Podcast #26 – Miksi luemme elämäkertoja?

Airi Vilhunen, Kirsi Ranin ja Minna Väisälä tammikuussa 2021.

Tammikuinen podcast-jaksomme sai alkunsa siitä, että Minna totesi lukeneensa/kuunnelleensa viime aikoina monta elämäkertaa. Totesimme, että niin olemme mekin, tosin emme yli kymmentä elämäkertaa kuten Minna.

Kutsuimme Minnan mukaan podcast-jaksoomme, jossa keskustelemme elämäkerroista yleensä, mutta ennen kaikkea tuoreista elämäkerroista. Mitkä ovat olleet hyviä, mitkä ovat jääneet kesken ja mihin uusiin elämäkertoihin aiomme seuraavaksi tarttua!

Kuuntele keskustelumme klikkaamalla kuvan nuolesta tai suoraan SoundCloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta. Näissä kaikissa alustoissa meidät löytää Kirsin Book Clubin nimellä.

Poimintoja elämäkerroista, jotka mainitaan podcastissa:

Airin kirjat

Tom Buk-Swienty: Naarasleijona – Karen Blixen Afrikassa, Otava 2020.
Tanskankielinen alkuteos Løvinden – Karen Blixen i Afrika, 2019.
Suomentanut Päivi Kivelä.
Äänikirjan (21 t 35 min) lukee Johanna Kokko.

Palkittu tanskalainen tietokirjailija, historioitsija ja journalisti Tom Buk-Swienty on paneutunut tutkijan tarkkuudella Karen Blixenin Afrikan vuosiin sekä Karen Coffee Companyn vaiheisiin. Hänellä on ollut käytössään myös uusia lähteitä, Karenin enon ja kahvitilan päärahoittajan Aage Westerholzin Afrikan liiketoimiin liittyvä kirjeenvaihto. Mielenkiintoinen kirja, josta on tulossa myöhemmin myös erillinen blogijuttu.

Keväällä 2021 julkaistavista elämäkerroista Airi poimi seuraavat:

Hanna-Reetta Schreck: Säkenöivät ja oikukkaat – Suomen kultakauden naisia (Otava, huhtikuu)

Ellen Thesleffin elämäkerran kirjoittajana tuttu taidehistorioitsija valottaa erilaisten naisten kautta modernin muutoksen aikakautta. Pääosassa ovat Aino Järnefelt eli Sibelius, Thesleff-sisarukset Ellen, Gerda ja Thyra, Alma Söderhjelm, Sigrid af Forselius, Ella de la Chapelle ja Siri von Essen.
Otava, ilmestyy huhtikuussa.

Anu Lahtinen: Ebba, kuningattaren sisar (Atena, huhtikuu).

Ebba Stenbockin, Klaus Flemingin puolison elämäkerta on ensimmäinen 1500-luvun naisesta kertova suomalainen elämänkerta. Se kuvaa, miten perhe ja valtakunta liittyivät yhteen.

Pekka Hako: Linnunradalla – Kapellimestari Hannu Linnun matkassa (Bazar, helmikuu).

Tietokirjailija Pekka Hako on seurannut Hannu Linnun työskentelyä paitsi tämän kotoisassa ympäristössä Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina myös konserttimatkoilla Saksassa, Japanissa, Yhdysvalloissa ja Singaporessa.

Minnan kirjat

Antti Heikkinen: Einari, WSOY 2020, äänikirjan (9 t 45 min) lukee Antti Heikkinen
Antti Heikkinen: Kari Tapio. Elämä, WSOY 2020, äänikirjan (13 t 45 min) lukee Antti Heikkinen

Kuten vuonna 2019 ilmestyneessä, Kalle Päätalon elämän esittelevässä Kallio-pojassa, myös 2020 ilmestyneissä elämäkerroissa Einari ”Ponsse” Vidgrenistä ja Kari Tapiosta Antti Heikkinen kuljettaa tarinaa myös oman persoonansa kautta. Teoksen kohde pysyy kuitenkin keskiössä, ja mukana on mainiota ajankuvaa.

Urheilijaelämäkerroista Minna suosittelee Ari Väntäsen teosta Minna Kauppi – Suunta/vaisto suunnistuksen yhdeksänkertaisen maailmanmestarin elämästä niin urheilussa kuin yksityiselämässäkin. Kirjan on julkaissut Like (2020), äänikirjan (11 t 34 min) lukee Krista Putkonen-Örn.

Vuonna 2020 kuuntelemistani elämäkerroista jäivät mieleen myös Johanna Venhon ja Anne Brunilan Kuka olisi uskonut, Tammi 2020, äänikirjan (8 t 45 min) lukee Hanna-Maija Nikander sekä Jari Tervon Loiri. (Otava 2019), äänikirjan (19 t 41 min) lukee Eero Saarinen. Anne Brunila avaa lukijalle elämänsä valot ja varjot koskettavasti. Tervon Loiri. on mainettaan parempi teos, jonka lööpit tahrasivat aiheetta.

Vielä lukuvuoroaan odottelee Ulrika Gustafssonin ja Laura Jänisniemen Valoisa kaupunkini : Sally Salmisen elämä ja teokset (Teos 2020). Sally Salmisen Katrina ilmestyi Teoksen kustantamana Juha Hurmeen uutena suomennoksena vuonna 2018.

Kirsin kirjat

Kirsi on lukenut urheilijoiden elämäkertoja, jotka on jo esitelty täällä blogissa eli Laura Arffmanin Mona-Liisan ja kaksi Matti Nykänen -elämäkertaa. Nyt kuuntelussa on yhdysvaltalaisen huippuhiihtäjä Jessie Digginsin elämäkerta Brave Enough (10 h 52 min).

Jo joulukuusta asti Kirsin yöpöydällä on ollut Barack Obaman elämäkerta A Promised Land, joka on melkoinen järkäle. Obaman kirjoitustyyli on sujuva, mutta tapahtumia on vaan niin paljon, että niitä mielellään poimii osissa. Kirja kyllä avaa Yhdysvaltojen hallinnon rakennetta ja presidentin työsarkaa. Mielenkiintoista, kun luettuna on myös Michelle Obaman elämäkerta, joka oli vähintäänkin yhtä kiinnostava.

Kevään lukulistalle Kirsi poimi kaksi elämäkertaa tai asiaproosaa tai muistelmaa, mitä nimeä käytetäänkään:

Ranskaa kohahdutti Vanessa Springoran omaelämäkerrallinen teos Suostumus, jossa kuvataan kuinka viisikymppinen, kuuluisa mieskirjailija houkuttelee nuoria tyttöjä ja poikia suhteeseen kanssaan ja siirtää kokemukset kaiken kansan luettavaksi teoksiinsa. Ympärillä olevat aikuiset vain hymistelevät. Suhteen alussa Vanessa oli 14-vuotias.

Vanessa Sprinora: Suostumus, WSOY 2021
Ranskankielinen alkuteos Le Consentement, 2019.
Suomentanut Lotta Toivanen
Äänikirjan (3 t 48 min) lukee Sanna Majuri.

Huhtikuussa ilmestyy Viola Walleniuksen elämästä kertova Koti Keniassa. Viola lähti ensimmäisen kerran Keniaan 18-vuotiaana vapaaehtoisena ja nyt hän asuu siellä puolisonsa ja kahdeksan adoptiolapsensa kanssa. Hän täyttää tänä vuonna 25 vuotta, on kouluttautunut sairaanhoitajaksi ja suurperheen arjen pyörittämisen lisäksi on käynnistänyt useita avustushankkeita.

Tässä tällä kertaa. Meillä on nyt 26 podcast-jaksoa koossa, joiden esittelyt voit katsoa tästä.

Podcast-keskustelun lomassa maisteltiin runebergintorttuja. Maisteluvuorossa olivat Ekbergin tortut. Lue 16 tortun vertailuraporttimme.

Kommentit
  1. Tea
  2. Päivi

Kommentoi