Arttu Tuominen: Hyvitys – Räjähdyksiä, poliisityötä ja tilien tasaamista

Vuoden johtolanka -palkinnon alkuvuodesta 2020 saanut Arttu Tuomisen Verivelka aloitti Delta-sarjan, joka jatkuu romaanilla Hyvitys. Verivelasta innostuneena tartuin Hyvitykseen nopsaan sen ilmestyttyä.

Ollaan edelleen Porin poliisiasemalla, ja rikoksia selvittämässä on Jari Paloviita, joka ei saanutkaan käden ulottuvilla ollutta komisarion virkaa, vaan esimieheksi on valittu laitoksen ulkopuolelta Susanna Manner. Mukana ovat myös jo Verivelasta tutut Henrik Oksman, joka nousee aiempaa isompaan rooliin, ja Linda Toivonen. Villi veikkaukseni on, että Delta-sarjan seuraavassa osassa saamme tietää enemmän Lindasta. 

Sateenkaariväen suosimassa yökerhossa räjähtää pommi, viisi juhlijaa menettää henkensä ja loukkaantuneita on kymmeniä. Rikospaikalla norkoilee heti tapahtuman jälkeen White Order -jengiläisiä, jotka otetaan lähempään tarkasteluun. Tekijäksi ilmoittautuu kuitenkin Lähettilääksi itseään kutsuva tuomiopäivän saarnaaja, joka on julkaissut netissä seksuaalivähemmistöjä vastaan hyökkääviä videoita. Mikä on Lähettilään ja WO:n suhde, onko jengiläisillä sittenkin jotain tekemistä räjähdyksen kanssa?

Poliisilaitoksen väen totesin jo Verivelan perusteella oikean ihmisen oloisiksi hahmoiksi. Tuominen osuu hermoon myös jengiläisten kuvauksessa. Jotain sydämeenkäyvää on jengipomon vastauksessa putkaanheitolla uhkaamiseen:

On totta, että suurimmalla osalla meistä on kontollaan tuomioita. Porukassa on mukana paljon sellaisia, joita on ensin potkittu päähän koulussa ja koulun jälkeen kotona. Heidän elämänsä ei ole mennyt kasvatusoppaiden mukaan, mutta täältä he ovat löytäneet turvan.

Jo tässä, kirjan alkupuolella, viitataan Tuomisen muissakin romaaneissaan esiin nostamaan teemaan: isiin, poikiin ja pahojen tekojen seuraamisesta ties kuinka monenteen polveen – jos ei väkivaltainen kuolema korjaa satoa.

Onnellinen Vuoden johtolanka -voittaja Arttu Tuominen helmikuussa 2020

Kirjan perusasetelma, kaikista pride-tapahtumista huolimatta edelleen jatkuva seksuaalivähemmistöjen piilottelu tuomitsemisen pelossa ja toisaalta fundamentalistiuskovaisten tuomitseva ja äärimuodoissaan väkivaltaiseksi puhkeava homovastaisuus ovat ilmiöinä keskuudessamme tänäänkin.  Vaikka meilläkin tilanne väliin kärjistyy – onneksi ei oikeassa elämässä niin pahasti kuin fiktiossa – julkihomo muotoilija Kristian Ramberg toteaa Hyvityksessä että Suomessa eletään turvallisessa kuplassa, ja monin paikoin maailmalla vähemmistöjen asema on paljon huonompi kuin meillä.

Yritän sanoa, että se mikä on normaalia täällä, ei ole sitä välttämättä muualla ja toisin päin. Rasismi on ennen kaikkea oman kulttuurin menettämisen pelkoa

Arttu Tuominen rakentaa taas tarinan taidokkaasti. Teksti on niin vetävää, että hieman harjaantumattomana dekkarinlukijana sivuutan tarjotut vihjeet syyllisestä. Kun ne kuitenkin on tuotu esiin, on ratkaisu perusteltu eikä vie mattoa lukijan jalkojen alta.

Suosittelen Hyvitystä hieman Verivelkaa enemmän väkivaltaa sietäville rikosromaanin ystäville. Kumpaakin romaania voi lukea monella tavalla, juonta ja tapahtumia seuraten tai toisaalta ilmiöitä ja pohjavireitä tarkastellen, kunkin oman maun mukaan.

  • Arttu TuominenHyvitys
  • WSOY 2020
  • Myös e-kirjana ja äänikirjana
  • Äänikirjan lukija: Ville Tiihonen
  • 10 h 58 min

Rating: 4 out of 5.

Lue myös muut Dekkariviikon juttumme:

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Arttu Tuominen osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
  1. Kirsi Vee
    • Avatar photo Minna

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *