Podcast #21 Satu Vasantola: Kaikki kadonneet – abortista, hylkäämisestä ja naisen oikeudesta kehoonsa

Oli sateinen lokakuun ilta, kun tapasimme kirjailija Satu Vasantolan tallentaaksemme podcast-keskustelun. Olimme Tammi-kustantamon upeimmassa huoneessa, siellä jossa yksi seinä peittyy Tammen Keltaisen kirjaston kirjoilla. Pöytää pehmensimme leposopesta löytämällämme painopeitolla.

Kaikki kadonneet -kirjan rankoistakin aiheista huolimatta oli podcast-keskustelussamme iloinen tunnelma. Kuvassa Kirsi Ranin (vas.), Satu Vasantola ja Airi Vilhunen. Kuva: Mikko Immonen

Keskustelumme aiheena oli Satu Vasantolan toisinkoinen nimeltään Kaikki kadonneet. Kirjan kauniissa kannessa on hehkeissä syksyn väreissä naisen leninki. Vai tuleeko syvänpunainen väri naisen verestä, siitä jota vuodatetaan kuukausittain tai kirjan yhden teeman mukaisesti siitä, mitä enkelintekijät, sikiönlähettäjät eli laittomien aborttien tekijät pyrkivät saada asiakkailtaan virtaamaan?

Satu tarttui aborttiaiheeseen tutkittuaan Helsingin Sanomien uutisia 1960-luvulta. Lehden sivuilla oli tarkkaan seurattu eri puoskareiden oikeudenkäyntejä. Podcastissamme Satu valottaa lisää 1960-luvun asenneilmastoa suhteessa naisiin ja epätoivottuihin raskauksiin.

Kuuntele podcastimme SoundCloudista, Apple Podcasteista tai Spotifystä tai klikkaa kuvan nuolesta:

Kaikki kadonneet -kirjassa päähenkilönä on Annu. Hänen elämäänsä kuvataan kahdessa aikatasossa: leikki-ikäisenä ja nuorena sekä nykyhetkessä noin kuusikymppisenä. Lapsena hänen äitinsä ja siskonsa katoavat, eikä Annu tiedä minne. Muutaman vuoden päästä myös isä katoaa, mutta tällä kertaa tiedetään tarkkaan minne ja miksi. Isä tuomitaan vankilaan laittomista aborteista, joita hän on tehnyt lukuisille naisille ja joista osassa pikkuinen Annu on toiminut assistenttina.

Aikuisena Annu toimii gynekologina. Abortti on jo laillinen ja hänen vastaanotolleen tulee naisia, joiden kehoa on rasitettu muutoin. On monia raskauksia, raiskauksia ja kasvaimia. Annu hoitaa huolella ja on tarkkanäköinen kuunnellessaan potilaittensa selityksiä. Kauniiden tatuointien tarkoitus on peittää jotain, joka on sattunut ihoakin syvemmälle.

Satu Vasantola on terveyteen erikoistunut Helsingin Sanomien toimittaja. Kirjaa lukiessa voisi kuvitella, että hän on lääkäri, sillä niin ammattimaisesti ja täsmällisesti lääketieteelliset asiat on kerrottu. Naisena oli helppo samaistua gynekologin vastaanotolle!

Kauniin kannen on suunnitellut Emmi Kyytsönen

Kaikki kadonneet tarttuu nimensä mukaisesti siihen, mitä jälkiä hylkääminen jättää lapseen. Annu pitää huolen, että hänelle ei enää ikinä käy niin. Hän heivaa ihanilta kalskahtavia miehiä, etteivät nämä missään tapauksessa ehdi jättää häntä. Hän pitää tiukasti kiinni aikuisesta tyttärestään, jonka maailmankuva on jo kovin erilainen kuin Annun äidin aikalaisten. Valoa siis on, naiset saavat tehdä itsenäisempiä päätöksiä kehostaan ja elämästään, mutta vielä on myös matkaa.

Satu kuvaa aihepiiriään ja Annun tarinaa toimittajan varmuudella. Tunteet heräävät lukiessa pienen Annun koettelemuksista Keravalla. Onneksi mukaan mahtuu myös onnenhetkiä ja välittäviä ihmisiä. Aikuinen Annu onkin särmempi ja pohtii elämäänsä paljon nähneen ihmisen perspektiivillä.

Kaikki kadonneet jättää vahvan muistijäljen ja tarpeen keskustella kirjasta. Yhtäkkiä myös huomaa, että abortti tulee vastaan niin Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kuin tänään Hesarissakin. Suomessa nimittäin edelleen vaaditaan kahden lääkärin lausunto myös ensimmäisen 12 raskausviikon abortteihin. Suomessa tehdään vuosittain noin 10.000 aborttia. Sadun mukaan 1960-luvulla arvioitiin, että joka kolmannelle naiselle oli tehty abortti.

Kaikki kadonneet on täydellinen lukupiirikirja, sillä siinä on paljon tarttumapintoja keskustelulle. Kirja on fiktiota, mutta monilla tapauskuvauksilla on esikuvansa todellisessa elämässä. Satu kertoi, että esimerkiksi kirjassa kuvatun Roosan raiskaustapauksen oikeusseuraamukset olivat suoraan tosielämästä, eikä mistään historian havinasta, vaan parin vuoden takaa. Pistää todellakin miettimään.

Kuinka paljon naisten elämä onkaan muuttunut ”vapaan” abortin ja ehkäisyvälineiden myötä? Entäs, kuinka paljon miesten elämä on muuttunut samoista syistä?

 • Satu Vasantola: Kaikki kadonneet
 • Kustantaja: Tammi, 2020
 • Äänikirjan lukija: Hannamaija Nikander, 7 h 41 min
 • Kannen suunnittelija: Emmi Kyytsönen
 • Arvio:

Rating: 4 out of 5.
Satu Vasantolan esikoiskirja, En palaa takaisin koskaan, luulen (2018) sai Kiitos kirjasta -palkinnon. Kaikki kadonneet (2020) on herättänyt jo paljon ihastelua ja keskustelua.

Vinkki: kuuntele myös aiempi podcastimme Pasi Pekkolan kanssa. Hänenkin kirjassaan Kaikki isäni naiset pohditaan aborttia.

Kommentit
 1. anukatri
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Jane Laakkonen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Anneli Airola
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Marika Oksa (@MarikaOksa)
 6. Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Heli Holm

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *