Anne Holt: Kuolematon kunnia – dekkari, jossa norjalainen kilpahiihtäjä jää kiinni dopingista

Kuolematon kunnia -dekkarin kansi on upotettu Norjan hiihtomaajoukkueen rekkaan, jonka kuvasin Salpausselän kisoissa.

Kesällä Kirsin Book Clubin Heli lähetti viestin: ”Nyt on penkkiurheilijalle ja dekkarin hotkijalle viihdettä samassa paketissa! Mukana Norjan hiihtomaajoukkue ja huulirasvakin!” Hän oli lukenut norjalaisen dekkarikuningattaren Anne Holtin uuden dekkarin En grav för två, joka syksyllä 2020 ilmestyi suomeksi nimellä Kuolematon kunnia.

Minulle Anne Holt oli täysin tuntematon. Kustantajan sivuilta selvisi, että hän on asianajaja ja toiminut Norjan oikeusministerinä vuosina 1996-97. Kuolematon kunnia on jo 18. dekkari, joka hänen tuotannostaan on suomennettu.

Kaivetaanpa taas perinteiset Kirsin Book Clubin dekkarikysymykset esiin:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Norjan ykkösnaismaastohiihtäjä Hege Chin Morell on jäänyt kiinni dopingista. Hänen näytteestään on löytynyt Clostebol-nimistä anabolista steroidia, jota on esimerkiksi Italiassa myytävässä huulirasvassa. Kuulostaako tutulta? Kyllä, Anne Holt on saanut innoituksen kirjan juoneen Therese Johaugin tapauksesta.

Eikä aikaakaan, kun toinen doping-tapaus maajoukkueessa tulee esiin, tällä kertaa kyseessä on Norjan ykkösmieshiihtäjä. Hänet löydetään kuolleena.

Kuolematon kunnia aloittaa uuden Selma Falck -sarjan. Selma on tunnettu, entinen huippukäsipalloilija, joka on tehnyt vahvan uran juristina. Nyt viisikymppisenä hänen elämänsä on mennyt uusiksi. Hän on myynyt osuutensa perustamastaan lakiasiaintoimistosta, jättänyt miehensä ja kotinsa. Hänen kaksi aikuista lastaan ei halua olla hänen kanssaan missään tekemisissä. Kaiken takana on peliriippuvuus ja sen aiheuttama kavallus.

Hege Chin Morellin vaikutusvaltainen isä tekee Selma Falckille tarjouksen. Jos Selma pystyy todistamaan doping-käryt sabotaasiksi, niin Selman velat kuitataan ja juristinoikeudet palautetaan.

Doping-case on ymmärrettävästi etusivun uutinen ja Selman lisäksi rikoksen selvittämiseen liittyy komea toimittaja Lars Winther.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Selman vahvuudet ovat loogisuus ja rohkeus, mutta tietenkin hänelle on pitänyt luoda joku riippuvuus. Tällä kertaa se ei ole alkoholi, vaan uhkapelit. Selma on kyllä uskottava, mutta aika kalsea kuva hänestä jää.

Mielenkiintoinen hahmo on entinen poliisi Einar Falsen, joka nykyään asuu siltojen alla. Selma käy säännöllisesti tapaamassa häntä ja hakemassa neuvoa tutkimuksiin.

Hiihtoliiton johtoporukka on hyvin stereotypistä porukkaa. Keski-ikäisiä miehiä, jotka ovat joskus itsekin vähän hiihtäneet, joille oma valta on hiihtäjien tukemista tärkeämpää. Miksi liiton lääkäri sai jatkaa hommassaan, vaikka hän oli jo aiemmin antanut huulirasvaa yhdelle naishiihtäjälle?

3. Onko juoni vetävä?

Juoni oli ihan ok. Minä olisin mielelläni lukenut vieläkin enemmän siitä hiihdosta ja politiikasta hiihdon ympärillä, mutta ehkä tämä määrä riittää heille, jotka eivät ole niin kiinnostuneita lajista kuin minä.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Opin esimerkiksi sen, että siitä huulirasvasta ei ole hiihtosuorituksen kannalta mitään hyötyä. Määrät ovat niin pieniä, että ne eivät tarjoa kilpailuetua. Clostebolia käytettiin Itä-Saksassa, mutta ei enää vuosiin missään muualla.

Opin myös, että Norjassa kaikki hiihtolajit ovat samassa liitossa, kun Suomessa hiihto, mäkihyppy ja yhdistetty ovat samassa ja alppinistit erikseen.

Kirjassa tuotiin myös esiin se, että Hege Chin Morell ei ole uinut täysin norjalaisten sydämiin, koska hän ei ole norjalaista verta. Hege on kaikin puolin rakastettava, ja siis maan paras mitalitoivo Pyeongchangin olympialaisissa, mutta adoptoitu Kiinasta.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Koska kyseessä on ensimmäinen Selma Falck -sarjan dekkari, niin hänen taustojaan raotetaan pitkin matkaa. Koko laaria ei vielä ole tyhjennetty, mutta ulkonäöstä kerrotaan, että Selma on näyttelijä Law & Order -näyttelijä Mariska Hargitayn kaksoisolento.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Isot plussat siitä, että Kuolematon kunnia -dekkari ei ole raaka. Pari ruumista tulee, toinen erittäin ahdistavasti, mutta ainakaan minua ei pelottanut.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Lukiessani/kuunnellessani mietin, että Kuolematon kunnia on syntynyt Anne Holtilta varmaan aika vaivattomasti. Jos on kirjoittanut parikymmentä dekkaria ja hieman pohtinut Therese Johaugia, niin tämä on tulos.

8. Suositteletko ja kenelle?

Palaan alkulauseeseen, eli sopiva dekkari penkki- ja aktiiviurheilijoille sekä dekkarihirmuille. Ja toki myös heille, jotka tykkäävät Oslon maisemista.

  • Anne Holt: Kuolematon kunnia
  • Alkuperäisteos: En grav for to (2018)
  • Kustantaja: Gummerus (2020)
  • Äänikirjan lukija: Meri Nenonen, 12 h 9 min

Rating: 3 out of 5.
Kommentit
  1. Reijo Moilanen
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *