Juoma kirjailijoilta lukijoille: Readers’ Gin

Nyt tulee täytettä kirjahyllyyn!

Sain mielenkiintoa herättävän kutsun iltapäiväteelle tai paremminkin iltapäivä(G)teelle. Uusi tislaamo, Authors’ Distillery, on perustettu ja heidän ensimmäinen tuotteensa, Readers’ Gin, olisi maisteltavissa.

Café Aallon tilaisuudessa pöydän taakse istahtaa kolme kirjailijaa ja tislaamomestari. Idean isäksi esitellään Viskiretki-tietokirjan ja seitsemän Antti Hautalehto -dekkaria kirjoittanut Christian Rönnbacka. Hänen haaveensa omasta tislaamosta alkoi jalostautua konkretiaksi keskusteluissa kirjailijakollega Tuomas Kyrön, kirjallisuusagentti ja kustantaja Lippo Luukkosen sekä tislaamomestari Ari Kauran kanssa. Matkan varrella mukaan liittyi myös kirjailija Soili Pohjalainen.

Suomen ginibuumissa mua häiritsi, kun mun nimi varastettiin yhteen toiseen tuotteeseen.

Tuomas Kyrö, Cafe Aalto, 16.11.2020
Authors’ Distilleryn perustajakirjailijat Christian Rönnbacka, Soili Pohjalainen ja Tuomas Kyrö

Tuotekehittelyssä mukana kulttuurivaikuttajia

Readers’ Ginin tuotekehittely on tehty makuraadin kanssa, jossa oli parikymmentä kirjailijaa ja kulttuurivaikuttajaa. Tislaamomestari Ari Kaura – tai Mäntsälän sensei kuten Tuomas Kyrö häntä kutsui – haki suuntaa raadin mieltymyksistä ja tuote kehittyi eri maistelukierroksilla. Lopullisessa Readers’ Ginissä maistuu katajanmarjan lisäksi minttu, korianteri ja sitrushedelmä.

Tavoitteena oli tehdä gin, joka on hyvää! Valitsimme muutaman todella hyvälaatuisen raaka-aineen, joiden annetaan loistaa ja otetaan niistä niin paljon makua kuin mahdollista.

Tislaamomestari Ari Kaura
Tislaamomestari Ari Kaura on harrastanut viskejä parikymmentä vuotta ja maistellut yli 4.000 eri viskiä.

Tällä porukalla on ideoista runsauden pula. Tislaamo sijaitsee Mäntsälässä Kuttuurimäellä vanhassa sikalassa ja sinne on suunnitteilla esimerkiksi kirjailijaresidenssi ja muuta toimintaa. Haluamme tehdä asioita uudella tavalla.

Christian Rönnbacka, Café Aalto, 16.11.2020
Reader’s Gin -pullon visuaalisesta ilmeestä vastaa Mika Tuominen, joka on myös mies Mielensäpahoittajan visujen taustalla. Pullo on suunniteltu kirjahyllyyn sopivaksi.

Kirjailijoiden hauska harrastus

Musta tuli kerralla tosi monen miehen unelma eli akka, jolla on oma viinapannu!

Soili Pohjalainen, Café Aalto, 16.11.2020

Kun kuuntelee kirjailijoita, niin hyvin selväksi tulee, että gininteko on heille hauska yhteinen harrastus. Mutta tavoitteet ovat korkealla. Lähitulevaisuudessa on tulossa parikin uutta tuotetta, jotka sopivat ulkonäöltään Readers’ Ginin kanssa samaan kirjahyllyyn.

Kysyin myös mahdollisista brändilähettiläistä:

Itse en lepää, ennen kuin Jo Nesbø on mukana.

Tuomas Kyrö
Ensimmäisen erän pullot ovat signeerattuja.

Makutesti

Minä en ole mikään ginien asiantuntija, mutta toki muutama ginidrinkki on tullut maisteltua. Aikoinaan Vietnamissa asuessani australialainen lääkäri suositteli muutamaa GT:tä työpäivän päätteeksi rentoutukseen, mutta luulen, etten ole koskaan juonut yhtä GT:tä enempää missään tilaisuudessa. Brittiläinen tuttu painotti, että juoma ei ole Gin Tonic vaan Gin AND Tonic, jonka olen pyhästi muistanut.

Readers’ Gin tarjoiltiin tonicin kanssa Wirkkalan Ultima Thule -lasista. Sekoitussuhdetta en osaa tarkkaan sanoa, mutta Viinimaa.fi-sivustolla kerrotaan, että sekoitussuhteet ovat yleensä 1 osa giniä ja 3 osaa tonicia. Sivustolla painotetaan myös tonicin maun osuutta, mutta minulla ei ole tietoa, minkä merkkistä tonicia lasissani oli.

Maku on raikas ja miellyttävä. Kun haistoin giniä raakana, sen aromit tuntuivat nenässä silloinkin hienostuneilta. Kysyin Ari Kauralta, että mikä on oikeaoppinen tarjoilu Readers’ Ginille. Tiesin sen verran, että joihinkin gin-brändeihin yhdistetään limeä, toisiin kurkkua tai tyrninmarjoja. Readers’ Ginissä tulisi olla tuore mintunoksa ja ronski kierre appelsiininkuorta. Aalto Cafén versiossa minttu oli vain lehtenä ja appelsiini liian ohuina raasteina.

Mielestäni idea Readers’ Ginistä on viehättävä. Voisin kuvitella ostavani sitä lahjaksi ja miksen myös kesäkaudelle ihan kotitarpeisiin. Kuten kuvastakin näkyy, join drinkkini ihan mielelläni loppuun myös marraskuisena iltapäivänä!

Authors’ Distilleryn Readers’ Gin on saatavilla Helsingissä esimerkiksi seuraavista ravintoloista: Muru, Pastis ja Klaus K. sekä Alkon tilausvalikoimasta. Pullon koko on 50 cl ja hinta Alkossa 39,62 €.

Lue myös kirjailijoiden kirjoista kertovat blogijutut:

Kommentit
  1. Niina
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *