Simona Ahrnstedt: Kaikki tai ei mitään & Marja Kangas: Miestä näkyvissä – rakkautta, seksiä ja elämää

Sain kesäkuussa kutsun etätapahtumaan, jossa WSOY:n kustantaja Leena Balme haastatteli Ruotsin viihdekirjallisuuden kuningatar Simona Ahrnstedtia ja Tarinan viemää -kirjoituskilpailun voittanutta, esikoiskirjailija Marja Kangasta.

Keskustelu oli hilpeä. Jälleen kerran tuotiin esiin, että naisten viihteellistä kirjallisuutta katsotaan jotenkin alaspäin, aivan kuin se ei olisi oikeaa kirjallisuutta. Sitä ei pidetä laadukkaana kuten esimerkiksi sotakirjallisuutta, vaikka kirjailijat tunnustavat, että hyvän ja hauskan viihdekirjan kirjoittaminen on todellinen taitolaji. Koskaan ei myöskään puhuta miesten viihdekirjallisuudesta.

Meidän kirjoissamme on erona ainakin se, että Simonan tarinoissa on paljon hyvää seksiä ja mun kirjassa on paljon huonoa seksiä”, Marja Kangas sanoi etätapahtumassa.

Minä luen muutaman viihde-/chick lit -kirjan vuosittain ja yleensä ne ovat olleet brittikirjailijoiden kirjoittamia. Jos olet Kirsin Book Clubin vakituinen seuraaja, tiedätkin, että suosikkeihini kuuluvat Sophie Kinsella ja irlantilainen Marian Keyes, joita luen englanniksi.

Mutta nyt kiinnostavan etätilaisuuden innoittamana päätin ottaa maistiaiset sekä ruotsalaisesta että suomalaisesta rakkauselämästä ja lukea Simona Ahrnstedtin ja Marja Kankaan teokset:

Simona Ahrnstedt: Kaikki tai ei mitään

Simona Ahrnstedt on supersuosittu Ruotsissa ja hänen kirjojaan on myyty siellä lähes miljoona. Minä en ollut kuullut hänestä mitään ennen etätapahtumaa.

Simona on syntynyt Tsekeissä ja tullut aivan pienenä pakolaisena Ruotsiin. Hän on koulutukseltaan psykologi ja aloitti kirjailijanuransa noin nelikymppisenä. Simona sanoi haastattelussa olevansa feministi. Simona kertoi, että hänen kirjoissaan naisia eivät ole uhreja eikä heitä murhata kuten niin monessa ruotsalaisessa teoksessa (dekkarissa), vaan hänen naisensa käyvät töissä, saavat orgasmeja ja selviytyvät.

Suomenkielisen äänikirjan lukija on Kati Tamminen.

Uusin suomeksi ilmestynyt Simona Ahrnstedin viihdekirja on nimeltään Kaikki tai ei mitään, joka ilmestyi kesäkuussa 2020. Kuumana kesäviikonloppuna mieleni oli avoin kepeälle romanssille, niinpä päätin kuunnella kirjan. Suomeksi sen lukee Kati Tamminen. Pidän yleensä hänen tyylistään, mutta koska teksti oli niin suoraviivaista, niin kokeilin Storytelistä myös ruotsinkielistä versiota (Allt eller inget) ja jäin sille tielle. Julia Dufveniuksen eläytyvämpi lukutapa oli mielestäni soveliaampi tekstiin, joka oli kuin soidinmenoja tai yhtä pitkää esileikkiä.

Haastattelussa Simona Ahrnstedt sanoi, että hän toivoo, että lukija tempautuu tarinaan mukaan ja nauttii kirjasta niin paljon, että suosittelee sitä ystävälleenkin. Ihanaa, jos lukija haluaa joskus lukea tarinan vielä uudestaan.

Minun kohdallani ainakin ensimmäinen ehto toteutui. Kirja alkaa siitä, kun Lexia kohtaa jumalaisen miehekkään Adamin Tukholman yössä. Huppelissa hän kertoo kaikenlaista Adamille tietämättä, että seuraavana maanantaina he tapaavat töissä, sillä Adam on sen mainostoimiston uusi, tiukka toimitusjohtaja, jossa Lexia työskentelee copy writerina.

Kehopositiivisuus on tärkeä teema

Oletin tietenkin, että kaikista esteistä huolimatta Lexia ja Adam tulevat saamaan toisensa, mutta paljon on mutkia matkalla. Lexia on hyvä työssään, mutta hän kokee suurta alemmuudentunnetta vartalostaan, sillä hän on lihava. Hänen äitinsä on huomauttanut siitä hänelle koko ikänsä ja koulussa häntä on kiusattu.

Simona Ahrnstedt, kuvaaja Anna-Lena Ahlström

Kehopositiivisuus onkin kirjan iso teema. Kuinka yhteiskunta ja etenkin mainosmaailma ihannoivat laihoja ihmisiä. Jos et sovi yleiseen kauneusihanteeseen, niin ulkonäöstäsi huomautetaan ja se ei ainakaan lisää itsetuntoa. Lexia puhuu kirjassa, kuinka hänen kehonsa on kuitenkin terve, mutta myönnettäköön, että ihan en tätä argumentointia uskonut, sillä Lexian ainoa liikunta on seksi ja kotijääkaapista ei löydy kuin välipaloja.

Kirjan kiinnostavuutta lisäsi huomattavasti se, että siinä oli muutakin sanomaa kuin se, saavatko Lexia ja Adam toisensa. Mainostoimiston työyhteisössä oli paljon tuttua ja siitä olisi voinut lukea psykologikirjailijan kirjoittamana hieman enemmänkin. Nyt liikuttiin vielä melko kliseisellä tasolla.

Simona Ahrnstedtin kirja erosi aiemmin lukemistani chick liteistä erityisesti siinä, että tarinaan sisältyi runsaasti erotiikkaa ja orgasmeja. Kirjat on kirjoitettu naisille ja seksikuvaukset eivät ole mitään pikapanoja. Tosin kyllä niissäkin alkoi jotkut kuviot toistua ja hieman pyörittelin silmiä, kun jälleen kerran pyöriteltiin Lexian platinanvaaleita (hius)kiharoita.

 • Simona Ahrnstedt: Kaikki tai ei mitään
 • Kustantaja: WSOY (2020)
 • Alkuperäisteos: Allt eller inget (2017)
 • Suomentaja: Virpi Vainikainen
 • Äänikirjan lukijat: Kati Tamminen (suomi), Julia Dufvenius (ruotsi)
 • Arvio ⭐️⭐️⭐️

Simona Ahrnstedtin Kaikki tai ei mitään -kirja tarjosi viihdyttävän hetken kesäpäivään. Ja kyllä, Adam Nylundissa oli piirteitä Mr Darcysta ja Mr Bigistä ja monesta muustakin päiväunelmien kohteesta!

Maria Kangas: Miestä näkyvissä

Miestä näkyvissä voitti WSOY:n ja Prisman järjestämän Tarinan viemää -kirjoituskilpailun, johon osallistui 788 käsikirjoitusta. Kilpailussa etsittiin viihteellistä lukuromaania, jonka keskiössä on ihmissuhteet. Kirjalta oli lupa odottaa paljon, jos tuollaisesta määrästä on valikoitunut voittajaksi!

Kuvakaappaus etätapahtumasta: kirjailija Marja Kangas nauraa hersyvästi ja minä pitelen hänen Miestä näkyvissä -kirjaansa kotipihalla. Mainittakoon, että WSOY oli lähettänyt kirjan mukana myös kuvan keltaisen aurinkolipan!

Marja Kangas on teatterin ja kirjoittamisen opettaja, jonka suuri unelma toteutui esikoiskirjan julkaisussa. Kirjoittamisprosessi lähti oman eron tunnelmien kirjaamisesta, mutta matkan varrella irtaantui fiktiiviseksi teokseksi.

Tarina alkaa siitä, kun päähenkilö Sirkun merillä töissä oleva aviomies palaa kotiin ja kesken yhdynnän ilmoittaa haluavansa eron. Sirkun mielestä heillä oli kaikki hyvin ja Jalon eropäätös on kaamea shokki. Tietenkin kuviossa on vielä toinen nainen, hyvähampainen ruotsalainen Vanessa.

Rakastaa, ei rakasta,…

Miestä näkyvissä -kirja on jaettu kolmeen osaan. Ensimmäisessä osassa käsitellään avioeron ensimmäiset hetket. Mukaan hyppäävät myös Sirkun luottoystävät eli enkeleihin ja shakroihin uskova Alma, joka imettää 8-vuotiasta tytärtään, itsekeskeinen taiteilija Margareta, josta tulee Sinkkuelämän Samantha mieleen ja teatterilla työskentelevä järjen ääni Ulla. Tässä vaiheessa en vielä ollut kovin ihastunut kirjaan, enkä paljon hymyillyt.

Mutta annas olla, kun kipeimmät erotunteet olivat jääneet ja kirjan toisessa ja kolmannessa osassa päästään etsimään uutta kumppania petturi-Jalon tilalle sekä kamppailemaan patriarkaattia vastaan Sirkun työpaikalle eli Turun Kaupunginteatteriin, niin teksti on oivaltavaa, lennokasta ja oikeasti hauskaa!

Teatteri- ja sänkykuvaukset ovat loistavia!

Teatteriharjoitusten kuvaukset ovat loistavia! Uusi ohjaaja lapikkaissaan toi mieleeni ohjaaja Kristian Smedsin, jolla olen nähnyt lapikkaat teatterissa. Leena Balmen Rivien välissäpodcastissa Marja Kangas tosin toteaa, että hänellä on henkilöihinsä monta esikuvaa, vaikka joku näyttelijäkollega olikin sanonut tietävänsä, kenestä on kyse.

Yhtä vivahteikkaasti Marja Kangas kuvaa uusia treffikumppaneitaan ja etenkin heidän sänkykäyttäytymistään. Tulee mieleen vanha sanonta, että ”täytyy suudella montaa sammakkoa, ennen kuin prinssi osuu kohdalle” ja siitä prinssistä ei taida siltikään olla varmuutta. Mutta ystävät pysyy ja tukee. Ja lopulta voi todeta kuten Sirkku nelikymppisillään:

Minä haluan olla päähenkilö. Protagonisti, se, jolla on tahdonsuunta, joku tavoite, sellainen, joka on sille päähenkilölle tärkeä ja latautunut. Oman elämäni kuningatar.

Suosittelen Miestä näkyvissä eronneille ja/tai parisuhdetta etsiville, sekä niille, jotka ovat pariutuneet jo kauan sitten ja ovat ihan pihalla Tinder-maailmasta, teatterinystäville ja tietenkin kaikille turkulaisille.

 • Marja Kangas: Miestä näkyvissä
 • Kustantaja: WSOY (2020)
 • Kirjan kansi: Eevaliina Rusanen
 • Äänikirjan lukija: Minttu Mustakallio
 • Arvio ⭐️⭐️⭐️⭐️
Marja Kangas, kuvaaja Jussi Vierimaa

Parisuhteista, eroista ja/tai teatterista kertovat myös seuraavat uudehkot kirjat:

Kommentit
 1. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Elina
   • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Kirsi Hietanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Linnea
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi