Podcast #13 – Kirjeenvaihdossa Antti Rönkä & Petri Tamminen ja Juha Itkonen & Kjell Westö

Milloin sinä viimeksi kirjoitit kirjeen? Me Airin kanssa mietimme, ja totesimme, että oikeasta kirjeen kirjoittamisesta oli kummallakin kulunut jo melko pitkä tovi.

Siksikin ihastuneena tartuimme kahteen uuteen kirjeenvaihtokirjaan ja keskustelimme niistä uusimmassa podcastissamme, johon pääset klikkaamalla kuvan nuolta (ei näy sähköpostissa) tai etsimällä Kirsin Book Clubin SoundCloudista tai Apple Podcasteista. Keskustelumme kestää noin 40 minuuttia.

https://soundcloud.com/user-550184766/kbc-podcast-2020-13-04022020-1646

Antti Rönkä & Petri Tamminen

Silloin tällöin onnellinen

Antti Rönkä on poika ja Petri Tamminen on isä. Molemmat ovat kirjailijoita. Isä yrittää tavoitella poikaansa, tämä ei vastaa. Isä keksii lähestyä kirjeellä, silloin poika vastaa. Kirjoittaminen on kummallekin luonteva kommunikaatiomuoto. Se mikä ei onnistu kasvotusten tai edes puhelimessa onnistuu kirjoittamalla.

Isä neuvoo poikaansa, joka kirjoittaa esikoiskirjaansa. Vähitellen kirjoittamisen teoriasta liu’utaan henkilökohtaisempiin asioihin. Kirjoittaahan Antti Rönkä omaan elämäänsä pohjautuvaa kirjaa kiusaamisesta ja siitä, miten se edelleen vaikuttaa hänen elämäänsä. Mitä isä onkaan antanut henkiseksi perinnöksi pojalleen ja mitä lukkoja kirjeenvaihto on heidän välillään avannut.

Kirjeenvaihto on tavattoman avointa. Poika tykittää ja isä vastaa tyylilleen ominaisesti varovaisemmin. Molemmat ovat kuivan huumorin taitajia. Loistava luku-/kuuntelukokemus!

 • Antti Rönkä & Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen
 • Kustantaja Gummerus, 2020
 • Äänikirjan lukijat: Ville-Veikko Niemelä & Jukka Pitkänen
 • ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lue myös:

Juha Itkonen & Kjell Westö

7 + 7 Levottoman ajan kirjeitä

Juha Itkosta ja Kjell Westötä yhdistää kirjailijuus ja jalkapallon pelaaminen FC Kynässä, mutta tuttavuutta läheisempiä ystäviä he eivät kirjeenvaihdon aloittaessaan ole. Erilainen on heidän elämänvaiheensakin. Nelikymppisen Itkosen perheeseen on juuri syntynyt keskoskaksoset, ja kirjailijan päivät täyttyvät nelilapsisen perheen arkikokemuksista, useimmiten onnellisista. Häntä 16 vuotta vanhemman Westön pojat ovat jo aikuisia, ja vaikka hän avioituukin kirjeenvaihdon aikana, uutta pikkulapsiarkea hän ei enää suunnittele.

Yli puolitoista vuotta kestäneen kirjeenvaihdon aikana miehet jakavat hyvinkin henkilökohtaisia kokemuksiaan ja tuntemuksiaan, vaihtavat ajatuksia ajankohtaisista tapahtumista ja teemoista, kipeistäkin tunnoistaan liittyen mm. kulttuuriseen omimiseen, #metoo-ilmiöön, ilmastonmuutokseen. Ystävystyvät.

Itkosen ja Westön kirjeet ovat pitkiä ja mietittyjä, melkeinpä esseitä. Avoimesti he tuntuvat kirjoittavan elämästään ja ajatuksistaan. Varsinaista oppipoika-kisälli-suhdetta näillä kahdella menestystä saaneella kirjailijalla ei ole, mutta vähän isovelimäiseksi Westö heittäytyy neuvoessaan omaan kokemukseensa vedoten, miten kirjailijan ei kannata negatiivisiin kritiikkeihin reagoida. Neuvon kirvoittaa Itkosen tilitys siitä, miten syvästi häntä haavoittivat Pelastakaa perhoset -kirjan saamat teilaukset lehdissä ja miten ne saivat hänet epäilemään, pystyykö hän enää kirjoittamaan romaania.

7+7 on erinomainen äänikirjana(kin), jossa kirjailijat lukevat omat kirjeensä. Kirja tulee iholle monella tapaa, ei vähiten siksi, että kuulija/lukija saa seurata lähietäisyydeltä kahden kollegan ystävyyden syntymistä.

 • Juha Itkonen & Kjell Westö: 7 + 7 Levottoman ajan kirjeitä (7 +7 Brev i en orolig tid)
 • Kustantaja suomeksi Otava, ruotsiksi Förlaget, 2019
 • Äänikirjan lukijat: Juha Itkonen ja Kjell Westö
 • ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lue myös:

Kommentit
 1. Jenni
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Tarjuska
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *