Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa – Sandhamnin murhat -sarjan osa 10

Jos seuraat blogiamme aktiivisesti, niin tiedät, että olen lukenut kaikki Viveca Stenin Sandhamnin murhat -sarjan teokset ja että olen käynyt tapaamassa Viveca Steniä Sandhamnissa. Yhdessä Airin kanssa teimme Vivecan haastattelusta myös podcastin.

Kirjoista tv-sarjaan

Kaikki tämä liittyi Sandhamn-vierailuumme kesällä 2019. Sitä ennen en ollut kiinnittänyt Viveca Stenin dekkareihin mitään huomiota. Tämä tarkoittaa myös sitä, etten ollut katsonut yhtään jaksoa Murha Sandhamnissa -tv-sarjaa ennen Yle Areenan kesän 2020 -uusintaputkea ja uusia, seitsemännen tuotantokauden jaksoja.

Poseerasimme Viveca Stenin kanssa taustana Sandhamnin upein talo, jota käytetään Murha Sandhamnissa -tv-sarjassa Noran kotina.

Tv-sarjasta tulikin mieheni Martin ja minun kesämaanantaiden ohjelma. Ensimmäistä jaksoa katsoessamme hän kyllä pyysi, josko voisin olla selostamatta koko ajan, ”että kirjassa tämä kyllä tapahtui noin” tai ”tuo keltainen rakennus tuossa on se Värdshuset” tai ”suunnilleen tuossa on Vivecan oma talo.”

No, minä pinnistelin, mutta ihan pakko oli joskus selittää, miten eri motiivit olivat tv-sarjaa vastaavassa kirjassa rakentuneet. Tv-sarja kun oikoo tarinaa ja rakentaa päähenkilöiden eli Noran ja Thomaksen välille romanttisempaa viritystä kuin kirjoissa. Pakko oli myös kommentoida, että kirjoissa Noran ex-mies Henrik on kyllä petturi, mutta ei lähimainkaan niin niljakas kuin tv-sarjassa. Eikä Jonaskaan näytä mielikuvissani ollenkaan samalta kuin rooliin valittu näyttelijä ja sitä paitsi Noran ja Jonaksen tarina menee kirjoissa ihan erilailla.

Viveca Sten (vas.), tv-sarjassa Noraa esittävä Alexandra Rapaport ja Noran ex-mies Henrikiä esittävä Jonas Malmsjö. (Kuva vivecasten.se)

Mitä uudempiin tv-sarjan jaksoihin tultiin, sitä kauemmaksi kirjojen tarinoista mentiin. Uusimman tuotantokauden jaksot eivät edes yritä seurata kirjojen juonta, vaan teksteissä lukee ”baserat på Viveca Stens universum” eli perustuu Viveca Stenin luomaan maailmaan.

Kotikatsomossamme on viime jaksojen aikana keskusteltu jo luovuttamisesta, sillä Thomaksen häivyttyä tarinoiden arvomaailma ei tunnu enää Viveca Steniltä ja ohjauskin on pielessä. Ei se tietysti juuri Thomakseen liity, vaan nyt kuvioissa on enemmän väkivaltaa, jota poliisivoimien norjalaisvahvistus Alexander käyttää myös poliisitehtäviensä ulkopuolella.

Tv-sarjasta äänikirjaan

Pohtiessamme jatkaako tv-sarjan katsomista vai jättääkö kesken, suostuttelin Martin kuuntelemaan uusimman Viveca Stenin kirjan eli Kaikessa hiljaisuudessa kanssani äänikirjana. Minä olen aktiivinen äänikirjojen kuuntelija, mutta Martti on kuunnellut vain muutaman ja yhdessä emme olleet kuunnelleet ollenkaan sen jälkeen, kun lapset kasvoivat ulos automatkojen satukaseteista.

Niinpä aloitimme kuuntelun reilun tunnin ajomatkallamme mökille. Jatkoimme paluumatkalla. Ja seuraavalla yhteisellä automatkalla, vaikka se olikin vain vartin reissu keskustaan. Kirjan tunnelma alkoi tiivistyä ja äänikirja pääsi jo makuuhuoneeseenkin. Tosin aamulla totesimme, että molemmat olimme nukahtaneet niin nopeasti, että parempi kuunnella automatkoilla.

Martti totesi moneen kertaan, että kirjassa on todella paljon enemmän syvyyttä kuin tv-sarjassa. Minä nyökyttelin vieressä ja nielaisin mitäsminäolenkaansanonut-kommenttini. Hän piti siitä, että kirjan tarinassa mentiin henkilöt eikä rikos edellä, kun tv-sarjassa ratkaistaan vaan murhaa. Etenkin Nora avautui hänelle äänikirjan kautta aivan uudella tavalla, mutta Martti kiitteli muutoinkin kirjan erinomaista henkilökuvausta.

Kaikessa hiljaisuudessa toimii hyvin kuunneltuna, sillä siinä on lyhyet luvut, joissa monessa on sellainen cliffhanger, että kuuntelua on jatkettava aina vielä yksi luku. Kirjassa ei myöskään korostu raakuus tai väkivaltaisuus.

Ainoa äänikirjan heikkous on Jani Karvisen lukeminen. Hän on lukenut melkein kaikki sarjan aiemmatkin osat ja sinänsä lukee ihan kivasti. Mutta nyt oli ilmeisesti ollut vaikea päättää, lausutaanko Mina ”Mina” vai ”Miina” tai Siri ”Siri” vai ”Siiri” tai Buster (vene) ”Buster” vai ”Baster”. Minua (ruotsin kielen rakastajana) haittaa toki ruotsalaisnimien suomalaisittain ääntäminen, mutta se ei haittaa läheskään niin paljon kuin se, että ääntämistapa vaihtuu useita kertoja kirjan aikana. Siri on yksi tarinan päähenkilöistä ja hänen nimeään toistetaan todella usein.

Äänikirjasta printtikirjaan

Nyt tulee paljastus. Kuuntelimme kirjaa yhdessä, mutta kun noin 3/4 kirjasta oli kuunneltu ja olimme jääneet todella jännään paikkaan ja Martti oli sopivasti poissa kotoa, niin en voinut vastustaa kiusausta ja tarttua printtikirjaan ja lukea tarinaa salaa eteenpäin. Tätä en tietenkään voinut hänelle kertoa, vaan kuuntelimme lopunkin vielä yhdessä, jotta en olisi pilannut yllättävää loppuratkaisua Martilta. Luulen, ettei hän aavistanut mitään!

Mistä Kaikessa hiljaisuudessa -dekkarissa on kyse?

Pääsen tässä jutussa siis viimein myös asiaan eli Kaikessa hiljaisuudessa -kirjan tarinaan. Paljoa en voi kertoa ilman juonipaljastuksia, mutta jotain sentään.

Sandhamnin naapurisaarelle Telegrafholmenille rakennetaan taloja ja kaivuuhommissa löytyy ihmisen luita, mutta kenelle ne kuuluvat? Aluksi ei ole selvää edes, onko ruumiita yksi vai useampia tai kuuluvatko luut naiselle vai miehelle.

Tietenkin tämä tapaus tulee Thomaksen pöydälle, joka kollegoidensa kanssa selvittää, keitä kaikkia, joilla voisi olla yhteys Sandhamniin, on ilmoitettu kadonneeksi. Arkistojen haravoinnin tuloksena tutkinta keskittyy kahteen naiseen, nuoreen Astridiin ja aikuisempaan Siriin, jotka molemmat ovat kadonneet noin kymmenen vuotta aiemmin.

Nora on edellisen kirjan (Huonossa seurassa) tapahtuminen vuoksi sairauslomalla. Hän kokee olleensa syypää tapahtumiin, jonka seuraukset eivät jätä häntä rauhaan. Hän ei saa nukuttua, pelkää aivan aiheellisesti väkivaltaista kostoa, mutta ei osaa lääkitä tilannetta mitenkään muutoin kuin tarttumalla pulloon. Ainahan Sandhamnin kesässä (etenkin tv-sarjassa) keskustellaan viinilasin äärellä, mutta nyt ei ole mistään tavallista kesätissuttelusta kyse. Tämän tilanteen Viveca Sten kuvaa todella hyvin.

Nora on sairauslomalla syyttäjän virasta, mutta hänelle luonteenomaisesti ei voi olla pistämättä lusikkaansa soppaan, kun kuulee luista. Etenkään, kun hän tunsi Astridin hyvin, sillä tämä oli ollut aikoinaan usein Noran poikien lastenvahtina. Ominpäin tutkimisesta ei tietenkään seuraa hyvää.

Kaikessa hiljaisuudessa on jälleen taattua Viveca Steniä. Mukana on sekä Noran että Thomaksen yksityiselämää ja kadonneiden Astridin ja Sirin henkilöhahmoihin perehdytään moniuloitteisesti ja uskottavasti.

Sandhamnin sataman ympäristössä talot ovat aivan vieri vieressä, mutta kauempana on hieman väljempää. Tätä tietä kävelimme majapaikkaamme, alle 5 min satamasta.

Yhtä asiaa kritisoin koko sarjassa: kirjoilla on mielestäni mitäänsanomattomat nimet (paitsi osa 5, Juhannusmurha). Jopa tätä juttua kirjoittaessani olen joutunut pari kertaa tarkistamaan, mikä kirjan nimi olikaan, kun se ei ollut jäänyt mieleen. Kirjojen nimet eivät ole sen napakampia ruotsiksikaan.

  • Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa
  • Alkuperäisteos: I hemlighet begaravd (2019)
  • Kustantaja: WSOY (2020)
  • Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom
  • Äänikirjan lukija Jani Karvinen, 10 h 53 min
  • Arvio

Rating: 4 out of 5.

Sarjan jatko

Sandhamn-sarja jatkuu vielä ainakin muutaman osan verran ja aion lukea seuraavatkin osat. Todennäköisesti olen niin utelias, että katson myös tv-sarjan loppuun, vaikka hieman hampaita kiristellen.

Mutta myös ihan uutta on luvassa. Viveca Sten vietti koronakevään Åressa ja kappas vaan, yhtäkkiä hänen mielikuvituksessaan sielläkin oli ruumis ja tällä kertaa se löytyi hiihtohissistä. Syntyi uuden Åremorden-sarjan aloitus, jossa pääparina ovat uudet tuttavuudet, poliisit Daniel ja Hanna. Offermakaren ilmestyy Suomessa syyskuussa 2021.

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
  1. Päivi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *