Syksyn parhaat tv-sarjat – poimi vinkit kotisohvalle

Marraskuu ja koronatilanne ovat loistavia syitä pysyä sisällä, käpertyä sohvalle, lukea kirjoja tai katsella hyviä tv-sarjoja. Poimimme lukupiirin voimin tämänhetkiset suosikkimme Yle Areenan ja Netflixin tarjonnasta. Lista uhkasi kasvaa jo todella pitkäksi, joten kukin sai ehdottaa vain yhtä sarjaa. (Paitsi minä listan kokoajana ujutin mukaan pari lisää.)

Mitä sarjaa sinä suosittelet? Olisi kiva, jos kirjaisit ehdotuksesi tämän jutun lopussa olevaan kommenttikenttään!

Rakasta mua (Yle Areena)

Suosittelijana Kirsi

Sarjan nimi: Rakasta mua (Älska mig)
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (kausi 1), Viaplay (kaudet 1 & 2)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin tammikuun puoliväliin 2021 asti
Montako jaksoa: 6 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 40 min

Juonitiivistelmä

Kausi 1

Solsidanista tuttu Mickan eli Josephine Bornebusch on tuottanut, käsikirjoittanut ja ohjannut Rakasta mua -sarjan, jossa hän esittää yhtä päähenkilöistä, Claraa. Clara on reilu kolmekymppinen synnytyslääkäri, joka etsii kumppania. Hänen pikkuveljensä Aron seurustelee intensiivisesti DJ-Elsan kanssa. Sarja alkaa Claran ja Aronin vanhempien hääpäiväillallisesta, jonka päätteeksi perheen äiti kuolee. Se asettaa Sten-isän ja aikuiset lapset uuteen tilanteeseen, kun kukin tavoittelee onnea tahollaan.

Miksi suosittelen

Rakasta mua -sarja nappasi heti. Sen tarina iskee tunteisiin, herättää myötäelämistä ja välillä naurattaa ääneen. Näyttelijät ovat uskomattoman taitavia, kaikki on niin luontevaa ja aidonoloista. Tarinassa on rakkauden kaipuuta, rakkauden huumaa ja rakkauden tuskaa. Ja tietysti tätä sarjaa voisi katsella vain Claran tapaaman Peterin vuoksi. Peteriä esittää islantilais-ruotsalainen Sverrir Gudnason, jolla on muiden ansioiden lisäksi todella läsnäoleva katse. Tai Josephine Bornebuschin, joka on pipo päässäänkin upea!

Kaikki synnit (Yle Areena)

Suosittelijana Raila

Sarjan nimi: Kaikki synnit
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (kausi 1), Elisa Viihde Aitio/Viaplay (kausi 2)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 2/2021 asti
Montako jaksoa: 6 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: 44 min

Juonitiivistelmä

Kausi 1

Murhien sarja ravistelee uskonnollista yhteisöä Pohjois-Pohjanmaalla. Tapausta saapuvat selvittämään KRP:n rikostutkijat Sanna Tervo ja Lauri Räihä. Sannalle komennus on työtehtävä muiden joukossa, kun taas Lauri joutuu kohtaamaan entisen yhteisönsä. Paluu lapsuusvuosien kotikylään ajaa Laurin etsimään totuutta murhista, itsestään sekä siitä, voiko kaikkia syntejä antaa anteeksi. Pääosissa Johannes Holopainen, Maria Sid ja Matti Ristinen. 

Kausi 2

Toisella kaudella palataan ajassa taaksepäin, vuoteen 1999. Lähestyvä vuosituhannen vaihde herättää huolta sekä maallistuneessa maailmassa että lestadiolaisessa Varjakassa, jossa aviopari löytyy kuolleena kotinsa keittiöstä. Tapausta alkaa tutkia Varjakan vanhempi konstaapeli Jussi Ritola (Matti Ristinen), jota uuden ajan uhkakuvat eivät pelota. Rikostutkinta ajaa kuitenkin Ritolan vakaan elämän sekasortoon.

Miksi suosittelen

Aloitin katsomisen ja sarja tempaisi mukaansa. Päähenkilöiden Räihä ja Tervo roolihahmoissa on kummassakin mielenkiintoista särmää ja miespoliisi & naispoliisi -asetelma ei olekaan se, mikä se yleensä on. Ainakin 1. tuotantokausi on laadukkaasti toteutettu kokonaisuus, josta ekstraplussat päähenkilöiden roolityölle, uskonnollisen yhteisön kuvaukselle sekä kiireettömälle kameratyöskentelylle.

Sarja on palkittu Göteborgin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta ja myyty jo yli kolmeenkymmeneen maahan. Sarjasta on suunnitteilla kolmas tuotantokausi.

Le Bureau (Yle Areena)

Suosittelijana Kirsi

Sarjan nimi: Le Bureau, vakoojaverkosto
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 1/2021 asti
Montako jaksoa: 5 kautta, 10 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 50 min

Juonitiivistelmä

Sarja kertoo Ranskan salaisen palvelun toiminnasta, siis oikeista ranskalaisista James Bondeista ja heidän kotipesästään sekä ulkomaanmissioistaan. Päähenkilönä on huippuagentti, jonka koodinimi on Moukka. Jaksoja on jo 50, joten todella monta tehtävää ja ongelmaa tulee käsittelyyn. Salaisen palvelun tiimin ihmissuhteet ovat myös sotkuisia, kun ei tiedä, keneen voi luottaa.

Miksi suosittelen

Jos maailmankuvaa haluaa laajentaa, on Le Bureau aivan ehdotonta katsottavaa! Tuntuu, että vakoojien mukana pääsee moniin maailman kiehumispisteisiin ja voi vain hämmästellä, mitä kaikkea tavallisten ihmisten tietämättömissä tapahtuukaan. Sarja on fiktiota, mutta sitä on suitsutettu monen ammattilaisen toimesta, että se vastaa kovin hyvin todellista maailmaa, näin eri maiden salaiset palvelut toimivat.

Henkilöhahmot ovat kiehtovia tyyppejä, todella älykkäitä, mutta myös tunteviä ja herkkiä ihmisiä, jotka joutuvat noudattamaan epäinhimmilisiä käskyjä Ranskan turvallisuuden nimissä. Niin oli vaikuttavaa, että ranskan kieli tuli uniinkin.

Musta kuningatar (Netflix)

Suosittelijana Airi

Sarjan nimi: Musta kuningatar (The Queen’s Gambit)
Kanava, josta katseltavissa: Netflix
Milloin katseltavissa: ainakin nyt
Montako jaksoa: 7 jaksoa
Yhden jakson pituus: 45 min – 1 h 7 min

Juonitiivistelmä

Musta kuningatar (The Queen’s Gambit) on Netflixin tyylikäs 7-osainen minisarja fiktiivisestä shakkimestarista Beth Harmonista, joka oppii 8-vuotiaana orpokodissa pelaamaan shakkia ja tottuu rauhoittaviin lääkkeisiin. Shakissa hän voittaa vastustajan toisensa jälkeen ja kipuaa huipulle, kilpailemaan venäläisten shakkimestareiden kanssa. Päihteitä vastaan hän onnistuu kilpailemaan huonommin. 

Sarjan 60-70-lukujen miljöö ja kylmän sodan asetelmat ovat tarkasti ja hienosti rakennettuja, ja silmäniloa tarjoaa myös vaatteita rakastavan Bethin puvustus. 

Sarja perustuu Walter Tevisin samannimiseen romaaniin, joka on myös suomennettu. Sarjaan koukuttuminen ei vaadi shakkitaitoja, mutta shakkia pelaava löytää siitä varmasti lisäkierteitä.

Beth Harmonia esittää Anya Taylor-Joy, joka oli pääroolissa myös uudessa Emma-elokuvassa. Ja tiedoksi kaikille muillekin, jotka miettivät, mistä Bethin kilpakumppania ja ystävää esittävän Thomas Brodie-Sangsterin suuret silmät ja katse ovat tuttuja, niin Love Actuallyn (Rakkautta vain) suloinen pikkupoikahan siinä katselee, tosin parikymmentä vuotta vanhempana.

Jäähyväisten kesä (Yle Areena)

Suosittelijana Pirjo

Sarjan nimi: Jäähyväisten kesä
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (tai TV1 ti klo 19:00)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 3/2021 asti
Montako jaksoa: 4 jaksoa, Pariisi, Amsterdam,Venetsia, Barcelona
Yhden jakson pituus: noin 1 h

Juonitiivistelmä

Sarja perustuu David Nichollsin kirjaan Jäähyväisten kesä. Hän on myös itse sovittanut sen tv-draamaksi.

Sarja kertoo Petersenin perheestä, jossa vaimo Connie ilmoittaa puolisolleen Tomille haluavansa eron. Perheen poika Albie on aikuisuuden kynnyksellä ja hänellä on isän kanssa hyvin ongelmallinen suhde.

Isä on suunnitellut yhteisen kolmen viikon elämysmatkan Eurooppaan, 12 kaupunkiin. Koska liput on ostettu ja isä on aikatauluttanut junamatkat ja museokäynnit, niin koko perhe päättää lähteä yhteiselle matkalle.

Tomin tavoitteena on korjata matkan aikana 25 vuotta jatkunut avioliitto ja lähentyä poikansa kanssa. Kellontarkat matkasuunnitelmat, jotka Tom on tehnyt eivät toteudu ihan nappiin, koska perhe haluaa välillä ihan muuta ja matkaan tulee paljon mutkia.

Sarjassa käydään 12 sijaan neljässä suurkaupungissa. Monta kertaa palataan niihin vuosiin, jolloin pariskunta tapasi toisensa. Muistoissa on paljon onnellisia hetkiä, mutta myös surua. 

Museoissa pysähdytään kuuluisien teosten eteen ja isän kommentit niiden edessä ovat suorastaan hämmästyttäviä ja kuvaavat hänen luonnettaan, varsinkin, kun puoliso opiskeli nuorena taidetta.

Miksi suosittelen

Koin sarjan hyvin lämminhenkisenä enkä pitänyt sitä myöskään kovin vakavana. Käsikirjoitus on mielestäni loistava ja hyvien näyttelijöiden ansiosta se on saatu hyvin todenmukaiseksi ja eläväksi. Välillä ihmettelin isän käsittämätöntä käytöstä poikaansa kohtaan ja sarjassa onkin selkiytetty hienosti menneiden tapahtumien kautta, miten isän sääntömaailma on rikkonut suhteet, varsinkin poikaan. Sarjassa on mainioita sivuhenkilöitä, jotka tuovat lisäväriä ja nämä tapaamiset myös muuttavat perheenjäsenten suunnitelmia.

Sarja sopii hyvin korona-aikaan, kun itse ei voi matkustaa, mutta kaupunkikuvien, kuuluisien nähtävyyksien ja museokäyntien kautta pääsee matkalle ja samalla muistelemaan omia matkoja ja tunnistamaan tuttuja paikkoja ja nähtävyyksiä. 

Sarjan esittelyteksti kertoo, että maailmankuulut museot Louvre Pariisissa , Rijksmuseum Amsterdamissa ja modernin taiteen Miró-museo Barcelonassa sulkivat yleisöltä ovensa, kun sarjaa kuvattiin niiden saleissa. Venetsia-jaksossa on paljon tyypillisiä kaupunkikuvia, jotka ovat tuttuja myös monista elokuvista.

Suosittelen myös Sally Rooneyn romaaniin perustuvaa brittisarjaa Normaaleja ihmisiä, joka koostuu 12 noin puolen tunnin mittaisesta jaksosta. 

Babylon Berlin (Yle Areena)

Suosittelijana Minna

Sarjan nimi: Babylon Berlin
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 3/2021 asti
Montako jaksoa: 1. ja 2. kausi yhteensä 16 jaksoa, 3. kausi 12 jaksoa
Yhden jakson pituus: noin 45 -50 min

Juonitiivistelmä

Volker Kutscherin menestyksekkääseen dekkarisarjaan  pohjautuva rikosdraamasarja Babylon Berlin kutoo yhteen räikeitä rikostapauksia ja Saksan 1920- ja 30-lukujen todellisia poliittisia ja historiallisia tapahtumia sekä yhteiskunnallista kehitystä. Ensimmäisen maailmansota varjostaa edelleen, ja sen jäljiltä heikkoa Weimarin tasavaltaa repii poliittinen epävakaus ja taloudelliset ongelmat, mm. valtava inflaatio.

Sarjan alussa sodassa traumatisoitunut rikoskomisario Gereon Rath tulee Kölnistä Berliiniin salaisena tehtävänään paljastaa rikollisliiga. Juuri alkaneella kolmannella kaudella eletään vuoden 1929 loppupuolta, ja maa on pian luisumassa pörssikriisin myötä yhtä syvempään poliittiseen sekasortoon.

Miksi suosittelen

Babylon Berlin 40 miljoonan euron budjetillaan on paitsi Saksan myös koko manner-Euroopan kallein televisiosarja, ja tämä näkyy loistavassa ajankuvassa ja huolellisesti rakennetuissa tapahtumapaikoissa. Kovia kokeneen ja persoonana moniulotteisen rikoskomisario Rothin kamppailu rikollisuuden ja omien haamujensa kanssa dekadentissa Berliinissä on kiinnostavaa vaihtelua tässä päivässä kiinni oleville sarjoille. Minulta sarja saa pisteet myös saksankielisyydestä, Babylon Berlinin seuraaminen on oiva tapa pitää kielitaitoa yllä.

Rauhantekijä (Yle Areena)

Suosittelijana Varpu

Sarjan nimi: Rauhantekijä
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa seuraavat 15 vuotta eli 4.9.2035 asti!
Montako jaksoa: 10 jaksoa
Yhden jakson pituus: 45 min

Juonitiivistelmä

Suomalainen Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) neuvottelee rauhaa Turkin ja kurdien väliseen konfliktiin. Kansainvälinen asekauppa ja poliittinen valtapeli sotkevat kuvioita.

Miksi suosittelen

Kansainvälisesti suuntautunut tuotanto, joka kuvaa läheltä ja inhimillisesti neuvottelijoita, osapuolia ja ympäröivää todellisuutta. Irina Björklund on vähäeleisenä uskottava pääneuvottelija. Sarja ei suoraan kerro todellisesta tapauksesta, mutta sen inspiraation lähde on Martti Ahtisaaren elämäntyö sekä Elisabeth Rehn ja Kofi Annan.

The Crown (Netflix)

Ihan kaikki suosittelevat!

Sarjan nimi: The Crown
Kanava, josta katseltavissa: Netflix
Milloin katseltavissa: 3 kautta katsottavissa, 4. kausi avautuu 15.11.2020 klo 10
Montako jaksoa: 10 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 1 h

Juoni

Britannian kuningashuoneen tarina kuningatar Elizabeth II ajalta. Aina välillä kurkataan menneisiinkin sukupolviin, mutta keskiössä on nykyinen kuningatar perheineen. Sarjassa käsitellään Elizabethin yksityiselämää sekä merkittäviä valtiollisia tapahtumia. Yksityiselämässä on tietenkin kuunneltu hovin syväkurkkuja ja yhteiskunnallisissa asioissa historian kirjoituksia.

Neljännessä kaudessa ollaan jo 1970- ja 1980-luvuilla. Mukana kuvassa ovat sekä pääministeri Margaret Thatcher (Gillian Anderson) ja prinsessa Diana (Emma Corrin). Kuningatarta esittää edelleen Olivia Colman. Jos kaipaat sukukarttaa, niin pohjustukseksi voit lukea Sanna-Mari Hovin ja Kaisa Haatasen Monarkian muruset.

Miksi suosittelemme

The Crown on täydellistä katsottavaa kaikille, joita Britannian yhteiskunta ja kuninkaalliset yhtään kiinnostavat. Sarja on niin taitavasti tehty, että sitä katsoo dokumenttina, vaikka tietenkin se on suurelta osin fiktiota. Sarjassa on tullut esiin monia tapahtumia, joista ei ollut kuullutkaan. Nyt lähennytään jo aikoja, jolloin itsekin on seurannut hovin uutisia ja paparazzien toiminta on ollut häikäilemätöntä, joten saa nähdä, kuinka paljon yllätysmomentteja enää mahtuu mukaan.

Mitä sarjaa sinä suosittelet? Olisi kiva, jos kirjaisit suosituksesi perusteluineen alla olevaan kommenttikenttään!

Kommentit
 1. Anu
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Sirkka Väisälä
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Minna Vuo-Cho
  • Amma
   • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Seregi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Jane Laakkonen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 7. Elegia
  • Avatar photo Kirsi Ranin
  • Avatar photo Airi Vilhunen
   • Elegia
    • Avatar photo Airi Vilhunen
 8. Linnea
 9. Outi

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *