Podcast #17: Piia Leinon Yliaika käskee kuolemaan 75-vuotiaana

Pitääkö yhteiskunnan suojella elämää vai taloutta?

Kysymys on ollut maaliskuusta asti jokaisen uutisen taustalla. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että elämän suojelu ei olekaan kaikkien agendalla ykkösenä. Mutta eihän se ehkä haittaa, kun koronaan kuolleiden keski-ikä on yli 80 vuotta, eihän heillä olisi enää ollut paljon aikaa muutoinkaan jäljellä. Ei ainakaan taloudellisesti tuottavaa aikaa.

Huh, huh, tuntui ihan pahalta kirjoittaa ylläolevaa kappaletta, mutta siinä kiteytyy joidenkin maailman johtajien ajattelu. Aivan samoilla ideologisilla linjoilla eletään vuoden 2052 Suomessa, jossa kansalaisoikeudet on rajattu vain alle 75-vuotiaille. Kyse on Piia Leinon uutuusromaanista nimeltään Yliaika, josta keskustelemme Airin kanssa korona-ajan podcastissamme.

Podcast-jaksomme toteutettiin poikkeuksellisesti etänä. Jakso löytyy SoundCloudista, Apple Podcasteista ja Spotifysta. SoundCloudiin pääset klikkaamalla kuvan nuolta.

Podcastissa perehdymme tarkemmin Piia Leinon Yliajan dystopiaan, mutta paljastetaan kirjan perusidea jo tässä.

Yliajassa eletään siis vuotta 2052 eli vuotta, jolloin kirjailija Piia Leino täyttää 75 vuotta. Suomessa on ollut taloudellisia ongelmia 2020-luvulla. Hyvinvointiyhteiskuntaa ei ole enää pystytty rahoittamaan verokertymällä, sillä syntyvyys on laskenut ja ihmiset elävät yhä pidempään ja tarvitsevat viimeisinä vuosinaan kaikenlaisia sote-palveluja. Yliajan päähenkilö, 2020-luvun ministeri Annastiina Kankaanranta on esitellyt ratkaisuksi uuden idean, josta myöhemmin tulee laki Lex 75. Sen mukaan suomalaiset menettävät kansalaisoikeutensa täyttäessään 75 vuotta. Heidän on myös kuoltava ennen 76. syntymäpäiväänsä, jotta heidän lapsensa perisivät heidät. Käytännössä kuolema hoituu kätevästi piikillä terveyskeskuksessa.

Yliajassa Annastiina valmistautuu exitus-juhlaansa eli muistotilaisuuteen, jonne juhlakalu pukeutuu parhaimpaansa, valitsee vaikuttavan ympäristön viimeisiä valokuviaan varten ja ennen kaikkea kiteyttää jäähyväislauseensa. Kun hetki koittaa, niin Annastiina ei olekaan valmis toteuttamaan omasta ideastaan lähtenyttä lainpykälää vaan pakenee lainsuojattomaksi metsämummoksi seuranaan Heath Ledgeriltä näyttävä amimon eli ohjelmoitu hologrammikaveri.

Piia Leino ja Kirsin Book Clubin kirjanmerkki

Piia Leino on STT:n toimittaja. Hän on nostanut tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja myös aiemmissa kirjoissaan. Ruma kassa räväytti auki tositv-formaattien pinnallisuuden ja valheellisuuden sekä pureutui syvällisemmin ihmisarvoon. Taivas puolestaan on dystopia, jonka tapahtumat sijoittuvat samaan aikaan kuin Yliaika eli 2050-luvulle, jolloin Suomessa on ollut sisällissota ja ihmiset ovat vaipuneet elämään virtuaalimaailmaan. Taivas voitti EU:n kirjallisuuspalkinnon vuonna 2019.

Piia Leinon ansio on erityisesti taitavassa yhteiskunnallisten ilmiöiden kuvaamisessa. Hän tekee sen sujuvasti, epäröimättä ja tyylillä. Yliajassa on rankasta aiheesta huolimatta huumoria. Mutta ennen kaikkea hänen tuotantonsa saa ajattelemaan. On valitettavan helppoa kuvitella, että jos jatkamme nykyistä latua, eivät 2050-luvun tarinat olekaan kaukana sen ajan todellisuudesta.

Jussi Karjalaisen suunnittelemat kannet ovat upeat.

  • Piia LeinoYliaika
  • Kustantaja S&S, 2020
  • Kansi: Jussi Karjalainen
  • Äänikirjan lukija: Krista Putkonen-Örn
  • ISBN: 9789515250049

Rating: 3.5 out of 5.

Muita blogijuttujamme kirjoista, joissa ollaan tulevaisuudessa:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *