Suuri runebergintorttutesti: Fredrika Runeberg kääntyisi haudassaan – yllättäjä voittoon!

Vuoden 2021 runebergintorttutesti sai alkusysäyksen kirjailija Tommi Kinnusen twiitistä, jonka hän julkaisi 10.1.2021. Hän peräänkuulutti valtiollista neliportaista asteikkoa torttujen kosteudelle.

Ruokavirasto ei vastauksessaan vielä luvannut ryhtyä toimeen, joten Kirsin Book Club päätti hyödyntää Tommin asteikkoa omassa testissään. Otimme ohjenuoraksi myös Tommin määrittelemät huipputortun ominaisuudet:

MÄRKÄ, KARVAS JA RAKEINEN!

Maistelimme torttuja jälleen usean naisen voimin. Joku joutui jopa tinkimään tammikuun perinteisestä herkkulakostaan ihan vaan Kirsin Book Clubin toimintaa tukeakseen. Mietimme, olisiko pitänyt myös punnita itsensä ennen runebergintorttukautta ja sitten Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Yksi torttu sisältää nimittäin keskimäärin noin 400 kilokaloria.

Kaiken kaikkiaan maistelimme 16 torttua tykönämme, oman makumme mukaisesti arvottaen. Monia torttuja maisteltiin useammassa kodissa. Arvioimme kosteutta Kinnus-asteikolla ja yleisvaikutelman tähdillä, joita saattoi saada maksimissaan viisi. Jutun lopussa on julistuksemme tämän vuoden parhaasta tortuista, mikä on tietenkin makuasia!


Lue myös:


Muistettakoon, että alkuperäisiä runebergintorttuja nautittiin aamupalaksi ja päällä saattoi olla vaikkapa omenahilloa, mitä nyt Fredrikan kaapissa sattui olemaan. Me vaadimme nyt hyvää kosteutta, mutta Fredrikan leipomat tortut olivat perinnetiedon mukaan kuivia, sillä kyytipoikana napattiin punssia tai snapsi! Voi olla, että mekin olisimme olleet armollisempia joillekin tortuille, jos olisimme maistelussamme ottaneet ensin snapsin.

Maistelutestissämme mukana olleet leipomot aakkosjärjestyksessä:

 • Bakery Manteli, Tripla, Helsinki
 • Ekbergin kahvila, Helsinki
 • Elosen leipomo, Lahti
 • Fazerin kahvila, Helsinki
 • Fazerin leipomo, Latvia
 • Kanniston leipomo, Helsinki
 • Konditoria Hopia, Helsinki
 • Laitilan Leipomo, Laitila
 • Leivon Leipomo, Tampere
 • Lidl Deluxe
 • Marian Konditoria, Espoo
 • Mytäjäisten leipomo, Lahti
 • Nurmileipä, Helsinki
 • Rostenin leipomo, Turku
 • Salosen leipomo, Turku
 • Väyrysen leipomo, Helsinki

Bakery Manteli, Tripla

Bakery Manteli, arvioijana Minna

Minna: Pasilan Triplassa sijaitsevan Bakery Mantelin runebergintortusta en mantelia löydä, siitä huolimatta Mantelin torttu on ”ihan ookoo”. Se jättää kuitenkin niin monessa suhteessa toivomisen varaa, että hinta 3,30 e/kpl olisi markettiostoksesta ryöstö. Kahvila on kuitenkin symppis ja kustannusrakenne erilainen kuin markettibulkissa, joten matkustavaisia kehotan maistamaan itse! Makuja on erilaisia, eikä Mantelin torttu ihan huono ollut, kisa on vaan aika kova.

Rating: 2.5 out of 5.

Ekbergin kahvila, Helsinki

Ekbergin mini-Fredrikat oli loppu, joten Airi, Minna ja Kirsi maistelivat isoja Fredrikoita.

Kirsi suuntasi Ekbergin kahvilaan Bulevardille tarkoituksenaan ostaa minikokoisia Fredrika-torttuja, jotka ovat olleet aiempien vuosien suosikkeja. Torttuja ei kuitenkaan puolenpäivään aikaan ollut, vaan kehotettiin tulemaan seuraavana päivänä uudelleen.

Meillä oli kuitenkin samana päivänä podcastin nauhoitukset, joten mukaan lähti normaalikokoiset Fredrikat (3,90 € / kpl). Kolmen naisen raatimme oli hieman pettynyt. Odotukset olivat todella korkealla, mutta tällä kertaa Ekbergin tortut olivat kuivia eli Kinnus-asteikolla korkeintaan 2,5. Muutoin maku oli ihan ookoo, mutta kuivuus pudotti Ekbergin kärkisijoilta.

Rating: 2.5 out of 5.

Elosen leipomo, Jämsä

Elosen tortussa oli runsaasti sokerikuorrutusta.

Kirsi: Kun oli tarponut iltalenkin tuiskussa ja pakkasessa, niin kuuman kaakaon seurana Elosen leipomon torttu maistui hyvältä. Kosteus oli melko kohdallaan, Kinnus-asteikolla arvioituna 2,5. Sokerikuorrutusta oli runsaasti, ja nyt sanoisin, että liian runsaasti. Toisaalta sitä tarvittiin antamaan melko laimean makuiselle torttuosuudelle edes hieman ytyä. Vadelmahillo on kuivahtanut. Voisi sanoa, että tämä torttu oli päältä kaunis, mutta muutoin ihan keskiverto.

Myös Eija maisteli Elosen tortun. Hän piti torttua hyvin kuivana. Kardemumma maistui, mutta arrakkipunssin makua hän ei maistanut. Hinta 3.95 €/ 2 kpl.

Rating: 2 out of 5.

Fazerin kahvila

Kluuvikadun Fazerilta ostettu torttu avasi runebergintorttukauden.

Minna ja Kirsi söivät tahoillaan Fazerin kahvilasta ostetun runebergintortun. Emme kumpikaan älynneet kysyä, onko kyseessä sama kuin market-pakkauksessa myytävä torttu, mutta maistamalla olemme vakuuttuneita, että ei ole. Hinta kahvilassa oli 4,40 € / kpl.

Minnaa hämmästytti liian voimakas appelsiininkuoren maku ja Kirsi kuvitteli löytäneensä tortusta sukaattia, joka ei istunut suutuntumaan. Pohdimmekin, voiko Latviassa valmistettu Fazerin market-torttu olla kahvilan gourmet-versiota parempi?

Lisäys: Kirsi soitti Fazerille, josta vahvistettiin, että kahviloissa myytävät tortut ovat eri kuin kaupoissa. Leivontapaikka ei selvinnyt, mutta ne kuorrutetaan Sörnäisissä ja sisältävät appelsiininkuorta.

Rating: 3 out of 5.

Fazerin leipomo, Latvia

Sekä Varpu että Eija maistelivat Fazerin kaupassa myytäviä torttuja.

Varpu: Fazer Runebergintorttu, 4,99 € / 2 kpl. Hankittiin Ison Omenan K-Marketista. Kinnus-asteikko 3 -.

Nämä syötiin kahdessa erässä, ensimmäinen parasta ennen päivänä ja toinen sitä seuraavana päivänä. Suutuntuma oli oikea, kun mantelirouhetta oli koko tortussa. Fazerin tortussa on myös rommia, eikä vain esim. arrakkiaromia, kuten Rostenin tortussa. Kosteus oli sopiva vielä parasta ennen päivän jälkeenkin. Tämä oli reilusti kalliimpi, mutta kannatti. Erinomainen.

Myös Eija testasi Fazerin tortun ja löysi siitä amareton makua. Hänelle oli osunut hieman kuivempi torttu, Kinnus-steikolla vain 2, mutta piti silti Fazerin torttu parhaana niistä neljästä, joita hän maistoi.

