Podcast #16: Tomas Gadsin uutuusdekkari Luopiot jatkaa Ryhmä Halme -sarjaa

Olipa meillä jälleen ikimuistoinen lukupiiri. Suomi alkoi juuri rajoittaa tapahtumia koronaviruksen vuoksi, kun meillä oli maaliskuun lukupiiri-ilta Airin luona Kumpulassa. Ilta ei ollut muutoinkaan tavanomainen, sillä saimme vieraaksemme naiskaksikon, joka kirjoittaa yhdessä taiteilijanimellä Tomas Gads.

Terveisiä Kumpulan kotistudiosta: Kirsi (vas.), kirjailijat Kaisa Nummela ja Satu Roos, sekä Airi. Pöydän keskellä pörrötukkainen nauhurimme Dick.

Aloitimme illan haastattelemalla Airin kanssa Kaisa Nummelaa ja Satu Roosia eli Tomas Gadsia podcastiimme, jonka voit kuunnella Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta tai klikkaamalla allaolevan kuvan nuolta.

Podcastissa selviää Tomas Gadsin taustat (s. 16.8.2015), kaksikon työskentelytavat sekä heidän dekkareissaan pääroolia vetävän ryhmä Halmeen sielunelämä. Sekä Kaisa että Satu ovat taustaltaan sosiaalipsykologeja ja se näkyy heidän tekstissään taitavana psykologisena otteena.

Kaisa Nummela ja Satu Roos asuvat Iisalmessa, mutta Tomas Gadsin kirjat sijoittuvat Turkuun.

Kaisalle ja Sadulle oli alusta asti selvää, että yhteisen kirjoittamisen genre on dekkari ja että tavoitteena on sarja. Tomas Gadsin ensimmäinen dekkari, ylistetty Pirulainen ilmestyi keväällä 2019 ja jäi niin pirulliseen kohtaan, että aivan loistavaa, että sarjan toinen osa, Luopiot, on nyt ilmestynyt. Itse asiassa juhlistimme Luopiot-kirjan ilmestymistä lukupiirissämme, sillä heidän muu Helsinki-vierailun ohjelmansa oli koronan vuoksi peruttu. Kaisa ja Satu asuvat Iisalmessa ja he olivat tulleet Helsinkiin junalla.

Nostimme maljan Tomas Gadsin uudelle Luopiot-dekkarille. Pöydän ympärillä Airi Vilhunen (vas.), Liisa Honkavaara, Minttu Nikkilä, Marja Castrén, Kaisa Nummela, Satu Roos, Raila Luhtala, Sasu Heikkilä, Piia Fredrikson, Pirjo Helenius-Viitamäki ja Päivi Jääsaari.

Lukupiirissä oli kirjailijoiden lisäksi vieraana Tomas Gadsin kustantamon eli Bazarin edustaja Minttu Nikkilä, joka illan aluksi pyysi kirjailijoilta allekirjoituksen kolmannen dekkarin kustannussopimukseen. Vasta sitten siirryimme nauttimaan keitosta, lohisalaatista ja upeasta suklaakakusta. Tarjoilun kruunasi tämän kertainen erinomainen lukupiiriviinimme, joka oli uusiseelantilainen Awatere River Pinot Gris 2017. Viinit tarjosi Astra Wines.

Maaliskuun lukupiiriviiniä uusiseelantilainen Awatere River.

Yleiskeskusteluiden jälkeen pääsimme keskustelemaan kirjoista. Kaikki olivat lukeneet sekä Pirulaisen että Luopiot, ja peukut nousivat vahvasti ylös.

Luopiot-teos jatkaa juuri siitä hetkestä, mihin Pirulainen jäi. Ryhmä Halmeen yhden jäsenen eli rikoskonstaapeli Ann-Mari Forsmanin Kakskerrassa olevan vapaa-ajan asunnon rappusilta löytyy jäätynyt ruumis. Hänet on puukotettu ja hänellä on venäläinen ajokortti kädessään.

Ryhmä Halme tarttuu työhön, tosin Ann-Mari pitää jäävätä ja yllättäen myös Sergei Petrov on poissa pelistä. Halmeelle jää jäljelle vain psykologi Magnus Mehtonen ja IT-insinööri Niklas Lindholm, joten tutkinnassa on taiteilemista.

Railan kutomat lukupiirisukat olivat ahkerassa käytössä. Lahjoitimme kirjailijasukat #8 ja #9 Kaisalle ja Sadulle.

Pirulaisen valokiilassa oli Ann-Mari Forsman, jonka näkökantilta suurin osa kirjan tarkastelusta tapahtui. Luopioissa keskiössä on Sergei Petrov, jonka salassa pidettyyn taustaan tulee viimein selvyyttä. Tämän tarinan rakentelu on edellyttänyt kirjailijoilta Petroskoin vierailua ja Allegrolla ajelua.

