Podcast #24: Väinö Linna 100 vuotta

Onnea Väinö Linna! Sinun 100-vuotissynttäreitäsi vietettäisiin 20.12.2020, jos et olisi nukkunut pois 21.4.1992 ja lepäisi nyt Tampereella, Kalevankankaan hautausmaalla.

Mutta muistosi ja tuotantosi elää! Me, eli Airi Vilhunen ja Kirsi Ranin, pohdimme kirjallista perintöäsi juhlapodcastissamme.

Tuntematon sotilas ja Täällä Pohjantähden alla ovat muovanneet meidän ajatteluamme ja käsitystämme Suomen historiasta. Päämäärästä ja Mustasta rakkaudesta emme kovin paljoa tässä keskustelussa puhu, sillä ne eivät sinua KANSALLISKIRJAILIJAKSI olisi nostaneet.

Me kilistimme ja nostimme maljan kunniaksesi, teimme podcast-jakson #24, jonne pääsee klikkaamalla kuvan nuolta tai suoraan Spotifyn, Apple Podcastin tai SoundCloudin kautta. Hyvää syntymäpäivää, Väpi!

Käsittelemme Väinö Linna -podcastissamme Väinö Linnan omaa tuotantoa ja seuraavia kirjoja:

Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija, romaani Väinö Linnasta

Karo Hämäläisen Kansalliskirjailija, romaani Väinö Linnasta on nimensä mukaisesti fiktiivinen teos, jossa kuvataan kuvitteellisen Väinö Linna -dokumenttielokuvan tekemistä. Kirjan kertojana toimii elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka on kovin Karo Hämäläisen oloinen mies.

Kirjaa lukee helposti totuutena ja toki siinä suurin osa mukaileekin Väinö Linnan todellista elämää. Lähestymistapa on raikas! Lue lisää Kirsin blogijutusta, KLIK.

 • Karo Hämäläinen: Kansalliskirjailija
 • Kustantaja: WSOY, 2020
 • Kannen suunnittelija: Martti Ruokonen
 • Äänikirjan lukija: Aku Laitinen, 9 h 53 min

Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon

Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon on 25 tieteen ja taiteen edustajan kirjoituskokoelma, jonka ovat toimittaneet Jyrki Nummi, Maria Laakso, Toni Lahtinen ja Pertti Haapala. Juhlavuosiin räätälöidyt juhlakirjat eivät aina ole maallikoille kiinnostavaa luettavaa, mutta nyt on toisin. Kirja valottaa monipuolisesti ja kiinnostavasti Linnan tuotantoa ja merkitystä. Kokoelmassa on kirjoituksia historiantutkijoilta, taloustieteilijältä, elokuvatutkijoilta ja tietenkin kirjallisuustieteilijöiltä. Kirjaijijoitakin on mukana: Laura Gustafsson, Rosa Liksom, Anneli Kanto ja Petri Tamminen.

Linnan teokset ovat suomalaisille niin tuttuja, silloinkin kun niitä ei ole lukenut, nähnyt vain elokuvina tai TV-sarjoina, että kirjan artikkelit puhuttelevat ja tuovat syvyyttä kansalliskirjailijan tuotantoon.

 • Väinö Linna – tunnettu ja tuntematon
 • Toimittaneet Jyrki Nummi, Maria Laakso, Toni Lahtinen, Pertti Haapala
 • WSOY, 2020
 • Myös e-kirjana ja äänikirjana
 • Äänikirjan lukija Juhani Rajalin

Panu Rajala: Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee

Panu Rajala on toimittanut Väinö Linnan äänitteinä tallennetuista muisteluista kirjan Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee. Professori Pertti Virtaranta haastatteli 1970-luvulla Linnaa osana tutkimushanketta, jossa tallennettiin elävien kirjailijoiden puhetta. Virtaranta oli suomen kielen ja murteiden tutkija, ja Linnan teosten kieli ja maailma oli hänelle tuttuja.

Kirjan ”ääni” on koko ajan Linnan, ja sellaisenaan, sopivasti puhekielisenä, hyvin luettavaa. Se on juuri julkaistu myös Pertti Koivulan lukemana äänikirjana, ja tämä teos sopiikin erinomaisesti myös kuunneltavaksi.

 • Päivä on tehnyt kierroksensa. Väinö Linna muistelee
 • Toimittanut Panu Rajala
 • Siltala, 2020
 • Äänikirjan lukee Pertti Koivula

Monella kuuluu itsenäisyyspäivän ohjelmaan Tuntemattoman sotilas -elokuvan katsominen. Ikonisen, Edvin Laineen ohjaaman version rinnalle on pyrkinyt kaksi muutakin versiota, Rauni Mollbergin ohjaus vuodelta 1985 ja Aku Louhimiehen vuodelta 2017.

Tuntemattomasta sotilaasta on olemassa myös Ylen kuunnelmaversio vuodelta 1966 ja Veikko Honkasen lukema äänikirja vuodelta 2000. Tähän joukkoon liittyy 6.12.2020 Eero Ahon lukema äänikirja. Aho näytteli upeasti Rokkaa Louhimiehen Tuntemattomassa.

Oli todella hienoa lukea Tuntematon sotilas äänikirjaksi ja palata tämän klassikon äärelle. Minulla oli elokuvan jälkeen aikaisempaakin vahvemmat mielikuvat eri hahmoista, joten oli helppo huomioida jokaisen oma ääni ja ylipäätään palata Linnan luoman maailman pariin.

Näyttelijä Eero Aho WSOY:n tiedotteessa

Lue myös:

Viides painos ilmestymisvuodelta 1959, jolloin Täällä Pohjantähden alla -kirjaa oli jo myyty 80.000 kpl.
Erkki Kannoston suunnittelema Punavankien muistomerkki Fellmanin puistossa Lahdessa, kuvattu huhtikuussa 2017.

Kuuntele aikaisempia podcastejamme:

Kommentit
 1. vuocho
 2. Seregi
 3. Amma
 4. Elegia
 5. Jane / Kirjan jos toisenkin

Kommentoi