Rating: 3 out of 5.

Kanniston leipomo, Helsinki

Kanniston leipomo, arvioijana Minna

Minna: Vuonna 1914 perustettu Kanniston Leipomo palvelee helsinkiläisiä seitsemällä myymälällään. Töölössä myyjä heläytti iloisesti heidän torttunsa voittavan, kun kerroin että teemme vertailevaa runebergintorttututkimusta. Hymyilin kohteliaasti enkä luvannut varmaa sijoitusta kovassa kisassa.

Poika oli oikeassa! Kanniston torttu on maultaan tasapainoinen ja sopivan kosteanakin rakenteensa säilyttävä herkkupala. Hinta 3,20/kpl on korkeahko, mutta tuotteen erinomaiseen laatuun ja erikoisliikkeen taattuun tuoreuteen suhteutettuna hyvinkin kohtuullinen. Kanniston torttu on ehdottomasti yksi vuoden parhaista!

Mahtaako Kanniston maukkaan tortun salaisuus piillä siinä, että se on leivottu voilla!

Myös Kirsi ja kotijoukot ovat samaa mieltä Minnan kanssa, Kanniston tortut ovat erinomaisia. Kinnus-asteikolla 3, mausteinen, hyvä hillo ja sopivan kiinteä rakenne. Kanniston torttuja käytiin testin aikana ostamassa myös uudelleen ja kotiraati oli edelleen samaa mieltä, tässä tämän vuoden voittaja!

Rating: 4.5 out of 5.

Konditoria Hopia, Helsinki

Perinteikäs Hopia petti odotukset.

Minna: Helsingin Pohjoisella Hesperiankadulla vuodesta 1949 toimineen Konditoria Hopian runebergintorttu lupasi ulkonäöllään enemmän kuin pystyi lunastamaan. Sokerikuorrutusta oli sopivasti, manteliakin löytyi, ja hilloa oli riittänyt myös sydämeksi tortun sisään. Mutta mihin olivat unohtuneet mausteet? Rakenteeltaan oikein hyvä leivonnainen maistui ihan tavalliselta sokerikakulta, eikä sitten muulta. Fredrika-parka kääntyisi haudassaan, jos tästä kuulisi! Hinta 3,30 e on hyvää kahvilatasoa.

Rating: 1 out of 5.

Laitilan Leipä, Laitila

Laitilan Leipä sijaitsee Laitilassa.

Eija maisteli vaihtoehtoistortun: Laitilan Leivän vegaanisen ja laktoosittoman tortun. Plussana se, että torttu on käsin leivottu Laitilassa ja pakkauskääre oli poikkeava. Mutta nämäkään seikat eivät pelastaneet sitä, että torttu oli kuivahko ja mauton. Makeus hillosta ja sokerikuorrutteesta. Ainoa torttu, joka Kinnus-asteikolla jäi ykköseen.

Rating: 2 out of 5.

Leivon Leipomo, Tampere

Leivon leipomo, Tampere, arvioijana Minna

Minna: Oikean leipurin Suomessa leipomaksi mainitsee perinteikäs tamperelainen Leivon leipomo runebergintorttuaan. Tortun ulkonäkö ei perinteitä kunnioita, päätän kuitenkin antaa uudelle tuttavuudelle mahdollisuuden. Jos olisin huomannut vyötteen maininnan ”Ei sisällä mantelia”, olisin ehkä valinnut toisin.

Leivon leipomon torttu on ihan kiva makea pala kahvin seuraksi. Makumaailma, jota hallitsee hillitty kardemumma, on niin kaukana perinteisestä runebergintortusta, etten toista kertaa tätä tuotetta ostoskoriini poimi.

Hinta K-Supermarketissa 3,99/2 kpl lienee keskitasoa. Hinta-laatusuhde jää heikon puolelle.

Rating: 2 out of 5.

Lidl Deluxe

Lidlin Deluxe eli ollut luxusta.

Varpu: Lidl Deluxe Runebergintorttu, 3:29 € 2 kpl, Kinnus-asteikko 3,5.

Tässä tortussa on vadelmahillosydän, joka ulottuu syvälle kakkuosaan. Pohjalla on kokonaisia mantelinmurusia, mutta muuten suutuntuma on pehmeää mössöä. Minulle liian makea ja mitään jälkeä ei ollut traditionaalisen ohjeen pikkuleipä/piparkakun murusista tai rommista sen kummemmin maussa kuin tuntumassakaan. Ei jatkoon.

Rating: 1.5 out of 5.

Marian Konditoria, Espoo

Marian Konditorian tortun seurana erinomaista vihreää teetä.

Minna: Marian Konditoria Sellon kirjaston vieressä Espoossa osui sattumalta reitilleni, ja se osoittautui mainioksi paikaksi odotella junioria treeneistä. Maria ei aivan onnistunut vastaamaan odotuksiini, jotka perustuivat vuosien takaiseen torttutäysosumaan. Torttu oli kuitenkin taitavasti ja tasapainoisesti, mantelia säästämättä maustettu sekä kunnolla kostutettu (Kinnus-asteikolla 3). Ulkopinnan karkeus ja sokerikuorrutteen tarpeettoman suuri määrä (samaa havaittu muissakin tämänvuotisissa tortuissa) himmensivät kokonaisvaikutelmaa. Marian runebergintorttu on joka tapauksessa perinteisellä tavalla hyvä lisä kausituotteen tarjontaan. Hinnassa 3,70 e on pieni tunnelmalisä, tässä erinomaisen palvelun kahvilassa se kannattaa maksaa.

Rating: 3.5 out of 5.

Mytäjäisten leipomo, Lahti

Mytäjäisten leipomon runebergintortut Lahden torilla

Kirsi: Runebergintorttutesti oli edennyt vaiheeseen, jossa jokainen uusi torttu kiinnosti. Lahden torilta löytyi paikallisen Mytäjäisten leipomon teltta, jossa oli myynnissä myös runebergintorttuja kahden tortun pakkauksissa. Iloinen myyjä kertoi, että heidän torttujaan myydään lähialueen kaupoissa. Tortut olivat ostettaessa olleet jo useita tunteja teltassa ja pakkasta oli -10 eli käytännössä ne olivat ainakin kevyesti pakastettuja. Maisteltaessa tortut olivat kyllä aivan sulia, mutta eivät maistuneet runebergintortuilta, vaan kuivahkolta murokakkutaikinalta, joka oli koristeltu runebergin tyyliin.

Mytäjäisten leipomo, kahden tortun pakkaus 5 €. Kinnus-asteikkolla 2.

Rating: 1.5 out of 5.

Nurmileipä, Helsinki

Kolmen sisaruksen pyörittämä Nurmileipä on Helsingin Tukkutorilla sijaitseva leipomo.

Eija: nyt oli todellinen kaloripommi. Nurmileivän tortut olivat mehukkaita, Kinnus-asteikolla 3. Rommiaromi maistui suussa keinotekoiselta ja sokerikuorrutusta oli todella niukalti.

Rating: 2 out of 5.

Rostenin leipomo, Turku

Päivi: Maistelimme turkulaisen Rostenin leipomon torttuja. Tortuista ei kuvaa tullut, menivät niin sukkelasti suuhun. Sopiva kosteus ja maku minun mieleeni. Sanoisin kosteuden Kinnus-asteikolla olevan 3.

Varpu malttoi napata Rostenin tortusta kuvankin.

Varpu: Turkulaisleipomon tuote ostettiin Espoon Leppävaaran Prismasta. Rosten Runebergintorttu, 3:25 € / 2 kpl

Torttu säilytettiin koskemattomana parasta ennen -päivään asti, jolloin torttu oli edelleen mukavan kostea. Suutuntuma kakkumainen, mutta tässäkään ei maistu tai tunnu piparimurut. Liian makea. Jäin kaipaamaan myös rommin tuomaa sähäkkyyttä. Kinnus-asteikolla 3.

Rating: 2.5 out of 5.

Salosen leipomo, Turku

Salosen leipomon torttuja rommilla ja arrakilla.

Kirsi lähipiireineen maisteli Salosen leipomon torttuja, joista toiset oli kostutettu rommilla, toiset arrakilla. Neljästä aikuisesta kukaan ei erottanut maun perusteella, kummasta tortusta oli kyse. Emme huomanneet mitään eroa, vaikka yritimme tosissamme. Tuoteselosteesta katsoimme, että tortuissa olikin aivan samat ainekset paitsi rommitortussa oli rommia ja lisänä savua. Ja tietenkin arrakkitortussa oli arrakkia.

Kinnus-asteikolla oltiin 3+-tasolla. Taikinassa hyvin mausteita ja mantelia. Meillä oli neljä torttua, joista osa oli selvästi vaaleampia.

Rating: 3 out of 5.

Väyrysen leipomo, Helsinki

Väyrysen sukuleipomo on aloittanut jo yli 100 vuotta sitten.

Airi: Väyrysen (pieni leipomo Teurastamon alueella) torttu testattu minun ja Liisan suu- ja makutuntumalla. Kosteus Kinnusen asteikolla 3 eli juuri sopiva. Makua eli rommia olisi saanut olla enemmän. Koostumus vähän liian höttöinen, kaipasimme tiiviimpää. Vadelmahillo jakoi mielipiteemme. Vadelmaa oli 80%, joten maistui oikeasti vadelmalta, mutta Liisa kaipasi lisää makeutta. Plussaa pahvinen pakkaus (vrt. muoviset) ja rasian tiedot Fredrikasta.

Rating: 3 out of 5.

Kaksi nousi suosikeiksi ylitse muiden: Kanniston Leipomo ja Fazerin market-torttu.

Kisa oli siis tiukka, mutta julistamme hillonmitalla Kirsin Book Clubin vuoden 2021 runebergintortuksi Kanniston Leipomon tortut Helsingistä!

Vuoden 2021 testin voittaja: Kanniston runebergintorttu

Kanniston Leipomo on perustanut Alma Kannisto vuonna 1914 Etelä-Helsinkiin ja yrityksellä on nyt Helsingissä seitsemän omaa leipämyymälää. Kanniston leipomon tuotteet leivotaan nykyään Herttoniemessä.

Runeberg-palkinto

Muistetaan myös, että Runebergin päivä on kirjallisuuden juhlaa, sillä 5.2. kerrotaan Runeberg-palkinnon saaja. Palkintona on tietenkin kunniaa, ehkäpä torttuja, mutta myös 20.000 euroa. Tämän vuoden ehdokkaat ovat:

Eli joukossa on myös Tommi Kinnunen teoksellaan Ei kertonut katuvansa. Ja Tommistahan tämä meidänkin tämän vuoden runebergintorttutestimme alkoi, joten onnea matkaan hänelle ja muille ehdokkaille!


Lue myös: Hyvää Runebergin päivää, Johan Ludvig ja Mauri Antero


Loppukaneetti

Tämähän ei sinänsä asiaan kuulu, sillä Runebergin päivä on kerran vuodessa vaan, mutta jos haluaa tarkistaa arvioitujen torttujen kalorimäärän, niin katso tästä. Myös laskiainen on kerran vuodessa vaan ja laskiaispullien keskimääräinen kalorimäärä on alhaisempi kuin runebergintorttujen. Ehkäpä siis siirrymme tästä testaamaan laskiaispullia, vaikka jo ennakkoon tiedämme, että pullan välissä kuuluu olla paljon kermaa ja mantelimassaa!

Kommentit
 1. Anu
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Mary
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Ges
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. vuocho
  • Amma
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Pirjo
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Pirjo
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi