Antti Tuomainen: Jäniskerroin – vakuutusmatematiikkaa, kovia otteita ja tietysti rakkautta

Antti Tuomaisen romaanin Jäniskerroin päähenkilö Henri Pekka Olavi Koskinen on mies joka uskoo järkeen ja logiikkaan. Hän on vakuutusmatemaatikko, tosin sittemmin työelämän murros suistaa hänet työttömyyteen. Ei niin, etteikö vakuutusmatematiikkaa edelleen tarvittaisi ja käytettäisi. Tämän päivän työelämä näyttää vaan vaativan myös kapean sektorin huippuammattilaisilta ominaisuuksia, jotka eivät osu ihan yksiin henkilön ydinosaamisalueen kanssa.

Henrin lapsuudenperhe on ollut kauniisti sanottuna rauhaton, ja kaipaamansa turvan hän on löytänyt valitsemaltaan ammattialalta.

Tämä on se mitä vakava ja todellinen matematiikan harjoittaminen antaa. Onnea, lohtua, toivoa. Järkeä ja logiikkaa. Ennen kaikkea: ratkaisuja.”

Henrin vapauduttua työelämästä ja hänen etsiessään elämälleen uutta suuntaa saapuu viesti Juhani-veljen kuolemasta. Juhani on viime vuosinaan pyörittänyt menestyvää seikkailupuistoa, joka nyt siirtyy testamentin perusteella Henrille. Näin Henri tempautuu itselleen täysin vieraaseen maailmaan, hänestä tulee seikkailupuiston omistaja ja johtaja sekä sen työntekijöiden esimies. Kuin siinä ei olisi haastetta riittämiin, käyvät Henrin kimppuun kovaotteiset velkojat, ja hän joutuu pohtimaan mihin seikkailupuiston tuottamat voitot ovat kadonneet.

Millaisessa maailmassa elämme, sitä joutuu myös Henri pohtimaan.

Käy ilmi että Juhanilla on ollut liikekumppaneina kovan luokan rikollisia, jotka käyvät velkojen perinnässä Henrin kimppuun. Näistä kuvioista tulee pulma jos toinenkin ratkottavaksi. Siinä ei aina logiikka auta, vaikka se rehellisen liiketoiminnan johtamisessa oiva työkalu onkin.

Kipu on huumaava. Yritän päästä hänen otteestaan, mutta se on yhtä helppoa kuin viime kerralla. Jotta olisimme tasaväkisiä kumppaneita, minun pitäisi olla kaksikymmentä vuotta nuorempi ja seitsemänkymmentä kiloa painavampi. Se ei onnistu tänä iltana.”

Pian Henri kuitenkin huomaa, että vakuutusmatematiikka ei sittenkään ole kaikki. Miten eleettömästi, liki kolkosti ja samalla niin kovin kauniisti Tuomainen kuvaakaan Henrin herääviä tunteita hänelle uudella romantiikan saralla! Juonen kehittelyssä on mukana myös salaisuuksia, jotka paljastuvat sopivan vähitellen. Tapahtumat etenevät lopulta vauhdikkaasti ja onnekkaasti jättäen lukijalle hyvän mielen lisäksi pientä pohdittavaa elämän kummallisuuksista.

Antti Tuomaista on The Timesissä kehuttu Euroopan hauskimmaksi kirjoittajaksi, mikä nostaa riman melko korkealle. Tuomainen vastaa haasteeseen ryhdikkäästi ja omalle linjalleen uskollisesti. Hänen huumorinsa on kuivankirpeää, sellaisena hykerryttävää, ja se onnistuu kuvaamaan ihmistä yleensä ja meidän aikaamme erityisesti nautittavan tarkasti.

Antti Tuomainen. Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2020.

Kaikki kunnia kirjasarjoille, joissa seikkailevat tutut hahmot joiden elämänvaiheita ja kehittymistä lukija pääsee seuraamaan. On kuitenkin aina virkistävää vaihtelua jännittää uutuuteen tarttuessa minkälaisen ympäristön ja keitä Antti Tuomainen meille tällä kertaa esittelee.

Kirjan lopussa on mielenkiintoinen luettelo teoksista – filosofi Schopenhauerista Tilastolliseen vuosikirjaan – joita Tuomainen on osin kirjailijan vapaudella tulkiten käyttänyt innoituksena Jäniskerrointa kirjoittaessaan.

Kiitokset Otavalle Jäniskertoimen ennakkokappaleesta!

 • Antti TuomainenJäniskerroin
 • Kustantaja Otava 2020
 • 343 sivua
 • Myös e-kirjana
 • Myös äänikirjana, 10 t 20 min
 • Lukija Antti L.J. Pääkkönen

Rating: 4 out of 5.

Lue myös aiemmat arviomme Antti Tuomaisen teoksista:
Kaivos 2015
Mies joka kuoli 2016
Palm Beach Finland 2017
Pikku Siperia 2018

Kommentit
 1. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Minna Väisälä
 2. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Minna Väisälä
 3. Amma
  • Avatar photo Minna Väisälä
 4. Marika Oksa (@MarikaOksa)
  • Avatar photo Minna Väisälä
 5. Avatar photo Kari Jääskeläinen
  • Avatar photo Minna

Kommentoi