Ryhmä Halmeen vetäjä rikoskomisario Halme on hyvä johtaja, ”sillä häneen voi luottaa edessä, takana ja kusessa.” – Satu Roos

En kerro juonesta enempää kuin sen, että tapahtumien pääpaikkana säilyy edelleen Turku. Tämä ilahdutti suuresti Kirsin Book Clubin Turun Heidekenilla syntynyttä Piiaa ja nykyään Turussa asuvaa Päiviä. Toki tarina vie myös Kouvolaan ja itärajan taakse, mutta ryhmä Halmeen palaverit pidetään edelleen Turun poliisilaitoksella.

Kaisa Nummela ja Tomas Gads -kaulakoru.

Kun kysyimme, kummasta dekkarista lukupiiriläiset olivat enemmän pitäneet, niin noin puolet kallistui Pirulaisen ja puolet Luopioiden puoleen.

Luopiot-kirjaa kommentoitiin näin:

-Ihmiskuvaus on kirjoissa hyvin vahvassa roolissa. Se on mielestäni hyvin taitavaa, näkee, että on psykologit liikkeellä.

-Kiinnostaa, miten yhdellä äänellä kaksi ihmistä voikaan kirjoittaa! Tekstistä ei erota mistään, kumman kynästä se on lähtöisin. Ai, mutta sehän onkin Tomas Gadsin kynästä!

-Ryhmä Halmeen henkilöt ovat kiinnostavia ja keskenään erilaisia. Olisin toivonut, että Luopioissa ei kaikilla olisi ollut aivan niin ankeaa.

-Luopiot veti nopeasti minut mukaan tarinaan ja luin kirjan melkein yhdeltä istumalta. Minusta siinä oli Pirulaista jämäkämpi rakenne, mikä miellytti minua.

-Ryhmä Halmeen jäsenet ovat nyt tulleet tutuiksi, että on aivan pakko lukea seuraava Tomas Gads -dekkari. Minua viehättää, että tapahtumia tarkastellaan monelta kulmalta ja ihmiset ovat hyvin aidon oloisia.

-Luopioissa minua kosketti erityisesti venäläisten nuorten tarina. Ihana, että siihen oli saatu sentäs joku luotettava henkilö.

-Helppolukuinen ja mukaansatempaava, mutta toivon, että ensi kerralla ei ole ihan niin ahdistava. Jännite tosin säilyi tosi hyvin ja toiminta oli todella realistisen oloista.

-Minä pidin Pirulaisesta ja toivonkin paluuta enemmän sen suuntaan. Luopioissa oli enemmän fyysistä väkivaltaa, kun Pirulaisen yrityskuvaus henkisine manipulaatioineen oli enemmän minun makuuni.

-Ehdoton plussa, että tapahtumat sijoittuvat Turkuun. Tiesin koko ajan tarkkaan, missä mennään.

Kolmannen dekkarin juuri allekirjoitetun kustannussopimuksen kunniaksi kannattikin kakkua leikata!

Keskustelumme oli niin vilkasta, että intouduimme antamaan vinkkejä ryhmä Halmeen toimintaan seuraavaa kirjaa varten. Luopiotkin loppuu melkoiseen cliffhangeriin, joten vahvasti kannatimme tiettyjä seuraavia askeleita. Onnea toivoimme monelle ja ennen kaikkea romanssia yhdelle jos toiselle. Kerromme kyllä, jos jotkut vinkeistämme pääsevät seuraavaan Tomas Gads -dekkariin!

Keskustelumme kumosi myös vanhan väittämämme, että dekkarit eivät ole hyviä lukupiirikirjoja, kun niistä ei ole niin paljoa keskusteltavaa. No, Tomas Gadsin dekkareissa on. Ääneen nauroimme, kuinka niin moni meistä otti tarinat kovin tosissaan ja puhui Halmeen porukasta kuin he olisivat eläviä ihmisiä. Siinä se kirjallisuuden taika onkin, saada lukija uskomaan mielikuvitukselliseen maailmaan ja tuntemaan vahvasti viiden poliisilaitoksen työntekijän ja muutaman muunkin puolesta.

Suosittelemme Tomas Gadsin dekkareita ja kehotamme aloittamaan Pirulaisesta, sen jälkeen onkin melko varmaa, että tartut Luopioihin.

Kirjailijat Kirsin Book Clubin naisten ympäröiminä (huomaa kirjailijasukat!). Vasemmalta Marja Castrén, Pirjo Helenius-Viitamäki, Minna Väisälä, Milla Monola, Kirsi Ranin, Piia Fredrikson, Raila Luhtala, Liisa Honkavaara, Sasu Heikkilä, Päivi Jääsaari ja emäntämme Airi Vilhunen.
  • Tomas GadsLuopiot
  • Kustantamo Bazar 2020
  • Psykologinen rikosromaani
  • ISBN 9789522798077
  • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
  • Arvio:

Rating: 3.5 out of 5.

Lue myös Minnan arvio Pirulaisesta.

Kommentit
  1. Tea
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *