Podcast #25 Joulun parhaat kirjavinkit pukinkonttiin

Terveisiä tonttutouhuista!

Kirjat ovat ihan parhaita joululahjoja ja niistä riittää iloa monelle lukijalle. Mutta minkä kirjan annan tänä jouluna puolisolle, anopille, kummipojalle, ystävälle?

Kokosimme omat parhaat vinkkimme niistä kirjoista, joita olemme itse lukeneet ja suurimmasta osasta myös kirjoittaneet jutun tänne blogiin.

Sovimme, että me molemmat saamme suositella vain viittä kirjaa, sillä muutoin listasta olisi tullut kovin piiiiiitkä. Suljimme listojemme ulkopuolelle myös Finlandia-palkintoehdokkaat, sillä suosittelemme niitä jo aiemmassa podcastissamme.

Nyt oli tarkoitus raivata tilaa uusille suosituksille!

Tallensimme jakson etänä. Kirsin koira, 13-vuotias Tiffany, seuraa Kirsiä kotona kaikkialle, niinpä hän oli myös jakson tallennushetkellä mukana. Tarkkakorvaiset kuulevat Tiffanyn kuorsausta keskustelumme taustalta ja näin jouluna toivottavasti suhtautuvat armollisesti asiaan!

Voit kuunnella vinkit klikkaamalla kuvan nuolta tai suoraan Soundcloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta. Sieltä löytyy kaikki 25 podcast-jaksoamme.

Airin kirjavinkit joululahjoiksi

KENELLE: Heille, jotka ehtivät/jaksavat lukea vain vähän kerrallaan

Maria Pettersson: Historian jännät naiset (Atena 2020)

Tätä kirjaa voin suositella monen ikäisille ja erilaisille lukijoille, historiasta kiinnostuneille, tarinoista kiinnostuneille. Kirjassa on luhyet luvut yli sadasta hyvin erilaisesta naisesta, merirosvoista tieteilijoihin ja hyväntekijöistä meedioihin. Kirjasta voi poimia luettavaksi yhden tai useamman naisen tarinan sen mukaan, mihin aika ja voimat riittävät. Joku kirjoittikin, että kirja on hyvä sohvapöytäkirja. Niin onkin, sekä komean ulkoasun takia, mutta myös siksi, että siihen voi tarttua aina sopivan hetken tultua.

KENELLE: Elena Ferranten Napoli-sarjaan rakastuneille

Elena Ferrante: Aikuisten valheellinen elämä (WSOY 2020)

Tässä kirjalahja kaikille, jotka ovat lukeneet Elena Ferranten Napoli-sarjan ja ihastuneet siihen ja kirjailijan tyyliin. Myös niille, jotka eivät ole vielä Ferranteen tutustuneet, tämä on hyvä kirja testata, olisiko seuraava vaihe neliosaisen Napoli-sarjan lukeminen. Aikuisten valheellinen elämä on tyyliltään hyvin tunnistettavaa Ferrantea. Siinä toistuvat Ferranten tutut teemat: naisten välinen ystävyys, joka tässä kirjassa on murrosikäisten tyttöjen välistä ystävyyttä, seksuaalisuus, luokkaerot, Napoli.

KENELLE: Kaikille hyvän kirjan ystäville

Alex Schulman: Polta nämä kirjeet (Nemo 2020)

”Jos sie haluut oikeen hyvän kirjan, niin täs siul on sellane”, voisi Väinö Linnan hengessä mukailla Rokkaa Tuntemattomasta sotilaasta. En ole vielä törmännyt kehenkään Polta nämä kirjeet -teoksen lukeneeseen, joka ei olisi siitä pitänyt. Kirja on erinomaisen onnistunut sekoitus autofiktiota ja fiktiota. Tarina etenee kolmessa, keskenään limittyvässä aikatasossa ja koukuttaa lukijan melkein kuin jännitysromaani.

KENELLE: Elämän rajallisuuden hyväksyville

Kristina Carlson: Eunukki (Otava 2020)

Eunukki sopii lahjaksi erityisesti heille, jotka ovat jo eläkkeellä tai eivät enää elä kiivaimpia työvuosiaan. Heille, jotka tunnistavat elämän rajallisuuden. Kristina Carlsonin pienessä kirjassa kuolema on läsnä ajatuksissa. Kirjan päähenkilö, seitsemänkymppinen täysinpalvellut hovieunukki Wang Wei nauttii siitä, että hänellä on aikaa ajatella. Muustakin hän nauttii, peli-illoista vanhojen eunukkiystävien kanssa ja viinistä. Kiinaan ja vuoteen 1120 sijoittuva tarina on lohdullinen ja ajoittain hiljaisesti hauska.

Kirja on myös erittäin kaunis, siksikin erinomainen lahjakirja.  

KENELLE: Suomalaisesta muotoilusta kiinnostuneille

Marjatta Sarpaneva: Timo Sarpaneva. Taide ja elämä (Tammi 2020)

Pitkäaikaisen kumppanin ja vaimon ja työparin kirja lasitaiteilija ja suunnittelija Timo Sarpanevasta sopii lahjaksi meille, jotka olemme saaneet ja hankkineet kotiin suomalaisten taiteilijoiden suunnittelemia esineitä. Ja meitähän on paljon, sillä Suomessa saamme olla ylpeitä siitä, että meillä käyttöesineetkin ovat taiteilijoiden suunnittelemia.

Teos on upeasti kuvitettu valokuvin Sarpanevan tuotannosta, ja Marjatta Sarpanevan henkilökohtainen näkökulma tuo kiinnostavan lisän henkilökuvaan.

KENELLE: Itselleni

Olga Tocarczuk: Aja aurasi vainajain luitten yli (Otava 2020)

Odotan kohtaavani Nobel-kirjailijan vuonna 2009 ilmestyneessä ja nyt Tapani Kärkkäisen suomentamassa romaanissa jotakin mystistä ja selittämätöntä, mutta myös tähän päivään liittyvää tematiikkaa luonnon merkityksestä ihmiselle.

Kirsin virtuaaliset matkakohteet ja kirjavinkit

KOHDE: Oakland, Kalifornia

Tommy Orange: Ei enää mitään (Aula 2020)

Amerikan alkuperäiskansojen, intiaanien historiaa, lukuisten yksittäisten intiaanien henkilökohtaisia tarinoita ja tunteita, jotka liittyvät toisiinsa. Kaikki tapahtuu Oaklandissa  tulevan powwown ympärillä. Monta eri tasoa. Ei dekkari, mutta jännittäviä ja yllättäviä käänteitä. Ihan tässä ajassa, avartava. Hieno suomennos.

Erityisesti heille, joita kiinnostaa, mitä tapahtuu pinnan alla, valveutuneille ihmisille.

KOHDE: Skotlanti

Evie Wyld: Me olemme susia (Tammi 2020)

Kolmen kertojan kautta avataan, mitä keinoja naisten alistamiseen käytetään. Myös väkivaltaisia keinoja. Vanhin tarina 1600-luvulta, toinen sodanjälkeisestä Skotlannista ja kolmas nykypäivästä. Maagisia elementtejä, naiset tukevat toisiaan, ja kaikki tarinat liittyvät toisiinsa. 

Erityisesti vahvojen tarinoiden ystäville, heille, jotka ovat tarinallisesti kotonaan Brittein saarilla.

KOHDE: Ruotsi & Sargassomeri

Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti (Tammi 2020)

Kaikki, mitä olet aina halunnut tietää ankeriaista ja paljon enemmän. Mutta ei kuivasti, vaan hienon tarinankerronnan kautta, johon nivoutuu mysteeriä, Siegmund Freudia ja muita tutkijoita, salakuljetusta ja herkkupöytiä. Sekä pojan ja isän yhteisiä kalastusreissuja, joissa ei mielikuvituksellisia kalastustapoja puutu.

Erityisesti kaikille uteliaille, kalastajille, ihmeellisen luonnon ystäville.

KOHDE: Kenia & historiallinen maailma

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018)

Yönaiset-kirja vie historiaan ja moniin kohteisiin maailmalle. Kirjassa on isoin osuus Karen Blixeniä, jonka Tanskan talossa kävin viimeksi syksyllä, mutta myös kymmenkunta muuta, vanhempaa edelläkävijänaista. Todella inspiroivaa ja mukana on loistavia voimalauseita kuten ”Ole aivan saamarin reipas!”

Lahjaksi kaikille ja erityisesti niille, joilla on kova matkakuume!

KOHDE: Pietari

Anniina Tarasova: Kuoleman kulissit (Gummerus 2020)

Itsenäinen kakkososa Reija Wrenin seikkailuista Pietarissa. Yrityskulttuuria, työkavereita, työpaikkaromansseja, georgialaista ruokaa ja kommunalka-asumista. Kuten Anniina Tarasova podcastissamme kuvasi Reijaa, niin hän on hieman liian utelias oman etunsa kannalta, mutta lojaali ystävilleen ja melkoisen sujuva venäläisessä arjessa. Katsantokanta on kuitenkin suomalainen.

Erityisesti Rei Shimura -dekkarien ja chic litin ystäville ja niille, jotka toimivat businessmaailmassa.

.

KENELLE: Itselleni

Tom Buk-Swienty: Naarasleijona, Karen Blixen Afrikassa (Otava 2020)

Kylmästä lämpimään! Haluaisin lahjaksi tanskalaisen historioitsijan uuden kirjan Karen Blixenistä. Buk-Swienty on aiemmin kirjoittanut kaksiosaisen elämäkerran Karenin isästä, joten perhe on kirjailijalle todella tuttu. Mukana pitäisi olla myös paljon aineistoa Afrikasta. Kiinnostaa myös siksi, että Karenin Afrikka-seudut ovat tapahtumapaikkana myös Lucinda Rileyn Auringon sisaressa.

KENELLE: Itselleni – jos saa toistakin lahjaa toivoa!

Barack Obama: A Promised Land

Barack Obaman uusi muistelmateos päätyy varmasti moneen pukinkonttiin. Olen lukenut aiemmin hänen Dreams From My Father -teoksensa ja ihastuin kovasti hänen kirjoitustyyliinsä. Obama on myös aivan suvereeni puhuja, joten minun toivomuslistallani on muistelmien englanninkielinen äänikirja, jonka Barack Obama lukee itse.

Hyvää joulunodotusta!

Kommentoi