät olevansa homoja tai arvelevat olevansa homoja, koska kaipasi samantyyppistä opasta itse nuorena pienellä paikkakunnalla. Opas sopii homopoikien lisäksi kaikille muillekin kuunneltavaksi tai luettavaksi.

Kirja on jaettu aihepiireittäin homojen historiasta ja tyypittelyistä kaapistatulovinkkeihin sekä seksivinkeistä seuranhakusovellusten kautta homoyhteisön kuvaamiseen. Nurmisto vastailee myös heterojen yleisimpiin homouteen liittyviin kysymyksiin. Hän maustaa tekstiä tyylikkäästi omilla tai lähipiirinsä kokemuksilla paljastamatta kuitenkaan liikaa itsestään. Kirja päättyy pitkään listaan luku- ja katseluvinkkejä. Kirja on lyhyt, mutta täynnä asiaa. Sitä oli helppo kuunnella ja sitä voi lämpimästi suositella kaikille, joita aihe kiinnostaa. (RL)

 • Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia
 • Otava 2017
 • Lukija Kuisma Eskola
 • Julkaistu äänikirjana 2018
 • Kesto 1 t 25 min

Minulla oli epäilykseni, miten hyvin kuvakirja toimii äänikirjana. Olin selaillut ja sieltä täältä lukenut Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historiaa fyysisenä kirjana ja nähnyt kirjan pohjalta tehdyn hurmaavan, lapsia ja aikuisia kiinnostavan esityksen Kansallisteatterissa. Epäilykseni osoittautuivat aiheellisiksi. Mauri Kunnaksen kirjojen kiehtovuudessa äänikirjaan on siirtynyt vain aavistus. Kirjassa esitellään mm. 17 hallitsijaa vuosilukuineen ja saavutuksineen ja aikatasoja konkretisoimassa Koiramäen sukupuu, kuka on Koiramäen lasten isomummon vaarin vaari jne. Äänikirjassa tällaiset tiedot eivät toimi, vaikka varsinaisessa lasten tietokirjassa toimisivatkin. Kuunnellessa kertomuksiksi rakennetut tilanteet Turun torilla ja linnassa tai Vaasa-laivan rakentaminen yms. heräävät eloon, mutta paljon jää luettelomaiseksi historian kertaukseksi. Miten toimii lapsikuuntelijalle, jos ei vielä ole tietoa, mitä kerrata?

Miten tämän äänikirjan on ajateltu toimivan, jos siis on ajateltu? Onko kirja ajateltu tilanteisiin, joissa lukutaidoton lapsi selaa kuvakirjaa ja kuuntelee tekstit yksin ilman vanhempia? Tällaisia tilanteita varten olisi tarvittu jokin äänimerkki osoittamaan, milloin sivua pitää kääntää. Tällaisia satukasetteja äänitettiinkin aikoinaan. Jos tilanteeseen tarvitaan myös vanhempaa, niin eikö hän yhtä hyvin voisi lukea tekstit? Ehkäpä hän osaisi myös lausua oikein Lutherin nimen, ilman h:ta. Kuisma Eskola ei osaa. (AV)

 • Hannele Lampela: Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys
 • Otava 2019
 • Lukija Elsa Saisio
 • Julkaistu äänikirjana 2019
 • Kesto 45 min.

Miten hurmaava ja anarkistinen tarina Hannele Lampelan Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys onkaan.  Päähenkilö on täynnä (pikku)tyttöenergiaa, omanlaisensa peppipitkätossu, joka kyseenalaistaa aikuisten säännöt ja maailman, rakastaa kiiltäviä mekkoja mutta inhoaa lettejä. Huutavia vääryyksiä ovat mm. liian aikaiset herätykset, voipottu ruokana, kun herkkujakin olisi tarjolla, ja toppahaalarit, ruskeista toppakypäristä puhumattakaan.

Pikkiriikki-kirjoissa on varmasti kuvia, mutta niitä ei äänikirjan kuuntelija kaipaa. Eikä lastenkirjalle ole miinusta se, että sen kuuntelemisesta aikuinenkin nauttii. Lukijana Elsa Saisio on lisää plussaa äänikirjalle. Kaikkiaan Pikkiriikki-kirjoja on äänikirjoina viisi, joista Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys on neljäs. (AV)

 • Maria Laakso: Taltuta klassikko 
 • Tammi 2019
 • Lukija Pirjo Heikkilä
 • Äänikirja julkaistu 2019
 • Kesto 4 t 34 min

Kirjassaan Taltuta klassikko, kirjailija, kielentutkija Maria Laakso esittelee kahdeksan suomalaista klassikkoteosta mm. Kalevalan, Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ja Minna Canthin Työmiehen vaimon, rennosti ja humoristisesti nuorille nuorten nykykielellä. Samalla hän avaa klassikkojen syntyä ja historiaa. 

Taltuta klassikko paranee hämmentävän alun jälkeen ja muuttuu mielenkiintoiseksi kuuntelukokemukseksi. Aluksi myös lukijan ääni häiritsi minua, tuntui kuin olisi ollut stand-up-tapahtumassa eikä oppimassa klassikoista, mutta Pirjo Heikkilä paranee kuuntelun myötä ja pystyin keskittymään kirjan sisältöön enkä kuvitellut kuulemaani tunnetun koomikon esitykseksi. Uskon kuitenkin, että kirjasta saa enemmän irti lukemalla ja silloin voi myös nauttia Johanna Rovion hyvin osuvasta kuvituksesta. (MC)

 • Siiri Enoranta
  Tuhatkuolevan kirous
 • WSOY 2018
 • Lukija Kati Tamminen
 • Äänikirja julkaistu 2018
 • Kesto 16 t 55 min

Taikuuden magiaa seikkailuun yhdistävä Tuhatkuolevan kirous kuvaa toisaalla sijaitsevaa mutta samalla kovin tutun oloista yhteiskuntaa tuhdin lukuromaanin laajuisesti. Valta, salaisuudet, rakkaus ja kuolema punoutuvat tarinaksi realismin tuolla puolen. Kati Tamminen lukee tuttuun tapaansa elävästi ja samalla eleettömän tyylikkäästi. Kirja voitti vuoden 2018 Finlandia Juniorin. (MV)


Jätämme Storytel Awards -tuomaristojen ratkaistavaksi, mikä kirja oman kategoriansa voittaa. Yksi tuomareista on oma Kirsimme, Kirsi Ranin, joka tuomaroi kahden muun kanssa Jännitys ja dekkarit -kategoriaa. Tulokset ratkeavat Storytel Awards -gaalassa 26.3. 2020. – LISÄYS: koronan vuoksi tulosten julkistus ja Gaala on lykätty toistaiseksi määrittelemättömään hetkeen.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *