Hanna Velling: Kirjosieppo ja Kutsumaton – elämänmakuisia pari- ja erosuhteita

Hanna Velling kirjoitti pari vuotta sitten esikoisromaaninsa Kirjosieppo. Sain silloin haastatella Hannaa kirjan tiimoilta Helsingin Kirjamessuilla. Nyt Hannan uusi kirja nimeltään Kutsumaton on julkaistu ja pääsin jälleen haastattelemaan häntä, tällä kertaa koronakevään merkeissä tyhjään Akateemiseen Kirjakauppaan. Tuo haastattelu löytyy tällä hetkellä Akateemisen Kirjakaupan Facebook LIVE -videoista, mutta koska en tiedä, pysyykö se siellä ikuisesti, niin käyn tässä jutussa läpi keskustelujemme pääkohdat.

Haastattelin Hanna Vellingiä Helsingin Kirjamessuilla 2018

Kirjosieppo (Bazar 2018) on loistava kirjannimi! Kirjosieppo on nimittäin lintulaji, jossa uros perustaa pesän yhden naaraan kanssa. Kun munat ovat ensimmäisesssä pesässä, lähtee uros laulullaan vokottelemaan uutta naarasta ja onnistuessaan hedelmöittää myös tämän toisen naaraan. Kun uudet munat on kakkospesässä, niin kirjosieppokoiras palaa hoitamaan ensimmäisen naaraan kanssa yhteistä pesuetta ja kakkosnaaras jää yh-äidiksi.

Juuri näin käy myös Kirjosieppo-kirjassa, jossa on paljon aineksia Hanna Vellingin omasta elämäntarinasta. On Anna, joka kuvittelee kohdanneensa elämänsä miehen, Maken. Kaikki on hyvin kunnes Make kirjosiepon tavoin päättääkin palata aiemman puolisonsa luokse, jonka kanssa hänellä on yhteinen poika. Anna jää Nuppu-vauvan kanssa kahden, eikä voi ymmärtää, miten tässä näin kävi.

Annan ongelmat eivät lopu petolliseen, joogaavaan puolisoon, vaan asuntoon tulee putkiremontti ja työpaikalle yt-neuvottelut. Anna on kosmetologi ja töissä samassa kauneushoitolassa, jossa Make toimii hierojana.

– Oikeesti. Etkö sä halunnut mun kanssa perhettä?

– Joo, halusin silloin. Mutta ei mulla voi olla kahta perhettä. Välillä pitää tehdä valintoja, joista kaikki ei tykkää.

No, Anna pysyy täyspäisenä kaikkien haasteittensa äärellä ja yksi kerrallaan asiat ratkeavat. Ystävät tukevat ja lopulta on hieman valoakin näkyvissä.

Voin kuvitella, että Kirjosieppo puhuttelee erityisesti heitä, jotka ovat rakastaneet ja luottaneet, mutta joutuneet pettymään. Hanna kirjoittaa sujuvasti ja kepeästi, vaikka kyseessä on suuret tunteet ja elämää muuttavat asiat.

Hanna Velling ja pino Kutsumattomia Akateemisessa Kirjakaupassa 6.5.2020.

Kutsumaton (Bazar 2020) on kirja, jota Hanna alkoi kirjoittaa jo ennen Kirjosieppoa. Sen ensimmäiseksi syntynyt hahmo oli anoppi, jonka intohimo on huovuttaa.

Kirjosieppo on kirjoitettu jätetyn naisen näkökulmasta, mutta Kutsumattomassa Hanna on halunnut käsitellä parisuhdetta ja eroa useammalta kantilta. Kun parisuhde päättyy, niin se usein koskettaa useita henkilöitä. Kutsumattomassa kuvioissa on vaimo ja uusi kumppani ja hänen exänsä sekä omat ja toisen lapset. Ja se huovuttava anoppi.

Mirja ja Mikko ovat vakiintunut aviopari. Mirja on opettaja, Make vakuutusalalla. He asuvat Puistolassa. Heillä on kaksi tytärtä, esiteini Miisa ja pikkuinen Linda. Kaikki on sinänsä hyvin. Mikolla on ollut syrjähyppyjä, mutta ne on käsitelty. Kunnes tulee eräs ravintolailta:

Parin sohvaryhmän päässä istuu linjakas nainen juomassa kuoharia. Sillä on pitkät sääret ja vaaleat hiukset. Se ojentelee niitä koipiaan hyvin itsetietoisesti. Tietää, mitkä boat ne on. Sellaiset sääret, jotka jokainen mies toivoo ympärilleen.

Hanna on antanut kertojaäänen Mikolle, lapsille ja anopille. Tarinan kaksi naista, Mirja ja boa-jalkainen Siru, esitellaan kolmannessa persoonassa.

Mikko ihastuu Siruun niin vakavasti, että päättää lähteä. Ei se Mikollekaan ole helppoa ja välillä hän harkitsee paluuta. Mirjalle ero sen sijaan on shokki:

Heidän piti vanheta yhdessä. Harmaantua tyylikkäästi ja nauttia elämästä. Aivan kuten naapurin Lahtiset. Tällaisena päivänä he istuisivat vierekkäin takapihan terassilla ja nauttisivat kiireettömästä aamusta. Söisivät omelettia tai suolaista pannukakkua. Arki tai viikonloppu, yksi ja sama. Paitsi että viikonloppuina lapset ja lapsenlapset tulisivat myöhemmin iltapäivällä käymään.

Kysyin Hannalta, minkälaista oli kirjoittaa Mikkoa, ajatella kuin mies:

Otin siitä haasteen itselleni. Kyllä mä uskon, että loppupeleissä ihmiset on pohjimmiltaan aika samanlaisia, että sukupuoli ei ole se ratkaiseva tekijä. Mutta aloin miettiä, mikä voisi saada kunnollisen perheenisän tekemään niin kuin Mikko Kutsumattomassa tekee. – Hanna Velling

Kirjoittaja menee luomiensa hahmojen nahkoihin. Hanna korostaa, että hän ei ole kukaan kirjan hahmoista, mutta samalla hän on kuitenkin he kaikki. Erityisesti eron jalkoihin jäävien lasten tunteiden tulkinnassa Hanna on mielestäni onnistunut. Esiteini Miisan uhma ja pienempien Topin ja Lindan toiveet ovat kuin oikeasta elämästä.

Kutsumaton kuvaa ydinjoukon elämään reilun vuoden ajalta. Siinä tunteet menevät vuoristorataa, tunteiden kirjo pitää sisällään surua, vihaa, helpotusta, unelmien romuttumista ja uusien syntymistä. Mikosta ei tehdä täysin pahista, vaan lukijana voi alkaa miettiä, mitkä tekijät edesauttoivat eroa.

Haastattelumme kuvattiin illalla, kun Akateemisen Kirjakaupan ovet olivat jo sulkeutuneet.

Lisämausteen tekstiin tuovat Sirun kirjoittamat sisustusjutut, joissa vieraillaan eri ihmisten kodeissa. Niissä kaikki vaikuttaa täydelliseltä, mutta lukijana tiedämme paremmin, sillä juttujen kodit kuuluvat pariskunnille, jotka ovat tuttuja jo Kirjosieposta. Kutsumaton on täysin itsenäinen teos, mutta joistain sen sivuhenkilöistä saa täydemmän kuvan, jos on lukenut Kirjosiepon. Saa esimerkiksi selville, miten Kirjosiepon Annalle ja Makelle on käynyt!

Toinen virkistävä lisä tekstiin on Mirjan leivontablogi, joka toimii hänen henkireikänään ja itsetunnon kohotuksenaan eron aikana. Hanna tosin varoittaa, että resepteille ei ole onnistumistakuuta, sillä hän ei itse ole leipoja. Mutta samoin kuin Sirun sisustusjutuissa, Mirjan leivontajutuissa luodaan sitä haavemaailmaa, täydellistä kuvaa, joka saattaa olla kaukanakin arjen realiteeteista. Minua jäi kiinnostamaan suklaakakku, jonka sisältä pursuaa ranskalaisia pastilleja, kun siitä leikkaa palasen.

Kutsumaton antaa näennäisestä kepeydestään huolimatta paljon ajattelemisen aihetta. Suosittelen Kutsumatonta erityisesti kaikille parisuhteissa eläville, eronneille ja uusioperheille.

Kutsumaton sopii hyvin luettavaksi kahden muun 2020 ilmestyneen parisuhdekirjan rinnalla eli Riikka Suomisen Suhteelliseen vapaan ja Philip Teirin Neitsytpolku-teoksen.

 • Hanna Velling: Kirjosieppo
 • Kustantaja: Bazar 2018
 • Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
 • Äänikirjan lukija: Mervi Takatalo
 • ISBN: 9789522796349
 • Arvio: ⭐️⭐️⭐️
 • Hanna Velling: Kutsumaton
 • Kustantaja Bazar
 • Kansi: Sanna-Reeta Meilahti
 • ISBN: 9789522798176
 • Arvio: ⭐️⭐️⭐️++

Kommentoi