Voi Luoja! – miksi jumala tarvitsee terapiaa

Koostimme yhteisjutun kahden illan kokemuksistamme Espoon Kaupunginteatterin kantaesityksestä Voi Luoja! Näytelmä- ja käsikirjoittaja Anat Govin (1953–2012) Voi Luoja! sai ensi-iltansa 2008 Tel Avivissa, minkä jälkeen näytelmää on esitetty mm. Saksassa, Argentiinassa, Puolassa, Venäjällä ja Brasiliassa.

Kirsi ja Martti olivat ensi-illassa 8.2.2020 ja Minna esityksessä 11.2.2020.

Kirsi:

Espoon Kaunpunginteatteri on löytänyt komediahelmen! Israelilaisen näytelmäkirjailija Anat Govin Voi Luoja! (Oh My God!) tykittää älykästä tekstiä ja avaa aivan uuden näkymän raamatullisiin tapahtumiin.

Näytelmä alkaa herkullisesta asetelmasta. Ella on psykologi, jonka vastaanotolle tulee mies, joka esittäytyy pelkällä nimellä J. Mies ei suostu paljastamaan oikein mitään, esimerkiksi vanhemmistaan, mutta kertoo tekevänsä luovaa työtä. Vähitellen asiakkaan henkilöllisyys alkaa selvitä ja hänen historiaansa päästään Vanhan testamentin tekstien perusteella.

Sanna-Kaisa Palo on loistava Ella-psykologin roolissaan.

Ella haastaa J:tä kunnolla ja J vastaa useimmiten nokkelilla one-linereilla. Tässä ei jumalia kumarrella! Ella pureutuu mm. luomiskertomukseen ja J:n käyttäytymiseen ensimmäisiä ihmisiä kohtaan. J puolustelee ja selittelee asioita omalta kannaltaan parhain päin.

J tietää myös Ellan elämän kuviot. Kuinka hän on aikuisen, autistisen pojan yksinhuoltaja. Elämä Liorin kanssa ei ole aina ollut helppoa ja J tietää senkin. Nyt saa Ella puolestaan selittää.

Voi Luoja! -näytelmän teksti on juuri sellaista nokkelaa ja syvällistä, joka tehoaa minuun. Mutta pelkkä teksti ei riittäisi loistavaan teatterikokemukseen, vaan siihen tarvittiin Taru Mäkelän erinomainen ohjaus ja kaksi huippunäyttelijää. Erityisesti haluan nostaa Ellaan esittävän Sanna-Kaisa Palon, joka on todella uskottava psykologin roolissaan, eikä lipeä kertaakaan kalastamaan irtopisteitä. Aivan täydellinen repliikkien ja taukojen symbioosi! Martti Suosalo tekee takuuvarmaa työtä ja hänen J:nsä oli ensi-illassa juuri sopivasti ruodussa.

Martti Suosalon J on pukeutunut Marlon Brandon Godfather-lookiin.

Voi Luoja! -esityksen kokonaisuus oli ihailtavaa. Tästä olisi voinut tulla kaameaa rienaamista ja hepposilla kikoilla keinottelua, mutta nyt esitys oli todella vahvaa ja hienovireistä tulkintaa. Ensi-illan yleisö antoi aplodit seisaallaan ja mekin jäimme miettimään, milloin esityksen voisi nähdä uudelleen!

Sarjassamme eläytymiskuvia, Kirsi ja Martti Voi Luojan! ensi-illassa 8.2.2020

Kiitokset vielä esityksen hienolle ääni- ja valomaailmalle.

Minna:

Lisää tällaista! Voi Luoja! on täydellinen tekstin, näyttelijäntyön, ohjauksen, valojen ja musiikin liitto. Anat Govin näytelmä on samaan aikaan hykerryttävän hauska ja joka rivillään tiukkaa asiaa ihmisenä olemisesta ja siitä jumalasta, jonka ihminen taisi sittenkin luoda omaksi kuvakseen. Käsikirjoitus tekee näkyväksi jumalan ja ihmisen monisäikeisen keskinäisen riippuvuuden, joka kyseenalaistaa kaikkivaltiaankin mahdin.

Näytelmän jumalakuva kaikkine inhimillisine heikkouksineen haastaa Vanhan testamentin uskontoja tyylikkäästi ja hyökkäämättä umpimähkään. Voi Luoja! herätteli myös uteliaisuuttani Vanhan testamentin tarinoita kohtaan. Kuten näytelmän ohjaaja Taru Mäkelä käsiohjelmassa toteaa,

Vanhan testamentin sisältöjen kautta uiskentelemme länsimaisen ihmisen historiassa, mielikuviemme peruspalikoissa”.

Minna kävi katsomassa Voi Luojan 11.2.2020

Martti Suosalon ja Sanna-Kaisa Palon rinnalle haluan nostaa Ari Kauppilan taidokkaasti tulkitseman Lior-pojan. Hänen sanattomanakin vahva läsnäolonsa ja puhutteleva liikekielensä tuovat tarinan dynamiikkaan ulottuvuuden, joka herättää ajatuksia ainakin vanhemmuudesta, ihmisten välisestä kommunikaatiosta ja ihmeiden mahdollisuudesta.

Autistisen Lior-pojan roolissa Ari Kauppila on näyttämöllä koko ajan, poissa ja läsnä yhtaikaa.

Voi Luoja! lähtee syksyllä Tampereen Työväen Teatteriin ja palaa Espooseen marras-joulukuussa. Luvassa on myös kiertue muihin kaupunkeihin.

Vahva suositus näytelmälle, ja kehotus kiirehtiä lippukauppaan, sillä iso osa näytöksistä on jo liki loppuunmyytyjä.

  • Voi Luoja! (Oh My God!)
  • Käsikirjoitus: Anat Gov
  • Suomennos: Raija Talvio
  • Ohjaus: Taru Mäkelä
  • Rooleissa: Sanna-Kaisa Palo, Martti Suosalo, Aki Kauppila
  • Lavastus ja valosuunnittelu: Max Wikström
  • Äänisuunnittelu: Tommi Koskinen
Teatterin mainosjulisteessa ateistinen Ella (Sanna-Kaisa Palo) pitää jumalaa (Martti Suosalo) perinteisessä Pietà-asetelmassa.

Kommentoi