Taavi Soininvaara: Tsaarin ruoska – Ratamo-sarjan uutuus!

Taavi Soininvaaran uutuus, heinäkuussa 2020 ilmestynyt Tsaarin ruoska, on Ratamo -sarjan 16. teos.

Tsaarin ruoskan tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun suomalainen huumekauppias joutuu vaikeuksiin Espanjan Galiciassa. Hän on lähtenyt kumppaninsa kanssa mukaan peliin, jonka muita osallistujia ovat Espanjan, Italian ja Venäjän keskeiset rikollisorganisaatiot Os Pulgós, Ndrangheta ja Tambow. 

Romaanin tapahtumat ovat ajankohtaisia ja uskottavia. Itseasiassa alkukohtauksen inspiraationa on saattanut ollakin viime aikoina mediassa paljon esillä ollut Suomen rikoshistorian suurin huumausainerikos, ns. Katiska-juttu. 

Pian yksittäisestä pieleen menneestä huumekaupasta alkaa kuitenkin paisua jopa maailmanrauhaa uhkaava vyyhti, johon sekoittuvat ydinaseet ja Venäjän erilaiset turvallisuuspalvelut kuten FSB, FSO ja GRU.

Soininvaaran kerronta on todella sujuvaa ja juonessa on juuri sopivasti käänteitä ja sivujuonia niin, että lukija pysyy hyvin kärryillä. Fakta- ja nippelitiedot ovat kiinnostavia ja niitä tulee hyvä määrä.

Taavi Soininvaara on kirjoitti ensimmäisen Ratamo-sarjan teoksensa vuonna 2000.

Soininvaaran luomat henkilöhahmot ovat hyvin samaistuttavia. Erityisesti rikolliset on kuvattu kiinnostavina. Joskus aiemmissa romaaneissa päähenkilö Ratamon kuvaus on ollut aavistuksen vaivaannuttavaa, mutta nyt Soininvaara näyttää löytäneen Ratamolle luontevan roolinsa. Myös Ratamon ja Suojelupoliisin päällikön Wreden suhde kehittyy kiinnostavalla tavalla samoin kuin koko Wreden henkilöhahmo.

Hyvän kirjan tunnistaa siitä, että sitä ei tahdo laskea käsistään ja tässä käy juuri niin. Tarinassa on vetävä ja elokuvamainen rakenne ja enkä hämmästyisi, jos romaanin oikeudet joskus myytäisiin Hollywoodiin. (Jos ei muuten niin vaihtamalla suomalaiset henkilöt amerikkalaisiksi.)

Kirja on varmasti mieluisaa ajanvietettä kaikille Soininvaaran romaanien lukijoille. Myös Reijo Mäen, Jarkko Sipilän ja Ilkka Remeksen fanit lienevät löytäneet Soininvaaran kirjat, eivätkä tule pettymään tälläkään kertaa. Lähes neljäsataasivuinen romaani loppuu käsissäni aivan nopeasti.

Blogin vieraskynään tarttui Kari Jääskeläinen, jolla lukuseurana Taco-bokseri.
  • Taavi Soininvaara: Tsaarin ruoska
  • Ratamo-sarjan 16. osa, koko sarja saatavilla myös äänikirjoina
  • Kustantaja Otava, 2020
  • Äänikirjan lukija Aku Laitinen, 9 h 45 min
  • Arvio:

Rating: 4.5 out of 5.

Kommentit
  1. Tuulevin lukublogi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Amma

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *