Sami Kuronen & Pasi Kuronen: Junnut kokkaa

Kotikokkaus on hyvä aloittaa jo lapsena. Lapset ja nuoret kannattaa ottaa mukaan keittiön pieniin apuhommiin ja näin kiinnostus ruoanlaittoon syntyy jo varhain. 

Beea peukutti Junnut kokkaa -kirjalle!

Kun Otava kutsui Junnut kokkaa -kirjan julkistamistilaisuuteen ja toivotti samalla lapset mukaan tilaisuuteen, päätin että mukaan lähtee lapsenlapseni Beea. Hän on jo pienestä pitäen ollut mukana keittiössä auttamassa oman osaamisensa rajoissa.

Suuntasimme aamujunalla Helsinkiin ja kohti Espalla sijaitsevaa Kokkikoulu Espaa. Siellä meidät toivotti iloisesti tervetulleeksi kirjan toinen tekijä, tv- ja radiojuontajana tunnettu Sami Kuronen ja valmiiksi asetellut työpisteet. Toinen tekijöistä, keittiömestari Pasi Kuronen täydensi työpisteitä raaka-aineilla.

Sopivan helppoja ja kiinnostavia ruoka- ja leivonnaisohjeita sisältävä Junnut kokkaa –kirja on suunnattu 10-15-vuotiaille. Huomaan, että Beea, 5 v. on lapsivieraista nuorimpia, mutta pärjäsi hienosti. 

Innostava tilaisuus

Kokkikoulu Espan tiloissa Sami ja Pasi Kurosen johdolla valmistettiin kirjan reseptien mukaan herkullinen menu alku-, pää- ja jälkiruokineen. Tilaisuuden aluksi kaikille jaettiin Kokkikoulun essut, huolehdittiin käsihygieniasta ja pidettiin turvavälit suositusten mukaisina.

Me parkkeeraamme Beean kanssa hedelmien pilkkomispisteeseen. Hedelmät menevät seuraavaan pisteeseen, mehulinkoon. Herkullisen mehun nautimme yhteisellä aterialla.

Naapuripisteen tekemistä seuraamme tarkasti, sillä siinä valmistetaan vispipuuroa. Se on Beealle tuttua hommaa, sillä hän haluaa aina olla auttamassa sen vatkaamisessa. 

VISPIPUURO

2½ dl pakastepuolukoita

1 l vettä

1½ dl mannasuurimoita

ripaus suolaa

1 dl sokeria

  1. Ota puolukat sulamaan huoneenlämpöön. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää mannasuurimot veteen koko ajan vispilällä vispaten. Lisää suola ja sokeri. Anna kiehua keksilämmöllä 10 minuuttia välillä sekoittaen.
  2. Survo sulaneet puolukat kulhossa soseeksi ja sekoita sose puuroon. Keitä vielä pari minuuttia ja jäähdytä.
  3. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.

Vuodenajasta riippuen voidaan käyttää myös tuoreita puolukoita. 

Vispipuuro jää Beean lautaselle ja hän kuiskaa korvaani: ”Papan tekemä on parempaa”. Olen samaa mieltä, ja luulen sen johtuvan siitä, että mannarsuurimot olivat kovia ja tuntuivat suussa. 

Aamupäivän aikana maisteltiin myös kananugetteja (meidän kummankin ehdoton suosikki), pikkupizzoja ja sitruunamoussea lakritsilla.

Pasi ja Sami Kuronen neuvoivat junnuja
Kattava starttipaketti 

Sami ja Pasi kokosivat kirjaan kattavan starttipaketin reseptejä, jolla lapset pääsevät kokkailun kiehtovaan maailmaan. Kirjassa esitellään reseptien lisäksi niin tarpeelliset keittiövälineet kuin turvallisuus- ja siisteysvinkit.

Kirjaan on koottu Pasin tyttären Oonan ja Samin tyttären Kiiran lempiruokia. 

Helppo, keskiverto ja vaikea 

Kirjan reseptit ovat neljälle henkilölle ja ne on jaoteltu kolmeen eri vaikeusasteeseen. Helppo, resepti jonka aloittelijakin pystyy tekemään. Keskiverto, onnistuu, jos on kokannut jo hieman ennenkin. Haastava,  tätä kannattaa kokata ainakin alkuun yhdessä aikuisten kanssa.

Kirjan teemoja ovat muuan muassa kouluruoka,  kaverit yökylässä ja helpot välipalat. Kivoja ja helppoja reseptejä. Innostava keittokirja nuorelle kotikokille.

Kirjan koko ja pintamateriaali ovat sopivia keittokirjaksi. Näppärän kokoinen käsitellä ja sormenjäljet eivät näy kirjan pinnalla. 

Tilaisuuden päätteeksi otetaan kaverikuvat, Beeaa hieman jännittää Sami.

Beea ja Sami Kuronen

Sami Kuronen tunnetaan niin radioäänenä kuin tv-kasvona. Ruoanlaitosta hän innostui pitkälti keittiömestariveljensä Pasin ansiosta.

Pasi Kuronen on tehnyt yli 20 vuoden uran ammattikeittiöissä. Nykyään hän työskentelee Kotipellon puutarhan Mimis-tuotteiden parissa sekä omassa Liemi & Linssi –tuotantoyhtiössään.

  • Sami Kuronen & Pasi Kuronen: Junnut kokkaa
  • Kustantaja: Otava, 2020
  • Valokuvat: Niclas Mäkelä
  • Stailaus: Pasi Kuronen
  • Apukokki: Katri Schröder
  • Ulkoasu: Emmi Kyytsönen / Karppi Design
  • Arvio:

Rating: 4 out of 5.
Beea lähti kotiin Junnut kokkaa -kirja Otavan kassissa.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *