Mirva Saukkola: Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia – viihdeseikkailu maailman tyyliin

Istun Carl-Gustav Hiort af Ornäsin vuonna 1960 suunnittelemassa, valkoisella nahalla verhoillussa Mandariini-tuolissa ja heiluttelen Kioton Takashimaya-talosta ostamallani silkkiviuhkalla varpaita, jotka juuri lakkasin Chanelin Radient Arancino -sävyllä. Olin juuri tarttumassa Mirva Saukkolan uutuusromaaniin nimeltään Silkkiä, safiireita ja salaisuuksia, kun iPhone 11 Pro -puhelimeni kilahti ja ilmoitti, että Ōura Heritage -sormukseni, jota oli pakko pitää etusormessa, jotta nimettömässä olevan Bulgarin timanttisormukseni ei naarmuttaisi sitä, kehotti minua pitämään liikuntatuokion. Ei käy, ajattelin ja nojauduin vasten Jim Thompsonin silkkityynyä, laitoin Pradan silmälasit nenälleni, kietaisin Balmuirin hiekanvärisen Aurora Kid Mohair -shaalin Shanghai Tan -silkkipyjamani peitoksi ja avasin kirjan kohdasta, johon olin jättänyt Singaporen Ritz-Carltonin avainkortin merkiksi. Nyt hyppäisin jälleen sankaritar Saara Lehtokorven seikkailuihin mukaan!

Aiempi kappale olisi voinut olla Mirva Saukkolan kirjasta. Ehei, en minä kuvittele kirjoittavani yhtä sujuvasti kuin hän, mutta ensivaikutelma hänen uutuuskirjastaan Silkkiä, safiireita ja salaisuuksia oli melkoisen brändipainoitteinen. Vauhdikkaissa juonenkäänteissäkin kerrotaan, mitä kirjan päähenkilä Saara Lehtokorvella on päällään. Onko hiukset sipaistu rennolle niskanutturalle ja onko jaloissa tällä kertaa Salvatore Ferragamon vai Repetton ballerinat. Ensin hieman ihmettelin runsasta tuotesijoittelua, mutta sitten innostuin, sillä filosofian tohtori Mirva Saukkola on tunnettu muoti- ja pukeutumisasiantuntija ja olen aiemmin tutustunut hänen tyylioppaaseensa nimeltään Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta. Ihastuin joka kerta, kun Silkkejä, safiireita ja salaisuuksia -kirjassa mainittiin joku tuote, jonka tunnistin tai joka minulla itselläni on käytössä kuten edellämainitut ballerinat tai minulle rakkaat Smythsonin muistikirjat.

Silkkejä, safiireita ja salaisuuksia esitellään kustantajan nettisivuilla seuraavasti:

Seikkailuromaani kuorrutettuna antiikin, muodin ja maailmanmatkaamisen herkuin. Luksusta ja jännitystä – viihdettä vetävimmillään!

Kerrankin olen aivan samaa mieltä. Silkkejä, safiireita ja salaisuuksia punoo tarinan, joka alkaa Venäjän vallankumouksen myllerryksestä ja joka poimii mukaan eri historiallisia tapahtumia vuosisadan varrelta päätyen kesään 2019. Päähenkilö Saara Lehtokorpi työskentelee antiikin, erityisesti vanhojen arvokorujen asiantuntijana ja hänen tehtävänään luennoinnin lisäksi on metsästää kansainvälisten rikkaiden toimeksiannoista erilaisia harvinaisuuksia.

Kirjan alussa Saaraan ollaan yhteydessä ja hänelle tehdään tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Hänen tulee hankkia kolme venäläiselle emigrantille kuulunutta Fabergén belle époque -korua, jalokivitaideteosta, jotka kaikki sijaitsevat eri puolilla maailmaa. Pelissä on paljon, ja on mahdotonta sanoa, kuka on rehellisellä asialla. Voiko Saara esimerkiksi luottaa Japanissa törmäämäänsä Richardiin, joka vaikuttaa aivan täydelliseltä mieheltä? Entäs italialaiseen huippusuunnittelijaan tai ortodoksijuutalaiseen kultaseppään?

Saara lentää korujen perässä ympäri maailmaa hiilijalanjälkeä miettimättä ja kaikkialta, missä hän pistäytyy jää joku pikku trivia mieleen. Esimerkiksi en tiennyt, että Ruotsilla on ollut siirtomaana Saint-Barts Karibialla ja sen peruja pääkaupunki Gustaviassa on vieläkin katukyltit på svenska.

Silkkiä, safiireita ja seikkailuita on puhdasta viihdettä, hyvin kirjoitettua täydellistä kepeyttä, joka tarjoaa tyylikkään lukumatkan. Plussaa on, että Saara Lehtokorpi on itsevarma ja täyspäinen nainen. Hän on toisaalta myös melko epäuskottava, sillä hänen toimintakykynsä eri tilanteissa on treenatun vakoojan luokkaa, mutta hei, miksi kaiken pitäisi olla realistista! Luinkin kirjaa ennemmin hymynkare suupielessä huvittuneena kuin vakavasti analysoiden.

Minua miellytti loppupeleissä myös ne brändiviittaukset. Mietinkin, että onko kirja saanut tukea esimerkiksi Finnairilta, kun sen business-luokkaa niin ylistetään tai Balmuirilta, jonka olkihattu ja huivit tulevat useamman kerran vastaan. Mutta jokainen viittaus tuttuun tuotteeseen, tuttuun paikkaan maailmalla tai tuttuun historiakäänteeseen sai minut viihtymään kirjan äärellä!

Plussaa on myös se, että vauhdikkaan juonen punainen lanka pysyy koossa koko maailmanmatkailun ajan ja loppuratkaisu onnistuu yllättämään.

Mirva Saukkola

Mirva Saukkola tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän on vuosia luennoinut koru- ja muotihistoriasta Kansallisgallerian museoissa. Hän on tällä hetkellä Antiikki & Design -lehden päätoimittaja ja hänellä on Ms Style -blogi, jonka sivuilta pystyykin bongaamaan kuvitusta kirjaan, sillä Mirva on itse käynyt kaikilla kirjan noin 20 tapahtumapaikalla ja jakanut kuvia sivustollaan.

Mirva on kirjoittanut aiemminkin useita saman genren kirjoja, mutta Silkkejä, safiireita ja salaisuuksia oli ensimmäinen, johon tutustuin. Mielestäni kirja on sukua Helen Fieldingin ja Sophia Kinsellan teoksille, mutta ehkä se, että Saara on suomalainen, tekee hänestä nokkelamman, mutta myös hieman tosikomman Bridget Jonesin, Olivia Joulesin tai Becky Bloomwoodin rinnalla.

 • Mirva Saukkola: Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia
 • Kustantaja Tammi, 2020
 • Äänikirjan lukija: Kati Tamminen
 • Kannen suunnittelija: Laura Lyytinen
 • ISBN: 9789520411466

Rating: 3.5 out of 5.

Kommentit
 1. Annukka
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Taina Erkkilä
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *