Tutut teokset vuoden 2020 Blogistanian Finlandian palkintopallilla!

Blogistania on äänestänyt vuoden 2020 parhaat kirjat. Blogistanian Finlandia -äänestyksessä oli mukana 33 äänestäjää, joista 26 kirjabloggaajaa ja seitsemän kirjagrammaajaa. Osallistujat saivat äänestää vain niitä kirjoja, joista olivat kirjoittaneet blogijutun tai Instagram-postauksen. Pisteitä sai antaa kolmelle teokselle: parhaalle 3, seuraavalle 2 ja kolmannelle 1.

Kolmen kärki oli selkeä. Tutut, palkitut teokset ja kirjailijat nousivat palkintopallille. Ero seuraaviin oli merkittävä. Kaiken kaikkiaan 45 kotimaista kaunokirjaa sai ääniä.

1.

Kymmenennen Blogistanian Finlandian voittajaksi nousi Anni Kytömäen Margarita, kustantaja Gummerus. Kirja sai äänestyksessä yhteensä 25 pistettä.

Margaritaa on kuvattu blogeissa ja Instagramissa seuraavasti:

Margarita on kuvaus katoavaisuudesta ja jatkuvuudesta, vakavista vaurioista ja niiden seurauksista, kaiken sattumanvaraisuudesta tai sen vaikutelmasta. Ylijuhlallisuuden pelosta huolimatta on pakko sanoa, ettei siis vähemmästä kuin elämästä ja kuolemasta.” Kulttuuri kukoistaa -blogi

”Voisiko Anni Kytömäelle antaa Nobelin, Bookerin, Pulitzerin, tai jotain? Minun mielestäni pitäisi. Finlandia-palkinto on liian piskuinen Annille. Jokainen hänen kirjoistaan on ollut edellistä parempi, ja siksi epäröin antaa Margaritalle 5 tähteä. Mitä jos seuraava on vielä parempi? En kyllä tiedä miten, mutta Anni ehkä tietäisi.” -Heidin kuvanurkka Instagramissa

Margarita täyttää ilman muuta Finlandia-palkinnon vaatimukset ansiokkaasta teoksesta. Margaritan ansiokkuus perustuu mielestäni hallittuun kokonaisuuteen, huumaavan kauniiseen kieleen, taiten valittuihin tarinalinjoihin ja yksinkertaisesti loistavaan lukukokemukseen. Margaritaa ei kannata lukea kiirehtien, vaan tekstin mukana eläen ja elämästä oivaltaen.”Kirsin Book Club -blogi

Anni on voittanut Blogistanian Finlandian myös vuonna 2014 Kultarinta-esikoisteoksellaan.


2.

Toiseksi tuli Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa, kustantaja WSOY. Kirja sai äänestyksessä yhteensä 23 pistettä.

Ei kertonut katuvansa -teosta on kuvattu blogeissa seuraavasti:

”Tärkeimmäksi nousee askel askeleelta etenevän vaellusromaanin tunnelma. Se imaisee mukaansa. Naisten matka on kaikkea muuta kuin helppo, mutta kerronta etenee vaivatta. Vieläpä kun Kinnunen kertoo väkevän tarinansa tarkalla, hiotulla, mutta elävällä kielellä, niin lukeminen on pelkkää nautintoa.” Nannan kirjakimara -blogi

”Kinnunen nostaa romaaneissaan esille useimmiten naisia tai miehiä, jotka eivät ole tähän asti historiaa kirjoittaneet. Ei kertonut katuvansa avaa sotaan näkökulman, josta ei ole puhuttu. Miksi nainen on joutunut kokemaan häpeää ja halveksuntaa, kun mies on ollut sotasankari? Teoksen voima onkin tutun, luotettavan kerronnan lisäksi sen vahvassa feminismissä. Onneksi historiankirjoitus on vähitellen muuttumassa, kirjailijat uskaltavat penkoa totuutta, ja monille tärkeät mikrotason tarinat pääsevät unohduksista päivänvaloon.” – Kirja hyllyssä -blogi 

”Vaikka viime sotien jäljet ovat pääosin jo näkymättömissä, sodan varjo kansakunnan alitajunnassa ja muistissa on pitkä. Vasta kun aikaa on kulunut riittävästi kykenee historiankirjoitus avamaan tapahtumien kaikki puolet. Lapin sotaa traumaattisuudessaan on tähän asti käsitelty sodan ja politiikan näkökulmasta. Ei kertonut katuvansa kertoo Lapin sodan vähemmän esillä olleista osallisista kaunokirjallisin keinoin tarkasti ja taidokkaasti.” Kirsin Book Club -blogi


3.

Kolmanneksi tuli Marisha Rasi-Koskisen REC, kustantaja S&S. Kirja sai äänestyksessä yhteensä 22 pistettä.

REC -teosta on kuvattu blogeissa seuraavasti:

”Rasi-Koskinen kirjoittaa yhtä aikaa selkeää ja haastavaa tekstiä. Kerronta soljuu ja imaisee mukaansa, mutta samalla saa ponnistella pysyäkseen mukana psykologisissa hämäysleikeissä. Pidän siitä arvoituksellisuuden tunnusta, joka verhoaa koko tätä romaania. Ei haittaa vaikka verhon taakse jää ratkaisemattomia arvoituksia. Voin käännellä kuvakulmia loputtomasti ja päättää itse mihin tarinaan haluan uskoa, huomenna ehkä vaihdan toiseen.” – Kirjaluotsi-blogi

REC verbalisoi kuvallisuutta. Kirjassa kuvaillut kuvataideteokset toivoisin näkeväni, vaikka niiden sanallistus on jo tehokasta. Ja toisaalta: niin verbaalisvisuaalinen kuin Rasi-Koskisen romaani onkin, se on pohjimmiltaan mielikuvaromaani siitä, mitä ei näe ja mitä on elämä.” – Tuijata-blogi

”Miten kuvailisin RECiä? Kiehtova, erilainen, mysteeri, monitasoinen, syvä, yllätyksellinen. Kaikki sanoja, joilla en pääse vielä lähellekään tätä hämmentävää mutta helposti luettavaksi antautuvaa, kiinnostavaa romaania. Minun sanani eivät yllä kuvaamaan sitä, mihin Marisha Rasi-Koskinen sanoilla pääsee, jonnekin näkyvän todellisuuden taakse.” Kirsin Book Club -blogi


Seuraavat teokset saivat 8–5 pistettä:

 • Emmi Itäranta: Kuupäivän kirjeet
 • Antti Rönkä, Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen
 • Tiitu Takalo: Memento Mori
 • Anu Kaaja: Katie-Kate
 • Wilhelmiina Palonen: 206 pientä osaa
 • Piia Leino: Yliaika

Seuraavat teokset saivat 4-1 pistettä:

 • Satu Vasantola: Kaikki kadonneet
 • Kjell Westö: Tritonus
 • Tiina Laitila-Kälvemark: H2O
 • Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä
 • Petra Rautiainen: Tuhkaan piirretty maa
 • Susanne Maude: Ennen kuin unohdat
 • Heikki Kännö: Runoilija
 • Jari Järvelä: Klik
 • Jenna Kostet: Linnunluisia
 • Elina Jokinen: Päivä jona Stella Julmala tuli hulluksi
 • Aura Nurmi: Leijonapatsailla
 • Milja Sarkola: Pääomani
 • Antti Holma: Kaikki elämästä(ni)
 • Juha Hurme: Suomi
 • Marko Hautala: Pimeän arkkitehti
 • Markus Leikola: Teidän edestänne annettu
 • Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu
 • Inga Magga: Varjonyrkkeilijä
 • Jussi Seppänen: Jussi Seppänen
 • Elina Kiikku: Ihana tyttö
 • Anu Silfverberg: Sinut on nähty
 • Pauli Kallio: Mutta suurin on rakkaus
 • Jani Saxell: Helsinki Underground
 • Katja Raunio: Sinun päiväs koittaa
 • Philip Teir: Neitsytpolku
 • Lotta-Liisa Joelsson: Nailpolish.avi
 • Viivi Rintanen: Sarjakuvaterapiaa ja muita kertomuksia hulluudesta
 • Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät
 • Maritta Hirvonen: Komediantit
 • Paula Nivukoski: Mainingin varjo
 • Johanna Sinisalo: Vieraat
 • Ritva Hellsten: Raija
 • Riikka Suominen: Suhteellisen vapaata
 • Katinka Sarjanoja: Karhuneito
 • Terhi Tarkiainen: Kitty eli kuinka mies tuhotaan
 • Saara Cantell: Kesken jääneet hetket

Muiden Blogistanian kirjapalkintokategorioiden tulokset löytyvät seuraavista blogeista:

Blogistanian Globalia eli käännösteokset – Kirjamies

Blogistanian TietoTodella vaiheessa

Blogistanian Lasten- ja nuortenkirjatYöpöydän kirjat

Onnittelut voittajalle, kaikille ääniä saaneille ja kiitos kaikille osallistujille!

Kommentit
 1. Jane / Kirjan jos toisenkin
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Tuulevin lukublogi
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi