Syksyn parhaat tv-sarjat – poimi vinkit kotisohvalle
Marraskuu ja koronatilanne ovat loistavia syitä pysyä sisällä, käpertyä sohvalle, lukea kirjoja tai katsella hyviä tv-sarjoja. Poimimme lukupiirin voimin tämänhetkiset suosikkimme Yle Areenan ja Netflixin tarjonnasta. Lista uhkasi kasvaa jo todella pitkäksi, joten kukin sai ehdottaa vain yhtä sarjaa. (Paitsi minä listan kokoajana ujutin mukaan pari lisää.)
Mitä sarjaa sinä suosittelet? Olisi kiva, jos kirjaisit ehdotuksesi tämän jutun lopussa olevaan kommenttikenttään!
Rakasta mua (Yle Areena)
Suosittelijana Kirsi
Sarjan nimi: Rakasta mua (Älska mig)
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (kausi 1), Viaplay (kaudet 1 & 2)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin tammikuun puoliväliin 2021 asti
Montako jaksoa: 6 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 40 min
Juonitiivistelmä
Kausi 1
Solsidanista tuttu Mickan eli Josephine Bornebusch on tuottanut, käsikirjoittanut ja ohjannut Rakasta mua -sarjan, jossa hän esittää yhtä päähenkilöistä, Claraa. Clara on reilu kolmekymppinen synnytyslääkäri, joka etsii kumppania. Hänen pikkuveljensä Aron seurustelee intensiivisesti DJ-Elsan kanssa. Sarja alkaa Claran ja Aronin vanhempien hääpäiväillallisesta, jonka päätteeksi perheen äiti kuolee. Se asettaa Sten-isän ja aikuiset lapset uuteen tilanteeseen, kun kukin tavoittelee onnea tahollaan.
Miksi suosittelen
Rakasta mua -sarja nappasi heti. Sen tarina iskee tunteisiin, herättää myötäelämistä ja välillä naurattaa ääneen. Näyttelijät ovat uskomattoman taitavia, kaikki on niin luontevaa ja aidonoloista. Tarinassa on rakkauden kaipuuta, rakkauden huumaa ja rakkauden tuskaa. Ja tietysti tätä sarjaa voisi katsella vain Claran tapaaman Peterin vuoksi. Peteriä esittää islantilais-ruotsalainen Sverrir Gudnason, jolla on muiden ansioiden lisäksi todella läsnäoleva katse. Tai Josephine Bornebuschin, joka on pipo päässäänkin upea!
Kaikki synnit (Yle Areena)
Suosittelijana Raila
Sarjan nimi: Kaikki synnit
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (kausi 1), Elisa Viihde Aitio/Viaplay (kausi 2)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 2/2021 asti
Montako jaksoa: 6 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: 44 min
Juonitiivistelmä
Kausi 1
Murhien sarja ravistelee uskonnollista yhteisöä Pohjois-Pohjanmaalla. Tapausta saapuvat selvittämään KRP:n rikostutkijat Sanna Tervo ja Lauri Räihä. Sannalle komennus on työtehtävä muiden joukossa, kun taas Lauri joutuu kohtaamaan entisen yhteisönsä. Paluu lapsuusvuosien kotikylään ajaa Laurin etsimään totuutta murhista, itsestään sekä siitä, voiko kaikkia syntejä antaa anteeksi. Pääosissa Johannes Holopainen, Maria Sid ja Matti Ristinen.
Kausi 2
Toisella kaudella palataan ajassa taaksepäin, vuoteen 1999. Lähestyvä vuosituhannen vaihde herättää huolta sekä maallistuneessa maailmassa että lestadiolaisessa Varjakassa, jossa aviopari löytyy kuolleena kotinsa keittiöstä. Tapausta alkaa tutkia Varjakan vanhempi konstaapeli Jussi Ritola (Matti Ristinen), jota uuden ajan uhkakuvat eivät pelota. Rikostutkinta ajaa kuitenkin Ritolan vakaan elämän sekasortoon.
Miksi suosittelen
Aloitin katsomisen ja sarja tempaisi mukaansa. Päähenkilöiden Räihä ja Tervo roolihahmoissa on kummassakin mielenkiintoista särmää ja miespoliisi & naispoliisi -asetelma ei olekaan se, mikä se yleensä on. Ainakin 1. tuotantokausi on laadukkaasti toteutettu kokonaisuus, josta ekstraplussat päähenkilöiden roolityölle, uskonnollisen yhteisön kuvaukselle sekä kiireettömälle kameratyöskentelylle.
Sarja on palkittu Göteborgin elokuvajuhlilla parhaasta käsikirjoituksesta ja myyty jo yli kolmeenkymmeneen maahan. Sarjasta on suunnitteilla kolmas tuotantokausi.
Le Bureau (Yle Areena)
Suosittelijana Kirsi
Sarjan nimi: Le Bureau, vakoojaverkosto
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 1/2021 asti
Montako jaksoa: 5 kautta, 10 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 50 min
Juonitiivistelmä
Sarja kertoo Ranskan salaisen palvelun toiminnasta, siis oikeista ranskalaisista James Bondeista ja heidän kotipesästään sekä ulkomaanmissioistaan. Päähenkilönä on huippuagentti, jonka koodinimi on Moukka. Jaksoja on jo 50, joten todella monta tehtävää ja ongelmaa tulee käsittelyyn. Salaisen palvelun tiimin ihmissuhteet ovat myös sotkuisia, kun ei tiedä, keneen voi luottaa.
Miksi suosittelen
Jos maailmankuvaa haluaa laajentaa, on Le Bureau aivan ehdotonta katsottavaa! Tuntuu, että vakoojien mukana pääsee moniin maailman kiehumispisteisiin ja voi vain hämmästellä, mitä kaikkea tavallisten ihmisten tietämättömissä tapahtuukaan. Sarja on fiktiota, mutta sitä on suitsutettu monen ammattilaisen toimesta, että se vastaa kovin hyvin todellista maailmaa, näin eri maiden salaiset palvelut toimivat.
Henkilöhahmot ovat kiehtovia tyyppejä, todella älykkäitä, mutta myös tunteviä ja herkkiä ihmisiä, jotka joutuvat noudattamaan epäinhimmilisiä käskyjä Ranskan turvallisuuden nimissä. Niin oli vaikuttavaa, että ranskan kieli tuli uniinkin.
Musta kuningatar (Netflix)
Suosittelijana Airi
Sarjan nimi: Musta kuningatar (The Queen’s Gambit)
Kanava, josta katseltavissa: Netflix
Milloin katseltavissa: ainakin nyt
Montako jaksoa: 7 jaksoa
Yhden jakson pituus: 45 min – 1 h 7 min
Juonitiivistelmä
Musta kuningatar (The Queen’s Gambit) on Netflixin tyylikäs 7-osainen minisarja fiktiivisestä shakkimestarista Beth Harmonista, joka oppii 8-vuotiaana orpokodissa pelaamaan shakkia ja tottuu rauhoittaviin lääkkeisiin. Shakissa hän voittaa vastustajan toisensa jälkeen ja kipuaa huipulle, kilpailemaan venäläisten shakkimestareiden kanssa. Päihteitä vastaan hän onnistuu kilpailemaan huonommin.
Sarjan 60-70-lukujen miljöö ja kylmän sodan asetelmat ovat tarkasti ja hienosti rakennettuja, ja silmäniloa tarjoaa myös vaatteita rakastavan Bethin puvustus.
Sarja perustuu Walter Tevisin samannimiseen romaaniin, joka on myös suomennettu. Sarjaan koukuttuminen ei vaadi shakkitaitoja, mutta shakkia pelaava löytää siitä varmasti lisäkierteitä.
Beth Harmonia esittää Anya Taylor-Joy, joka oli pääroolissa myös uudessa Emma-elokuvassa. Ja tiedoksi kaikille muillekin, jotka miettivät, mistä Bethin kilpakumppania ja ystävää esittävän Thomas Brodie-Sangsterin suuret silmät ja katse ovat tuttuja, niin Love Actuallyn (Rakkautta vain) suloinen pikkupoikahan siinä katselee, tosin parikymmentä vuotta vanhempana.
Jäähyväisten kesä (Yle Areena)
Suosittelijana Pirjo
Sarjan nimi: Jäähyväisten kesä
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena (tai TV1 ti klo 19:00)
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 3/2021 asti
Montako jaksoa: 4 jaksoa, Pariisi, Amsterdam,Venetsia, Barcelona
Yhden jakson pituus: noin 1 h
Juonitiivistelmä
Sarja perustuu David Nichollsin kirjaan Jäähyväisten kesä. Hän on myös itse sovittanut sen tv-draamaksi.
Sarja kertoo Petersenin perheestä, jossa vaimo Connie ilmoittaa puolisolleen Tomille haluavansa eron. Perheen poika Albie on aikuisuuden kynnyksellä ja hänellä on isän kanssa hyvin ongelmallinen suhde.
Isä on suunnitellut yhteisen kolmen viikon elämysmatkan Eurooppaan, 12 kaupunkiin. Koska liput on ostettu ja isä on aikatauluttanut junamatkat ja museokäynnit, niin koko perhe päättää lähteä yhteiselle matkalle.
Tomin tavoitteena on korjata matkan aikana 25 vuotta jatkunut avioliitto ja lähentyä poikansa kanssa. Kellontarkat matkasuunnitelmat, jotka Tom on tehnyt eivät toteudu ihan nappiin, koska perhe haluaa välillä ihan muuta ja matkaan tulee paljon mutkia.
Sarjassa käydään 12 sijaan neljässä suurkaupungissa. Monta kertaa palataan niihin vuosiin, jolloin pariskunta tapasi toisensa. Muistoissa on paljon onnellisia hetkiä, mutta myös surua.
Museoissa pysähdytään kuuluisien teosten eteen ja isän kommentit niiden edessä ovat suorastaan hämmästyttäviä ja kuvaavat hänen luonnettaan, varsinkin, kun puoliso opiskeli nuorena taidetta.
Miksi suosittelen
Koin sarjan hyvin lämminhenkisenä enkä pitänyt sitä myöskään kovin vakavana. Käsikirjoitus on mielestäni loistava ja hyvien näyttelijöiden ansiosta se on saatu hyvin todenmukaiseksi ja eläväksi. Välillä ihmettelin isän käsittämätöntä käytöstä poikaansa kohtaan ja sarjassa onkin selkiytetty hienosti menneiden tapahtumien kautta, miten isän sääntömaailma on rikkonut suhteet, varsinkin poikaan. Sarjassa on mainioita sivuhenkilöitä, jotka tuovat lisäväriä ja nämä tapaamiset myös muuttavat perheenjäsenten suunnitelmia.
Sarja sopii hyvin korona-aikaan, kun itse ei voi matkustaa, mutta kaupunkikuvien, kuuluisien nähtävyyksien ja museokäyntien kautta pääsee matkalle ja samalla muistelemaan omia matkoja ja tunnistamaan tuttuja paikkoja ja nähtävyyksiä.
Sarjan esittelyteksti kertoo, että maailmankuulut museot Louvre Pariisissa , Rijksmuseum Amsterdamissa ja modernin taiteen Miró-museo Barcelonassa sulkivat yleisöltä ovensa, kun sarjaa kuvattiin niiden saleissa. Venetsia-jaksossa on paljon tyypillisiä kaupunkikuvia, jotka ovat tuttuja myös monista elokuvista.
Suosittelen myös Sally Rooneyn romaaniin perustuvaa brittisarjaa Normaaleja ihmisiä, joka koostuu 12 noin puolen tunnin mittaisesta jaksosta.
Babylon Berlin (Yle Areena)
Suosittelijana Minna
Sarjan nimi: Babylon Berlin
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa ainakin 3/2021 asti
Montako jaksoa: 1. ja 2. kausi yhteensä 16 jaksoa, 3. kausi 12 jaksoa
Yhden jakson pituus: noin 45 -50 min
Juonitiivistelmä
Volker Kutscherin menestyksekkääseen dekkarisarjaan pohjautuva rikosdraamasarja Babylon Berlin kutoo yhteen räikeitä rikostapauksia ja Saksan 1920- ja 30-lukujen todellisia poliittisia ja historiallisia tapahtumia sekä yhteiskunnallista kehitystä. Ensimmäisen maailmansota varjostaa edelleen, ja sen jäljiltä heikkoa Weimarin tasavaltaa repii poliittinen epävakaus ja taloudelliset ongelmat, mm. valtava inflaatio.
Sarjan alussa sodassa traumatisoitunut rikoskomisario Gereon Rath tulee Kölnistä Berliiniin salaisena tehtävänään paljastaa rikollisliiga. Juuri alkaneella kolmannella kaudella eletään vuoden 1929 loppupuolta, ja maa on pian luisumassa pörssikriisin myötä yhtä syvempään poliittiseen sekasortoon.
Miksi suosittelen
Babylon Berlin 40 miljoonan euron budjetillaan on paitsi Saksan myös koko manner-Euroopan kallein televisiosarja, ja tämä näkyy loistavassa ajankuvassa ja huolellisesti rakennetuissa tapahtumapaikoissa. Kovia kokeneen ja persoonana moniulotteisen rikoskomisario Rothin kamppailu rikollisuuden ja omien haamujensa kanssa dekadentissa Berliinissä on kiinnostavaa vaihtelua tässä päivässä kiinni oleville sarjoille. Minulta sarja saa pisteet myös saksankielisyydestä, Babylon Berlinin seuraaminen on oiva tapa pitää kielitaitoa yllä.
Rauhantekijä (Yle Areena)
Suosittelijana Varpu
Sarjan nimi: Rauhantekijä
Kanava, josta katseltavissa: Yle Areena
Milloin katseltavissa: Yle Areenassa seuraavat 15 vuotta eli 4.9.2035 asti!
Montako jaksoa: 10 jaksoa
Yhden jakson pituus: 45 min
Juonitiivistelmä
Suomalainen Ann-Mari Sundell (Irina Björklund) neuvottelee rauhaa Turkin ja kurdien väliseen konfliktiin. Kansainvälinen asekauppa ja poliittinen valtapeli sotkevat kuvioita.
Miksi suosittelen
Kansainvälisesti suuntautunut tuotanto, joka kuvaa läheltä ja inhimillisesti neuvottelijoita, osapuolia ja ympäröivää todellisuutta. Irina Björklund on vähäeleisenä uskottava pääneuvottelija. Sarja ei suoraan kerro todellisesta tapauksesta, mutta sen inspiraation lähde on Martti Ahtisaaren elämäntyö sekä Elisabeth Rehn ja Kofi Annan.
The Crown (Netflix)
Ihan kaikki suosittelevat!
Sarjan nimi: The Crown
Kanava, josta katseltavissa: Netflix
Milloin katseltavissa: 3 kautta katsottavissa, 4. kausi avautuu 15.11.2020 klo 10
Montako jaksoa: 10 jaksoa / kausi
Yhden jakson pituus: noin 1 h
Juoni
Britannian kuningashuoneen tarina kuningatar Elizabeth II ajalta. Aina välillä kurkataan menneisiinkin sukupolviin, mutta keskiössä on nykyinen kuningatar perheineen. Sarjassa käsitellään Elizabethin yksityiselämää sekä merkittäviä valtiollisia tapahtumia. Yksityiselämässä on tietenkin kuunneltu hovin syväkurkkuja ja yhteiskunnallisissa asioissa historian kirjoituksia.
Neljännessä kaudessa ollaan jo 1970- ja 1980-luvuilla. Mukana kuvassa ovat sekä pääministeri Margaret Thatcher (Gillian Anderson) ja prinsessa Diana (Emma Corrin). Kuningatarta esittää edelleen Olivia Colman. Jos kaipaat sukukarttaa, niin pohjustukseksi voit lukea Sanna-Mari Hovin ja Kaisa Haatasen Monarkian muruset.
Miksi suosittelemme
The Crown on täydellistä katsottavaa kaikille, joita Britannian yhteiskunta ja kuninkaalliset yhtään kiinnostavat. Sarja on niin taitavasti tehty, että sitä katsoo dokumenttina, vaikka tietenkin se on suurelta osin fiktiota. Sarjassa on tullut esiin monia tapahtumia, joista ei ollut kuullutkaan. Nyt lähennytään jo aikoja, jolloin itsekin on seurannut hovin uutisia ja paparazzien toiminta on ollut häikäilemätöntä, joten saa nähdä, kuinka paljon yllätysmomentteja enää mahtuu mukaan.
Mitä sarjaa sinä suosittelet? Olisi kiva, jos kirjaisit suosituksesi perusteluineen alla olevaan kommenttikenttään!
Suosittelen sarjaa Poika joka katosi musiikkiin, Yle1 ja Areena
Kiitos, en ollut tätäkään havainnut. Vaikuttaa vaikuttavalta ja erittäin kiinnostavalta. Areenassa vielä reilun kuukauden huomioin.
Aika on meidän -sarjassa hienoa ajankuvaa sodanjälkeisestä Tukholmasta, vuodesta 1945 lähtien. Areenalla, suosittelen
Kiitos! Tästäkään en ollut kuullut. Historia ja Ruotsi – sopii mulle!
Bureau pitänee jossain kohtaa katsoa. Minä vaan olen kauhean huono katsomaan sarjoja (tai yleensäkään televisiota). Useimmiten jään tuijottamaan väsyneenä jotain ihan aivotonta, jota jaksan muutaman jakson peräkkäin.
Jes, sarjavinkit tulevat aina tarpeeseen. Le Bureauta on kehuttu niin kovasti, että siihen pitänee tutustua vaikka aihepiiri ei oikein innosta. Kaikki synnit on ollut niinikään pitkään listoilla, sen haluaisin katsoa. The Crownin uutta kautta odotetaan täällä jo kieli pitkällä.
Juuri nyt olen katsonut eteläkorealaista hömppissarjaa Romance is a Bonus Book. Ei mikään sykähdyttävä, mutta jotenkin olen nyt Netflixissä ajautunut näiden korealaisten sarjojen lumoihin.
Ladies, Le Bureau on niin huikea, että kannattaa ainakin kokeilla. Tosin tunnen kaksi tyyppiä, joihin se ei kolahtanut ollenkaan, mutta muut ovatkin olleet täysin tarinan lumoissa.
Korealaista en ole koettanut katsoa, vaikka olenkin kotona saanut kuunnella ihan riittävästi BTS-poikabändin biisejä. Mutta voisin suositella vielä Netflixistä Giri/Haji-dekkarisarjaa, joka suurimmaksi osaksi tapahtuu Lontoossa, mutta siinä on puolet japanilaisia ja moni flashback tapahtuu Japanissa. Vaatii kyllä tarkkaavaista seurantaa.
Niin paljon katsomista (ja lukemista!), niin vähän aikaa. Babylon Berlin, Crownja Kaikki synnit ovat jo listallani. Mutta ensiksi katson Greyn Anatomian uusimman kauden.
Juuri näin. Mutta kun koukkuun jää, niin silloin aikaa löytyy. Nyt on minullakin sarjat olleet tyystin sivussa, kun on viikko mennyt vaaliseurannassa ja vaikuttaa tilanne vieläkin jatkuvan!
Le Bureau on loistava. Samoin Babylon Berlin. Myös Kaikki synnit ja Rauhantekijän katsoin mielelläni. Netflixiä en ole koskaan katsonut. Areenassa/Ylellä on enemmän kuin riittävästi tarjontaa. Poika joka katosi musiikkiin eli The a word on tosiaan suositeltava, mutten tiedä, ovatko aiemmat kaudet edelleen nähtävinä, ja jos eivät, pääseekö siihen sisälle ilman niitä. Aion katsoa myös Belgraviaa ja Jäähyväisten kesää, jos osoittautuvat hyviksi.
Le Bureaussa ja Babylon Berlinissä viehättää myös kielet. Ranskaa osaan vähän, saksaa paremmin, joten kuuntelen tosi tarkkaan ja tuntuu, että sarjat antavat aina pienen sysäyksen kielitaidollekin.
Poika, joka katosi musiikkiin vaikuttaa kiinnostavalta, mutta sitä on tosiaankin vain kolmas kausi katsottavissa Areenassa.
Netflixiä meillä ei ole, joten sen tarjontan en pääse tutustumaan. Canalin sarjoista katsottiin jokin aika sitten jokin hotellimaailmaan sijoittuva, jonka nimeä en millään enää muista, se oli erittäin viihteellinen, mutta pirumaisen taitavaa juonenpyöritystä niin että jopa mieheni katsoi sitä mun kanssa… Yleltä on katsottu pari kautta hiihtolomakeskukseen sijoittuvaa sarjaa nimeltään Toinen kierros, jota tulee toivottavasti vielä lisää.
Listassa oli pari sarjaa jotka meilläkin on suunnitteilla katsoa jos vaan jossain välissä ehditään, eli Kaikki synnit ja Babylon Berlin. Rakasta mua kuulostaa lupaavalta, mutta sellaiselta jota mun pitäisi katsoa yksin. Oma ruutuaika on vaan niin minimissä, kun mies on koronan takia ollut maaliskuusta saakka kotona ja tapetaan aikaa pitkälti yhdessä…
Mies mukaan katsomaan Älska mig -sarjaa. Ainakin meillä se meni vallan hyvin yhdessä, sillä siinä on myös paljon asioita miesten kantilta.
Areenaa en pääse katsomaan, mutta Netflix meillä on. Mies sitä tosin enempi katsoo. On muutama sarja, joita seuraamme yhdessä. Minulla ei ole nyt mitään erikseen katsottavana. Näistä tuo The Queen’s Gambit voisi kiinnostaa. The Crownia tietysti seuraan jo ja innolla odotan neljättä kautta!
Ei tarvitse Crownia enää montaa päivää odottaa! Se on todellakin muuttanut minun kuvaani kuninkaallisesta perheestä. Heistä on kirjoitettu niin paljon ja niitä syväkurkkuja tuntuu hovissa riittävän, joten uskon, että faktaa on enemmän kuin fiktiota.
Elegia, Areena on kaikille avoin ja maksuton Ylen palvelu, joten pääset katsomaan sitä ainakin netissä.
Airi, kyllä, aivan totta. Tarkoitin, että iso osa Areenan sisällöstä ei ole katseltavissa ulkomailla tekijänoikeuskysymysten takia. Esimerkiksi näistä vinkatuista sarjoista yhtäkään ei voi täällä katsoa Areenasta.
No nyt ymmärrän, mikset voi katsoa sarjoja Areenasta.
Onpa monta mahtavaa sarjavinkkiä, joista iso osa on osunut jo aiemminkin omaan tutkaan ja liitetty katsontalistalle. Ensi viikonloppuna ajattelin katsoa tuon Mustan kuningattaren ja mm. Crown olisi tarkoitus aloittaa viimein siipan kanssa, kunhan sarjalistaa on vähän saatu tyhjennettyä.
Olen katsonut viime aikoina lähinnä vanhoja sarjoja (sain juuri Mad Menin loppuun..) mutta esimerkiksi kotimainen Sunnuntailounas on ollut erittäin viihdyttävä ja terävä.
Ratkaisu päästä katsomaan ulkomaisten yleisradioyhtiöiden tv-tarjontaa oli ainakin omalla kohdallani hankkia läppäriini kotimaisen tietoturvayhtiön VPN-palvelu, jonka avulla pystyy vaihtamaan maatunnuksen aina tarpeen mukaan. Nyt pääsen katselemaan esim. SVT:n laadukasta ja kattavaa tarjontaa, joka muutoin olisi leimalla ”programmet kan ses bara i Sverige”. Tämä vinkkinä ulkosuomalaisille, jotka haluaisivat katsella Yle Areenan tarjontaa.