Jekyll & Hyde Lahden Kaupunginteatterissa

Lahden Kaupunginteatteri avasi syyskauden Jekyll & Hyde -musikaalilla, tarinalla hyvän ja pahan taistelusta. Tuttu teema, mutta aina yhtä ajankohtainen ja kiinnostava. 

Kun skotlantilainen Robert Louis Stenvenson kirjoitti 1800-luvun lopulla pienoisromaanin Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde, hän tuskin aavisti tekevänsä teatteritaiteen historiaa. Ilmestymisestään lähtien teos on ollut teatterintekijöiden suosiossa. Tarinan ensimmäinen näyttämösovitus, Thomas Russell Sullivanin dramatisoima Dr. Jekyll and Hyde, sain ensi-iltansa Yhdysvaltain Bostonissa vuonna 1887, vain vuosi kirjan ilmestymisen jälkeen. Broadwaylle teos siirtyi jo saman vuoden aikana.

”Jos kaiken tuon vihan vain

vois saada pois

ei murhia ois ollenkaan

ja ihmisten välillä

rakkautta vain

ei sotia ois laisinkaan”

Näin juuri, ei murhia eikä sotia kukaan kaipaa, ja silti niitä vaan on koko ajan. 

Vuosien varrella Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde on sovitettu sadoiksi näytelmiksi, tanssiesityksiksi ja oopperoiksi. Musikaaliversioitakin on sävelletty ainakin kahdeksan kappaletta. Menestynein on Frank Wildhornin, Leslie Bricussen ja Steve Cudenin musikaali Jekyll & Hyde.

Musikaali Jekyll & Hyde kertoo intohimoisesta tohtorista, joka myöhästyy omista kihlajaisistaan. Tohtori Jekyllillä on nimittäin tärkeämpääkin tekemistä; hän aikoo poistaa pahuuden maailmasta. Hän on kehitellyt laboratoriossaan kemiallisen aineen, jolla ihmisen pimeät voimat saataisiin hallintaan.

Mutta kun Jekyll ei saa työlleen tukea, hän päättää altistaa itsensä uhkarohkealle ihmiskokeelle. Riippuvuutta aiheuttava aine jakaa hänen persoonansa kahtia, ja pian 1800-luvun Lontoon pimeillä kujilla väijyy sarjamurhaaja, herra Hyde. Vaarallinen kostaja saa koko kaupungin kauhun valtaan.

Hyvän ja pahan taistelu

Kaupungissa kohdattiin luokkayhteiskunnan ongelmat, oli rikollisuutta ja tekopyhyyttä. Tohtorilla oli yksi uskollinen ystävä Utterson ja rakastava morsian Emma, jotka eivät pysty auttamaan tohtoria hänen sukeltaessa ihmismielen syvyyksiin.

”Se mitä äsken tapahtui

kun vihan sekaan pelko ui

ja vaarat nyrkkiänsä pui

se huomatkaa!

Tää pimeämpi puolemme

näin pyrkii päästä pinnalle

se paholainen täytyy saada aisoihin

mä rukoilen

mä näyttäisin

sen tehdä voin.”

Huikeita suorituksia

Pääroolissa tohtori Jekylliä ja herra Hydeä esittää Joel Mäkinen. Hän suoriutuu hienosti mittavasta laulu- ja näyttämöurakastaan, jota lähes läpisävelletty esitys tarjoaa. 

Suomen ensi-iltansa Jekyll & Hyde sai vuonna 2013 Turun kaupunginteatterissa. Esitys oli vaikuttava, ja pääosan esittänyt Riku Nieminen hurmasi minut niin laulutaidollaan kuin näyttelijätyöllään. Tämä muodostui kulmakiveksi Joel Mäkisen esitystä seuratessani, en saanut mielestäni Niemisen sulavaa liikehdintää Turun esityksessä ja vertailin suorituksia kaiken aikaa.

Kaupungin yössä Hyde kohtaa Lucyn, jonka löytää parittajana toimivan Nellien tytöistä. Lycyn roolin esittänyt suomalaisissa elokuvissa nähty Miila Virtanen teki tasaisen vahvan suorituksen niin näyttelijä kuin laulajana. Nellien roolin näyttelee upeasti Laura Huhtamaa, jonka notkeutta ja taitavaa liikehdintää on ilo katsella. Olen seurannut Lauran uraa aina Hot Club Dance co:n ja UIT:n esityksistä alkaen, ja iloinnut hänen kiinnityksestään Lahden kaupunginteatteriin Cats-musikaalin myötä.

Suuren näyttämön tilat ja tekniikka tulevat oikeuksiinsa Minna Välimäen mustanpuhuvassa lavastuksessa. Lontoon yön pimeät kujat toimivat hyvin kylmäveriseksi murhaajaksi muuttuvan herrasmiehen yöllisten seikkailujen näyttämönä. Alun verkkainenkin kuljettaminen tarinan aiheeseen muuttuu loppua kohti yhä kiivaammaksi, mikä sopii juonen kulkuun. Mutta lopussa tulee kiire ja kurotaan kasaan kaikki mahdolliset juonenkäänteet sellaisella vauhdilla, ettei perässä pysy.

Esitys antoi silti paljon ajattelemisen aihetta, ja suosittelen sitä katsottavaksi. 

Ensi-illan esityksessä oli äänen kanssa ongelmia, ensimmäisen näytöksen aikana tekniikalta katkesi yhteys lavan esiintyjiin, ja kesti tovin ennen kuin kapellimestari Antti Vauramo saatiin pysäytettyä ja tilanne korjattua. Kun sama tapahtui vielä toisen näytöksen aikana, huomasin että esityksen keskeytys hieman harmitti. 

Turvallisesti teatterissa

Lahden Kaupunginteatterissa noudatettiin viranomaisten ja Suomen Teatterit ry:n ohjeistuksia. Käsidesia ja kasvosuojia oli saatavilla, väliajalla ei ollut myyntiä tiskiltä, ainoastaan ennakkoon tilatut tarjoilut pöytiin, salin paikat täytettiin ensin keskeltä ja viimeiseksi reunimmaiset, sama toisinpäin poistuttaessa väliajalle ja esityksen päätyttyä. Istumapaikat olivat lomittain, niin ettei edessä, takana eikä sivulla ollut ketään, oikein väljää ja turvallisen oloista. Esityksen jälkeen teatterista poistuttiin reippaasti ovesta ulos saakka, ei jääty hengailemaan auloihin eikä halailemaan tuttuja kuten ennen tehtiin.

Kävin katsomassa esityksen ensi-illan lisäksi toisen kerran, harmittavasti molemmissa esityksissä Lucyn roolissa oli Miila Virtanen, olisi ollut kiva nähdä Anni Kajoksen roolisuoritus. Äänitekniikka toimi jälkimmäisessä esityksessä moitteettomasti.

 • Leslie Bricusse – Steve Cudden – Frank Wildhorn: Jekyll & Hyde
 • Suomentaja: Kari Arffman
 • Musiikin sovittaja: Antti Vauramo
 • Ohjaaja: Jukka Keinonen
 • Kapellimestari: Antti Vauramo
 • Lavastaja: Minna Välimäki
 • Pukusuunnittelija: Sari Suominen
 • Koreografi: Jouni Prittinen
 • Valosuunnittelu: Kari Laukkanen
 • Äänisuunnittelu: Lauri Malin
 • Näyttelijät: Tomi Enbuska, Laura Huhtamaa, Saana Hyvärinen, Mikko Jurkka, Anni Kajos (vier.) / Milla Virtanen, Jon-Jon Geitel (vier.), Joel Mäkinen (vier.), Teemu Palosaari, Mikko Pörhölä, Elina Ruti (vier.), Anna-Sofia Tuominen (vier.), Aleksis Kyrö ja Aarre Reijula.
 • Ensemle: Anton Avela (Tamk), Leea Lepistö (Tamk), Olga Lepistö (Tamk), Emilia Keskivinkka (Tamk), Väinö Riihimäki (Tamk), Sonja Pälli, Antti Kyllönen, Inka Mantsinen, Veera Peltola / Iiris Terävä.

Ensi-ilta Lahden Kaupunginteatterin Juhani-näyttämöllä 5.9.2020 (Ensi-ilta Lahden Kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 28.1.2015)

Kesto 2 h 40 min.

Esitysoikeudet: Musical Theatre International (Europe)

Kuvat: Lahden kaupunginteatteri

Kommentoi